Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Колико смо близу новом рату?

Ово што се дешава на Цетињу показује како, на правди Бога, ситуација може прећи у унапријед припремљено и најављено зло. Заноктица се загноји "на здраво", прст позелени и отекне као краставац. Ко није хтио љекару, на крају му га морају одсјећи.

недеља, септембар 5, 2021 / 12:54

Најгоре је што се неки још увијек изненађују. Је ли могуће да су ови Цеташи толике усташе? Неће ваљда пуцати на манастир, као са Холидеј ина у Сарајеву или тргу Мајдан у Кијеву? Зар није Црна Гора имала српску заставу и у вријеме противсрпске петокраке?

Живе у блаженопочившем умишљају да се рат у стилу 1991-1995. не може поновити. Као да гледају ЈУтел Горана Милића, Сенада Хаџифејсовића и Гордане Суше. Са којих им се емитују рефрени "Мир брате, мир" и "Само да рата не буде".

А гледају, што је још горе.

Само је Ферал Трибјун сада промијенио власника. Зове се Новости, тједник српске националне мањине, некад познате као конститутивни народ. Штампа се за новац Неовисне Републике Хрватске, а уређује га Хрбин. Милорад Пуповац.

Он ни не крије да је три пута горих антисрпских ставова од Дон Мила Ђуканезеа, али се свјетовна и духовна руководства Српске и Србије редовно састају са њим и пружају му подршку.

Вербални деликт против мира

Више него једном, управо због таквих мултиетничких и помиритељских медија, а посебно представника народа, предлагао сам увођење "вербалног деликта против мира".

Закон би предвиђао да особа која унутар Дејтонске Долине Плача у јавности пријети другом народу ратом, добија забрану од пет година да бира и буде биран. Уколико је особа на власти, односно именован или изабрани запосленик буџетске установе, добија десет година.

Осудом по овом закону напушта функцију. Казнени дани почињу да се броје од тренутка напуштања позиције, а не од пресуде. Додао бих ту још и условну казну затвора у висини пола досуђеног времена ван политичког живота. Чисто да би мир имао икакве шансе.

Полувријеме полураспада

Умјесто тога, добисмо покушај увођења вербалног деликта за неслагање са противправним и антисрпским одлукама, естрадног квазисуда из Ден Хаага у Низоземској. Потез који лако може да нас уведе у нови ратни сукоб.

Да, заиста то мислим. Прије свега зато што наша исламизирана браћа из Сарајстана нијесу престала ни једног тренутка да то јавно заговарају већ 25 година. Они се за то спремају. Остављају хаубице "за не дај Боже". Уче дјецу о "другом полувремену". Вријеме не рачунају по полураспаду атома Ц12, већ по окамењењу бетона на пирамидама у Високом.

Треба узети у памет да се Србима у цјелини, а посебно Републици Српској као државној творевини, без икаквих посљедица пријети ратом коме год се прохтије. Не мислим ту само на пријетње "тракторским колонама", које хрватска и муслиманска страна упућује преко смрдљивих и приземних, невладинићких недотупавних фуњара.

Шта је супротно од "мирне дисолуције"?

Скоро сваки политички неспоразум завршава тако, да високи политички дужносници из Ефбиха, посебно исламске вјероисповјести, пријете Србима ратом.

Довољно је било гледати поцупкивање, колутање главом и очима муслиманских представника у Предсједништву БиХ за вријеме Ердоганове посјете, а Додоовог говора.

"Никаква дисолуција, а поготово не мирна, није могућа у БиХ", кажу. Ако ово и Џафијева згађено-пријетећа гримаса док то изговара, не показује и најглупљем са каквим ратнохушкачким и агресивним спахијским умовима нас гурају да живимо, онда будите "права раја" и уживајте у потлачености.

Стипе Месић је сасвим намјерно своју каријеру завршио пријетњом да ће Хрватска Војска пресјећи Републику Српску у Посавини, уколико прогласимо независност. Зоран Милановић једва чека да на тај начин поправи Жељком Комшићем размршен чвор, на 1990. међусобно увезаним заставама.

И цријевима.

Мислите да је случајно дошао Грађанин Шмит, којег сасвим случајно Шефик Џафи подговара да "смијени српског члана Предсједништва БиХ", док мини високи представник није отишао из Брчког и поред тога што су у СНСД насјели на то обећање и уградили арбитражну одлуку у тзв. Устав БиХ?

Како бити већи Црногорац од владике Његоша или краља Николе?

Примјер из Црне Горе говори, не само да је идеолошки супстрат српског народа трошан и запуштен, већ и да је у дефанзиви која се граничи са мазохизмом. Са умоболношћу опште праксе.

Постојбина Немањића, Црнојевића и Петровића; постала је мјесто на којем се може зарадити тешка тјелесна повреда, уколико се испостави да сте Србин као владика Његош или краљ Никола.

Има ли неко и мало образа, на Србе мислим, да себи призна како је на дјелу класично ускраћеивање вјерских права и слобода и то ПРЕД КОЈИМ СЕ ПОПУШТА!?

Сутра ће питати за одобрење да напишу име на гробу ћирилицом. Као што ректор Универзитета у Црној Гори ђеду на гробу преклесује да је био Србин, како би се он могао представљати као Монтенегрин.

Неће Кавазовић жив у нашу Ферхадију?

Понашање неких Дина Мустафића, Сенада Пећанина и цјелокупне јавне сцене у Ефбиху, која његује БХРТ-поетику активног распламсавања унутарправославних размирица у "сусједној држави" помоћу муслиманског елемента који брани "грађанску и мултиетничку Црну Гору од српских попова који им краду државу"; оштро упозорава да смо у реалној опасности од новог ратног сукоба с ове стране Дрине, Пиве и Таре. И то у блиској будућности. За савим баналан повод.

Само замислите могућност по којој, обзиром да је Република Српска платила обнову Ферхадије (и Арнаудије, и Газанферије, и скоро свих срушених у рату), неки Хасо из вица, каже Хуси Кавазовићу – Е, нећеш ти у нашу Ферхадију у нашој Бањој Луци. Ти си Исламска заједница Турске! Ви сте укинули нашу аутокефалност кад је Омерпаша (Мићо) Латас удавио нашег змаја Хусеин Капетана у Градачцу.

РТРС емитује писмо које потписују против његовог доласка "интелектуалци из региона", а Милорад Додик пошаље полицију да преузму прво Атик џамију у Бијељини, јер је изграђена на цркви. Онда се увежу са Мирашом Дедејићем на Ивановим коритима, око даљих корака.

Сјетите се обрачуна између Београда и Новог Пазара, односно кланова Јусуфспахић и Зукорлић. Какву хистерију о мијешању Србије у вјерска права и слободе смо слушали, а да је она резултирала бијелим баварским машинама са натписима МУФТИЈА у Поточарима, те посланичким мандатом за друга Муамера у Народној скупштини Србије.

Позив на општу мобилизацију

Мислим да је наше друштвенополитичко руководство, мозга темпираног на од-избора-до-избора епохално промишљање; потпуно несвјесно проблема. И да нас, будући да живи у испарењима егоизмом и луксузним животом натопљеног ума, који не види реалну опасност, уводе у стратешку клопку.

Додик треба престати давати једнократне, малопривредничке изјаве у љепши-и-старији Вучуревићевом стилу на Гаравицама, као што опозиција треба јасно показати да ли је за самосталност, ако нам се ускрати равноправност. Без обзира шта на то рекле амбасаде, шитунзи и ејдови. Односно колико год се манекенисало у незрелим политичким популизмима.

У супротном, показују елементарну недораслост себе у историјском тренутку, као Милорад непознавање сврхе културе сјећања. Помажу заједнички идеологију по којој би, да вечерас прогласе мобилизацију – муслимани до ујутру мобилисали три пјешадијске бригаде добровољаца.

У исто то вријеме на Рачи, биле би три пјешадијске дивизије пунољетних мушкараца, које мајке и жене воде преко границе. Држећи их чрврсто и одлучно за ухо.

Управо зато јер ми не скрнавимо физичку манифестацију лажног мита у Поточарима. А у српским медијима су ови као ја "екстреми и пребирачи костију", док муслимани праве техно журке на Гаравицама.

Нада нема право ни у кога, до у Бога и у своје руке

Повлачење Уједињених Ентитета Америке из Авганистана, војне интервенције Турске у Сирији, Либији и Азербејџану; можда су превише компликоване једначине за савјетнике који не владају језицима и ћирилицом. Па не умију прочитати име совјетске републике Украјине на Лаврову поклањаној икони.

Но, опасност је реална и неће нестати јер су они кренули да узму проценат од неког посла. Треба под хитно направити анализе и планове одбране, те активно прећи у одвраћање агресије. Пошто планове напада и цјелокупно ратно, политичко и војно руководство, Ефбиховци имају. За то вријеме први борац Српске је скинут са функције и налази се у хајдуцима, а стратегија одбране нам се заснива на "истјера Лукач два Деспота на ентитетску линију и направи контролни пункт".

У приватном животу неко вам стално довикује из кафане преко пута улаза у кућу, како ће вам просути зубе по плочнику. Раскопчава хлаче и разбија флаше. Псује вас и пријети вам пред дјецом. А ви шутите?

Питање је времена кад ће попити довољно да он, или неко из друштва му, буде подговорен или сам умисли да је вријеме да то све оствари. И то без икаквих посљедица по себе. Са потпуном убијеђеношћу у моралну супериорност и оправданост.

Ми у таквом сусједству живимо од 1995. и под хитно требамо схватити да смо "једна сламка међу вихорове" и да уколико не будемо помогли сами себи, неће нам помоћи нико са стране.

А остварење пријетњи није питање дана, него сата.Оставите одговор