Француски Оранж проглашен кривим због самоубиства њених запослених

Француска телекомуникациона компанија Оранж данас је проглашена кривом за низ самоубистава запослених, а њен бивши директор осуђен је на казну затвора.

петак, 20 децембра, 2019 / 16:11

Једна од највећих свјетских фирми у области телекомуникација кажњена је са 75.000 евра и наређено јој је да плати додатне стотине хиљада евра одштете због самоубистава запослених током 2000-их година, у вријеме реструктурирања компаније које је по многе имало тешке последице.

Фирма Оранж, која се тада звала Франс телеком, прва је велика француска компанија којој је суђено по оптужби за институционализовани колективни мобинг, а данашња, историјска пресуда могла би да повећа могућност да се и друга предузећа суоче са сличним правним процесима.

Француска је међу малобројним државама у свијету које могу да процесуирају компаније или запослене због таквих злоупотреба. Бивши директор Оранжа Дидије Ломбар осуђен је на четири мјесеца затвора и казну од 15.000 евра, а његов адвокат је најавио жалбу.

Други менаџери компаније осуђени су на кратке затворске казне, а мораће да плате хиљаде евра. Они су негирали одговорност за самоубиства људи које нису познавали. Суд је међутим одлучио да су и они и компанија криви за колективни мобинг, наводећи у пресуди да су "методе коришћене за укидање 22.000 радних мјеста биле илегалне".

Адвокати Оранжа навели су да су укидања радних мјеста била неопходан дио процеса приватизације државног Франс телекома. Компанија је данас и даље доминантна у Француској, а послује и у 26 земаља Европе, Блиског истока и Африке.

Вриједност њених акција није знатно промијењена после пресуде. Ломбар, његова некадашња десна рука Луј-Пјер Вен и директор људских ресурса Оливије Барберо осудјени су због вођења "политике дестабилизације" док су покушавали да угасе хиљаде радних мјеста.

Још четири менаџера осуђена су због саучесништва.

Десетине запослених извршиле су самоубиство током процеса реструктурирања компаније. У фокусу суђења било је 39 случајева – 19 самоубистава, 12 покушаја самоубиства и осам случаја тешке депресије, у периоду од 2006. до 2009. године. Самоубиства других запослених нису могла да буду повезана директно и једино с њиховим послом.