УНРС поводом Дана слободе медија прогласило Џулијана Асанжа почасним чланом

Удружење новинара Републике Српске честита свим колегама и цјелокупној медијској публици Међународни дан слободе медија. Ове године, као што смо раније и најавили, одлучили смо да прогласимо Џулијана Асанжа почасним чланом УНРС.

петак, мај 3, 2024 / 12:12

(Саопштење УНРС доносимо у цјелости и без измјена, прим. Фронтал.РС.)

Овај потез није потребно образлагати никоме, посебно онима који се баве питањем слободе говора и мисли, будући да је господин Асанж постао истински мученик за овај идеал у свјетским оквирима.

Уједно, желимо скренути пажњу домаће јавности на то, да је Џулијан Асанж пред екстрадицијом, од које га дијели још једно рочиште. Оно што је неприхватљиво са становишта свјетске медијске сцене и међународног права, јесте да га желе утамничити у Сједињеним Америчким Државама, чији није држављанин, као ни држављанин Велике Британије, која га је ухапсила извукавши га из Амбасаде Еквадора. Тим горе, чине то због свих оних ствари које су гарантоване другим амандманом америчког Устава, а тичу се слободе говора и штампе.

Важна тема у протеклој години, за медијски еснаф, биле су измјене кривичног законика Републике Српске у домену клевете. УНРС, које је пратило ситуацију у протеклој години; изражава задовољство што није дошло до епидемије тужби против новинара и њихових редакција. Десило се оно што смо и предвиђали, односно да због великих новчаних износа прописаних за обештећење, грађани у повећаном обиму туже једни друге за клевету. За сада се не може детектовати повећан системски притисак на медијске слободе у Српској, што је била највећа опасност која је вребала из овог законског рјешења.

Од тема законске регулативе, у овој години за УНРС је најважнији нови Закон о медијима, који се припрема и у чију израду су укључени и наши представници, кроз присуство у Радној групи. Уз то, веома важно је питање израде Регистра организација које представљају агенте страног утицаја у Републици Српској, на начин на који су то Сједињене Америчке Државе урадиле 1938. године, Руска Федерација 2012. године, а сличан такав закон очекује се да ће у поновљеном покушају донијети и парламент Грузије.

Овакав закон о "страним агентима" није потребан само због малигног иностраног утицаја на ровите друштвенополитичке прилике у нашој земљи, већ је јасно да неекономски медији, финансирани из буџета страних и непријатељских земаља да заступају искључиво њихове интересе у нашем јавном простору; праве нелојалну конкуренцију и отежавају пословање без заступања јавног интереса, па и законима тржишта гасе домаће медије, који послују у реалном сектору.

Потребно је заштити домаћу производњу, као што се то чини царинама, те грађанима упозорењем јасно направити разлику између медија који свој новац зарађују, од оних који су донирани и не зависе од домаћег тржишта, те представљају неку врсту службеника стране државе, односно владе.

За сам крај, УНРС одлучно одбија наметнуте измјене Кривичног законика БиХ, које је прогласио држављанин Републке Аустрије Валентин Инцко, а покушава спровести у дјело држављанин Савезе Републике Њемачке, Кристијан Шмит; јер су оне класичан примјер увођења "вербалног деликта", са чијим злом је ово друштво раскрстило одавно и не намјеравамо се враћати у мрак тоталитаризма и једноумља.

Ово је тренутно најопаснији облик институционалног, односно параинституционалног притиска на слободу медија, гушења и ограничавања слободе мисли и дијалога под пријетњом санкција државне принуде. Тим горе, јер су донешене на нелегалан, нетранспарентан и крајње недемократски начин – указом страног држављанина, који на то нема право ни по којем основу. То је опасност не само за за слободно мислеће људе, већ и по уставни поредак и основне принципе правде и законитости.

УНРС позива новинаре да не подлијежу аутоцензури по овом питању, него да јавност информишу истинито и правовремено, како им кодекс новинарске провесије и налаже. То је посебно важно нагласити на данашњи дан, Међународни дан слободе медија.Оставите одговор