Слика стика 4: Самураји реда пластичне катане

На иначе персонално досадној медијској сцени Српске, дошло је до извјесних гибања. По истом питању се конференцијом у Бечу и оснивањем странке на ријалити-миту око смрти Давида Драгичевића, подијелила и идентификовала политичка сцена.

среда, септембар 25, 2019 / 13:37

Данас је више досадно и подсјећати како ником не пада на памет да се Фронталу извини за све оне увреде и оптужбе за пристрасност, када смо правилно оцијенили шта су њихови циљеви, а посебно да ће парарелигиозни покрет настао у предизборне сврхе, покушати тај моментум капитализовати на локалним изборима 2020. Вријеме је то потврдило. Чињенице су необориве. Желудац једва издржава.

Но, сада је дошло до подјеле на организовану политичку снагу опозиције са изборном машинеријом и традицијом, а коју на првом мјесту представља ПДП; те новонастајуће странке дириговане из Беча, а скрпљене од професионалних скупљача помоћи и "активиста" плаћених из буџета страних држава, са крајње проблематичном, неуређеном, па и противурјечном идеологијом.

За и против Републике Српске

Подијелили су се око наслијеђа политичке патетике, и то на питањима сарајевоцентричног унитаризма, од које су СДС, ПДП и НДП одбијали да се ограде пред изборе; па су владајући добили чак десет посланика више у односу на 2014. годину. Уз то, као прилог Чавићев превртачко-прелетачки салто мортале у фотељу Електрокрајине.

Истина, на опозиционој сцени најуиграније и опозиционо највидљивије дјелује ПДП, док СДС тромо показује да је дизгине преузео неко други. ПДП одаје утисак активне, јединствене странке са јасним командним низом, уједно укрупњавајући се примањем новог чланства.

Зато овој партији на републичком нивоу, опет, никако није у циљу да се у јавности перцепира као ЛДП Чедомира Јовановића, без обзира што је ПДП странка у којој се могу наћи ликови профила типа (покојног) Слободана Поповића, до Миланка Михајлице који је остатак остатка своје Српске радикалне странке РС утопио за потпредсједничку позицију.

ПДП сада има велики проблем могућег унутрашњег раскола, па је тим и нервознија према нападима на себе. Два њена посланика и Небојша Вукановић, већ одавно истичу себе мимо остатка партијских колега, те јасно одају трио који би радо основао своју политичку опцију, само када би био сигуран да може да је издржава.

Превише за ПДП, премало за СДП

Правда за Давида, што би ако под том фирмом изађе на изборе, вјероватно било једно од најгротескнијих, најморбиднијих и најбесмисленијих имена за једну партију; као свог првог политичког противника је изабрала управо ПДП.

На првом мјесту је ту обрачун око наслијеђа, ауторских права на фотографије пар заиста масовних протеста у Бањој Луци, али тим и око титуле "праве опозиције". Потпуно илузорним и на пропаст осуђеним причама о кандидовању за мјесто градоначелника, уносе панику од новог расипања гласова у бањолучку опозицију.

Чине то без обзира што је јасно да ПЗД у стању тренутне популарности и перцепције код бирача, без коалиције са неким јачим тешко да може проћи и одборничком листом. Ван Бање Луке ту тек нема говора о било каквој странци, још мање о преласку цензуса на изборима.

Поред опозиције опозицији, ПЗД се јасно испрофилисала као идеолошка формација потпуно зависна од логистике земаља које су окупатори на нашој територији, крајње им послушна и окренута ка промоцији преноса надлежности на тзв. БиХ, односно агресивном нападању било каквог облика српског националног интереса.

То је толико наглашено и до те мјере промовисано, да је постало превише и за ПДП. Логично би било да се прикључе СДП, ДФ или Нашој странци са таквим ставовима, али осим таштине и маније величине код политички приучених и они воде рачуна да се отворено не изјасне како су прокси инстант странка за потребе мајоризацијске политике са Башчаршије. Бар док избори прођу.

Лакмус папир за новинарске биљешке

Мало боје у лицу бескрвне и идеолошки бљутаве политичке сцене, додао је и један медијски феномен, гдје су можда по први пут истјерани на чистац произвођачи ратнохушкачких садржаја из Ефбиха, те њихови саучесници из Српске.

Гордана Катана, новинарка Ослобођења из Сарајева, упутила је преко друштвене мреже Фејсбук пар жучних ријечи Срђану Мазалици, посланику владајуће СНСД у Народној скупштини РС.

Након реакције Удружења новинара Републике Српске, били су принуђени да се огласе и Ослобођење, али и БХ новинари, који би иначе ову епизоду радо прећутали, као и већину сличних до сада. Наравно, само ако долазе са адресе некога кога гура сарајевска и НАТО политика.

Треба бити поштен и рећи да је такве ријечи упутила Милораду Додику или Рајку Васићу, нико то не би ни примјетио. Не би било потребе ни да се реагује, јер је са њима Катана на истом комуникационом нивоу.

Но, Срђан Мазалица, шта год ко мислио о њему и његовој партији, није особа која користи такав рјечник и ток мисли уопште, те је тај контраст највише изазвао осуду премоћне већине новинарске заједнице у Српској.

БХ новинари су били доведени пред јасан избор: Још једном не осудити школски примјер говора мржње, јер долази од њихове чланице и заслужног грађанина Ефбиха; или прогутати жабу и признати да се госпођа Гордана мало занијела, јер је навикла да јој шта год напише, пролази без ријечи. Поготово ако је уперено против некога или нечега из Српске.

Повод може бити и небитан

Да се разумијемо, Гордана Катана је небитан лик за јавност Српске. Сасвим је непозната широким народним масама, јер Ослобођење нико не чита, а ФТВ1, ФТВ2 (БХТ), Хајат, ТВ5, Н1, Ал Џазиру… нико не гледа.

Само још једна особа са дугог списка људи неисламских имена, исто тако безначајних, који служе да се плебс у Ефбиху одржава у ратнохушкачкој хистерији. Богато награђених за тај посао, дакако. Најгоре ту пролази публика у Ефбиху, која се залуђује у мисли да у Српској постоји неко озбиљан, ко се заиста залаже за њено укидање.

У Српској, од Караџића и Плавшићке, преко Поплашена, Шаровића и Чавића, па све до Додика, Иванића и Цвијановићке, по њима је увијек тиранија и наци-национализам настављања "великосрпске политике", који ето јадни и глупи народ не подржава, већ је уцијењен и приморан да тако гласа, те из Ефбиха народу Српске треба помоћи да власти насилно свргне мимо избора.

Није госпођа Гордана ама баш ништа битна ни у Сарајеву, што говори најбоље новоотворени таг са њеним именом на страници Ослобођења, који има само три вијести под собом. И све три везане за ову бедастоћу коју је себи дозволила на Фејсбуку. На овај начин, најбитније је већ постигнуто – медији из Ефбиха су додирнули дно, пробили муљ и ударили челом у чврсту подлогу.

Ви не можете објаснити новинарима, а још мање становништву Ефбиха, да је титулисање нечије земље "геноцидном творевином", нешто што није примјерено уколико се залажете за мултиетничност и унитаризам.

Они су толико навикли да вријеђају све и свакога у Српској, да је права срећа како су им се отворила врата самоспознаје овим Катаниним аутоголом.

Толико је тешко било рећи да то није у реду. Болно. Мора се узвратити и нагласити да је то претјеривање и замјена теза…

Ересовска тиранија и ефбиховски просвећени апсолутизам

Гордана Катана је неко ко годинама, из Бање Луке, јавно заговара њено укидање. Без икаквих, осим пар вербалних посљедица, какве и сама дијели. Гордана Катана шири вјерску и националну мржњу учествујући и преносећи лажи са манифестације Дан бијелих трака у Приједору. Уписана је међу чуваре лажне приче о непостојећем геноциду у Сребреници.

Гордана Катана, као и већина новинара из Ефбиха, не може да превали Република Српска преко тастатуре, па не само да морају написати "бх ентитет" прије пуног имена, већ користе скраћеницу у мушком роду: РС-а. Не само то, већ нешто или неко редовно добија придјеве "ересовско", "ересовска"…

Гордана Катана рутински на јавним скуповима говори да је за њу једина и права Армија БиХ, а да је Војска Републике Српске такозвана.

Дружи се и промовише људе који српски народ у цјелини карактеришу злочиначким и фашистичким, а да нико није стао у одбрану конститутивног народа, уставне категорије макар, на начин како се полетило да се оправда непрофесионалан и неетичан рад госпође Гордане.

А сваки дан такве изјаве слушамо на ефбиховским медијима.

Угроженост оцвалог Мехе Тугоје

То је све политички идентично ставовима које је у својој ратнохушкачкој декларацији донијела СДА. Са тим се слажу и све странке у Ефбиху, али ће се ови браници општечовјечанске правде усудити блеферски и неискрени одговор СНСД ставити у раван једнаке осуде. Чак и међустраначко/међуентитетсог договора.

Једнако као што би СНСД кроз своје кадрове у извршној власти требала да дјелује, а не да лапрда напразно; тако и ови "објективни новинари" налазе да је исто када неко нападне и тражи ваш нестанак, подривајући Дејтон и мир, и кад се овај други немушто брани.

Пошто такве особе у ненормално диспропорционалним количинама живе у Српској најнормалније, јер их се финансира са стране, јасно је колико је Бања Лука космички толерантније и отвореније друштво. Док они користе најувредљивије фразе и производе лажне вијести, сарајстанска чаршија није могла поднијети ни натурализованог Меху Тугоју (Марко Радоја), хероја на боловању, којем су се измакле обе столице на којим је сједио.

Након сасвим нормалног указивања да новинари БХРТ не би требали да носе дизајн у приватном власништву тзв. "Цвијет Сребренице", без заштите од стране БХ новинара и без пуно помпе је удовољено захтјеву Самосталног синдиката БХРТ и крвожедне чаршије. Радоја испотиха поднио оставку, а за враћање уређивачких дизгина у руке чаршилука, награђен је откомандом у Београд.

На браниоце разбројс

На овом примјеру се најбоље види како се у Сарајеву реагује на било кога, ко се не може игнорисати, а ко је ударио на неке од постулата фејкњузера који пријете ратом. Чак и ако је био спреман да сарађује и искупи се за гријехе.

У спахилуку Изетбеговића свака друга мисао се у потпуности игнорише, док се у медије Српске традиционално доводе Невладинићи, који немају уопште било каквог угледа у заједници. Да причају потпуне глупости и тешке лажи.

Умјесто аналитичара или политичара који ће рећи већински став и стварно расположење, у Ефбиху се финансијски производе у људе сасвим безвриједни појединци, конструишући тако за интерне и ефбиховске потребе паралелну стварност. У том измаштаном свијету су они неке алтруистичке саможртвујуће величине, које се беспоштедно боре за узвишене идеале, а не само издашно плаћени кевтачи, који су се толико једнострано заиграли, да заборављају основно кућно васпитање. Ако су га икада и стекли.

Све те, најлакше ћете препознати по томе ко је устао да брани неодбрањиво. Гордану Катану као културну особу и објективну новинарку. Којој се, ето, омакао један статушчић на друштвеним мрежама, али то се може, дакако, разумети, јер она је под таквим притиском, да Радоја Марко мора подијети оставку због тога….

Сви, али непогрешиво сви који су стали у одбрану Гордане Катане, људи су који се стратешки опредјелили да су против Републике Српске. Да подржавају такво тенденциозно и лажно извјештавање, које распирује вјерску и националну мржњу. Политичке ставове који су против мира и Дејтонског споразума. Који су против Војске Републике Српске.

При том се не мисли на провале које је себи допустио Фокус из Ефбиха, покушавајући да изједначи и ублажи говор мржње од стране "заштитнице људских права" и "новинарске хероине". Пребацујући УНРС да није реаговало на Додикове прозивке новинара у времену када уопште није ни дјеловало?

Нити се мисли на патетисање редакције Ослобођења упућено на адресу странке, а не УНРС. Тим се јасно показује о каквом се ту извјештавању ради.

Мисли се на домаће подизвођаче.

Пиши-бриши коалиција

Они су најчешће потврда свега онога што се замјера Катани. Поготово када се тиче тоталитаристичког рјечника који воња на хушкање и физичку агресију.

Добили су огромне количине новца од владиних агенција САД и ЕУ, а астрономске за своје дотадашње финансијске прилике. У неким случајевима, потпуно промијенивши своје дотадашње идеолошке, политичке, па и националне ставове. Али прво писмо, уколико су некад писали ћирилицом.

Биће много гласнији и оштрији, што су се касније прикључили Невладинићкој секти, по оној старој да "потурица мора бити гори од Турчина". Но, када нечији став никад и није био битан, нити се има шта конкретно рећи, тешко да њим можете произвести ефекат који већ очекујете за те паре. Па се онда то и брише. Па се опет пише…

Највише их је, изгледа, заболило што је Српска ипак добила, какво-такво удружење новинара, а они су изгубили ексклузивно право да буду они који ће прописивати шта је етично, а шта није. У чију заштиту треба устати, а у чију не. Тим горе, што је све покренуто на туђу иницијативу, на коју су били принуђени да реагују, јер су минулим радом довели себе у ћорсокак.

Сада се напумпава таква атмосфера, да ваљда чим прије треба неко из власти (најбоље СНСД) напасти неког новинара, па да се види хоће ли УНРС реаговати?

Није ли боље превентивно дјеловати и објаснити некима да ми јесмо навикли, али да Република Брдска, Мрска и Шумска, не цијени кад јој се неко љубазно не обраћа. Шта ћете ако УНРС буде реаговало? Хоће ли се неко јавно извинити, или ће све наставити по старом?

Не кевћите на боље од себе

То се све може потпуно мирна срца спочитати на страницама Фронтала, који никад није оћутао ни владајућима, ни опозицији, а посебно редовно подсјећамо на Прудско "попуши", које је Милорад Додик крајње ђилкошки упутио новинарки ФТВ.

И не може нам нико ништа због тога.

Ови велики хероји, наравно, нити су смјели некад Додику, нити смију сада својим (новим) финансијерима. Увидом у нашу и вашу архиву, докажите да није тако. Осим што не можете, можете да псујете и утјешите се у тржном центру.

Ником од тих новинарчина и бескомпромисних објективаца, није ево већ пет и по мјесеци пало на памет да јавно упути питање Давору Драгичевићу: Гдје је тај снимак пребијања, одвлачења у полицијско возило и одвођења његовог покојног сина? Какав је то циркус, објавити пар дана касније сасвим друге снимке? Шта је циљ?

Драгичевић од Беча је код Марка Радоје на "државној" телевизији без проблема говорио како је предсједавајући "државе" убица његовог дјетета и да "има снимак" који то доказује.

Неће им ни у кошмару пасти на памет да зовну неког "психолога", да им истумачи какав би то ментални склоп могао бити, ако би стварно имао снимак о грозној судбини свог дјетета, а да га близу пола године не објављује? Шта се чека? Три дана пред изборе? Је ли то правда за Давида?

Такнуто – макнуто

Пресмијешно и прејадно звуче неке правдољубиве или друге глумљене изјаве, од стране лица која су провјерљиви плаћеници страних земаља и агенција, до степена да то више не крију, већ се хвале родбини и пријатељима. Једино позитивно из свега овога, јесте да се сада зна ко је гдје и ко је ко. И више преко те црте нема преласка. Такнуто, макнуто.

Гордану Катану, као и било ког другог грађанина Српске нико не смије ускраћивати за законом гарантована права. Што се третмана у јавности тиче, осим што апсолутно један Џевад Галијашевић не може добити толики простор у Ефбиху, рекосмо већ, она је сасвим небитан лик. По свим значајкама и нивоима тумачења објективне стварности. Она је овдје била повод за обрачун и самоидентификацију на мало ширем фронту. И ситне душе су испливале на површину радо и са осјећајем обавезе.

Није проблем промијенити мишљење, па ни ако се то чини због новца. Само то треба ЈАВНО признати и образложити. Не глумити праведнике. Проблем је лагати самог себе, јер такви никог у Српској тим причама не могу обманути.24 КОМЕНТАРА

 1. Неће бити проблем ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ за пар мјесеци ставити у „суру“ све ове невладиће, нарцисе и остале „демократске спасиоце“.

  Само да дефинитивно позиционирамо нашу национално одговорну причу у свим сегментима живота и рада Српске,односно, да „натјерамо“ озбиљне српске партије, озбиљне политичаре, национално одговорну интелигенцију, Цркву, удружења грађана од посебног интереса и српске медије да почну радити свој посао како Бог заповиједа, онда долазе на ред невладићи, нарциси, политиканти и ВИОЛЕТА партије.

  Посебан колач ће бити евентуалне веће партије, оне које покушавају профитирати од ових „демократа“ који су тема овог поста, тачка.

  П.С. Ради се веома озбиљно на овој причи, доказ је и ауторски текст који сам послао на Фронтал РС, текст за који се надам да ћете ових дана имати прилику да прочитате.

 2. Lako je pisati o superiornosti režima nad porodicom Dragičević i Pravdom za Davida kada je režim samo ovaj mjesec “ napravio “ 12 miliona KM keša spremnog za izbore.
  Ovakvu ludu kao Nikola režim može kupiti ko male kokice za pola marke.
  U svakom slucaju podržavam Pravdu za Davida, u strahu su velike oči.
  Samim pojavljivanjem u izbornoj kampanji napraviće veću štetu Republici Srpskoj nego dva Željka Komšića a zna se da je nekada nije potrebno pobijediti, umjetnost je neprijatelja natjerati da donosi pogrešne odluke.
  Ako su ovaj mjesec izvukli 12 miliona onda je teško zamisliti koliko će do izbora ojaditi Republiku Srpsku kako bi osigurali da kupe izbore sa kuće na kuću.

  Pravda za Davida!

 3. Тачкице,

  све је то наш народ, полако, на прво мјесто Република Српска, на друго нормалан народ, на треће иду ови што се прво морају ставити у „суру“ и биће стављени господском политиком.

  Знаш што сам реаговао, тешке си ријечи употребио, без обзира што у њима има истине, није то прича за Фронтала.

  Фронтал мора остати изнад, морају други српски медији имати примјер како се може бити демократски медиј, а опет нациоанлно одговоран.

  Е да би то били, не смијемо дати прилику говнима да каљају добру намјеру и добру причу, тачка.

 4. Tačka, tvoje komentare vidim kao onu scenu u Ranama „idi u Dubrovnik,…..“ pljuješ sam na sebe i znaš duboko u sebi da širiš režimsku laž.
  Samo ste vi ostvareni, samo vi volite Republiku Srpsku a svi ostali su izdajnici i bakirovci.
  E baš zbog toga Pravda za Davida treba nastupiti u narodu jednostavnom kampanjom.
  Predložio bi slogan “ kasno će biti kada dođe do tebe i tvoje porodice“.
  Imaju spisak ko ih je podržao u svakom gradu, sve su to ljudi koji imaju djecu, rade poslove trule i nisu okrenuli glavu i zatvorili oči na brutalno ubistvo Davida.
  Kampanjom krajnje jednostavnom da u svakom gradu i selu nađeš dva,tri,pet ili deset mještana koji će posvedočiti na svome primjeru šta su njima režim i režimski ljudi nekažnjeno uradili duh je pušten iz boce.
  Pravda za Davida će u prvih deset dana kampanje dokazati da je Republika Srpska carstvo zla i nereda u rangu Gluhe Bukovice.
  Baš zato ako bi se pričala obična priča iz života javile bi se mutevelije režima da tuku i napadaju svakoga ko bi došao da čuje glas običnog obespravljenog čovjeka.
  Mutevelije režima gluhobukovičkog biće “ sportski radnik“ bez dana radnog staža ali zato ima robijaškog dovoljno sportski auto i grant režima i naravno voli Republiku Srpsku, predsednik mjesne zajednice, radnik pošte što javno prijeti svima koji nisu odani režimu.
  Sve to lijepo snimati na skupovima i sve incidente pripisati lično SRPSKOM ČLANU ili u suprotnom ako nije zločinac kao AV,AV neka kontroliše svoj krvoločni čopor.
  Bez obzira na izborni rezultat Pravda za Davida postigla bi pobjedu.
  Kako?
  ČLAN režima rekao mi je u razgovoru da je sve istina što je jedan čovjek napisao, a tog čovjeka režim je doveo do ludnice kao što sada pokušavaju sa Radovanovićem.
  Sve ste u stanju uraditi da bi zaštitili kriminal i ubice.

 5. “П.С. Ради се веома озбиљно на овој причи, доказ је и ауторски текст који сам послао на Фронтал РС, текст за који се надам да ћете ових дана имати прилику да прочитате.“

  Из поузданих извора:
  Неће ти бити објављен. Фронтал треба да се отараси будала јер му рејтинг пада објављивањем њихових баљезгања.

  То ћеш ти морати објавити у кометарима.

  Ми у редакцији смо љути што си слагао да ћеш организовати ССС.

 6. ИСТИНА И ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

  То сам на Фронталу ја први написао, можда чак и прије него је група себи дала такво име. Но то није битно.

  Када се каже Истина и Правда онда треба имати у виду следеће:

  Истина о овом трагичном догађају се мора сазнати. Мора!

  Тек послије сазнавања истине може услиједити Правда.

  Међутим, под Правдом се подразумјева да се Давидова смрт не смије злоупотребљавати.

  Ово што сада ради Давор Драгучевић је злопуотреба смрти рођеног дјетета.

  1. evo..ovaj novinar frontala sto napisa ovu baljazgeriju te demantuje..
   Istina je po njemu jedna… Za smrt Davida su krivi ova Katana, neki drugi turci iz Sarajeva i en znam ko jos.
   Pravda za Davida je smisljena da srusi RS, a ne da dodje do pravde i sl..

   I jos hoce izvinjenje za nekakve uvrede komentatora kad je autor otkrio da je Pravda za Davida izdajnicka podrzana od belosvetskih protuva organizacija

   Jebe se njemu za istinu i oravdu..Frajer zajunio o politici…o nakoj krampi Katani, os sindikatu BHRT

   Dakle, ne da necu da ti se izvinim, stakorcicu bezimeni, nego hocu da ti pozelim da te snadje slicno kao sto je snaslo Davidovog oca.. pa onda laprdaj o Katani..jebem, te i sh’njom

 7. Mladene,
  Ko je objavio ovo:
  https://radovanovicborislav.blogspot.com/2019/09/na-nasoj-livadi-proglasimo-republiku.html?m=1

  Da li je taj lik idejni guru PzD?

  Jesam li pogresno protumacio i iznio zakljucke?
  Pa evo i ti veliku energiju trosis na rusenje RS, javno si stao na stranu Komsica, nekada si bio pripadnik rezima dok te nisu ispalili… U koju kategoriju se svrstavas: neostvaren, politicki izjeban, sujetan, klosar, ubacen…?
  Svakim svojim komentarom potvrdjujes cinjenice koje iznosim.

 8. Знам ја Симо да би ти волио да овакав Никола Лазаревић не постоји, да се нешто што није за уши удбе, лопова, политичких циркусаната и лажних патриота чује и прочита, напротив.

  Кад би се ти Симо питао, нико не би смио мислити својом главом, твоја партија би била држава, а ми сви би требали бити овце које блеје и чекају Божић, Бајрам да нас продате за цекине, или да се неком вашем шумокрадици, тендер ефендији, власнику разних концесија и осталим крадицама курац навије за печењем, па хајде борци, официри и остала српска стоко на клање, тачка.

  1. “Знам ја Симо да би ти волио да овакав Никола Лазаревић не постоји…“

   У праву си. Волио бих да такав не постојиш.
   Или другим ријечима казано, волио бих да ниси будала.

 9. *** ČIJ€ $U PAR€, TOGA JE I „MU$IKA“… ***

  NaCIAnalna zadužbina za demokraCIA

  *****NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY*****

  The National Endowment for Democracy is a U.S. non-profit soft power organization that was founded in 1983 with the stated goal of promoting democracy abroad. It is funded primarily through an annual allocation from the U.S. Congress in the form of a grant awarded through the United States Information Agency.

  Founded: November 18, 1983, Capitol Hill, Washington, D.C., United States
  Headquarters location: Washington, D.C., United States
  Key person: Carl Gershman (President)
  Type of business: 501(c)(3) non-profit; NGO
  Location: Washington, D.C., United States
  Founders: Ronald Reagan, Carl Gershman

  *ANNUAL REPORT FOR 2018*

  GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2018

  Central and Eastern Europe

  *** BOSNIA AND HERZEGOVINA 2018 ***

  https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/bosnia-and-herzegovina-2018/

  -Advancing Transitional Justice and Historical Understanding

  *Association for Transitional Justice, Accountability and Remembrance*
  (Udruženje za tranzicioni pravdu, odgovornost i $jećanje)

  $48,000

  To advance transitional justice and historical understanding. The Sarajevo-based group and its Banja Luka partner will promote a better understanding of war crimes committed in the country in the 1990s by expanding their documentation of detention camps operating in 1992-95. The organizations will jointly conduct desk research and interviews to identify and classify additional places of detention and promote the project’s findings at public events.

  -Advancing Transitional Justice and Historical Understanding

  *Center for Democracy and Transitional Justice*
  (Centar za demokraCIA i trenzicionu pravdu)

  $34,000

  To advance transitional justice and historical understanding. The Banja Luka-based group and its Sarajevo partner will promote a better understanding of war crimes committed in Bosnia and Herzegovina in the 1990s by expanding their documentation of detention camps operating in 1992-95. The organizations will jointly conduct desk research and interviews to identify and classify additional places of detention and promote the project’s findings at public events.

  —Encouraging Civic Activism among Youth

  *Humanity in Action Bosnia and Herzegovina*
  (Humanost u akciji BiH)

  $35,000

  To foster active citizenship among youth and enable young leaders to play a greater role in promoting democratic values among their peers. The program will train promising young leaders, introducing them to democracy and human rights issues, encouraging them to employ critical thinking on sensitive topics, and building their communications, presentation, and research skills. Participants will engage in individual research projects, civic engagement campaigns, group projects, and a final debate tournament on democracy-related issues.

  -Encouraging Professional Media Reporting

  *Press Council in Bosnia and Herzegovina*
  (Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini)

  $25,000

  To promote and protect freedom of information, and encourage professional media reporting. The group will organize a series of presentations, meetings, and trainings to build the skills of media professionals, and conduct a nonpartisan multimedia outreach campaign to foster media freedom and professional reporting ahead of the October 2018 general elections. The media self-regulatory body will promote quality journalism through its complaints procedure against unprofessional media reporting.

  -Encouraging Youth Participation in Political Processes

  *Youth Movement REVOLT*
  (Omladinski pokret REVOLT)

  $43,000

  To promote youth participation in democratic processes. Around the October 2018 general elections, the organization will conduct a nonpartisan get-out-the-vote and civic education program in northeastern Bosnia to educate young people about their role as citizens in a democracy and the importance of participating in elections. It will organize workshops, public debates with political party representatives, and a television program. Following the elections, the organization will utilize its web platform to monitor local government performance.

  -Engaging Youth in Advancing Historical Reconciliation

  *Association for Social Research and Communication*
  (Udruženje za društvena i$traživanja i komunikaciju)

  $35,000

  To engage youth in advancing transitional justice and historical reconciliation. The group will organize a nation-wide competition for young people to develop and propose design concepts for the first national monument dedicated to all war victims. The group will carry out an advocacy campaign for the new monument’s construction that will include a roundtable, publications, and web portal featuring an updated database of existing monuments.

  -Fostering Civic Activism through Online Media

  *Youth Cultural Center Abrasevic*
  (Omladinski centar Abra$evic)

  $44,000

  To encourage public debate on key issues and foster civic engagement among youth. The organization’s multimedia portal will provide a nonpartisan forum for public discussion ahead of and after the 2018 presidential and parliamentary elections, promote civic participation, and present the work of other civic groups. The organization will encourage dialogue between citizens and local officials through public discussions and roundtables, and foster active citizenship and promote democratic values among youth with socially engaged music and art performances.

  -Fostering Professional Media Reporting

  *Center for Media and Policy Analysis*
  (Centar za analizu medija i politika)

  $50,000

  To foster professional media reporting. The organization will engage leading journalists and media professionals to analyze the content of the country’s key electronic, print, and online media outlets and raise awareness about the quality of their reporting, especially ahead of and after the October 2018 general elections. The nonpartisan project’s related website and social media profiles will disseminate analyses and news to generate discussion regarding media standards with other outlets and the general public.

  -Fostering the Accountability of Elected Officials

  *Zid d.o.o. Radio Sarajevo*

  $35,000

  To foster the accountability of elected officials around the October 2018 general elections. The media outlet will expand its political content to include 30 new visualizations analyzing the performance of officials elected in the last two cycles and provide nonpartisan information on candidates. Disseminated through its popular website, the infographics will remind voters of the officials’ political, economic, and social programs and assess their performance since taking office.

  -Promoting Accountability through Online Media

  *Center for Critical Thinking*
  (Centar za kritičko ra$mi$ljanje)

  $38,500

  To encourage public debate on government performance ahead of the 2018 presidential and parliamentary elections. The center’s web platform will serve as a forum for open discussion for prominent journalists, commentators, and civic and political leaders. The discussions will inform and educate citizens about the duties and responsibilities of public institutions and elected officials, analyze candidates’ platforms and campaign messages, and monitor newly elected officials’ performance.

  -Promoting Accountability Using New Media

  *Why Not?*
  (Za$to ne?)

  $102,000

  To promote accountability. The organization will maintain a political fact-checking and promise-tracking website that compares political party and public officials’ statements with actual legislation and implemented policies. Ahead of the 2018 general elections, the program will monitor elected officials’ performance and conduct a nonpartisan information outreach campaign. The group will also organize an annual conference in Sarajevo that brings together the region’s leading watchdog and media groups, and highlights innovative accountability initiatives using new technologies.

  -Promoting Accountability Using New Media

  *Why Not?*
  (Za$to ne?)

  Supplement: $25,000

  To promote accountability. The group will maintain a political fact-checking and promise-tracking website that compares political party and public officials’ statements with the actual legislation or policies they implement. Ahead of the 2018 general elections, it will monitor elected officials’ performance, while its think tank partner will monitor election-related media coverage; the project will share the findings through nonpartisan outreach campaigns. The group will also organize an annual conference that connects the region’s leading watchdog and media groups, and highlights innovative accountability initiatives using new technologies.

  -Promoting Civic Participation through Television

  *Foundation for Creative Development*
  (FondaCIA za kreativni ra$vitak)

  $43,000

  To promote the civil society activities of nongovernmental organizations and encourage broader civic engagement. The organization will produce new episodes of its popular television series, which profiles local NGOs and their efforts to tackle specific problems in their respective communities, highlights discussions by civil society leaders on key issues, and provides current news about the civic sector. One of the country’s public broadcasters will air the series.

  -Promoting Debate on Key Reform Policies

  *Center for Policy and Governance*
  (Centar za politiku i upravljanje)

  $40,000

  To promote public discussion on key policies affecting the country’s democratic transition. The think tank will publish policy papers and organize events with relevant experts, analysts, and political party representatives to foster debate on the country’s reforms. The analytical center also will convene meetings to evaluate specific reform policies and generate new ideas and recommendations for their improved implementation.

  -Promoting Election Campaign Financing Transparency*

  *Transparency International Bosnia and Herzegovina*
  (Tran$oaren$i internaCIAnal BiH) …. Mak$uz $elami hanumici Ceci

  $50,000

  To promote the financial transparency and accountability of political parties and election campaigns. Ahead of the country’s October 2018 general elections, the watchdog group will monitor the use of public funds before and during the campaigns, identify cases of abuse of regulations on political party financing, and enhance oversight of campaign financing. The organization will use the findings to conduct a nonpartisan advocacy and outreach campaign.

  -Promoting Human Rights Through Film

  *Pravo Ljud$ki*

  $45,000

  To foster public debate, particularly among youth, on human rights issues. The organization will oversee the 13th edition of its annual human rights film festival, including over 80 screenings, discussions, and exhibitions. It will also conduct a traveling civic education program featuring politically and socially themed documentaries to three cities and train students in using the visual arts to promote civic activism.

  -Promoting New Approaches to Reconciliation

  *Urban Association*
  (Urbano udruženje)

  $44,000

  To foster new approaches to promoting dialogue, historical understanding, and reconciliation among youth. The association will continue producing and publicizing a multimedia archive of personal stories about war-time experiences. The collection of over 4,000 stories and artifacts on youth experiences during the 1992-95 war will serve as a powerful reconciliation tool regarding this tragic period in recent history.

  -Promoting Reconciliation among Youth

  *Post-Conflict Research Center*
  Centar za po$tkonfliktna i$traživanja)

  $50,000

  To encourage new approaches to promoting transitional justice and reconciliation among youth. The center will organize its annual nationwide competition that invites youth to highlight stories in their local communities related to transitional justice, peacebuilding, and moral courage. It will supplement the competition with multimedia trainings and a specialized mentorship program for the winners with professional journalists, filmmakers, and photographers that will encourage new approaches to promoting transitional justice and reconciliation.

  -Promoting Women’s Participation in Local Decision-Making

  *Women for Women*
  (Ž€n€ za ž€n€)

  $45,000

  To strengthen the capacity of women’s associations and promote the greater participation of women in decision making at the local level. The project will assist women and women’s associations in particularly vulnerable or divided municipalities through a series of tailored leadership and advocacy trainings. The project will also provide individual participants with small stipends and mentoring, and groups with micro grants to implement advocacy campaigns promoting the greater civic and political participation of women.

  -Promoting Youth Activism in Republika Srpska

  *Association of Independent Creators and Activists (GETO)*
  (Udruženje neovi$nih $tvaralaca i aktivi$ta G€TO)

  $24,500

  To promote youth activism and open debate on key issues facing youth in Republika Srpska. The association will carry out civic education activities in Banja Luka, including public discussions, film screenings, and promotions of other civic groups and initiatives that foster freedom of expression and encourage youth activism. It will also organize a photo competition, a nonpartisan civic campaign, and a regional annual festival promoting activism through art.

  -Promoting Youth Activism in Republika Srpska

  *Association of Independent Creators and Activists (GETO)*
  (Udruženje neovi$nih $tvaralaca i aktivi$ta G€TO)

  $40,000

  To promote youth activism and public debate on key issues facing youth in Republika Srpska. The organization will carry out workshops, public discussions, film screenings, and events promoting other civic groups and initiatives that foster freedom of expression and encourage youth to be more active in their communities. It will also organize its annual regional festival that fosters civic education and activism through art.

  -Promoting Youth Activism in Republika Srpska

  *O$tra Nula*

  $41,000

  To strengthen youth activism in Republika Srpska and promote greater youth participation in the October 2018 general elections. The group will organize a workshop to increase the leadership skills of a diverse group of young activists, convene public events and civic actions highlighting the role of youth in democratization processes, and facilitate public debates addressing key issues facing youth. A nonpartisan get-out-the-vote campaign will include the dissemination of videos and print materials, and direct engagement with citizens.

  -Promoting Youth Engagement and Reconciliation

  *Youth Center KVART*
  (Omladin$ki c€ntar KVART)

  $44,541

  To promote greater youth engagement in raising awareness of and advancing dialogue on dealing with the past. The youth group will organize a school and training camp on transitional justice issues for young people from across Bosnia and Herzegovina, as well as awareness raising activities on the recent past in the Prijedor region. In addition, the group will conduct commemorative events and workshops to stimulate broader youth engagement in the process of reconciliation.

  -Promoting Youth Reconciliation in Divided Communities

  *Bridge of Peace*
  (Mo$t mira)

  $39,000

  To encourage new approaches to promoting dialogue and reconciliation among youth in ethnically divided communities. The group will organize its annual youth festival showcasing socially engaged art and theater produced by youth and teachers through a series of workshops. Additional workshops will engage young human rights activists and international students of art and design in other creative endeavors promoting interethnic dialogue and cooperation.

  -Strengthening NGOs Monitoring Reforms

  *Sarajevo Open Center*
  (Otvor€ni c€ntar $araj€vo)

  $47,000

  To promote the engagement and effectiveness of civil society organizations monitoring reforms and decisions affecting the country’s Euro-Atlantic integration processes. A coalition will evaluate the performance of the domestic government and international community in relation to furthering integration, and share the experiences of civil society leaders working on Euro-Atlantic integration in other countries. Public outreach activities will include roundtables, reports and policy papers, and media content.

 10. *** ČIJ€ $U PAR€, TOGA J€ I „MU$IKA“… ***

  **NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY**
  -NaCIAnalna zadužbina za demokraCIA-

  Central and Eastern Europe

  REGIONAL: SOUTHEASTERN EUROPE

  Fostering Improved Media Standards

  Metamorphosis Foundation

  $99,000

  To foster improved media standards and promote access to objective news and analysis that counter disinformation and challenge illiberal narratives related to the region’s democratic transition and Euro-Atlantic integration. Working with journalists from other regional fact-checking and investigative reporting groups, the Macedonia-based organization will produce news and analyses spotlighting disinformation in media, examining trends regarding misinformation, and promoting access to objective news and analyses that challenge illiberal narratives.

  Advancing the Process of Transitional Justice

  Documenta – Center for Dealing with the Past

  $50,000

  To promote a better understanding of war crimes committed on the territory of former Yugoslavia in the 1990s. In partnership with five regional organizations, the Zagreb-based group will continue its activities to complete a comprehensive, credible, and commonly agreed upon source of information about the number, identity, and fate of war victims in the former Yugoslavia. The group will organize a series of regional meetings and presentations of its findings in Croatia.

  Advancing Transitional Justice

  SENSE – Transitional Justice Center

  $51,000

  To advance transitional justice and historical understanding in the Western Balkans. The Croatia-based organization will produce a virtual documentation center dedicated to preserving and presenting to the public all relevant investigations and prosecutions conducted by the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in relation to war crimes committed against civilians in Bosnia’s Lasva Valley in April 1993, thereby fostering public awareness and debate on these egregious crimes.

  Closing Governance Gaps To Promote Resilient Economies

  Center for International Private Enterprise (CIPE)

  $393,413

  To promote accountability and good governance. The center will engage representatives of civil society, media outlets, and the business community in identifying governance gaps in key economic sectors, analyzing how foreign inflows of capital exploit them, and advocating recommendations to close them. The center and its partners will spotlight these issues through extensive public outreach campaigns.

  Countering External Attempts to Undermine Democracy

  GONG

  $35,500

  To increase awareness and learning about external attempts to undermine democracy and reverse democratic gains in Southeast Europe. Working with a leading Hungarian think tank, the Croatia-based watchdog will document and analyze Russia’s financial influence in the region, raise awareness of related practices and mechanisms used to exert political impact, and advocate for the reforms needed to inoculate domestic institutions from malign foreign interference in political decision-making processes.

  Countering External Attempts to Undermine Democracy

  GONG

  $80,000

  To better understand, raise awareness of, and respond to malign foreign influence in Southeastern Europe. Working with a leading Hungarian think tank, the watchdog will document and analyze Russia’s footprint in key sectors, raise awareness of related practices and mechanisms used to exert political influence, and inoculate domestic institutions and media from malign foreign interference through investigative reporting and other publications.

  Encouraging Critical Thinking and Debate

  Remarker

  $83,500

  To foster public debate on key social, political, and cultural topics related to the region’s democratic transition. The Serbia-based independent outlet will maintain a multimedia portal that provides a forum for discussion and commentary by civic and political leaders, human rights activists, and journalists. To expand its platform for free and open dialogue on sensitive and controversial issues facing the region, the outlet will scale up the production of its innovative multimedia content, including audio, text, and video.

  Encouraging Critical Thinking and Debate in Media

  Remarker

  $40,000

  To encourage public debate on key social, political, and cultural topics related to the region’s democratic transition. The independent outlet will maintain a multimedia portal that provides a forum for discussion and commentary by prominent policymakers, civic and political leaders, human rights activists, journalists, and academics. To expand the platform’s content and promote free and open dialogue, the outlet will also produce videos and other original materials.

  Fostering Improved Media Standards

  Transitions Online

  $132,000

  To improve media standards and the capacity of media in Southeast Europe to combat disinformation. The Prague-based organization will work with media groups in five countries to provide journalism educators with the knowledge to understand disinformation and the tools to counter it, and enable them to transfer that knowledge to journalists and journalism students. The project will include training workshops, mentoring, case studies of false information in public discourse, and an online learning resource.

  Fostering Improved Media Standards

  Why Not?

  $40,000

  To foster improved media standards, promote access to objective news, and counter disinformation. Together with other regional fact-checking and investigative reporting groups, the organization will continue to maintain a website and produce analysis that spotlights disinformation in the media, examines trends regarding misinformation, and promotes access to objective news and analyses that challenge illiberal narratives.

  Fostering Improved Media Standards

  Why Not?

  $73,500

  To foster improved media standards and promote access to objective news and analysis that counter disinformation and challenge illiberal narratives. The Bosnia-based organization will work with other regional fact-checking, watchdog, and investigative reporting groups in Serbia, Montenegro, and Macedonia to analyze and spotlight disinformation, examine trends regarding misinformation, and increase access to objective news and analyses. The partners will publish the content on country-specific versions of a common regional online platform.

  Fostering Public Dialogue on War Crimes

  Women in Black

  $45,000

  To foster public dialogue about war crimes and human rights violations committed against women during the violent breakup of Yugoslavia, and promote alternative mechanisms for attaining justice for the victims. Working with women’s NGOs and victims’ associations, the group will examine war-related violence against women, and assist victims in telling their individual stories of suffering. The testimonies will contribute to the growing body of facts about war crimes committed in the former Yugoslavia.

  Fostering Regional Cooperation among Young Political Leaders

  Youth Initiative for Human Rights – Croatia

  $50,000

  To encourage cooperation between young political leaders from the Western Balkans and enable them to play a greater role in promoting democratic values, human rights, and reconciliation in their countries. Through nonpartisan meetings and advocacy campaigns, the Croatia-based youth organization will bring together promising young leaders from political parties in five countries, exposing them to rarely discussed topics in their parties, and strengthen and expand the network that facilitates their regular communication and cooperation.

  Fostering Tolerance and Understanding among Youth

  Education Builds BiH

  $260,000

  To foster tolerance and marginalize the appeal of extremist voices among youth by encouraging discussion on sensitive and divisive issues facing the Western Balkans and the world. A weekly television series will challenge youth, especially those living in deeply divided or vulnerable communities, to reexamine their beliefs and stereotypes, question illiberal narratives, and explore issues related to extremism and radicalization. A dedicated web platform will feature the most pertinent materials and make them available in local languages and in English.

  Improving Crossborder Dialogue and Civic Engagement

  Heartefact Fund

  $70,000

  To foster civic engagement, democratic values, and human rights in the Western Balkans. The Serbia-based organization will award small grants to support innovative projects addressing common problems facing post-conflict societies in the region, promoting crossborder dialogue, and enhancing cooperation between Bosnian, Kosovar, and Serbian civil society groups, particularly those addressing prejudice, discrimination, human rights violations, and painful war legacies. It also will award fellowships to promising civic leaders and human rights activists.

  Introducing New Approaches to Civic Education

  Clovek v tisni, o.p.s. (People in Need)

  Supplement: $75,000

  To promote new approaches to fostering public debate on human rights and democracy issues through the use of documentary film as an educational tool. Building on its extensive experience in the Czech Republic, the Prague-based organization will assist partners from Serbia and Kosovo in adapting and improving a specialized course for future teachers that utilizes screenings of politically and socially themed documentaries in classrooms, with the aim of integrating this innovative civic education approach into regular university curricula.

  Political Party Integrity

  National Democratic Institute for International Affairs (NDI)

  $651,429

  To assist political parties in Southeast Europe to strengthen policy development practices and internal mechanisms that promote integrity in line with practices of European parties belonging to the Conservative, Liberal, and Social Democratic political families. The institute will support regional integrity task forces bringing together party leaders within each ideological family to address systemic problems with nepotism, financial mismanagement, and corruption. The institute will also provide mentorship on policy development and connections with European-level party structures to enhance party policy making practice.

  Promoting Accountability Through Regional Cooperation

  GONG

  $59,014

  To better understand, raise awareness of, and respond to malign foreign influence in Southeastern Europe. Working with a leading Hungarian think tank, the watchdog will document and analyze Russia’s footprint in key sectors, raise awareness of related practices and mechanisms used to exert political influence, and inoculate domestic institutions and media from malign foreign interference through investigative reporting and other publications.

  Promoting Accountability through Regional Cooperation

  Today is A New Day, Institute for Other Studies

  $111,000

  To promote the transparency, accountability, and efficiency of legislative bodies in Bosnia and Herzegovina and Croatia. The Ljubljana-based organization will assist leading watchdog groups in the two countries to gather, analyze, and publicize parliamentary data more efficiently. The project’s interactive and user-friendly platforms will facilitate data-driven political journalism and civil society initiatives to monitor parliamentary sessions, document proceedings, track legislative processes and trends, and spotlight the performance of individual MPs.

  Promoting Anticorruption Mechanisms

  Romanian Academic Society

  $72,000

  To strengthen a regional network of anticorruption groups and build members’ capacity to foster accountability in Southeastern Europe. The Romania-based organization will coordinate a regional initiative dedicated to strengthening the legal rights of whistleblowers, and will facilitate its members’ efforts to generate political and public support for whistleblower laws and mechanisms, investigate and monitor whistleblower disclosures and cases, provide advice and assistance to whistleblowers, and enhance public perceptions of whistleblowing as an effective anticorruption tool.

  Promoting Democratic Governance through Electoral and Parliamentary Integrity

  National Democratic Institute for International Affairs (NDI)

  $730,000

  To enhance the institutional integrity of parliaments in Albania, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Montenegro, and Serbia. The institute will support regional initiatives that improve legislative efficiency, discourse, and transparency. To reverse declines in electoral integrity in these countries, the institute will support nonpartisan efforts to buttress fair electoral competition and informed voting.

  Promoting Human Rights through Film

  Pravo Ljudski

  $60,000

  To foster new approaches to promoting civic activism and raising human rights awareness among youth in the Western Balkans. In cooperation with a human rights film festival from Kosovo, the Sarajevo-based organization will organize a regional video activism summer camp to train youth in producing socially engaged documentary films, develop a joint curriculum for teacher training, and equip civic education teachers to act as trainers and promoters of the program in their respective countries.

  Promoting Minority Issues through Online Media

  Serb National Council

  $80,000

  To sustain a network of independent online media outlets and enable it to create and disseminate unique content related to minority rights in Bosnia and Herzegovina and Croatia. Two leading online portals from Mostar and Zagreb will produce and exchange articles examining key political and social developments affecting minorities in the two countries. The content will promote minority issues and encourage public debate on the status of minorities, while expanding the portals’ reach and impact.

  Raising Awareness of Malign Foreign Influence in the Balkans

  Prague Security Studies Institute

  $60,000

  To better understand and raise awareness of malign foreign influences undermining democratic transitions in the Western Balkans. Working with local partners, the Czech think tank will identify, analyze, and publicize Russian, Chinese, Turkish, and Gulf state sharp power in the Balkans. It will present its findings and recommendations to local and international experts, civil society, the media, and the public through thematic briefs, blog posts, case studies, articles, a final report, and a roundtable.

  Strengthening Democratic Trade Unions to Promote Democratic and Equitable Development, Phase III

  Solidarity Center (SC)

  $628,000

  To strengthen freedom of association and develop more inclusive models of workplace democracy in Bosnia and Herzegovina, Serbia, Albania, and Montenegro. The center will build trade union capacity to effectively engage with community and government counterparts and support initiatives that engage and mobilize workers at the grassroots level on essential labor rights issues. The center will support activities that expand collective bargain coverage, provide training programs to encourage greater membership outreach, and facilitate work with civil society to extend labor rights to marginalized workers.

  Understanding and Preventing Anti-Western and Religious Extremist Influence

  International Republican Institute (IRI)

  $350,000

  To counter violent extremism and malign foreign influence undermining democratic governance in the Western Balkans. The institute will bolster democratic institutions by supporting the efforts of a regional coalition of political and civil society leaders to develop action plans and counter-narrative strategies through public opinion polling, roundtable events, ongoing consultations, and the creation of counter-narrative messages.

  Understanding and Responding to Foreign Malign Influence

  Center for the Study of Democracy

  $139,000

  To better understand, raise awareness of, and respond to external attempts to undermine democracy and reverse democratic gains in Southeast Europe. The Bulgarian think tank will partner with local experts in eight countries to analyze Russia’s economic footprint in the region, raise awareness of the economic levers that the Kremlin uses to exert political influence, and provide recommendations to inoculate political institutions and media from malign foreign interference.

  Using New Media to Promote Government Transparency

  Center for Democratic Transition

  $47,500

  To promote transparency and accountability in Southeastern Europe. The Montenegro-based organization will work with three leading watchdog groups using new technologies in Bosnia and Herzegovina, Macedonia, and Serbia to develop further a regional online database that allows in-country and country-to-country comparisons of the openness, accountability, and reform capacities of the legislative and executive branches of government in the four countries. The project will include regular monitoring, interactive data graphics, and a regional conference.

 11. *** ČIJ€ $U PAR€, TOGA J€ I „MU$IKA“… ***

  **NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY**
  -NaCIAnalna zadužbina za demokraCIA-

  https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/regional-europe-2018/

  REGIONAL: EUROPE 2018
  REGIONAL: EUROPE 2018

  Building Resilience to Anti-Democratic Politics

  National Democratic Institute for International Affairs (NDI)

  $681,429

  To bolster political party responsiveness to citizens through improved communication, strengthen political engagement with citizens at the local level, and promote information integrity as the basis of public political discourse. The institute will provide technical assistance to political parties and other partner organizations in revitalizing democratic discourse in Central and Eastern Europe.

  Building the Skills of Members of Parliament in the Eastern Partnership

  International Republican Institute (IRI)

  $200,000

  To build the skills of members of parliament in Armenia, Georgia, Moldova and Ukraine to effectively represent their constituencies, develop policies that deliver much needed reform, and communicate progress made toward addressing critical issues and restore public trust in political institutions. The institute will conduct legislative exchanges, bringing parliamentarians to Vilnius to learn from their counterparts in the Lithuanian Seimas as well as follow-up consultations with participating parliaments that will focus on improving strategic communications.

  Creating a Knowledge and Resource Hub to Fight Corruption

  Solidarity Center (SC)

  $280,000

  To advance the capacities of trade unions and partner organizations in Europe, Eurasia, and Africa to advance anti-corruption efforts and promote democratic governance. The center will expand its Ukraine-based knowledge hub to encourage more worker reporting on corrupt practices and improve legal protection for anti-corruption work. It will expand the program’s platform and legal network for dialogue and information exchange between anti-corruption activists across regions.

  Fostering Democratic Values in Central Europe

  Res Publica Foundation

  $74,167

  To foster regional dialogue on promoting and defending core democratic values. The Poland-based organization will produce a series of articles in 12 national languages that it will publish in the region’s key media outlets and the Visegrad Insight website. The articles will primarily focus on democratic backsliding in Central Europe and address key issues such as migration, xenophobia, and media integrity.

  Increasing Awareness of Malign Foreign Influence

  Chatham House (The Royal Institute of International Affairs)

  $64,195

  To increase awareness of malign foreign influence in Eastern Europe and assist local, state, and non-state actors in devising responses. The London-based organization will map and analyze levers of influence and tools of destabilization used to undermine the region’s democratic societies. It will carry out field research, convene a roundtable of regional experts, publish and distribute a policy briefing, and hold a series of outreach events in the region.

  Monitoring and Advocating for Media Freedom

  Index on Censorship

  $128,302

  To raise awareness of violations of media freedom. Through its network of regional correspondents, the London-based organization will continue using its Mapping Media Freedom online platform to document violations of media freedom in Belarus, Russia, Azerbaijan, Turkey, Ukraine, and across Europe. It will use the monitoring data presented on an interactive map to analyze and spotlight violations, advocate for their redress, and foster greater awareness of media freedoms.

  NED Generation of Active Leaders (GOAL) 2018

  International Republican Institute (IRI)

  $200,000

  To support structured information sharing and empower local level officials to effectively address citizen priorities through the development of core skills. The institute will conduct peer-to-peer exchanges for political party members and mayors through a regional program that supports active and reform-minded mayors from Georgia, Moldova, and Ukraine in addressing the challenges they face in implementing democratic reforms.

  Promoting a New Generation of Leaders in Central Europe

  Res Publica Foundation

  $27,550

  To foster a new generation of civil society activists in Central Europe. The Poland-based organization will organize a debate on new political activism in the region at the Prague Forum 2000 conference and prepare and disseminate a report on the state of civil society in Central Europe. It will promote case studies and profiles of successful young activists in the region’s media, as well as prepare short videos spotlighting promising activists in the region that it will promote through social media.

  Promoting Democratic Values among Youth

  MESA10

  $136,000

  To enhance the skills of future leaders dedicated to bolstering democratic transitions and the Transatlantic Alliance’s promotion of democratic norms and standards. Partnering with a think tank in Belgrade and universities from Bosnia and Herzegovina, Moldova, Montenegro, Serbia, and Slovakia, the Bratislava-based think tank will organize lectures, conduct a debate tournament on the role of Euro-Atlantic cooperation in promoting successful democratic transitions, and facilitate the students’ policy advocacy efforts with EU institutions. Close to 4,000 students will directly or indirectly participate in the program.

  Promoting Democratic Values and Solidarity among Youth

  Youth Initiative for Human Rights – Serbia

  $60,000

  To foster democratic unity, solidarity, and the fundamental tenets of democracy among young political and civic leaders from established and emerging democracies in Europe. The Serbia-based organization will continue to engage young activists in the struggle for democratic renewal by designing a creative online outreach campaign to reaffirm democratic ideas and values, providing a platform for networking and collaboration among young democrats, and proposing specific mechanisms to support activists as they struggle for democratic renewal.

  Promoting European and Transatlantic Dialogue

  Europaisches Forum Alpbach Gemeinnutzige Privatstiftung

  $44,733

  To promote dialogue and facilitate networking on democracy issues in Europe. The Austria-based organization will bring civil society leaders from Central and Eastern Europe to take part in the annual Alpbach Political Symposium. The 2018 meeting will explore the topic of “Diversity and Resilience” through a series of seminars across different disciplines. The organization will also gather journalists from the region to participate in an advanced media training seminar.

  Promoting Good Governance and Accountability

  Transparency International – Moldova

  $35,000

  To promote good governance and accountability that combats corruption. The organization will convene an international conference in Chisinau focusing on corruption and governance for over 100 participants representing civil society, the media, government and international bodies, and academia from Europe, Eurasia, and the U.S. The conference will provide a platform for dialogue between anti-corruption activists, democratic thinkers, and government officials on how to address endemic government corruption.

  Promoting Government Accountability and Transparency

  Fundacja ePanstwo

  $58,000

  To promote government accountability and transparency through innovative technology-based tools and open data. The Poland-based organization will hold its 6th annual Personal Democracy Forum in Gdansk, which will bring together over 400 civic activists from Central Europe and Eurasia. It will facilitate communication between experienced and newer members of the TransparenCEE network and organize two related meetings in Romania and Kosovo.

  Promoting Investigative Journalism in Central Europe

  Foundation Reporters

  $68,620

  To strengthen cooperation among and the skills of investigative journalists in Central Europe. The regional organization will continue to develop its collaborative, crossborder, investigative website, VSquare.org, convene networking meetings and training workshops for investigative journalists from the Visegrad countries, and oversee a series of joint investigations on Russian disinformation and influence in the region.

  Promoting Political Pluralism

  National Democratic Institute for International Affairs (NDI)

  $700,000

  To broaden and deepen political discourse and action crossing ethnic and sectarian divisions and to strengthen the capacity of local partners to participate in and influence formal political processes. The institute will assist local partners to engage in pluralistic dialogue, train minority candidates to compete for elected office, educate minority elected officials to influence change through the legislative process, and build or strengthen horizontal networks among minority groups and mainstream allies.

  Promoting Quality Russian-Language Media Content

  Eastern Europe Studies Center

  $76,340

  To produce and disseminate independent information and analysis in the Russian language that challenges the Kremlin’s disinformation and anti-democratic narratives. Working with a network of Baltic media outlets, the Lithuania-based think tank will produce and distribute analytical and investigative pieces, and organize and disseminate the results of expert and public meetings, on disinformation topics. The project will also reach out directly to engage Russian minority populations in discussing topics of concern.

  Promoting Understanding and Awareness of Chinese Influence in Central and Eastern Europe

  Association for International Affairs

  $120,000

  To monitor and understand Chinese economic and political influence in Central and Eastern Europe. Working with local partners in Hungary and Slovakia, the think tank will analyze Beijing’s policies and assess their relation to the region’s democratic backsliding. The think tank will extend the project to Poland, coordinate a regional platform on China’s influence in the ‘16+1’ countries, expand its dedicated website, and conduct awareness campaigns aimed at fostering a democratic and accountable approach to foreign policy vis-à-vis China.

  Strengthening Civil Society Resilience

  Helsinki Foundation for Human Rights

  $43,732

  To strengthen the resilience of civil society organizations in Central Europe. In response to growing pressure on civil society in the region, the Warsaw-based organization, together with regional partners, will examine the current vulnerability of NGOs across Central Europe and strategize on appropriate and effective responses. In its initial phase, the partners will convene planning and assessment meetings, and develop a long-term strategy to strengthen the capacity and resilience of related organizations in the region.

  Strengthening Cooperation on Countering Disinformation

  Casimir Pulaski Foundation

  $40,000

  To enhance the work of organizations defending the integrity of the information space and promoting democratic unity. The Poland-based think tank will convene an inaugural coordination and knowledge sharing meeting for organizations confronting Russian disinformation and malign influence in Central and Eastern Europe. To facilitate effective and efficient responses by state and non-state actors, it will convene a series of side events around the annual Warsaw Security Forum.

  Strengthening Democratic Standards and Values

  Expert Forum

  $95,157

  To increase awareness about external attempts to undermine democracy and reverse democratic gains in Eastern Partnership and new EU member states. Working with partner think tanks in Ukraine, Moldova, Georgia and Hungary, the Romania-based group will utilize its report on Russia’s negative influence on the region’s energy sector, public events, and a media campaign in the participating countries and in Brussels and Berlin to raise public awareness of the need for reforms and advocate for policy changes.

  Strengthening Democratic Unity Among Business and Civic Leaders

  Center for International Private Enterprise (CIPE)

  $240,000

  To promote private sector and civil society unity and leadership in advancing democratic, pro-market values across Central and Eastern Europe. The center will build the capacity of civic organizations in the Czech Republic, Poland, Hungary, and Romania to establish local private sector funds that will promote civic initiatives designed to strengthen the rule of law in the region.

  Strengthening Independent Election Monitoring

  European Network of Election Monitoring Organizations

  $89,000

  To strengthen the capacity and sustainability of election monitoring in Europe and Eurasia. The bi-regional network will strengthen its institutional capacity, foster networking among its members, ensure greater membership quality, and implement previously developed communications and outreach strategies. Its Montenegro-based secretariat will conduct an extensive outreach campaign to improve public awareness about the continuing importance of election integrity in Europe and Eurasia and generate additional support for these efforts.

  Strengthening Independent Journalism

  Outriders

  $64,922

  To strengthen independent journalism in Central and Eastern Europe. The Warsaw-based organization will establish a platform for journalists to gain and share knowledge, develop new story ideas, find partners for crossborder projects, and provide them with new technology tools. It will convene a series of meetups, add a Tools/Stories section to its website, produce crossborder and community stories, and develop a set of articles and videos on new, engaging models of reporting.

  Strengthening Political Party Resiliency

  International Republican Institute (IRI)

  $825,000

  To stem the destabilization of Central and East European democratic institutions. The institute will support established and emerging political parties sharing a common commitment to democratic values and the transatlantic relationship by providing assistance to improve their ability to adapt to the long-term changes currently occurring in their political environments. This will be done through public opinion polling followed by individual trainings and consultations, regional conferences, and development programs for young and emerging leaders.

  Strengthening Public Diplomacy in Central Europe

  GLOBSEC

  $139,615

  To defend the integrity of the information space and increase resilience to media manipulation in Europe. The Bratislava-based think tank will conduct public opinion polls and focus groups, convene informational and educational events, publish analytical materials, and design and disseminate informational products and tools that will help officials, civil society, and the public in four countries to understand better the impact of and oppose disinformation.

  Strengthening the Capacity to Counter Disinformation

  Center for Propaganda and Disinformation Analysis Foundation

  $100,000

  To increase the capacity of Polish organizations monitoring and analyzing Russian disinformation and malign influence. The Warsaw-based group will conduct interviews in Poland’s regions to map vulnerabilities to disinformation, assess prevailing narratives and actors, and develop appropriate responses to malign influence. Working with international experts in the field, the visits will identify potential partners who could subsequently engage in the establishment of a national platform, share lessons learned and best practices, and conduct informational sessions for students.

  Strengthening the Professional Skills of Young Journalists

  Digital Bridge Association

  $55,500

  To strengthen the professional skills of young Moldovan journalists. The Romania-based organization will conduct a training in Chisinau on digital security and disinformation for Moldovan reporters. It will also organize a contest for best articles and a study visit to Bucharest for the winning journalists. The organization will assist young Moldovan reporters in producing multimedia and crossborder stories, expanding their independent news portal, and producing and disseminating a report on disinformation.

  Strengthening Transatlantic Media Cooperation

  Eurozine

  $81,404

  To support independent media outlets and strengthen transatlantic cooperation among independent media. The Austria-based media group will convene a workshop on disinformation, technology and democracy for editors from partner journals. It will also oversee the production, translation, and distribution of a series of articles on the issue among its 80 partner journals. Finally, the outlet will convene a conference bringing together 100 participants from partner journals across Europe and the U.S.

  Strengthening Transatlantic Ties

  Center for European Policy Analysis

  $169,626

  To rebuild, strengthen, and deepen relationships between American and European institutions and policy makers working on transatlantic issues. The U.S.-based organization will recruit, competitively select, and sponsor up to 18 young, mid-level professionals from Central and Eastern Europe for a three-week, tailored fellowship program at key Washington DC-based institutions and organizations.

  Supporting Democratic Voices in Authoritarian Spaces

  Center for International Private Enterprise (CIPE)

  $200,016

  To strengthen the ability of regional business associations to convene stakeholders, identify and advance reform proposals in authoritarian spaces, and enhance citizen participation in advocacy processes as providers of analysis and reporting. The center will build the organizational capacity of its regional partners, assist them in developing regional-level advocacy platforms and strategies, and support training programs on economic analysis and reporting in regions outside of capitals.

  Supporting Journalists in Danger

  European Center for Press and Media Freedom

  $79,975

  To protect and assist journalists at risk in Eastern Europe, Turkey, and Eurasia. The organization will provide shelter to journalists who are in danger because of their reporting through a comprehensive in residence program for journalists, and direct support for in-country journalists who face legal problems as a result of their work.

  Supporting Regional Investigative Journalism

  Romanian Center for Investigative Reporting

  $28,450

  To strengthen regional cooperation among investigative journalists and expose sources of disinformation. The Bucharest-based organization will establish cooperation with Bulgarian investigative journalists and jointly conduct in-depth investigations into sources of disinformation in both countries. Teams in both countries will identify common narratives, map the media landscapes, and monitor sources of disinformation and propaganda. They will also conduct investigations into media ownership structures and publish weekly monitoring reports in Romanian, Bulgarian, and English.

  The Beacon Project

  International Republican Institute (IRI)

  $400,000

  To improve the responses of political actors and civil society organizations to malign influence undermining democracy in Central and Eastern Europe and the Western Balkans. The institute will build upon the Beacon Project’s platform and associated network to expand its media monitoring, leverage the capabilities of Beacon’s data collection tool, and conduct polling around significant political events. The institute will publicize the program’s findings through various communications channels and media.

  Training and Networking Young Journalists

  Potsdam Media International

  $23,000

  To develop the skills, networking, and cooperation of journalists in Europe and Eurasia. The Berlin-based organization will bring promising journalists from Eastern Europe and the Eastern Partnership states to its annual M100 Young European Journalists Worskshop and Sanssouci Colloquium. The events will improve participants’ practical skills, foster media networks between east and west that will allow them to better understand challenges facing media from different regions, and build support for journalists under threat.

  Understanding and Countering Malign Foreign Influence

  Political Capital Kft. Ltd.

  $78,640

  To better understand, raise awareness of, and respond to malign foreign influence in Central and Eastern Europe. The think tank will commission and analyze innovative social media listening research to gain a deeper knowledge of how authoritarian influences are affecting the citizens of Central and East Europe. It will raise public awareness of the results and better inform effective responses through policy reports, op-eds, articles, a website, blogs, media appearances, and public events.

 12. *** ČIJ€ $U PAR€, TOGA J€ I „MU$IKA“… ***

  **NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY**
  -NaCIAnalna zadužbina za demokraCIA-

  https://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/serbia-2018/

  Central and Eastern Europe

  SERBIA 2018

  Challenging the Culture of Impunity for Past Atrocities

  Humanitarian Law Center (FHP)

  $50,000

  To raise awareness about war crimes committed during the 1990s by high ranking public officials, journalists, and military leaders from Serbia, and contribute to the process of holding the perpetrators accountable. The organization will continue to gather information and evidence about individuals who have committed war crimes and use a variety of media – including reports, an interactive website, and documentary films – to pressure relevant state and international institutions to initiate criminal proceedings against them.

  Dealing with the Past in Vojvodina

  Vojvodina Civic Center

  $39,000

  To raise awareness about human rights abuses committed in Vojvodina and advance public debate on dealing with the past. The organization will expand its media project that documents stories of human rights abuses during the wars in the 1990s. It will create an arts and literature program to stimulate broader youth engagement in reconciliation initiatives, and will increase its outreach through public events on human rights issues.

  Encouraging Critical Thinking and Open Debate in Media

  Hourglass
  (PE$ČANIK)

  $45,000

  To foster public debate on key social, political, and economic topics related to Serbia’s democratic transition. As part of a popular multimedia program providing a forum for open discussion and commentary by prominent policy makers, civic and political leaders, journalists, and academics, the organization will produce video clips, radio shows, and original articles for a leading e-magazine that is influential across the region.

  Encouraging Debate on Euro-Atlantic Integration

  Center for Euro-Atlantic Studies

  $50,000

  To advocate for Euro-Atlantic integration and encourage debate on potential security concerns posed by malign foreign influence. The think tank will document and assess possible security issues by mapping the major channels of Russian and Chinese influence in the country and by monitoring Russian companies’ financial support for suspect groups and activities. It will promote the findings through policy briefs and events bringing together domestic and international policymakers.

  Encouraging Professional Media Reporting

  Novi Sad School of Journalism
  ($kola „novinar$tva“ $abahud’na Din-ka GruHonjića & Nedima $elimovića)

  $50,000

  To encourage professional media reporting. The NGO will engage journalists and media professionals to monitor the country’s key print, online, and televised media outlets. The nonpartisan project’s related website will publish articles and analytical reports on false reporting and disinformation in the media to generate discussion on media standards with the general public. The NGO’s team of media professionals will also train emergent young journalists in fact-checking, media literacy, and ethical reporting.

  Fostering Objective and Professional Reporting

  Bureau for Social Research

  $50,000

  To foster objective and professional media reporting. Using a proven methodology, the organization will carry out a media monitoring program to raise awareness regarding the quality of political affairs coverage by key national outlets. The program will assess the legal framework of the relevant regulatory agency, monitor six broadcasting outlets, produce a comprehensive monitoring report, and convene meetings with public broadcast representatives, NGOs, media associations, and professionals to share its findings.

  Fostering Quality Reporting on Public Spending

  Business Info Group

  $35,000

  To foster quality reporting on public spending and promote fiscal transparency and accountability. The independent media group will produce in-depth investigations and analyses of accountability issues related to public financing and the economy. The group will feature the investigations and findings on a radio program, in articles for its popular monthly print and online magazine, and at public debates with experts and decision makers.

  Fostering the Accountability of Public Officials

  Proactive

  $30,000

  To foster greater public demand for the accountability of elected officials in south Serbia. Utilizing its interactive online platform, the organization will improve communications between parliamentarians and citizens in order to strengthen the public’s role in decision-making processes. The multifaceted project will include an upgrade of its web platform, a media campaign, production of videos and infographics, social media outreach, an outdoor awareness campaign, and thematic roundtables.

  Fostering Youth Engagement in Vojvodina

  Youth Center CK13

  $30,000

  To promote civic education and youth engagement in fostering the accountability of public officials in Vojvodina. The multifaceted program will provide a forum for public dialogue on sensitive issues facing youth in Vojvodina and will organize workshops, lectures, events, public debates, and other activities introducing young people to pro-democratic ideas. The group will also provide young people with the skills to engage constructively with the public officials in their local community.

  Promoting Independent Journalism in Southern Serbia

  Simplicity Ltd.

  $39,000

  To foster independent reporting and promote greater interaction between citizens, their elected officials, and political party representatives in southern Serbia ahead of and after the 2017 presidential elections. The organization will continue to complement the news and investigative reports of its popular online portal with nonpartisan multimedia content, including a video interview program, live debates with candidates, a database featuring the profiles of local political figures, and live Election Day coverage.

  Promoting Informed Public Debate

  Independent Journalists’ Association of Vojvodina
  (Mak$uz $elami $abahud’nu Gruhonjiću & Nedimu $elimoviću)

  $29,000

  To foster public dialogue on key challenges facing Serbia’s democratic transition, with particular emphasis on the province of Vojvodina. The organization will maintain its web portal, which serves as a rare forum for open debate and key source of independent news on topics such as political accountability, elections, decentralization, constitutional reform, minority rights, and other issues important to citizens in Vojvodina.

  Promoting Judicial Accountability

  Balkan Investigative Reporting Network Serbia

  $42,000

  To promote judicial transparency and accountability through investigative reporting. In addition to updating its flagship web platform, which currently hosts over a dozen databases related to monitoring corruption and the misuse of official positions, the media group will develop two new databases tracking the work of newly-established anticorruption departments within the country’s judicial system. It will use the information gathered to produce in-depth investigative pieces and illustrative multimedia programs.

  Promoting Professional Digital Journalism

  Slavko Curuvija Foundation
  (Fond rahmetli-neovi$nog $lavka Curuvije)
  $40,000

  To increase the skills of young journalists and the capacity of local media outlets. The organization will conduct a digital journalism school for local journalists to equip them with the knowledge and skills needed to produce quality reporting and analysis in a digital environment. The program will utilize an e-learning platform, in-person workshops, and ongoing mentorship. In addition, the organization will further develop its web platform that builds the capacity of local media.

  Promoting the Accountability of Elected Officials

  National Coalition for Decentralization

  $40,000

  To promote electoral reform and greater public demand for the accountability of elected officials. Through a multifaceted, innovative campaign, the coalition will raise awareness about the need for changes in the country’s electoral system among citizens and decision makers, and will motivate them to more actively support reforms. The nonpartisan campaign will include meetings with parliamentarians and political party leaders, a thematic comedy show, and recommendations for changing Serbia’s electoral law.

  Strengthening the Capacity of Local Media Outlets

  Association of Local Independent Media “Local Press”

  $50,000

  To improve the impact and sustainability of independent local and regional media outlets. The association will provide free legal aid to member media organizations and journalists, organize in-house legal trainings for editorial boards, and provide legal consultations. In addition to organizing its annual assembly, the association will convene a roundtable on Serbia’s media strategy and specialized workshops introducing its members to media project implementation and expert evaluation tools.

  Supporting Youth Engagement in Eastern Serbia

  Zajecar Initiative

  $49,500

  To promote youth civic engagement in eastern Serbia. The organization will assist high school councils and youth NGOs in advocating for local youth issues. It will facilitate local youth advocacy campaigns and award small grants to youth organizations in the Timok region that will assist young people from local municipalities to become more engaged in their communities, and help them to better understand democratic values and the principles of good governance.

 13. Bas lijepo sto si ovo nasao
  Sve jasno i transparentno
  I?
  Sta je tu lose?
  Ostra nula dobila 50 milja, a uticaj na BL javnost ravna upravo toj nuli
  Generalno, vecina NVO sa ovog spiska je uticaj ravan nuli..narocito u Srpskoj

  Hajd sad druze, nadji nedje donatore vladajucih ili opozicije..nadji, majcin sine, koliko nasih para iz Elektroprivede pojedu SNSD termiti, ili iz ne znam cega, ovi opozicioni termiti

  Naci se nulu..ostru.., ali zato uticaj termita ogroman

  Dakle, pajsercino, problem su ti kad Ameri trose svoje pare ni na sta, a nisu ti problem nasi, sto trose nase pare za kupovinu svojih biraca

  Maloumnice..zao mi je dijeliti Srpsku za tobom

  1. Sejfud’ne, polupismena retardirana gnjido, američka administracija je sve svoje likove, udruženja, organizacije, slične ovima sa gore objavljenih platnih spiskova, koji su primali novac iz inostranstva, od stranih vlada, fondacija, pojedinaca, „darodavaca“, a djelovali su na teritoriji, u javnom prostoru SAD, još prije drugog svjetskog rata, ZAKONOM o Stranim agentima, obavezala da se moraju izjašnjavati kao STRANI AGENTI i prijavljivati sva sredstva koja dobijaju izvana, kao protivuslugu.

   Kada su u Rusiji prije nekoliko godina praktično kopirali i usvojili taj zakon, isti ti Amerikanci i Zapad su odmah krenuli sa histeričnom antiruskom satanizacijom, optužujući ih za „kršenje ljudskih prava, slobode govora, štampe, udruživanja, okupljanja…“, za gaženje „demokracije“, prava LGBT zajednice, manjina… znajući da na ovaj način gube jednu od najjačih polugu za propagandno spinovanje, destabilizaciju, polarizaciju i razaranje ruskog društva, tradicije, države…, tj. za plasiranje svoje „meke moći“.
   Ako je tebi sasvim „u redu“ i „normalno“ da raznorazne medijske, kvazinovinarske, politikantske, kulturne, anal-itičarske, kultur-politikantske hulje, „$lobodni i neovi$ni aktivi$ti“ pristaju da se za novac, grantove, stipendije, sinekure, putovanja, edukativne turneje po Zapadu i dubokoj nglobalnoj državi… stave u službu stranih vlada, organizacija, bezbjednosnih službi, neprijatelja Srba, Srbije i Republike Srpske – još od početka 90ih – djelujući protiv interesa sopstvenog naroda, države, a onda sebe proglašavaju „nevladinim“, „nezavisnim“, „slobodnim“, izigravajući moralne „gromade, uzore, vertikale“, profesionalce… onda to govori da ti sa Srbima nemaš ništa zajedničko, osim tog lažnog korisničkog imena… ili da si samo SLUČAJNI „srbin“, autošovinistička, autokolonijalna $podoba.
   Odgmiži do kamena ispod kojeg si ispuzao.

   Jabale te i Katane (Goca, sa sve Erduanom), i „neovisni“ Zlobo Vasković, i jaran mu Puhalo, i Šušnica, i „mister“ Vlado BNTV Trišić, i debeli Aca „Buka“ Trifunović i ahbab mu drAgan Bursać, i drAgan Mektić, i Stanivučko, Blagić, Re$tart, Revolt, Antifa, O$tra nula, Transparensi, Helsinški odbori, i ostala majdanovsko-otporaška Dronjak-elita, „pravda“ za Davida, Dejvida i Džavida, Darko Trifunović…, Slobodna EUropa, Glas Amerike, N1, B92… a i vaskolika sarajevska „Ćaršija“.

  2. kakav si ti krelac…ili pak nisi..nego to radis zato sto moras..u oba slucaja te zalim…

   Eto debeli Aca, je spijun koji rusi Srpsku, a Mile dosavsi na tenkovima IFORa je njen spasilac
   Sve te spodobe koje si nabrojao nisu dohakalii Srpskoj, ali jesu politicari..vladajuci i opozicioni

   Ma ti si onaj sto na slavama se pravi pametan..znam te…

Оставите одговор