Бореновићева турнеја по Црној Гори – састао се са Кривокапићем, Бечићем и Абазовићем

Док СНСД, односно Милорад Додик, има активности са представницима САД и ЕУ, како смо то навикли од ПДП, они су изгледа извукли поуку везано за националну политику пред изборе и покушавају да се наметну на том пољу, уз организовану кампању на којој их прате опозициони медији.

понедељак, 5 октобра, 2020 / 11:55

Посебно је занимљива улога почасног предсједника ПДП, Младена Иванића, који је не само виђен у Јасеновцу на овогодишњем парастосу Новомученицима Јасеновачким, гдје није присуствовао ни један други политички представник Српске, већ се састао и са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем.

Иванић, рекло би се, уз Јелену Тривић мало додаје националног тона, пријеко потребног већ одавно млакој, па и бљутавој националној политици ПДП. Она се, као и већина опозиције, свела готово на НВО наступ и дјеловање, усљед осјетног губитка финансија из саме Српске, а посебно дешавањима око некада кључних упоришта опозиције Бијељине и Добоја.

Овај потез, односно посјета Црној Гори поткрај прошлог мјесеца, још је једна од офанзивних активности ПДП, на коју СНСД нема одговор, осим каснијег пеглања тако нанесене штете. У Црну Гору је ишао и Ненад Стевандић испред Уједињене Српске, и Небојша Вукановић који тако покрива и СДС (којој мало јесте, па мало није члан); док од владајућих готово нико није ходочастио "Српску Спарту".

Тако је након новог старлетанског сценирања предизборног хапшења у Црној Гори, од стране Драшка Станивуковића, кандидата ПДП за градоначелника Бање Луке, СНСД изашао са лијепљењем презрелих транспарената подршке са натписом НЕ ДАМО СВЕСТИЊЕ и потписом Младих социјалдемократа. То је све, наравно, врло брзо уклоњено, јер се послије битке копље у трње баца.

Покушан је одговор и са пљувачким, страначким саопштењима без имало духа, а пласираним преко буџетских и других медија под контролом владајућих. Са таквим и ефектом.

Заиста нису могли покрити суштину да СНСД опрезно гледа на дешавања у Црној Гори и не ризикује отписујући Мила Ђукановића тек тако лако. Ту не треба пуно тумачења, да је подлога за то пословна увезаност ова два политичка субјекта. Ту никакве вјештине у односима са јавношћу није било, већ чиста примјена медијске силе, коју опозиција не посједује.

Милорад Додик је заборавио на изјаве по којим су "четници предавали Србе у Јасеновац" и са Вучићем у Прањанима и код нас на Озрену са медијски готово непримјетном Жељком Цвијановић у Бољанићима, коначно мало осјетио присусво прве љубави – САД које су га одбациле.

Такође, за вријеме док је он био маскиран у Бриселу, предсједник Партије демократског прогреса, Бранислав Бореновић, састао се са Здравком Кривокапићем, Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем вођама три коалиције, које чине већу коалицију "За будућност Црне Горе", а која је однијела побједу на протеклим парламентарним изборима.

СНСД није претјерано спољнополитички писмена политичка организација, те ово понашање уз добровољно јављање да би се преносила и амбасада БиХ из Тел Авива у Јерусалим, неће добро сјести код Руске Федерације, мада гласноговорница Кремља, Марија Захарова, на ту тему није имала духовитих иступа на друштвеним мрежама.

Но, то је, у свјетлу локалних избора, далеко мање битно од теме која је заиста одјекнула у Српској позитивним набојем и срећом – а то је побједа партија које су против Мила Ђукановића и његове отворено усташке политике кроатизације српског народа у Црној Гори и претварања Срба у Монтенегрине.

СНСД, прилично се држећи по страни у случају Црне Горе, може себи нанијети неочекивану штету на локалним изборима. Посебно у Бањој Луци, јер ПДП намјерно иде на чињеницу да се актуелни градоначелник, Игор Радојичић, изјашњава национално као Мило Ђукановић.

То је до сада рјешавано игноранцијом, док је најпримјетнија и најконкретнија одбрана дошла од посланика Срђана Мазалице, који је потегао Радојичићево ордење добијено од СПЦ. Но, и то ће морати бити још додатно компензовано, пошто је изашла објава да ће Станивуковића одликовати митрополит Амфилохије лично.

СНСД више није довољна излизана мантра о "слугама странаца", поготово што је јасно да су они тим путем дошли на власт, па је истицање тога више по принципу "кога су змије уједале, тај се и гуштера плаши". Мораће, у националном смислу, бити далеко опрезнији и учинити нешто конкретно, јер као опозиција раније, крајње занемарују значај националне политике, која је код њих већ одавно чисто низ фраза.

И ПДП ће морати, са нагласком на морати, учинити више од пуких фраза којим очекују пресликавање резултата у Црној Гори, а да нису повели ни једну протестну литију. Ни један кључан потез, у Српској која у националном смислу лагано стиже Црну Гору и њену неславну, самоубилачку идентитетску подјелу. Спонзорисане објаве на ФБ, гдје се Бореновић појављује уз Абазовића, не да неће пребацити мало звјезданог праха са њега, већ ће имати контраефекат.

Ови састанци нису изазвали никакву пажњу у јавности Црне Горе, као што јесте Додиково одбијање да Ђукановић уђе у Српску, тј. БиХ у званичну посјету, али је утицај на ону у Српској незанемарљиво јак. При том, нејасан став ПДП о НАТО агресорима није довољан, чак ни уз очигледно лажна обећања СНСД о прекиду интеграција БиХ у овај војни савез.

На канабету код Кривокапића Бореновић рекао да је њихова политика иста

"Током разговора са професором Кривокапићем чуо сам поруке охрабрења, наде и вјере у бољу будућност и Црне Горе и читаве регије. Из Црне Горе је, захваљујући мудрој политици коју је водила опозиција, кренуо талас ослобођења народа од страха и жеље за слободом и правдом", каже Бореновић.

Он каже да му је Кривокапић пренио да је основна порука људима у Републици Српској и БиХ да народ ослобођен страха од политичког притиска и уцијена може смијенити сваки ненародни режим.

"Наша братска Црна Гора је данас најсвјетлији примјер и по ко зна који пут у историји водиља на путу ослобођења, храбрости и правде", истакао је Бореновић.

Он је поздравио поруке које је чуо од Кривокапића, у којим су на прво мјесто стављени интереси грађана, мир, одговорна патриотска политика, изградња праведнијег и слободнијег друштва и отклон од реваншизма према политичким противниоцима.

"Управо су то вриједности на којима почива и политика ПДП-а и циљеви које хоћемо да остваримо у Републици Српској. Сигуран сам да ћемо у новембру покренути демократски точак који ће резултирати и великом народном побједом 2022. године", каже Бореновић.

Овим састанком је завршена дводневна посјета делегације ПДП-а Црној Гори, коју су, поред предсједника Бореновића, чинили и почасни предсједник Младен Иванић и замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.

Алекса Бечић поменуо БиХ, али не и Српску

Бечићева партија је заиста од раније савезник ПДП, те се ова странка јављала присуством Бореновића и раније на њиховим скуповима. Савезник је, наравно, прејака ријеч, јер су ПДП-овци виђани и на страначким дешавањима ДПС, као што је њихов Осми конгрес 30.11.2019. године.

За разлику од Кривокапићеве партије, односно коалиције, Бечић већ увелико користи латиницу и новокомпоноване симболе Црне Горе. Једнако као и Ђукановићев ДПС.

"У Црној Гори се десила велика народна побједа која је имала велики значај читав регион, па тако и за нас у Републици Српској и БиХ. Показана је велика храброст, знање и мудрост и с те стране ми је битно да ПДП и Демократе наставе стратешку сарадњу која траје годинама уназад.

Њихово искуство са избора у Црној Гори значајно нам је и због судбоносних избора који ће се, сигуран сам, десити и код нас 2022. године када ћемо народном вољом побиједити режим у Републици Српској и БиХ", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић који се у Подгорици састао са лидером Демократа – Демократске Црне Горе и новоизабраним предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем.

Бореновић је искористио прилику да још једном честита Демократама, коалицији коју су окупили, њиховим коалиционим партнерима, али прије свега братском црногорском народу који је у великом броју изашао на изборе и однио велику демократску побједу.

Поред Бореновића, у делегацији ПДП-а били су почасни предсједник Младен Иванић и замјеник предсједника Ненад Вуковић, док су са стране домаћина састанку присуствовали замјеница предсједника Зденка Поповић и генерални секретар Демократа Борис Богдановић.

"Нашу сарадњу карактеришу искрени, пријатељски и отворени односи, какви треба да буду између партнера. Трудимо се на сваком кораку, па и данас, да пошаљемо поруке помирења, љубави, слоге, заједништва, јер то је оно што треба Црној Гори, БиХ и Балкану", рекао је предсједсједник Демократа – Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

Бечић је истакао да су се доста људи дијелили, да смо доста због погубних, али често вјештачких подјела сви заједно испаштали и да из тог разлога сви људи чистог образа и савјести, искрени, који имају добре намјере, знање, вољу и способност треба да сарађују на сваком пољу.

"Помирење је предуслов економског и моралног опоравка и мој сан и жеља је да имамо помирен Балкан, јер из тога нам свима може бити само боље", закључио је Бечић.

Бореновићу Сарајстански Сорошевац Абазовић "пријатељ којег зна од раније"

Дритан Абазовић није пријатељ српског народа ни у Црној Гори, а камоли у Српској, па оволико одушевљење Бореновића и друштва њиме, само је посљедица утицаја који на њихову свијест врше ефбиховски медији. Дружење са Абазовићем може се допасти само бирачима који не критикују крајње контрапродуктивно појављивање опозиционих првака у медијима Ефбиха. А таквих готово да нема.

"Само храбром и одлучном политиком се може послати порука људима да могу слободно изаћи на изборе, демократским путем промијенити власт, да нема потребе да се плаше и да су слободни у својим ставовима и размишљањима, што је најбитнија порука данашњег састанка", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић након састанка у Подгорици са лидером Грађанског покрета Ура и носиоцем изборне листе коалиције "Црно на бијело" на протеклим изборима у Црној Гори, Дританом Абазовићем.

Абазовић је рекао да је порука послата из из Црне Горе порука и свим другим аутократским режимима:

"Свака власт се може промијенити, и то на цивилизован и демократски начин, када се народ ослободи страха. Ми смо дугогодишњом борбом то и успјели", поручио је Абазовић.

Лидер ПДП-а је истакао да је та порука његовог пријатеља Абазовића, с којим се познаје много година, од изузетног значаја:

"Овдје у Црној Гори, сада већ некадашња опозиција успјела је да увјери људе да је могуће оно у шта многи нису вјеровали, да је претходна власт смјењива. Увјерили су у то и оне који нису излазили на изборе и то јесте заиста кључ сваке побједе опозиције. Ја им честитам на томе, као и на великој побједи коју су остварили", истакао је Бореновић.