Захар Прилепин: Вријеме се мијења и Срби би требали да изаберу нову власт

Био сам у Србији десетак, а у Српској два пута. То је моја љубав. Да се нисам преселио у Доњецк, дошао бих тамо да живим. Рекао је Захар Прилепин у интервјуу за Фронтал.СРБ.

петак, 24 августа, 2018 / 10:22

Јуче је дознао да, барем што се Српске тиче, то није могуће. Јуче је, као што то обично бива са писцима код нас, Захар Прилепин изазвао велику пажњу јавности због сасвим некултурних, политичких питања.

Након што су му службе државне заједнице БиХ, смјештене у Сарајстану, забраниле улазак на територију Дејтонске Долине Плача, можда порасте број подигнутих, купљених, а онда ваљда и прочитаних књига овог писца из редова Војске Доњецке Народне Републике. То би била једина позитивна тековина ове срамоте.

Фронтал.СРБ доноси кратки интервју, начињен у кафеу хотела Шахтјор плаца у Доњецку, са личношћу познатом тада само за књижевност заинтересованим, а сада нашироко чувеним писцем и у Српској.

Осим далековидости и родољобља уређивачке политике Фронтала, овај необјављени интервју из ратних резерви и јучерашњи "Случај Прилепин", јасно потврђује да ће било какав истински покушај да се доведу умјетници чија идеолошка поставка одговара стварним културним и културнополитичким интересима Српске, бити оштро нападнут и онемогућен од оних снага које ову земљу држе под окупацијом.

Сусрет са овим писцем је био неочекиван. У униформи, уз  оружану пратњу и мјестимични пролаз оклопне технике под прозором. Није било пуно времена за било шта. Захар је заузет човјек.

Прилепин је ратовао у Чеченији, сада је у Доњецку у званичној титули официра за морал у једном батаљону, а у много званичнијој савјетника предсједника ДНР, Александра Захарченка. Једина ствар којом би се ова јучерашња брука културне елите у Српској (ако тако нешто постоји) могла опрати, осим поновног доласка Прилепина у Бању Луку, била би потпуно одустајање од културне политике која Српску очито води у пропаст и самоукидање из засједе.

У то име, настављамо интервју на питању шта се то Захару толико допало код Срба да би, макар само у дипломатском одговору, желио да живи са њима?

Свиђа ми се народ, језик, али оно што заиста купује моје срце кад сам у Србији, јесте што је то јединствена земља у свијету гдје могу рећи нешто позитивно о Русији, Русија ће побиједити, а људи ће почети аплаудирати.

Када причам са њима о Донбасу, не треба им претјерано објашњавати. Можда неке детаље, али они у потпуности схватају шта се овдје дешава из своје личне историје. Нажалост, нисам био на Косову и Метохији.

Шта је то што натјера писца да постане ратник? Да ли постоји нека веза између та два појма?

Ја сад не видим неку везу, јер сам престао да пишем књиге. Сматрам да је могуће имати више живота. Два или три. Бити војник, бити породичан човјек, бити писац. Ипак, сматрам да сада треба изабрати један живот.

Ипак, у контексту руске књижевности, то је традиција. Моја посљедња књига баш говори како су 168 писца били истовремено и писци и ратници. Не само у Великом отаџбинском рату (Други свјетски рат) већ и у Кавкаском, Финском, Пољском и другим ратовима. То су само лажни пацифисти, фарисеји, измислили да уколико си ратник, да не можеш бити писац.

Када говорите о више живота, то звучи помало шизофрено. Да ли рат толико изједа људску душу, да се ни писати не може, те остаје могућност само да буде ратник?

Да. Ништа друго. Моји интелектуални квалитети се смањују када сам у рату. Заборављам сав свој пређашњи живот, не читам књиге, мало мислим, не занимам се за политику или шта се дешава у Москви. То је за мене као да се дешава на другој планети.

Ви сте старјешина у војсци. Како, као хуманиста, измирујете то у себи са слањем људи у смрт?

Не шаљем никога. То су све добровољци. Они сами желе да иду рат. Ја једино могу да идем и хватам их за руку. (смијех)

Шта промишљате да ће се десити са њом у будућности, односно, каква су ваша знања о Републици Српској, прије него што сте постали ратник и бавите се само тим?

Мислим да ће доћи до промјене распореда снага у цијелој Европи. Самим тим и између Русије и САД. Сматрам да је задатак српског народа, српске интелигенције у таквим условима, да себи изабере другу елиту, другу власт. Оно чему стреми власт у Србији, Европска унија, сама се у себи распада.

Дешава се исти процес као у Украјини. Тежи се ка Европи, Европској унији, а ње нема. Ту је само хаос.

Што се Србије тиче, имам велику антологију српске поезије, читао сам Андрића, Павића и уопште много српских писаца. Имам читаву српску библиотеку.

Да, али питање је било Република Српска?

Да, да. Разумијем шта је у питању. Био сам тамо два пута. Но, ја Републику Српску доживљавам исто као Србију, а Србију као Републику Српску. Косово такође.

Путовали сте много по свијету, гдје сте срели најбоље писце, а гдје најбоље ратнике?

Одговорићу вам раздвојено на то питање. Знајући историју, односно како је ишао слијед Првог свјетског рата, Другог свјетског рата и до данас, мој најозбиљнији одговор би био Срби.

Што се писаца тиче, на много мјеста се налазе писци, али много је и земаља које немају ни једног писца који се може поистовјетити са њиховим народом. Проблем је у томе што у савременој књижевности се мало писаца поистовјећују са својим народом.

Један мој добар пријатељ, писац, добро ћакнут, написао је књигу Благогаварнитељници. Он се родио у САД, пише на француском језику, подражавајући руску класичну литературу, а живи у Шпанији.

Немогуће га је поистовјетити са неком земљом.

Значи, уколико дође да живи у Србији или Српској, ми можемо присвојити Прилепина?

(смијех и климање клавом)

Ви сте веома популаран писац у Србији, али можда најпопуларнија ствар коју сте написали у Србији су ваша Писма Стаљину. Због чега Стаљину?

Наравно да то нису реална писма. Стаљин, као симбол антиглобализма. Стаљин као симбол анти-НАТО, Стаљин као симбол антиевроцентризма, Стаљин као симбол тога да би се то могло срушити.

Када би бирали неког данашњег политичара ко би обједињавао све те особине, кога би изабрали?

Руски император, мислим да је он дужан бити то. (смијех)

Питања постављали: М. Зарковић, Д. Симић

Доњецк, април 2017.77 КОМЕНТАРА

  1. Фала ти.

   Да није вас из балилука, телалук би ме већ прогласио антирусом.

 1. Мени је по овом питању занимњивије шта каже свезнајући министар:

  „Morate pitati njih zbog čega je ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH. Nisam ni ja znao. Otkud znam koga oni drže na listi. Nikakvih više infomacija nemam, juče nisam bio u Sarajevu, kao ni danas, nisam u toku. Ne mogu da kažem ništa, mogu da pretpostavljam neke stvari, ali odakle mi potreba da to radim“, rekao je Mektić.“

  http://www.rtvbn.com/3919375/mektic-nemam-uvid-u-akte-obae

 2. “… ali odakle mi potreba da to radim“, rekao je Mektić.“

  Што ће рећи да министар мисли да нема потребе да он као министар безбједности зна шта му ради обавјештајбна служба.

  Ово је пренио БН што ће бити врло важно када Вукота рекне да је опет Мехтићу извучен контекст.

 3. Људи, морам вам ово испричати.

  Имам једног пријатеља, члана ГО СДС-а који нема појма да сам ја Симо П. Ороз и никад неће ни ни сазнати јер он у кафани од мене брани Додика, а не ја од њега.

  Ја Додика браним само на Фронталу.

  Наметнем ја тему портала и коментара на њима и одједном ми рече да прати Фронтал и да је са Вукотом причао о порталима и да Вукоти сметају Симини коментари и да му је криво што га прозива баш члан СПО јер су његови некад били у СПО.

  Шта да одговорим Вукоти, имате ли какав паметан приједлог?

  1. “… писца из редова Војске Доњецке Народне Републике.“

   Шта ти значи сарказам из редова војске?

   Многи писци и умјетници су били војници.

   Лав Толстој, Бајрон, Ремарк, Чапек, Бранко Ћопић, Меша Селимовић … и још хиљаде других.

   Једино се Прилепину то приписује као гријех.

   Није Прилепин као она есдесовска говна типа Ноге који су агитовали за рат, а нису један дан хтјели да проведу у рову, своју дјецу послали на мрски Запад, а туђу наговарали да ратују.

   Хемингвеј је рекао да се приближавањем првој линији срећу све бољи људи.

  2. „продајом књига“ – Лако до стана у Бечу.
   Асоцирало ме на овдашњег ПРИЛЕПКА, а не на Прилепина, о којем не зам ништа, ни о његовим дјелима ни о гријесима.

   „Хемингвеј је рекао да се приближавањем првој линији срећу све бољи људи“

   Тачно, али то је рекао Хемингвеј, шта онда ти и твој ратни шверцер Додик имате са тим?

 4. је ли ико провалио којег етноса је Цајс? Синтакса му је превише сложена и прецизна за ретардирану балијску провенијенцију? Ја се кладим да је у питање Српче либерал? није ни Хрват. Пише у ”Бањој Луци”, један писмен облик који често ни домаћи Срби не користе…? имате ли идеје?

  1. А због чега , молити ћу лијепо , не би могао бити ‘рват? У неколико наврата му је „утекла“ ијекавица. И ‘рвати користе облик „Бањој Луци“ , бар онај писменији дио који је имао (или још увијек има) било какве везе са пројектованом престоницом НДХ. Пуне су их институције а имају жеље , воље , времена и могућности. Мимикрија му је доведена скоро до савршенства , што му се мора признати. Интелигенција и писменост му , исто тако , нису спорне. Копка ме и даље да употребим „Кали-Линукс“ , чисто да задовољим радозналост.

 5. Цајс је напокон изгубио сложеност, природно се представио; ђаво је, није балија; но од свих за мене је ово таутологично, дијаблеријски шмек либерала се и раније био осјетио: Распућине добро велиш, и даље постоји могућност да је посриједи неко од мимикријских кроатистичких или кроатофилских латиностворова што би ову сатанску линију тумачења (в.горе код створа) чинило својом и домаћом, одавно обитавајућом у Шарговцу, Дракулићу, Драксенићу, Градини Доњој, и Јасеновцу, и која би била спонтанија од обичне исамофилске варијанте…углавно, let’s rock…ја пак тврдим и даље да је екс српско биће исцрпљено од своје супстанције…

 6. Симо,
  овај Цајс је од ђаволске идеологије; држим да је Србин, тј бивши; али није ни важно јер балије и пола хрвата су свеједно бивши Срби, ето вам на порталу овдје чланак о генетици. Тај Цајс, а и слични ботови са кретенског портала плаћеничког, који ћемо затрти кад тад, не схватају да су Срби највјештији европки егзорцисти. Па сад нек види. Сложио сам се са Распућином, да поред склоности ка сарајштини, могуће је да има мимикрије рватске ту, уосталом Симо добро си убацио, Кочић је помињао и једне и друге непријатеље: о балијама има најбољи српски есеј у том смислу; а латинштина се провлачи кроз дјело свеједно…

 7. Де ти нама преведи то егзоц…пичка материна, не знам ни рећи.

  На нашки се то каже, гатара, басачица гра, наџак-баба, вјештица, …

  Нека Зеиса, нико му не смије пријетити.

  Дражи ми је него ове балије које воле СДС, Шаровића и Мехтића.

 8. егзорцизам је дио крштењског црквеног обреда код православних али и католика, који подразумијева одрицање и истјеривање нечистихи сила.
  то је написано односно цитата који је дао наречени Цајс. треба да појасним кратко Симо и то. Ријеч је о најчувенијој сатанистичкој пјесми икада, од састава Ролингстоунси, чија сатанска инспирација је била толико аутентична да би сваки пут када су свирали речену пјесму под насловом ”симпатија (разумиејвање) за ђавола”, десило би се неко убиство у публици. Тако да су чак и они на крају престали једно вријеме да је изводе. Пјесма која даје убиствене и експлицитне референце на убиство царске породице Романов. И што је наречени Цајс несумњиво употријебио у складу са нашом руском темом овдје, повратка царске свете породице у свјетлу новограђеног руског храма у Бањалуци, гдје ће свети олтар бити посвећен управо светом Цару.

  1. Црни Благоје,

   ја био 2007.г на Ушћу, Џегер пјевао ту пјесму, нисам се убио (имам и доказ за то ако треба), а нисам чуо да се ило други убио.

   Ухххх…

  2. Наравно да сам у обзир , приликом коментара , узео и његово наслађивање сатанистичким стиховима „Котрљајућих стјена“.
   Оно у чему се не слажемо је Ваша теза :

   “ … да су Срби највјештији европки (недостаје „с“) егзорцисти. “

   Код нас је још увјек , у свакодневном животу (код неких кроз отворену носталгију а код неких потајно док се бусају у прса јуначка и Српска) увелико присутан пентаграм и Јозеф Броз које ни након толико времена огромна већина Срба није успјела истјерати из својих душа. Не помажу ни црква ни Крсне славе.

 9. Благоје,

  очито ме ниси добро разумио.

  Најмање ме занима руски Легија како Прилепина назива Млађан. Нисам ја стау у његову одбрану због његових идеја и ратничких дјела, него сам стао на страну слободе и слободе мисли, против забрана.

  И изразио противљење забрани уласка која је јасна политичка провокација.

  И напоменуо да надлежни министар не контролише ништа нити служи чему осим кад треба криминализовати РС, забранити руским моторџијама улазак у БиХ (тада је био надлежан, а сад није) и јавити пучанству ко кога прчи на јахтама у Порторожу.

 10. Моје писледње информације говоре да ће Лавров отказати посјету због Прилепина.

  Овог пута ни Вукота неће имати ни један аргумент да нам исприча бајку у одбрану Мектића који је министар безбједности и Шаровића који је уз Звиздића и Беванду директно надлежан за те спискове.

  И све то 40 дана пред изборе.

  Сад је и будали јасно да је једини начин да се Додик спријечи да уђе у Предсједништво изазивање нереда и спречавање одржавања избора.

  1. То не значи да Лавров неће оредвиђеног дана бити у БЛ.

   Доћи ће у приватну посјету.

 11. не може да Лавров дође само у приватну, с обзиром на освећење храма и тог дома. Ви не разумијете да је ријеч о подворју Московске Патријаршије: то сада далеко надилази локалне политичке размирице, да је то заиста руска сфера, која се дословно може нарушити једино нередима, сукобима, итмсл.

  1. Нема шансе да се знамо,

   ја у касабу силазим само кад ми нестане соли, поквари трактор, кад се зажелим пичке и кад је Додиков митинг.

  2. Tako je Simo, najbolje je da ostanes tamo gdje si. A Dodik ti dolazi na noge na Manjacu. Obrne se koje predizborno pivo, mozes vidjeti neku pjevaljku pod satorom…pecenje i cuvena pjesma „najjaci smo, najjaci…“(Dodik uz pomoc Olbrajtove dosao na vlast „obojenom revolucijom“ sto bi rekli njegovi teoreticari zavjere). To su cinjenice, zar ne, Simo?

 12. Него, шта се прича, има ли иједна п..ка издајничка која није одма’ затражила хитну истрагу о томе ко је крив за забрану уласка Прилепина у Републику Српску, а да је на изборној листи какве партије?

  1. То само говори колико су удружени балилук и телалук немоћни против мене.

   Ја вас сам вежем на кратко.

   Нисам ја крив што вас се толико удружило.

 13. Simo,možeš li ti meni objasniti zašto u Republici Srpskoj šta god da uradi Milorad Dodik opozicija ga slijedi kao da su oni vlast?
  Zašto se boje kada im neko kaže da su
  „izdajnici“?
  Danas gledam Čavić sere o ovom kalašnjikov piscu ko da je na vlasti u BL.
  Ima li iko normalan da kaže vozdra Rusima pravite nam djecu teroristima.
  Referendum a svi ko stoka u red umjesto da su imali sve ja i rekli normalnom narodu da bojkotuje glupost koja je obična predstava.
  Ima li iko normalan od opozicije?

 14. Ми из СПО као стари издајници-волонтери знами да су то све пилад испид исте квочке која иг је одводала и одгојила. То што пилићи бацају перје и мијењају боју нема никакве везе.

  Никад Додика нећемо срушити док нам се на челу његових рушилаца налазе његови имитатори.

 15. Нисам ја сигуран да ће Миле остати на власти?

  Можеш сам себе убјеђивати да имаш подршку 60-65% гласача, али тврдо је бирачко тијело.

  Оно је рекло 2014 године да Тадић само седам хиљада гласова иза Мила, а да је Жељка изгубила од Иванића.
  Зар неко мисли да ће ти који су гласали против ове власти, сад гласати за њих, ја сумњам?

  Дословце ће бити вага у томе колико је отишло задњих година оних који су против власти,ту су противници власти изгубили доста гласова, али исто тако још увијек има бар 100-150.000 неопредјељених и оних који не гласају.

  Они су тај тас на ваги, треба их знати једном питком позитивном патриотском причом придобити, поготово то требају знати урадити кандидати за појединачне функције.

  1. Neću ni da popnem ovaj link.
   Naslov ko iz Kurir,Informer,Alo i slične role toalet papira.
   Jedino što zamjerim Vuku je to što ga je UDBA ubijala a danas radi za istu podržavajući pičkoustog radikala.
   Bolje mu je da ide poseti knjige,Srbija je komunistička i kopiladima nema spasa.

  2. “Jedino što zamjerim Vuku je to što ga je UDBA ubijala a danas radi za istu podržavajući pičkoustog radikala.“

   Млађане,

   тешка су искушења на Вуку, као и на мени који слиједим његову политику.

   Није њему лако што подржава Вучића, као што ни мени није лако што подржавам Додика.

   Али мора се кад видиш ко је алтернатива.

   Вук Драшковић је увијек био за Србију на Западу и то је и мој политички мото и циљ.

   Али се деси да на твоју обалу ријеке која то подржава изненада дође гост који то крене исто радити.

   Шта је могао Вук да уради?

   Да и он оде на супротну обалу од своје, само да не би био на истој са Вучићем?
   Тада би морао издати своја увјерења.

   Да остане на својој обали и да покуша уљеза протјерати са своје обале?
   Тада би био недослиједан јер би показао да су сви његови позиви да српски брод окренемо ка Западу били лицемјерни јер прогони једнога од оних који су тај позив услишили.

   Или да прихвати да и такви имају право промијенити став, макар био и неискрен. Тиме ипак показује одговорност и реалност јер иза Вучића, на жалост, стоји веома много Срба.

   Тако је то мој Млађане у српској политици.
   Тешко је истовремено бити принципијелан, реалан и одговоран.

   Некада мораш зашушити нос и појести мање говнашце. Боље и то него да упаднеш у септичку јаму пуну гована.

   Тако и ја са Додиком који је говнашце у односу на септичку јаму звану СзП.

  1. И овдје треба кренути од мотива па погледати коме напад на новинара одговара.

   Коме је стакли да се Бања Лука прикаже као опасан град, а МУП као неспособан и корумпиран?

   Није први пут да се неко свој жртвује због виших циљева.

   Бар би вама Бошњацима то требало бити познато.

   Сачекајмо истрагу…

  2. Simo, svaka ti je ko u Njegoša.

   Link se odnosi na najniviju Vukovu knjigu,razumijem da su te novine zlo ali je sve korektno navedemo kao i u knjizi,

   Simpomaticno je kako se supak (Vukov pobornik) vjesto izmotava.Procitaj barem djelove iste pa uporedi sa njegovim komentarima,ostalo ce ti se samo kazati..

   Jos nesto,ti stvarno ne znas ko je „ON“ u stvari?

 16. Ово са Прилепином толико је ружило Црнадка, Шаровића и Мехтића да се морало нешто десити.

  Неочекивана сила која се изненада појављује и решава ствар је узела палицу у своје руке

  Више нико не прича о Прилепину.

  http://www.youtube.com/watch?v=JR4qGO4mQmQ

 17. Цеис или Церић,како год,толико глупости из твоје псеће кућице није изашло,откад си први пут залајао.Личиш на типа који у кафани једе и пије и не плати.А успут прислушкује.Јер код тебе је проблем чим ум постави питање слободе,бивствовања,код тебе је тилт!Практична употреба ума и спознаје код тебе има једно име: мржња!И то је по теби морално!Не можеш ти сам у себи.препознати то протурјечје,јер ти ништа не радиш својом вољом,јер за тебе је истина и морал оно што ти кажу!Немаш ти ни аналитике ни метафизике.Све је то туђе што ти узимаш за своје!

 18. G.Puzigaca :Hoces li se ocitovati ,konacno,o Vukovoj najnovijoj knjizi?

  Kako da te shvatimo;

  a) Iskreni Vukov pobornik(sve sto on misli slicno je tvome razmisljanji)
  b)Ima ,doduse,malo Vukovih razmisljanja.Ipak ima vremena docice „tobe“
  c)Supak koji samo koristi sve i svakoga za sopstvene interese.Mislim .u savjetovanju.da si cak presao i g Vodzu,Ko onomad onaj Sulejmanov sokolar,kako ono bijase…a da Ibrahim.Samo takvi lose zavrse,(Da se odmah ogradim,poredzenje ni u kom slucaju ne asocira na gajtan,nego na politicko odstranjenje)

  A, nisi sigurno,volio bi da si B.Ali ti si pod C.Supak,kojegg bi ja volio u nasim redovima kad budemo skidali vlast.

 19. Симо П. Ороз 27. августа 2018. у 16:50
  Ово са Прилепином толико је ружило Црнадка, Шаровића и Мехтића да се морало нешто десити.

  Ruski pisac Zahar Prilepin je pripadnik Nacional-boljševičke partije koju je Rusija zabranila kao ekstremističku organizaciju, otkriva portal Istok.

  Vijesti Republika Srpska Četvrtak, 30.08.2018. | 18:05

  Kako navodi portal Istok, nije zabranjen ulazak u BiH piscu Prilepinu, nego nekom ko je bio pripadnik ekstremističke jedinice i imao svoje ratne jedinice.

  Prilepin je bio pripadnik Nacional-boljševičke partije koju je Rusija zabranila kao ekstremističku organizaciju.

  Postavlja se pitanje zbog čega se u Republici Srpskoj digla tolika prašina u javnosti ako je poznata činjenica da je Vladimir Putin zabranio djelovanje ekstremističkoj organizaciji Nacional-boljševičke partije na području Rusije, čiji pripadnik je bio Prilepin.

  Prošle sedmice ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH.

  Zvaničnih informacija o zabrani ulaska Prilepina u BiH, odnosno Republiku Srpsku, još uvijek nema.

  Prema medijskim natpisima ulazak Prilepinu u BiH je zabranila Obavještajno bezbjednosna organizacija BiH.

  Zanimljivo je da je predsjednik RS Milorad Dodik, koji se u javnosti predstavlja velikim „rusofilom“ i prijateljem Vladimira Putina, odlikovao Prilepina, kome je u Rusiji zabranjen rad kao pripadniku Nacional-boljševičke partije, koja je proglašena ekstremističkom organizacijom u toj zemlji.

  i evo desilo se…

 20. Џасмине,

  није поента што је то написао неки портал Исток.
  Поента је што је то пренијела БН.

  http://www.rtvbn.com/3920171/putin-zabranjuje-dodik-nagradjuje

  Ако ћеш бити поштен признаћеш да је твој ахбаб Цајс (обојица имате “ss“ у нику) у првом коментару на овај пост (види почетне коментаре) славодобитно рекао да је дотични Путинов обожавалац, а ја сам тај који је скренуо пажњу да то није тачно и да је члан опозиционе партије.

  Е сад треба спашавати војнике Мехрајана, Младенрајана, Шарајана и Игорајана и на ову моју опаску неко се сјетио генијалне идеје да поентира и да Мехтића направи патриотом који је забранио улаз Путиновом противнику чиме би се неуком пучанству приказало да је Мехтић за Путина, а Додик против.

  Русија је озбиљна држава и она води рачуна о својим држављанима.
  СДС који је лансирао ову вијест је поново потцијенила Русију и Путина јер је оваквим резоновањима поручила да вјерује да Путин штити само оне Русе који су у његовој партији, а да остале Русе може шутати и прогањати ко год хоће.

  Тако се то у озбиљној политици не ради.

  Шта о Прилепину мисли руска држава мјеродавно је једино то шта о томе мисле руске институције, а не неки портал или БН.

  Руски МИП је тражио званично обавјештење о томе зашто се Прилепин нашао на том списку. Свега од стране БиХ има само званичног саопштења нема, иако га је Црнадак обећао већ за прошли понедјељак.

  http://www.klix.ba/vijesti/bih/crnadak-ce-traziti-odgovore-od-zvizdica-sarovica-i-bevande-u-vezi-sa-slucajem-prilepin/180824096

  1. Јуче је од Звиздића добио одговор са којим не може пред Русе. Звиздић му није ништа одговорио чиме га је додатно понизио као српског представника у Савјету министара. Другим ријечима, Звиздић је Црнадку рекао да је наивна будала.

   https://dnevni-list.ba/nema-sporazuma-sa-osa-om-koji-bi-omogucio-informacije-o-prilepinu/

   Иванић је синоћ код Новаковића на К3 отворено признао да нема појма ко се налази на тим списковима па се поставља питање шта он ради.

   Предсједиштво је институција која води вањску политику, а ако Иванић као члан те институције не зна ко се налази на списку вањских непријатеља државе онда се поставља питање ко прави критеријуме по којима се одређује ко су вањски непријатељи БиХ.

   Иванић је признао да он не зна ко се тамо налази што ће рећи да нема појма ни о тим критеријумима, а онда се љути када га Додик прозива да пропушта многе битне ствари и да се понаша неодговорно.

   А шта рећи о СДС-овом страшном двојцу у СМ Шаровићу и Мехтићу?

   Шаровић, иако Звиздићев замјеник није ни репом мрднуо да помогне Црнадку, иако по овом питању има исте овласти као Звиздић и Беванда.

   А Др Агам Мехтић рече да ни он као министар безбједности ни о чему нема појма.

   http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/mektic-nemam-uvid-u-akte-agencije-osa-nisam-zabranio-ulazak-prilepina/

   Да Мехтић нема појма шта лапрда јасно је сваком ко иоле прати политичка дешавања јер је десетак дана прије афере на питање новинара хоће ли предати списак руских грађана Лаврову када дође у посјету изјави да неће и и да таква листа и не постоји, а видјели смо да постоји. И то знају Руси, а богами и новинар који је поставио питање, а не зна ни један српски представник у Сарајеву.

   http://vijesti.ba/clanak/417126/ne-postoji-lista-nepozeljnih-rusa-u-bih-lavrovu-necu-polagati-racune

   И на крају најглупље што се могло десити је да министар Мехтић оптужи Прилепина да је разбијач опозиције чиме је де факто признао разлог забране уласка и открио коме је Прилепин сметао и зашто му је забрањен улаз у БиХ.

   Када телалук и балилук скоче на задње ноге да ме демантују нека не забораве да сам сваку своју тврдњу поткријепио линком.
   *НАСТАВАК КОМЕНТАРА:

   Онда ће им ваљда бити јасније зашто постоји потреба да се афера “Прилепин“ стави на маргину, а то се најбоље може урадити прављењем нове афере.

   Није потребно пуно уложити, двије палице, неколико хиљада евра, погодна мета и ето афере.

  2. Овај кометар сам морао послати из два дијела. Из једног није ишао.

   Није ми јасно зашто осим да Британци не зајебавају.

  3. Možda zbog viška linkova na nekim drugim sajtovima prolaze samo komentari sa jednim linkom a one sa više pušća admin a ako njega boli vršnjak…..
   Nego kako to da tebi smeta samo mektićevo meketanje a šampion u tom sportu tvoj omiljeni lik???

  4. Сад контам.

   А ја убијеђен да је то значило Сјенички Сероња.

   Џасмине де и ти појасни своје сеове.

 21. Ево како БН води кампању за Вукоту:

  http://www.rtvbn.com/3920268/milorad-dodik-ceka-pacolija

  Наслов текста је како Додик чека Пацолија, иако је јасно да састанак на који долази Пацоли организује Црнадак, провјеру да ли се налази на листи неподобних за улазак врши Мехтић, а визу даје министар опет Црнадак.

  То ипак не смета БН-у да у наслов тури да Пацолија чека Додик што би неуко пучанство требало протумачити као да овај долази на Додиков позив јер забога, постоје индиције да би се могли састати.

  Међутим, када Лавров долази у Бању Луку отворити руско-српски центар који је идеја Милорада Додика онда БН каже да Лавров долази због Црнадка, а да је Додик ту тек успут.

  Ја се не могу начудити да ови тако потцијењују интелигенцију народа.

  Додик ће опет побиједити иако је досадио народу, све захваљујући оваквој идиотској пропаганди БН-а којој је Вукота све препустио.

 22. https://www.in4s.net/emir-kusturica-objasnio-mekticu-prilepin-je-vojnik-kao-tolstoj-i-turgenjev/

  Насловна Друштво Емир Кустурица објаснио Мектићу: Прилепин је војник као Толстој и Тургењев

  Емир Кустурица објаснио Мектићу: Прилепин је војник као Толстој и Тургењев
  Од ИН4С – 29/08/2018 8

  Режисер и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица изјавио је данас „Срни“ да је руски писац Захар Прилепин војник литерата и посебан човјек, који је себе ставио у службу војске да би био раме уз раме са Толстојем, са Тургењевим, који су били пуковници руске царске војске.

  -Тај (министар безбедности у Савету министара Драган) Мектић, не само што ме подсећа на креденац чије су багламе попустиле, па унутра зјапи празно и дува промаја, него је научио да лаже и изговара бесмислице и то све једну за другом, попут тих да су се Прилепин и (председник Републике Српске Милорад) Додик некада срели и то још у Андрићграду, где су ковали планове да руше опозицију“, истакао је Кустурица.

  Кустурица је нагласио да је Прилепин један посебан човјек који, поред тога што је написао велики роман „Обитељ“, можда и један од највећих романа данашњице, покушава да буде као Толстој, као Тургењев, дакле, да буде војник.

  –Прилепин је војник литерата. Он је себе ставио у службу војске да би био раме уз раме са Толстојем, Тургењевим, који су били пуковници руске царске војске. Као такав, он може бити лака храна овим ловцима што нису у стању да улове један прави реалан прекршај, него се тако убацују у те апстрактне сфере, гдје је обавештајни рад заправо претходница било чему што би могло евентуално да користи људима. Дакле, заустављен је на граници неко ко се уписао у историју литературе са великим романом, а онда, пошто се ретроактивно све успоставља, лаж иде на највиши степен. Па тако, тај Мектић каже да су се Додик и Прилепин, а ето изгледа и ја с њима, срели у Андрићграду. Никада Додик није био са Прилепином у Андрићграду и мислим да се никада у животу нису ни срели, али за Андрићград одговорно тврдим да нису. Дакле, све је као у данашњем свијету — елита која прослеђује својој светској полицији задатке који немају везе са истином, него је важно само да чине оно што елити иде у корист, али не својој елити, елити свог народа, већ свјетској елити и наравно, онда умјесто истине иде лаж“, закључио је Кустурица.

  1. Prilepin svakako u Republiku Srpsku ne bi dosao zbog Dodika, vec zbog srpskog naroda. Nije on neobavijestenm, pa da ne zna sta se dogadja u Republici Srpskoj. On zna da onaj koji je bio postavljen na vlast od strane onih koji su bombardovali Srbe ne voli ni Rusiju, ni Srbiju, ni one koji su glasali za traktoristu iz Bakinaca

 23. Ваљда је сад Мици јасно да Прилепин није важан, али је важно да се помоћу њега открило да наши неспособни представници у сарајеву немају појма шта непријатељска обавјештајна служба ради.

  Ко мене сада може убиједити да Црнадак није позвао Пацолија у БиХ да му преда прислушкиване Вучићеве и Додикове разговоре.

  И Иванић и Мехтић су признали да немају појма шта им ОБА ради.

  Немој опет рећи да те убјеђуђујем да више вјерујеш мени него својим очима.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Vucic-je-Ivanicu-pokazao-operativni-nalog-iz-Sarajeva/495952

 24. ЦРНАДАК:
  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Crnadak-Pacoli-dolazi-u-Banjaluku-uz-saglasnost-Beograda/495520

  ДАЧИЋ:
  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dacic-Niko-nam-se-nije-obracao-u-vezi-sa-dolaskom-Pacolija-u-Banjaluku/495966

  Мицо,

  неки дан си ме критиковао што помињем неважног Пацолија, а ово прерасте у међудржавни дипломатски скандал, а разлог је што један од двојице министара Срба лаже.

  Шта ти мислиш који лаже?

  1. „Додик ће опет побиједити иако је досадио народу, све захваљујући оваквој идиотској пропаганди БН-а којој је Вукота све препустио.“.Jak ti je zakljucak da ce „Dodik opet pobiediti“? Ti Simo valjda mislis ni da izbori nisu potrebni? Ako izgubi, Dodik ce biti najveci krivac za to. Njegovi politicki stavovi su vrlo prevrtljivi i politikantski, sto je vidljivo iz bezbroj cinjenica, prica o referendumu itd. To je narod Republike Srpske bezbroj puta vidio. Ne moze se beskrajno lagati.

 25. http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/muls/media/vijesti/Pages/nova-godin.aspx

  НЕРАДНИ ДАНИ ПОВОДОМ НОВОГОДИШЊИХ И БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА
  Објављено: 26.12.2016.
  ​​​ У складу са чланом 2. и 3. Закона о празницима Републике Српске („Сл.Гласник РС“ бр. 43/07) републички празник је Нова година, која се празнује у недјељу (01.01.2017.године) и понедјељак (02.01.2017.године) те су то нерадни дани.

  У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

  Истоименим Законом је прописано да ће начелник општине, односно градоначелник одредити која су предузећа, установе и друге организације са подручја јединице локалне самоуправе, ради задовољења неопходних потреба грађана, дужни да раде у дане празника Републике и у ком обиму.

  У складу са чланом 7. Закона о празницима Републике Српске( „Сл. Гласник РС“ бр.43/07), вјерски празник је православни Божић, који се празнује на Бадњи дан и дан Божића, тако да вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста 06.01.2017.године (петак) и 07.01.2016.године (субота).​

  1. Dodik je izgleda postao zaboravan. Referendum postao anketa, a prema linku sa vaseljenske se vidi da Dodon najcesce nema pojma sta izjavljuje i govori.