Изопачени близанци службене истине

Расправа о слободи мишљења и изражавања, о њеној појединачној важности – за потпуни развој личности, и комунитарној – за демократски политички систем, може изгледати данас депласирана и смијешна. Измјене Кривичног закона БиХ које је наметнуо високи представник Валентин Инцко, отвориле су, међутим, и ту тему.


Караџићу у затвору Британци дозвољавају два сата посјете у мјесец дана

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је да се њеном оцу у британском затвору Вајт редовно нарушавају права, те да такво понашање показује да Велика Британија није спремна за смјештај иностраних осуђеника.


Невјероватно: Британски министар здравља позива да се не размишља само о корони

Свијет не може више да размишља само о ковиду 19 и да игнорише друга кључна здравствена питања, економске проблеме и изазове у образовању који су настали током пандемије, изјавио је британски министар здравља Саџид Џавид.Шкоти би поново референдум, енглеско мнијење свеједно да ли ће се одцијепити

Упркос противљењу званичног Лондона, Шкоти би могли поново одржати референдум о независности, а најновије истраживање показује да већина Енглеза, уморна од сталних захтјева Шкота за независном државом, нема ништа против њиховог одвајања.


Британска влада ограничиће уврштења на берзу због националне сигурности

Влада Велике Британије намјерава да проширити своја овлашћења за регулацију Лондонске берзе (ЛСЕ) и забрани уврштавање компанија чије активности могу представљати пријетњу националној сигурности, пише Фајненшел Тајмс (ФТ) позивајући се на представнике Министарства финансија.Гвоздена завјеса: Британцима можда допусте да путују у иностранство, али гдје им одреде

Британија ће дозволити грађанима међународна путовања од 17. маја, али је ограничила број дестинација које не захтијевају карантин на само мали број земаља. Грађани Британије од 17. маја могу да путују у Португалију, Израел, Нови Зеланд, Аустралију и Сингапур, а ова листа ће се анализирати сваке три седмице, рекао је министар саобраћаја Грант Шапс.


Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу

Британија је упутила два морнаричка патролна чамца код британског острва Џерзи у Ламаншу, након што је Француска најавила могућност да би могла да прекине испоруку електричне енергије острву ако њеним рибарима не буде одобрен пуни приступ британским водама.


МИ5 упозорава на шпијуне на ЛинкедИну

Према подацима МИ5-а, најмање 10,000 држављана Велике Британије у протеклих пет година је имало контакт са лажним профилима на професионалној мрежи ЛинкедИн. МИ5 упозорава кориснике да се иза многих лажних профила крију страни шпијуни који циљају оне који имају приступ осjетљивим информацијама.