Експланаторни скрининг ЕУ – корак ближе ка званичној колонији

Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ доставила је Савјету министара, другим институцијама БиХ, те свим тијелима успостављеним одлуком о систему координације процеса европских интеграције у БиХ, материјале са састанака експланаторног скрининга Европске комисије са Сјеверном Македонијом, Албанијом, Украјином и Молдавијом.

четвртак, мај 2, 2024 / 18:56

Ови материјали /видео-записи, презентације и дневни редови састанака/ достављени су БиХ након првог уводног састанка БиХ и ЕУ одржаног у сриједу, 24. априла, у Бриселу на којем је Европска комисија детаљно презентовала кораке у преговорима о приступању, прије свега у процесу аналитичког прегледа закондавства /скрининг/, саопштено је из ДЕИ-а.

Експланаторни скрининг је фаза у оквиру које Европска комисија институцијама земље кандидата детаљно презентује цјелокупно правно насљеђе ЕУ.

Након тога слиједи билатерални скрининг током којег земља кандидат представља своје законодавство, те утврђене разлике у односу на правно насљеђе ЕУ.

На крају овог процеса Европска комисија израђује извјештаје у којима даје детаљну анализу стања и оцјену спремности земље за отварање преговора по кластерима, односно вођење преговора по поглављима.

Дирекција ће у вези са наредним фазама у процесу наставити поступати у складу с надлежностима, а јавност ће бити правовремено обавијештена о свим корацима, наведено је у саопштењу.

Материјали су достављени свим радним групама за европске интеграције, Комисији за европске интеграције, Колегијуму за европске интеграције, Савјетодавном тијелу и министарским конференцијама.Оставите одговор