Велика здравствена Србија: Вишковић каже да се преко Дрине лијечимо ускоро као код куће

Грађани Српске ће од наредне године у болницама и клиничким центрима Србије бити третирани као домаћи пацијенти, чиме ће се створити значајне уштеде у нашем здравственом систему, изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић, истичући да Влада ових дана завршава измирење обавеза према здравственом систему Србије.

четвртак, 19 децембра, 2019 / 19:42

-Након тога ће фондови здравствених осигурања Српске и Србије потписати споразум који ће омогућити нашим грађанима да приликом лијечења у тамошњим здравственим установама буду третирани као домаћи пацијенти. То значи да ће здравствене услуге, које буду пружане нашим грађанима у Србији, бити за 30 до 50 одсто јефтиније него што је то био случај до сада – рекао је Вишковић у интервјуу за Српскаинфо.

Када је ријеч о првој години рада Владе, премијер је рекао да су постигнути добри резултати, али да би оцјену требало да дају социјални партнери, привредници и грађани.

-Сама чињеница да смо имали ребаланс буџета који је за 60,6 милиона КМ већи од првобитно усвојеног буџета, добар је показатељ нашег рада. Поред тога, статистички подаци показују да имамо највећи број запослених у Српској и највећу покривеност увоза извоза од када се тај податак мјери код нас. Такође, просјечна плата је порасла и сустигла ону у ФБиХ. Ова Влада је повећавала плате и правила бенефите и подстицаје привреди, те уредно сервисирала све обавезе. Буџет је стабилан и ликвидан – рекао је Вишковић.

Он је подсјетити на проблем у расподјели прихода од ПДВ, чиме је Српска у овој години оштећена за 35 милиона КМ.

-Да смо имали тај новац, тада би ребаланс буџета у овој години био увећан за скоро 100 милиона КМ – истакао је Вишковић.

Он је додао да је у овој години дошло и до повећања страних инвестиција у Српску и да многе стране компаније желе да преселе своје погоне и раде у Српској.

-У наредном периоду имаћемо разговор са једним озбиљним инвеститором из Аустрије који жели да пресели своју производњу из Пољске у Лакташе. Већ имамо неке привредне субјекте који су преселили у Српску своје погоне из Пољске, Хрватске, Румуније и слично – навео је премијер Српске.

Вишковић је навео да је неформирање власти на нивоу БиХ у протеклих 12 мјесеци довело до одређеног застоја пројеката планираних у овој години.

-Примјера ради, више од десет мјесеци се чека да се у Парламентарној скупштини БиХ верификује кредитно задужење за изградњу ауто-пута на коридору 5ц у вриједности од 150 милиона евра. Да је то ишло неким својим током, данас би имали уведеног извођача на тој дионици – нагласио је он.

Вишковић највећим успјехом у првој години рада Владе сматра то што је планирани буџет за наредну годину увећан за 168 милиона КМ у односу на ову годину.

-То се никада раније није десило. То је омогућило да расту плате, пензије и друга давања, те да се подрже сва она питања о којима смо раније говорили. Све оно што сам рекао у експозеу и што смо направили у плану рада Владе за 2019. годину ми смо реализовали или започели реализацију у преко 80 одсто – истакао је предсједник Владе Српске

Нагласио је да остатак мјера није реализован због неформирања власти на нивоу БиХ и ФБиХ.

-Од онога што смо реализовали могу да издвојим чињеницу да повећавамо износ за подстицај за пољопривреду, породицама са троје и више дјеце дајемо бесплатне уџбенике од 2. до 9. разреда. Са Савезом општина и градова Српске дајемо социјално угроженој дјеци бесплатне уџбенике, свим редовним студентима биће омогућено бесплатно школовање, а кроз буџет ћемо обезбиједити и милион марака за врхунске спортисте. Такође, увели смо и кредитну линију за младе до 35 година за њихово самозапошљавање и слично – навео је Вишковић за Српскаинфо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *