Амбасада Русије у Сарајеву: Конаковић нека поштује ставове Предсједништва БиХ и пита своје менторе ко је минирао Сјеверни ток

Амбасада Русије у БиХ саопштила је да је изјава министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да је "агресија Русије на Украјину девастирала енергетско тржите" политизована и да те квалификације представљају његово лично мишљење настало под утицајем његових англосаксонских ментора.

среда, април 24, 2024 / 19:46

"Како нам је познато, Предсједништво БиХ као орган који је према Уставу одговоран за вођење спољне политике, није донио никакве изјаве у односу на специјалну војну операцију Русије", наводи се у саопштењу Амбасаде Русије.

Када је у питању дестабилизација енергетских тржишта, из руске Амбасаде истичу да би Конаковић могао да пита амбасадора САД, са којим одржава блиске односе, ко је дигао у ваздух гасоводе "Сјеверни ток".

"Чак је и некоме ко није нимало упућен у политику јасно да Вашингтон, милом
или силом, настоји да поткопа економску моћ Европе како би свима наметнуо свој
гас. Али чак и у таквим условима поједине чланице ЕУ ослањају се на испоруке из
Русије", додаје се у саопштењу.

Што се тиче БиХ, из Амбасаде Русије подсјећају да су више пута, базирајући се на чињеницама, доказивали ефикасност билатералне сарадње у области енергетике.

"Русија није никад прекршила своје обавезе у овој сфери. Не противимо се диверсификацији испорука гаса у БиХ, али то би требало да буде засновано на принципима поштене и отворене
тржишне конкуренције", наглашавају из Амбасаде и додају да Вашингтон у немогућности да побједи у поштеној борби покушава да прогура одлуке које су му корисне.

Из Амбасаде Русије упозоравају да грађани БиХ треба да буду свјесни да би те одлуке неминовно нанијеле ненадокнадив ударац њиховом благостању, за шта Америку није брига.Оставите одговор