Ирској прија Брегзит – зарадили дупло на царињењу производа из Британије

Ирска је "зарадила" 700 милиона евра од Брегзита уз нагло повећање пореских прихода који потичу од царина које се сада примјењују на увоз одјеће, хране и друге робе из Велике Британије.

понедељак, април 29, 2024 / 11:35

Прије Брегзита, Британија је уживала безцарински извоз у Ирску и остатак ЕУ јер је била дио јединственог тржишта и царинске уније. Међутим, када је Борис Џонсон запечатио чврст Брегзит и напустио јединствено тржиште, то је значило да ће се на извоз у ЕУ плаћати нове контроле, провјере и царине.

Нови подаци у Ирској показују скок од 90 одсто у наплати царина током 2020. и 2021. године, када је Брегзит ступио на снагу.

Узимајући у обзир пандемију и упоређујући 2019. са три године након Брегзита, може се уочити значајан скок прихода, пише лист.

Лист наводи да је 2021. годите дошло до повећања прихода од царина за 178 милиона евра или 52 одсто у односу на 2019. У наредној години приходи су били 80 одсто већи за исто поређење и износили су додатних 617 милиона евра, а 2023. године ирска благајна је добила повећање од 72 одсто.

Такође, значајан износ од царине потиче од увоза из Кине, али се обим промјена приписује Брегзиту.

"Ниво царина се ефективно удвостручио последњих година у односу на претходну деценију, што одражава трансформацију Велике Британије у трећу земљу 2021. године", наводи се у саопштењу Ирских комесара за приходе.

У извештају се додаје да је Велика Британија "највећа земља отпреме и по царинама и по вриједности увезене робе".

Царине наплаћене на увоз из Велике Британије чиниле су готово половину /45 одсто/ укупног износа прошле године – што је еквивалентно око 264 милиона евра.

Бројке прикупљене из прелиминарних извјештаја о приходима сугеришу да је скоро сво повећање прихода од царина у посљедње три године посљедица Брегзита.



Оставите одговор