У Србији снимили документарни серијал о Покољу у Херцеговини, емитује југопатолошки РТС

Радио-телевизија Србије почела је са приказивањем документарног серијала "Јаме", који говори о масовним злочинима геноцида које су починиле усташе над српским народом у Херцеговини 1941. године.

понедељак, април 1, 2024 / 13:53

Ово је први документарни серијал који је снимљен на ову тему, а урађен је у продукцији "Филмских новости" из Београда, на челу са директором Владом Томчићем, од којег је и потекла иницијатива за снимање, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Сценариста првог дијела серијала Сања Пешут рекла је новинарима да је до сада снимљено 11 получасовних епизода, уз уводну која објашњава историјски контекст и околности у Херцеговини након успостављања НДХ.

"Након уводне слиједи десет прича о десет стратишта, од Корићке јаме код Билеће, јама код Требиња, Љубиња, Стоца, Чапљине, све до масовних стратишта у околини Ливна", рекла је Пешутова.

У плану је снимање још шест епизода о стратиштима у сјеверозападном дијелу БиХ.

"Серијал је сниман током зиме и прољећа 2023. године, уз потресне приче потомака жртава. Успјели смо да забиљежимо драгоцјена свједочења непосредних свједока тог времена. Они су 1941. били дјечаци, али и данас у дубокој старости памте те страшне догађаје у којима су изгубили своје најближе", истакла је Пешутова.

Она је рекла да је скоро комплетан тим који је радио на снимању и постпродукцији првог дијела серијала био из Херцеговине, а извршни продуцент Александар Шевић један је од најзаслужнијих што је дошло до реализације пројекта.

Посебну документарну вриједност серијалу дају оригинални и потресни ВХС снимци ексхумација херцеговачких јама током 1990. и 1991. године које је из своје личне архиве уступио Драган Кораћ.

Документарни серијал "Јаме" приказује се првог понедјељка у мјесецу на другом каналу Радио-телевизије Србије.Оставите одговор