Лијепо су се слагали: Екскурзија у Брисел уз деманти у повратку

Предсједништво Босне и Херцеговине одлучно одбацује и демантује злонамјерно представљање у појединим домаћим медијима о наступу чланова Предсједништва Босне и Херцеговине током службене посјете Бриселу, званично је саопштење са ове адресе, гдје Милорада Додика срећемо само у оваквим заједничким оглашавањима.

субота, 5 септембра, 2020 / 13:08

Они тако кажу, "Предсједништво Босне и Херцеговине је јединствено наступило у европским институцијама у Бруxеллесу, без размирица или других неспоразума, па и током протоколарних активности". По начину на који се пише Брисел, јасно је да је ово још једно од "теренских саопштења" из кабинета Џаферовића или Комшића, јер при гостовањима у иностранству изостају три варијанте саопштења, од којих једна буде на ћирилици.

Ми ћемо то, наравно, само машински пресловити на српско писмо, што ће условити по које С или Л вишка.

ПреССЛЛовљени извјештај

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић и чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић су 30.09.2020. године боравили у службеној посјети Бриселу и састали се са предсједником Европског парламента Давидом Маријом Сассолием, европским комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу Оливером Вархелyием и потпредсједним Европске комисије и високим представником за спољну послове и безбједносну политику Јосеп Бореллом.

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине су у разговорима са званичницима европске уније поновили пуно опредјељење за наставак европског пута Босне и Херцеговине. Предсједништво БиХ ће наставити са лидерском улогом у процесу европских интеграција.

Теме састанака са представицима Европске уније су биле миграције, регионална сарадње и обиљежавање 25. година од потписивања Даyтонског мировног споразума.

Саговорници у бриселским институцијама су сагласни да Босна и Херцеговина може очекивати стсатус кандидата у току идуће године, ако настави са започетом динамиком на испуњењу услова из Мишељења Европске комисије.

Такође, очекује се да ће идуће године бити усвојен Економски развојни план за западни Балкан, који ће се доносити на 18 пројеката за земље региона из обласи инфраструктуре, екологије, енергетике и дигиталне технологије.

Током састанака поновљено је опредјељеје Европске уније за јачање регионалне сарадње, и у том контексту дата је подршка иницијативи "Мали Сцхенген", која подразумијева увођење стандарда који се примјењују у Европској унији. Истакнуто је да ова иницијатива није замјена за чланство у ЕУ, већ припрема земаља региона за пуноправно укључивање у Европску унији.

Разговарајући о актуелном пробелму мигантске кризе, саговорници су упознали чланове Предсједништва БиХ о процесу усвајања Новог пакта о миграцијама, за дугорочно рјешавање проблема илегалних миграција. Изражено је очекивање да ће примјеном нових правила и у Босни и Херцеговини смањити прилив миграната.

Чанови Предсједништва Босне и Херцеговине позвали су високог представника за спољне послове и безбједносну политику Јосеп Борелла да присуствује обиљежавању 25. година од потписивања Даyтонског мировног споразума у Босни и Херцеговини.