Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу

"Поезија Иштвана Турција поседује лепезу еклектичког сабирања минулог и садашњег, а у исти мах и језичку платформу надвременог и визионарског. Посебну нијансу уметничке вредности чине песме љубавне провенијенције, које говоре о чистом Турцијевом песничком хабитусу", констатовао је жири.

понедељак, јун 17, 2024 / 09:51

Књижевна награда "Бранко Радичевић" припала је ове године угледном мађарском пјеснику Иштвану Турцију, одлучио је жири Бранковог кола.

У образложењу жирија, у саставу предсједник Ненад Грујичић и чланови Илеш Фехер, Андреа Беата Бицок и Радмило Радовановић, наведено је да ова награда одлази у руке аутора изразито оригиналног рукописа који доприноси освјежавању поезије на ширем плану.

Награда ће Турцију бити уручена 16. септембра у Сремским Карловцима, на свечаном затварању 53. Бранковог кола у најстаријој српској Карловачкој гимназији, најављено је из Бранковог кола.

Мађарски пјесник Иштван Турци /67/ објавио је више књига поезије, аутор је и осам романа, 11 драма и радио-игара, преводилац и приређивач многих издања, састављач више антологија, а његова дјела превођена су на више свјетских језика.

Турци је добитник више признања, међу којима су Велика награда Варшавског фестивала поезије, Ловоров вијенац Мађарске и Међународна награда "Отворена књига" Удружења књижевника Републике Српске.

Турци, који живи и ради у Будмипешти, оснивач је и главни уредник литерарног часописа "Парнасуш", генерални секретар ПЕН клуба Мађарске, предсједник одјељења пјесника Савеза писаца Мађарске, трећи потпредсједник Свјетског конгреса пјесника и редовни члан Европске академије поезије.Оставите одговор