БСП ове сезоне без апологетства Хитлеру и издајницима

У уторак, 1. фебруара 2022. године од 20.30 почела је 46. сезона у Студентском позоришту под називом: "МЛИЈЕЧНИ ПУТ". Сезону је пригодним говором свечано отворио редитељ Слободан Перишић, а Фронтал.РС овај пут објављује саопштење, јер барем слоган сезоне овај пут није наклоњен Хитлеру и готованству. Једна сезона би се могла звати МЛИЈЕЧНИ ЗУБИ.


ДПРС јавља: Седам гавранова на Златној искри

Представа "Седам гавранова", браће Грим, у адаптацији и режији Јакуба Максимова, из Чешке, а извођењу ансамбла Дјечијег позоришта Републике Српске, учествује у такмичарском програму 24. Међународног луткарског фестивала "Златна искра" у Крагујевцу.


Љиљан Комшић и Вакар Азими у епизоди: Свете енглеске ријечи које се не могу писати ћирилицом

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић састао се у суботу са др Вакаром Азмијем, предсједавајућим организације коју они исписују у саопштењу "на српском језику", односно на српском писму као – "Remembering Srebrenica” из Велике Британије.Трипут сијеци, једном мјери

Жељка Цвијановић свечано је отворила реконструисани простор у Музеју савремене умјетности, тако да у њеном мандату није само одликовала, већ је и обновљена ова институција, о којој је Фронтал.РС више пута писао као о типичном примјеру незаступања културне политике Српске, већ да осим као свадбени салон, служи и као сервис амбасада земаља НАТО.


Пјесмарица народних пјесама читав вијек старија од Вукових, сачувана је у Њемачкој

"Ерлангенски рукопис" је прва велика пјесмарица народних песама са наших простора. Старија је чак сто година од збирке српских народних пјесама које је сакупио Вук Стефановић Караџић и обавијена је велом мистерије.ДПРС има наградну игру: Корона је готова, од сад без ограничења – маске само на сцени

Укидањем превентивних епидемиолошких мјера забране, односно ограничења броја посјетилаца, у Дјечијем позоришту Републике Српске већ од фебруара организовано је низ акција којима се, интеракцијом са публиком популарише умјетност за дјецу.


Најпреча посла: Беспослен САНУ и дискурсе крсти

Док српско писмо у потпуности изумире осим као административно-обредно, Истраживачки тим Института за српски језик Српске академије наука и уметности /САНУ/ покреће велико истраживање о употреби српској језика у јавној ријечи у медијима, политици и на друштвеним мрежама.


Никола Дабић: Награда Звоно и њена србофобна позадина

Умјетници из Републике Српске као да имају неку неизљечиву потребу да се што више понизе, заједно са својим културним институцијама, не би ли добили неку медиокритетску награду из Сарајева и плаћен стан и храну у Њујорку.


Зафрановић се одрекао Дјеце Козаре, хоће ли Српска обећаних 200.000 КМ?

Хрватски редитељ Лордан Зафрановић, најавио је да би снимање филма о злочинима (не геноциду над Србима) у Јасеновцу, чији је радни назив био Дјеца Козаре, а којег се одрекао чим је у Бањој Луци добио обећање новчане и логистичке подршке, требало да почне у јуну ове године.


Пријем за једину представницу Приједора на Ђурђевданском фестивалу

Градоначелник Приједора Слободан Јавор организовао је данас пријем за десетогодишњу Машу Гашић која ће ове године бити једини представник града на Ђурђевданском фестивалу који ће се 13.маја одржати у Бања Луци.


Отказује се фестивал хорова Златна вила у Приједору, због недовољног броја пријављених

Због недовољног броја хорова учесника на овогодишњем Међународном фестивалу хорова, који је требало да буде одржан од 12. до 14. маја 2022. године у Приједору, Организациони одбор Фестивала је на данашњој сједници донио одлуку о отказивању Фестивала.