22 КОМЕНТАРА

 1. Strašna je spoznaja da je svuda i na svakom mjestu isto.
  Mislim da je ovo posledica opšteg siromaštva, lože kartone, plastične kutije, kese, najlon i sve što može da gori.
  Vozila koja dime kao da su se zapalila,kao da gore pune su ulice zato što režim i poslednjem baksuzu mora obezbijediti auto a režimskim podanicima mušterije kojima će režim prodavati lažno osiguranje.
  I na vrhu te kolektivne samoobmane imamo Frontal.rs da on nama koji vidimo ovo zlo objasni da postoji neka sumpor-oksidna kotlina a da je Srpska čista ko suza.
  Lažimo se ćirilicom.
  Koliko centralnih grijanja radi na prerađevinu, sve auto mehaničarske radnje sistematski prodaju ispušteno ulje iz auta na crnom tržištu.
  Doduše imamo zelenu avangardu Nikolu režimskog koji nikada nije digao glas, a i žašto bi kada se sa Simom sastaje po Jahorini.

 2. Велики је проблем загађеност ваздуха у већини општина и свим градовима Српске, поготово у грејној сезони, исто стање је и у Федерацији.

  Јасно је да се не може све одједном ријешити, али се радикални кораци морају подузети.

  По показатељима из прошлих година, највише томе доприноси сагоријевање угља, односно огромна количина ЦО2 у скоро свим градовима и општинама Републике Српске.

  Просто је у неким градовима толика концентерација ЦО2 да је у поподневним и вечерњим часовима током зиме немогуће кретање грађана због загађености и несносног смрада.

  То наравно онемогућава нормалан живот-кретање грађана и гостију, те коришћење садржаја које нуде ти градови, нарочито у поподневним и вечерњим часовима.

  Тако да та загађеност утиче двоструко на здравље становника, због удисања отровних честица и психички због немогућности грађана да изађу у град у слободно вријеме.

  Та загађеност ваздуха и посљедично немогућност кретања грађана и гостију доноси и велике економске губитке за хиљаде и хиљаде фирми које живе од услуга грађанима чије пословање се ослања баш на поподневне и вечерње часове, доноси губитке фирмама, али и буџетима тих градова кроз умањем прилив средстава од пореза.

  Да ли је то јасно властима видјећемо?

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су од јесени кренули радикално по том питању, исто као и са минихидроцетралама.

  Значи, прије мјесец и по дана смо послали допис службеном поштом локалним властима у градовима и општинама у коме смо их упозорили да су у складу са Законом дужни мјерити загађеност ваздуха и о томе обавјештавати свакодневно грађане.

  У том допису смо такође понудили једноставно рјешење како драстично смањити емисију ЦО2 у грејној сезони 2020-2021 година.

  Пратимо акцију начелника по питању подршке ЗЕЛЕНИМ око заустављања изградње злочиналких минихидроцетрала, али такође пратимо рад локалних управа по питању рјешавања загађености ваздуха.

  Могу вам гарантовати једну ствар, значи, који се начелник-градоначелник не буде држао закона и веома једноставног рјешења које је искључиво у надлежности локалних самоуправа, тај ће догодине од стране ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ дословце бити разапет у медијима, док ће они који буду показали да размишљају о здрављу грађана такође бити поменути у медијима од ЗЕЛЕНИХ, наравно позитивно, тачка.

 3. Заборавих, осим локалним управама, наш допис је упућен и на све одборнике позиције и опозиције, односно, у допису је стајало да је примаоц дописа дужан доставити копију нашег дописа свим одборницима.

  Имамо сазнања да то многи нису урадили, ево примјер БЛ, контактирали смоодборницу Мирну Савић Бањац у опзнали је са иницијативом још прије мјесец дана.

  До прошле сједнице која је одржана ових дана, служба није намјерно доставила допис одборницима, што смо у контакту током сједнице сазнали.

  Наравно да сам одмах послао нови службени допис са захтјевом да се у складу са Законом дпис са приједлогом рјешења смањења загађености ваздуха у Бањојлуци нађе хитно у рукама свих одборника, тачка.

 4. Једно је очигледан проблем, друго је рјешење.

  Рјешење сигурно није слање списка лијепих жеља Деда-Мразу или било коме.

  Ма колико лијепе те жеље биле.

  Без љутње, али скроз неозбиљно! Поготово од некога ко је самозвано себи направио посао од тога да рјешава овакве ствари.

 5. Шта си ти бокачо са овим мислио?

  Мислим, стварно не разумијем, знаш ли ти уопште шта смо ми на основу тачно утврђених чињеница и искуствима задњих година предложили локалним самоуправама за грејну сезону 2020-2021 годину?

  Да ли је то што смо ми предложили против закона, или неизводљиво?

  Да подсјетим посјетиоце портала.

  Тражили смо да се проводи Закон, другим ријечима, тражили смо од локалних самоуправа да обавезно мјере загађеност ваздуха и о томе ПОШТЕНО обавјештавају своје суграђане, са једне стране.

  Са друге, предложили смо да у складу по интерес здравља становника и економски интерес локалне самоуправе да донесу у фебруару скупштинску одлуку о забрани коришћење угља за огрев у сезони 2020-2021 години, наравно, у градовима и општинама гдје се докаже да највећу концентрацију загађености ваздуха чини ЦО2.

  Да се о тој одлуци упознају грађани на вријеме, све како се не би излагали непотребном трошку око набавке угља за идућу грејну сезону.

  Е сад, пошто знамо тачно који то све градови и општине морају урадити, наше остаје да их НАТО подсјећамо, да их подржимо у поштеном и свјесном раду, или да оне који буду несавјесни идуће године „разапнемо“, све идуће године нудећи стратешка рјешења за многе еколошке проблеме локалних заједница, од којих је свакако један од најгорих, или најгори, невјероватна загађеност ваздуха током зимског периода у много градова и општин а у Српској, тачка.

 6. Nikola, mene zanimaju posebna subvencionisana brojila za struju potrebnu za toplotne pumpe, subvencije za stiropor debljine 14 cm i više, subvencije za šestokomorne prozore sa tri stakla kao i subvencije na solarne sisteme.
  Mogu li zeleni pomoći da režim konačno shvati značaj investiranja u stambene zgrade na evropskom nivou.
  Pusti sirotinju,lako je pišati po sirotinji i braniti loženje uglja,režim te plaća da budeš strašilo.

 7. МЕТНОТИЈЕ,

  чуј, „сви начелници и градоначелници би били смијењени ако не буду мјерили поштено загађеност ваздуха“, ја додајем и донијели једину могућу одлуку добру по здравље становника, одлуку о драстичном смањењу ненормално велике количине ЦО2 у већини градова и општина Српске?

  Добро, шта је прече?

  Обезбјеђивање нормалних услова за живот грађана, односно, чување њиховог здравља, све са одлуком која драстично смањује емисију ЦО2, посљедично, нормалним кретањем становника и гостију у послеподневним и вечерњим часовима, што опет економски изразито позитивно утиче на хиљаде и хиљаде привредника у тим градовима и општинама И буџете тих општина, па и Српске?

  Да ли је то прече метнотије, или је прече да нека пичка од начелника- градоначелника не поштује Закон, да због личног и партијског интереса не чува здравље становника, те посљедично еконоски слаби ту општину, све да би он и његова партија остала на власти идући мандат?

  О небулозама других коментатора не бих, могу само рећи да у програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, све за два четворогодишња циклуса, постоји јасан план по питању рјешавања здраве животне средине- доношења новог просторног плана, рјешавање чистог ваздуха у градовима, хитне изградње свих насипа за заштиту од поплава,заштите изворишних зона, заштите шума и земљишта, рјешавања еколошке инфраструктуре у свим општинама-градовима, за енергетску ефикасност објеката, рјешавања обезбјеђивања зелене енергије, развоја стратешких грана привреде-зелене економије, прилагођавања образовања потребама привреде…………………………..

  Јебига, сад ће неке тупаџије овдје заболити глава, ваља ово све прочитати и покушати схватити, зар не Симо?

 8. У мору политиканства синоћ једна нормална прича, наиме, реагова јавно Мићо Мићић на нашу иницијативу за рјеђавање загађењости ваздуха током грејне сезоне.

  Рече на БНТВ да се мора хитно рјешавати употреба угља за огрев јер је у Бијељини загађеност ваздуха са ЦО2 због тога неподношљива.

  Мораће јавно и остали начелници и градоначелници реаговати, односно почети рјешавати проблеме загађености ваздуха у својим општинама.

  Ја бих им то препоручио због позитивних еколошких ефеката по здравље грађана, због позитивних економских ефеката, али и због њиховог евентуалнго кандидовања на идућим локалним изборима, тачка.

 9. Jeste, bas je Mico Micic reagovao na tvoju inicijativu. Ukrao ti ideju.
  Lik se usro da ce zbog nerijesenog grijanja u Bijeljini izgubiti slijedece izbore.
  U Bijeljini se zimi godinama ne moze disati. Gradska toplana je na ugalj, a ugalj se lozi i u Individualnim domacinstvima. A sva Bijeljina lezi na toploj vodi.
  Sada uvode preskupi gas. Mico priprema teren za novi biznis i ugradjivanje po sistemu “trecine”. Zato ga i zovu Micko Trecina

 10. Nidžo, dobro ti reče čovjek.
  Priča ti nema veze sa mozgom,ali ako hoćeš već da se petljaš da Mićo “ reaguje“ na saopštenja tvoje režimsko satelitske stranke priupitaj ga za Bogatić.
  Bogatić se grije na geotermalne izvore a Mićo uvodi gas iako je rastojanje 15 kilometra a i Bijeljina ima takve izvore plus ogroman potencijal za grijanje toplinom pumpama.

 11. Каква топла вода и топлотне пумпе па и нека „зелена енергија“???
  Овдје нико није зелен.
  Ни црвени , ни зелени , ни плави , ни браон , ни жути па ни они лила.
  Овдје је све од 10 % па на више.
  Ако сте блиски валaстима ту се уложена марка удвостручи.
  А ако сте про-сфинктер , е тек је ту добит. Не уложите ништа а капљу милиони и мили-они.
  Кап по кап.

 12. Људи моји да ли је ово могуће, па распућине Бог ти помогао, ради се о иницијативи доброј по здравље свих грађана и по економију, бар немој кад су овакве приче мијењати тему.

  Писао си да имаш породицу, па за којег курца здравље ја ово радим, ако није за моју, твоју и све наше породице?

  Каква ти је то вјечито негативна енергија, гори си, или једнак свим политичким и економским аналитичарима-нарикачама са ГАРА ТВ и осталих НВО медија.

  Мислим, представљаш се ту неким патриотом, великим борцем, рецитујеш, критикујеш, ето ти као добар човјек и паметан, ами сви остали будале.

  Па кад си добар човјек и патриота, онда бар некад нешто честито признај, напиши бар некад истину, неће ти рука отпасти, напиши:

  „Никола, добра ти је ова идеја и приједлог око ЦО2, важно је да се нешто уради по том питању, без обзира који то начелник и из ког разлога урадио.“

  После тога оплети опет ове твоје „паметне коментаре“, али буди бар једном конкретан и коректан.

  Не бих ти ово написао да мислим да си БОТ, не то не мислим, мислим да си неко ко безуспјешно покушава бити лицемјер и паметњаковић, или неко ко мисли да мисли, тачка.

 13. Mladen 22. децембра 2019. у 17:49

  “Nikola, mene zanimaju posebna subvencionisana brojila za struju potrebnu za toplotne pumpe.“

  Млађо, опрезно са топлотним пумпама ако идеш на систем без геотермалне воде.
  Прво, немој никада ићи на хоризонталу, него буши на сто метара.
  Друго, без кварцног пијеска не дај да запуњавају бушотину.
  Треће, оно што иде у земљу (што је тешко замјенити) нека буде њемачко. Оно што можеш замијенити (компресор и остало) може и да није њемачко.

  Међутим, чим ти треба попуст за струју за рад тих пумпи, видим да си се зајебо.

 14. DIMNJAČAR
  (Stjepan Jimmy Станић)

  BILA JEDNOM JEDNA GOSPA JELA
  SVOJU PEĆ JE POPRAVITI ŠTELA
  KAD PRIMIJETI DA JOJ PEĆ JE STARA
  ONA ODMAH ZOVE DIMNJAČARA

  JER DIMNJAČAR MLAD ILI STAR
  SVAKOJ PEĆKI ZNA POPRAVITI KVAR
  JER DIMNJAČAR MLAD ILI STAR
  SVAKOJ PEĆKI ZNA POPRAVITI KVAR

  TAD S KEFICOM U RUCI ON DOJURI
  SVOJU KEFU GORE – DOLJE TURI
  S KEFICOM ON ČAČKA SAD PO PEĆKI
  PAK JU PRIMI , POČNE K SEBI VLEČI

  GOSPA JELA JA VAM MORAM KAZAT
  PEĆ SE MORA NANOVO PREMAZAT
  PEĆ ŠIROKA I JOŠ K TOME STARA
  NEMA POMOĆI OD DIMNJAČARA

  Да , за све су криве индивидуалне пећке.
  Оне колективне пећке су веома , веома добре и њих се не смије дирати.
  Колективне пећке користе сјечке.
  Сјечке загађују много више од сувих дрва па и од неких врста угљена.
  Проблем је много компликованији.
  Индивидуалне пећке , које користи огромна већина осиромашеног народа , имају јако низак степен искористивости.
  Богати , углавном режимлије , се грију на струју коју ни не плаћају
  Гро пећки које се налазе у продаји имају много нижи степен искористивости од декларисаног.
  Скоро сва етажна гријања су предимензионисана јер се раде методом „од ока“.
  Када се све то сабере онда долазимо до оваквог проблема.
  А када томе још додамо и огроман број возила која пузе градом онда добијемо овакву фотографију.
  Да не помињем субвенционисање Ђокићевог возача , као и свих њему сличних пајсера , за изградњу мини-електарна умјесто да се субвенционишу изо-фасаде за индивидуалне објекте које смањују потрошњу енергије па тим и загађење. Па субвенционисање соларних колектора који смањују потрошњу енергије за загријавање воде. Па …
  Онада би се могла поменути и контрола квалитета пећи и котлова који се налазе у продаји , као и исправност декларација.
  Али тада би се ударило на неки од лобија и било би то превише посла за наше органе са „државних јасала“.
  Они , у том случају , не би имали времена за шеткање по граду и чешкање интимних дјелова које им је главна преокупација током радног времена.
  Довољно лицемјерно?
  Довољно глупо?
  Могу ја , ако је потребно , још додати јер је ово веома , веома сажето , у вези са темом?

 15. Од нечега се кренути мора распућине, ја ти тврдим да ће ваздух у сваком граду бити дупло чистији кад се забрани коришћење угља у зимској сезони, да ће то позитивно утицати на становништво и економију.

  Лако ћемо ми за сиротињу, ми смо за идућу годину задали задатак садашњим начелницима по питању забране изградње минхидроцетрала на њиховим општинама, такође и по питању забране коришћења угља, све да би их ставили на тест, да видимо да ли виде даље и да ли имају муда?

  Што се тиче рјешења за сиротињу, гласате идуће године у свакој општини за одборнике из зелених и ето сигурног рјешења.

  Односно, чистог ваздуха у градовима, субвенција за сиротињу по питању гријања, рјешавања комплетне еколошке инфраструктуре у општинама до 2026 године, до рока који су у агенди потписали наши, значи, влада Републике Српске на челу са Цвијановићком.

  Ево чињенице, од тог потписа изгубисмо скоро двије године због Сребре на челу министарства.

  Изгубили смо од потписа агенде преко 50 милиона евра бесповратних средстава за еколошку инфраструктуру од ЕУ, средстава из фондова које дају зелени ЕУ.

  Значи, Вишковић и Додик требају коначно бити прагматични, све да је Сребра способна и поштена, треба да оде са мјеста министра, по тим питањима у Српској се не могу питати ни СНСД, ни СДС, ни ПДП, него искључиво ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  Да није тако, ваљда би за ове двије деценије нека од ових партија донијела неке паре, СНСД свакако нико неће дати марку, али ево што ти народњаци, најјачи савез у ЕУ, савез којим припадају СДС и ПДП задњих пет година не дадоше Иванићу, Шаровићу и Црнадтку паре.

  Тамо се све зна, за ту лову се у Бриселу питају моћни ЕГП-савез ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА ЕВРОПЕ и дају паре само у државе гдје се по тим питањима питају зелени и тачка.

 16. Simo,radi ko sat.
  Nisi upravu za subvencije,ako već neće ili nemaju novac da daju velike subvencije kao u Njemačkoj ili Hrvatskoj za energetsku efikasnost onda mogu bar tu potrošnju toplotne pumpe osloboditi dodatne takse za obnovljive izvore na računima.
  Nije to mnogo a režim bi pokazao da nije ekološki bezosjećajan niti bezidejan,nemaštovit i umišljen kao zelena elita.

 17. Док се на Фронталу поново не уведе и колона у којој је последњи коментарисани чланак на врху имаћемо на листи коментара данима једне те исте постове.

  Очито је да недостаје воља да се Фронтал уреди као динамичан портал или је можда нешто друго у питању?

 18. Јебига Симо, ви сте криви за то, врела је била полтичка јесен,супер врела и опасна по власт.

  Зато сте злоупотребили могућност ботовања са више никова, све да би задњих мјесеци моје убитачне коментаре и објављене текстове по више национално одговорних тема сјебали, то је једина и права истина,тачка.

  П.С.Иначе, очекујем да објаве моје отворено писмо Стевандићу, имаћеш ти и остали шта коментарисати.

  СРЕЋНА НОВА ГОДИНА СВИМ ФРОНТАЛЏИЈАМА.