Слика стика 5: Од Јоханеса Хана и снимљених дана

Најновији спин, прављењем вијести од изјаве подгријаног, али ипак бившег представника ЕУ за проширење, потврда је од кога се случај Драгичевић користи за уходавање преузимања надлежности судова у Српској.

четвртак, октобар 10, 2019 / 13:33

У медијима који тај случај производе, у уводу се каже да су предсједница Српске и Јоханес Хан разговарали о успостави власти на нивоу Државне Заједнице БиХ, али у наслову доминира ријалити мотив "случаја Драгичевић".

Неко би Хану требао рећи да је управо Драгичевићев отац на "државној телевизији" (БХРТ) 07.04.2019. изјавио да "све зна" и да "има снимке", али да од тада ни надлежнима, ни јавности не доставља доказни материјал за своје тврдње.

Нико од координисаних и јасно издвојивих медија који ово све спинују, није подсјетио на тај детаљ. Нити ће икако. А вријеме тече, трагови у истрази постају све хладнији.

Змај од Шипова у паковању Робина Худа

У таквим условима, када се ради о самопрогнаном и самопрозваном бјегунцу од закона, који се налази на територији ЕУ, то је мало и непристојно помињати Жељки. У питању је Змај од Шипова, који се упорно покушава представити као Робин од Локслија.

Будући да овај порески обвезник и држављанин Републике Српске у Европској заједници борави више од рока предвиђеног безвизним режимом, јасно је да је ЕУ на неки начин одобрила његов боравак. Требало би утврдити на основу чега има боравак у Аустрији, те да ли је границу између тзв. БиХ и ЕУ прешао на легалан начин?

О таквим детаљима је предсједница Цвијановић требала да приупита Хана, кад већ није Драгана Мектића (твитераша у техничком мандату).

При том вас медији финансирани од Хановог друштва, нипошто неће подсјетити да су судску власт "реформисали" у овакву каква јесте – управо они! Дакле они су написали законе, увртали руке да се усвоје, пробрали судије и тужиоце и ВСТС – а сад неће да признају грешку и преузму одговорност?

Обрука Хан и себе и Жељку

Из овога јасно произилази да је и Јоханес Хан "један од саучесника у убиству Давида Драгичевића". Бар по критеријима како то на државним медијима оцјењује и пресуђује преко видеолинка из Беча, Драгичевић Давор. Влогер са Фејсбука.

Таква дипломатска брука, какву је Бивши Хан направио, није запамћена још од Игора Црнатка у сусрету са Сергејем Лавровом. Представнику суперсиле каква је Русија, није имао да предложи пажњи било какав други документ (неки споразум о гасу, сателитским системима, медицинском усавршавању, културној сарадњи); већ ето петицију групе грађана, који су га замолили да то учини баш у предизборној кампањи.

Јер он, као министар иностраних послова у тој држави, не може да им помогне око захтјева у вези истраге убиства на подручју Полицијске станице Лауш, ЦЈБ Бања Лука?

То је довело до 10 посланика опозиције мање у НСРС (плус одлив НДП-а), те консеквентно и раскида медијско-политичког феномена Фејсбук групе Правда за Давида са Црнатковом ПДП. Логично, јер је у међувремену постала политичка партија. Макар у сновима својих спонзора.

Аларм и за власт, и за опозицију

Народ у Српској не воли ни шале везане за укидање Српске. То, изгледа, руководствима опозиционих странака никако не долази до свијести, колико год се пута провјерило на изборима. Још увијек гледају могу ли испеглати комшићевски програм ПзД у односу на своје националне програме. То флертовање са антисрпским изјавама и личностима, може довести само до још рапиднијег осипања бирачког тијела.

У овом тренутку, и власт и опозиција би могли да направе кобну грешку и са олакшањем пристану да случај Драгичевић "истражује" Тужилаштво БиХ. Јасно је да ту нема готово ништа ново да се открије, а власт одавно жели пребацити врућ кромпир за њу неријешивог случаја кривичне истраге, у туђе дланове. Једино би глупље било да то опозиција подржи, у нади да ће на њих нешто од "ауре добре БиХ" прећи у техничком мандату Савјета министара.

Пошто је свјетлост пираленског пламена и цијене струје згасла, било би пожељно да се ухвате овог мотива и замјере властима пренос надлежности. Одговарало би мало разбијања монопола у кандидовању националних тема у јавности.

Друже Хане шта је са Мадлином Мек Кан?

Случај неразјашњене смрти Давида Драгичевића, користи се као оправдање за нови вал притисака на систем судске власти, у циљу манипулације њом споља. Прије свега Српске, што је најбоље видљиво из тога шта је БИВШИ европски комесар за комшијско политичење и преговоре о проширењу међе, поручио предсједници Цвијановић кроз наслове својих медија у локалу.

На овај начин недвосмислено знамо и ко спонзорише овакве спинове. Зашто није произведена вијест са предсједником Ефбиха (нико у Српској ни не зна како се зове), којем Хан поручује да без Џенана нема селамета?

Таквим људима се изјаве пишу, па то никако није случајно. Макар био бивши. Банално и кафанско-хохштаплерски дјелује да представник једног вишедржавног савеза издвоји мутан случај истраге још недоказаног убиства у насељу Лауш, приликом састанка са предсједником Републике Српске, државе која би можда могла да се придружи том савезу.

Жељка Цвијановић је требала свакако да пита за напредак у случају планетарно масмедијски испраћеног нестанка Мадлине Мек Кан, дјевојчице од непуних четири године, којој се не зна судбина још од давне 2007. године? Или уложи протест због укидања школа на руском језику у Естонији, гдје Руси представљају трећину становништва? О угрожености Срба у Хрватској и окупираном Косову и Метохији неће и онако нико, али нека се прогура као тема макар на Фронталу.

Желимир Лепир НЕ СМИЈЕ предати случај по закону!

Јасно је да се преко овог ријалити-случаја, на мала врата покушава увести надређена надлежност тзв. Тужилаштва БиХ на територији Српске. И то у било ком случају када се њима прохтије. Још алармантније, у томе је од самог почетка учествовао и Милорад Додик! Нудећи, не само да ово тзв. тужилаштво преузме истрагу, већ је и предлагао да страни полицијски агенти и вјештаци дођу и "помогну истрагу". О нашем трошку.

Он је то чинио у сврху предизборног изјављивања до које мјере нема никакве везе са случајем, да је чак и посебна сједница НСРС одржана тим поводом. У капацитету предсједника Српске, придружио се протестима Правде за Давида пред Окружним јавним тужилаштвом Бања Лука. Занимљиво, управо такав став, о неприхватљивости страних истражилаца на својој територији, учинио је да Србија одбије ултиматум Аустроугарске пред Први свјетски рат.

Толико је то битно.

Исто тако је недопустиво да Желимир Лепир, након састанака са адвокатом породице, који носи вјерски медаљон са ликом дјетета свог клијента око врата, није демантовао његове тврдње да се спрема преузимање овог случаја. Напросто јер би то било противзаконито!

Стога, ко зна који пут, указујемо на потпуну анахроност и медијску аутистичност Окружног јавног тужилаштва Бања Лука. Ово иза наредног поднаслова, требао би бити њихов посао:

Слово наметнутих закона

Можда ће окупаторским полугама додијати да уопште пишу законе, јер прије или касније ће се наћи неки који су сами писали, а који им не одговара. Тако у Закону о Суду БиХ, јасно пише који су то услови потребни да би тај тзв. Суд и његове полуге могле оперисати на територији Републике Српске (и нашем дијелу наметнутог Брчко Дистрикта) у случају кривичне надлежности:

Члан седам

"(1) Суд је надлежан за кривична дјела утврђена Кривичним законом БиХ и другим законима Босне и Херцеговине.

(2) Суд је даље надлежан за кривична дјела утврђена законима Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине када та кривична дјела:

а) угрожавају суверенитет, територијални интегритет, политичку независност, националну сигурност и међународни субјективитет Босне и Херцеговине;

б) могу имати озбиљне реперкусије или штетне посљедице на привреду Босне и Херцеговине, или могу изазвати друге штетне посљедице за Босну и Херцеговину или могу изазвати озбиљну економску штету или друге штетне посљедице изван територије датог ентитета или Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине. (…)"

Дакле, ништа од ових услова се не односи на истрагу поводом смрти Давида Драгичевића! Ни 1, ни 2. Ни А, ни Б!

Пробушени пробни балон

Колико год понижавајуће и подређујуће биле одредбе овог срамног закона, оне и даље јасно и недвосмислено не дају право Тужилаштву БиХ да се мијеша у послове Окружног јавног тужилаштва Бања Лука у предметном случају. Стога деманти сваке такве могућности мора доћи од онога ко је изнад Лепира у тужилачкој субординацији, ако већ није од њега.

То такозвано Тужилаштво БиХ, рецимо, има деценијама снимак Атифа Дудаковића како у камеру наређује стријељање заробљеника, па су то како Суд БиХ правично суди, осјетили најбоље часни појединци попут Новака Ђукића. Превише га је и у овоме што је својим наметнутим (не)радом до сада учинило.

Веома рано у предизборном политичком заносу Драгичевић је, инструментализован у ову сврху од својих манипулатора, покушао протурити ову "вијест" као могућу. Вјероватно су зато толико примитивни и беспредметни били клеветнички иступи њега, и остатка његовог окружења, када је Фронтал.СРБ јасно детектовао да се ради о полтичким и идеолошким намјерама које подривају суверенитет Српске.

Тада се то одбијало и у сваком облику примисли као тешка увреда, али врло брзо је у јавним иступима Босна и Херцеговина отворено постала спас од "злочиначке државе Републике Српске". Ово је само наставак те приче, у припреми јавног мнења и замарања изабраних политичких представника, како би се покушало на мала врата учинити противзаконит чин. Судећи по незанимању медија под контролом власти, изгледа им то полази за руком.

Но пасаран

Ако би се десило да то прође, био би направљен преседан, који би омогућавао овом квазисуду, који је објективан таман као извјештавање БХРТ, да по свом нахођењу смишља који би случај преузео. Отуд толико блејање Бивших Јоханеса Ханова и сличних, који се потурају као "вијест".

Све то треба да изгледа као да је случај Драгичевић, па и Јоханес Хан сам, на нивоу Путина, Зеленског, Меркелове, Трампа, Ердогана и Ким Јонг Уна. У најмању руку. Ваљда да би се један локални случај истраге могућег убиства, о којем доказе по сопственом свједочењу крије рођени отац преминулог, протумачио као пријетња за "националну безбједност и међународни субјективитет" Државне Заједнице БиХ?

Ма није ваљда? То је тако и логички одбрањиво, таман колико је и слика стика истовремено и видео снимак. Самим тим и вијест достојна објаве на "државној" телевизији… Истина, и пробушени балон лети, али само док не издува сасвим.1 КОМЕНТАР

 1. Jah
  Fino ti sve napisa

  Samo ne napisa kako rijesiti ubistvo Davida
  Ah pa da..kako sam glup..kroz institucije Srpske, tuzilastvo, MUP, blabla

  I tako vec godinu i po..i ko zna jos koliko godina

  Da li ti uopste shvatas pojam licne i pravne sigurnosti?
  Kako se osjecas kad pomislis da su ti ubili nekog od bliznjih i da za to niko ne odgovara?

  Da li svi trebamo kao ministar Lukac „Pravdu u svoje ruke“?

  Zaista plitko razmisljas, uprkos tome sto zelis da das dubinu tekstom tipa: Ukidaju nam Srpsku
  Zasto ne razmisljas u stilu: Ukidaju nam zivot?

  Tacno je da je nasa Srpska nama svetinja, ali je isto tacno da je i nama porodica svetinja

  Dabogda ti institucije Srpske rjesavale sve u zivotu kao sto rjesavaju slucaj ubistva

Оставите одговор