Вашингтон доставља оружје Кијеву за десетак дана – шта то значи за ток рата?

Шеф обавјештајног одбора америчког Сената Марк Ворнер рекао је да би САД могле да обнове војне испоруке Украјини до краја сљедеће седмице. О каквом оружју је ријеч и како ће све функционисати?

среда, април 24, 2024 / 15:45

Поред тога што је гласање за нови пакет војне помоћи прошло у Представничком дому САД, приједлог закона мора да буде одобрен и у Сенату. Тек након тога документ ће бити "овлаштен” за извршење и – теоретски – почеће прве испоруке.

Шта нови војни буџет значи за Украјину и како функционише?

Узимајући у обзир чињеницу да ће, у ствари, од 13 до 23 милијарде долара (од додијељених 61) заправо стићи до Украјине и до Оружаних снага Украјине уопште, посебно у виду војне опреме, опреме и муниције у овом или оном облику, постоји сваки разлог за вјеровање да се војни пакети сличних обима ове године (а вјероватно и сљедеће) више неће појављивати.

То значи да ће са пристизањем наоружања и опреме, све морати да се расподијели у равномјерном слоју, како у областима борбених дејстава, тако и по времену, као и по интензитету употребе.

Другим ријечима, немогуће је употребити све одједном, али руска војска може бити спремна за употребу далекометног оружја у одређеним правцима, као што су, напримјер, напади на Крим.

Хоће ли Украјини дати ново оружје?

Да и не. Поред директних испорука из арсенала америчке војске у склопу ПДА пакета и утовора америчке војне индустрије преко програма УСАИ, вероватно ће бити ријечи о оружју које је већ пребачено (а још није објављено) или се налази на територији Пољске.

Конкретно, можемо говорити о модификацијама дугог домета ракета АТАЦМС Блок 1А са дометом до 300 км.

Ово оружје може бити довољно за лансирање циљева дубоко у позадину Оружаних снага Русије, али главни проблем украјинске војске са снабдијевањем таквим оружјем неће нестати. Оостаће исти проблем: недостатак граната, ПВО системи и још много тога.

Питање снабдијевања 1 милион граната годишње, још увијек није ријешено заједничким напорима САД, ЕУ и савезника у разним регионима свијета, а пренос свих расположивих система ПВО Патриот/САМП-Т/НАСАМС није ипак започета, због политичких несугласица. Мало је вјероватно да ће бити спроведена у облику, у којем то жели окружење Зеленског.

Снабдијевање оклопним возилима у том погледу се не разликује много од снабдевања ПВО: ни САД ни Европа не журе да ресетују сопствене резерве, иако у иностранству још увијек има доста оклопних возила.

Шта је резултат?

Ако снабдијевање система ПВО и њихово постављање око енергетских и индустријских објеката има смисла, онда засићење украјинске војске оклопним возилима, као и муницијом и резервним деловима за њих (као и неопходан ниво снабдевања опремом, који једноставно нису постојале од самог почетка непријатељстава) у већем броју него што је то било раније, не само да се неће промијенити, већ ће у будућности погоршати стање Оружаних снага Украјине.

Да бисте контролисали велики број тенкова, потребно вам је десетине хиљада искусних и добро обучених тенкиста (којих нема нигдје), гориво, тактика, обавјештајни подаци, ватрена подршка и још много тога. Једном рјечју, све је исто као и прије почетка испоруке оружја из иностранства.

Овде вриједи подсјетити се колико су наоружања и опреме украјинске оружане снаге већ апсорбовале од 2022. године. Кроз ПДА програм (директне пошиљке из арсенала америчке војске), приближно 24 милијарде долара војне помоћи је пребачено Украјини од 2022. до 2024.

Занимљиво је и да је састав новог "мега-пакета” војне помоћи још у принципу непознат. Али са великим степеном вјероватноће може се тврдити да то неће укључивати вишеструко повећање снабдјевања оклопним возилима и свим оним што је украјинским Оружаним снагама потребно свакодневно на фронту.

Дакле, неопходно је произвести психолошки ефекат. Финансијски обим помоћи није толики да би се могло говорити о некаквом прелому у корист Оружаних снага Украјине, а преформатирање војне помоћи за ствари које су заиста неопходне украјинској војсци, трајаће годинама.



Оставите одговор