Зашто Додик није спријечио присуство Месића у Бањој Луци?!

За то, што је смртни непријатељ Српске, усташки апологета Стјепан Месић, у Бањој Луци представљао некакву величину и дијелио награде; постоје најмање три приступа у оцјени. И сви су, наравно, негативни по одговорне.

петак, децембар 20, 2019 / 13:53

То је у сваком случају скандал. Република Српска се, као заједница, преко својих изабраних и именованих представника редовно понижава у дипломатским и сваким другим духовним оспољењима себе као такве. Након страних плаћеника у влади, амбасадора са црне листе у музеју, дошао је и Стипица Месић у Бански двор, па подијелио награде.

Па имамо три наратива:

1.Срам те било Шаровићу, како можеш?

Јесте. Мирко Шаровић је као предсједник друге странке по снази међу Србима, која Србе има у имену, морао тражити да награду прими из руке некога другог и о томе обавијестити организаторе. Ако му они због тога ускрате награду, обавијестити јавност и тако добити двије награде. Ону безвезну, куповну, добијену у Банском двору у Бањој Луци, те ону много битнију – од свог народа. Добијеш ли ову другу, ако ништа бар маркетиншки, ова прва ти ни не треба.

Но, манимо се јефтине пропаганде РТРС и других медија власти, јер Шаровић је гост на том скупу, као и Месић. Шта је урадила власт Републике Српске да заштити своје достојанство? Коју је институцију употријебила да покаже како може утицати на то хоће ли се човјек, који је као свој посљедњи озбиљан иступ са мјеста предсједника Хрватске, употријебио да пријети како ће слати војску да пресијече Републику Српску код Брчког (недосањани сан из рата) несметано наставља да шири свој лик и дјело?

Јесте. Опет је СДС себи забио аутогол, таман као оном одлуком о забрани уласка у земљу Захару Прилепину, која је оправдано стављена на предизборни терет правописног твитераша Драгана Мектића. То је потпуна истина!

Маринка Умићевића из СНСД нико није примјетио?

Као што је истина да је исто то вече и истакнути члан СНСД, одборник Скупштине Града Бања Лука, својевремени савјетник предсједника, кандидат за посланика у ПС БиХ и успјешни руководилац у предузећу које производи додату вриједност и пуни буџет, такође примио исту ту награду. Маринко му је име.

Ако се већ од Шаровића (али не и Умићевића, а поготово не Неђе Трнинића) тражи политичка одговорност, шта је урадио СНСД у том смислу?

Не на потезу Дуго Село – Крижевци – апартмани на Пагу; већ ако већ не може да му забране улазак у земљу, јер то је Мектићев ресор, шта је учињено да се Месића ограничи на то да у Бању луку може доћи само као обичан грађанин, попити пиће и купити сувенир, али да нема шта да тражи у зградама у државном власништву?

Идемо дјеловодно по најодговорнијим особама. Из које странке је предсједник Српске? СНСД. Из које странке је српски члан Предсједништва? СНСД. Из које је странке градоначелник Бање Луке? СНСД. Из које странке је директор објекта у којем се недопустива појава Месића десила?

Погађате – СНСД?

2. Шта би урадила Хрватска?

Искрено, кога брига шта би урадила клерофашистичка држава? Бански двор је јавна установа, па мора бити доступна свима под једнаким условима. У правној држави је свако невин, док се не докаже супротно. Шта има Додик спречавати слободу кретања? Је ли цар Богом постављен? Република Српска је слободна држава и невин човјек може њоме слободно да се креће, каква год будала био. Ако је крив, онда су крива тужилаштва и МУП што га не изводе пред суд.

Ако постоје основи сумње на злодјело Стипе Месића, онда хапсиш и шаљеш на суд, не кукумачеш. То је држава. Они врли Турбосрби којима је узор Хрватска, коју оправдано зовемо Ендехазијом, онда је не презиру из слободољубивости, већ из љубоморе. Пишај такву Српску. За такву Српску се Фронтал не бори.

Борба против усташтва и државно-медијског тоталитаризма у провођењу шовинистичких политика Хрватске и Ефбиха – цивилизацијска је вриједност! Ми смо на том питању само случајно Срби. Али смо прије свега праведни људи. Принуђени смо да се питамо шта би урадила Хрватска, само у смислу отрежњења институција Српске? Довољно је било какво поређење, па да се види наша општедруштвена самоубиствена политика.

Шта би, стварно, урадили у Загребу или Сарајеву?

Медијска харанга, буниле би се удруге, правиле би се демонстрације пред Банским дворима у Загребу, а онда би отказали због тензија налогом МУП РХ. Као свако мало народњачки концерт.

Нама то не треба. Довољно је да Српска примјени све оне већ постојеће одредбе о заштити свог достојанства. Рецимо да државни службеници пишу српским писмом и сличне нечувене глупости и смарачине? Да државна телевизија извјештава објективно. Да сви раде свој посао. Тад ником не би пало ни на памет да зове Месића у западну српску престоницу. Били би сувише јаки за такве ситне пасјалуке.

3. Ми смо Срби и поносни смо на своје понашање?

Ствар је проста: Треба да се поносимо што Месић може слободно да се шета по Бањој Луци. Не да се стидимо што нема нико да му елаборира милосницу мајку, него баш супротно. Друга је ствар што Срби као народ не умију то да нагласе и покажу ко је заиста тоталитаран, агресиван и фашиста.

Код нас су такви искључиво тзв. Невладинићи, као веселник Срђан Пухало. Њему је, рецимо, Фронтал први дао шансу да пише негдје у озбиљном медију, а њему то није било довољно, већ су му газде пресуђено украле наш логотип и направили му уносније окружење за (нечасно и нелегално) оглашавање. Само су такви као он агресивни шовинисти. Ми остали, обични Срби, не причамо о усташама и четницима, агресијама и геноцидима сваки дан. Само кад они и Месић почну први.

Само су двије ствари битне

То што може Стипе у Бањој Луци, не би могао ни један српски политичар његовог калибра у Загребу. Осим што би био ухапшен, више је то српски проблем, него било кога другог.

Туђманов Хрбин, Милорад Пуповац, куне се у Месића, као и "љевичарске" Новости које издаје у име Срба латиницом, па се представници Српске и Србије још увијек састају са њим. Чак му помажу на изборима за Европски парламент. Данета Лукајића нико више ни да помене, као да нису киднаповали човјека, нашег грађанина, већ украли грло стоке.

Срби у Хрватској, али ево и у чувеној српској држави Црној Гори и колијевци Косову*, гори су од стоке и имају мања права од шугава пса. То је стваран проблем. Месић у Бањој Луци је само посљедица тога. Веће буџете имају код нас кампање за права паса, него за права Срба.

У овој спрдњи су битне само двије ствари:

  • Што се народне паре траће на лажне награде.
  • Што нам је опозиција усавршила самодеструкцију.

Као што се можемо попишати на Српску која сама себе краде, тако се можемо попишати и на Српску без јаке опозиције. Мимо та два проблема, остало је за пљунути и исмијати се.5 КОМЕНТАРА

Оставите одговор