Национално буђење у ПДП: Овај пут уједињавање (српског) народа?

Опозиција је очигледно учествовала у доношењу неисторијске "Декларације" у ПВ ПС БиХ, јер јој је било стало да се убаци дио о осуди предаје Јасеновачке грађе. Да ли је због тога било вриједно измишљати "Бошњаке" у 1941. години?

среда, 3 јуна, 2020 / 12:06

Сасвим сигурно је уз помоћ буџетских медија СНСД – Милорад Додик опет успјешно скренуо пажњу са редовних питања корупције у државној управи, те све окренуо у националне естрадне воде.

ПДП у овом случају преузима посао који би се очекивао од СДС и у јавност шаље неколико националних ставова, какви иначе не карактеришу ову странку, а то посебно није био случај у прошлој изборној кампањи, када је сав акценат био на "уједињење народа" и из Сарајева спонзорисан парарелигиозни покрет.

Уколико је ово због избора, дошло је из гузице у главу. Уколико је ово искрен став, постоји толико области у којој ПДП и остатак опозиције може дјеловати да би се сачувала култура сјећања на Покољ који је српски народ доживио у Независној Држави Хрватској, а и прије избора 2020. године.

Јасеновац и Блајбург, Човић и ХДЗ

Посланици ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, Јелена Тривић, Игор Црнадак, Драшко Станивуковић и Љубиша Тривић, данас су на паузи 14. посебне сједнице НСРС, послали јасну поруку која су то питања на која власт није дала одговор:

Зашто је тадашњи премијер Милорад Додик предао јасеновачку Музеју холокауста у Вашингтону, а која је потом завршила у Хрватској?

Зашто није завршен споменик јасеновачким жртвама у Доњој Градини за који је постављен камен темељац још 2012. године, од када ништа није урађено по том питању?

Зашто СНСД није осудио тзв. мису за Блајбург у Сарајеву?
Шта је Милорад Додик дужан Драгану Човићу и хрватској компоненти, те се годинама односи снисходљиво, бранећи хрватске интересе?

Посланици ПДП-а кажу да су ово питања о којима треба да се говори и да народ Републике Српске коначно сазна истину.

Тако кажу из ове партије, у којој је Јелена Тривић очигледно постала "секретар за српска питања", те у наставку доносимо њена три иступа на задату тему:

Јелена Тривић 1: Беспотребна сједница

"Многи ће рећи да је ово још једна у низу беспотребних сједница и ја то такође мислим, али не зато што расправљамо о Резолуцији већ зато што ћемо се свести опет на међусобне подјеле. И што сте нас 2014. подијелили. И сама се некада ухватим како нас дијелим на наше и њихове, али ја нисам почела ту подјелу, а можда ћу је једног дана завршити", рекла је посланик ПДП-а у НСРС Јелена Тривић у уводном обраћању током 14. посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Она каже да читав контекст Резолуције треба ставити у вријеме и контекст одржавања блајбуршке мисе:

"У аустријском парламенту ових дана и званично предата иницијатива да се блајбуршка миса званично забрани у Аустрији, а треба и рећи да су пријатељи наше сестринске партије ОВП Себастијана Курца подржали ову иницијативу, а да су против били ваши пријатељи који чине странку бившег вицеканцелара Ханс-Кристијана Штрахеа, освједоченог неофашисте и профашисте", каже је Тривић.

"Наравно да су Срби дали убједљиво највећи допринос у побједи над фашизмом и нацизмом од свих других јужнословенских народа. Јасно је да су Срби поднијели и највећу жртву у Другом свјетском рату. Чињеница је да се једино Срби као народ који је највише настрадао у Другом светскомј рату и дали смо највећи допринос борби против фашизма се помињу два пута у овој Резолуцији. Јевреји и Роми се спомињу управо у амандману посланика Клуба СДС-ПДП у ПД ПС БиХ и то је надоградња Резолуције", додаје Тривић.

Тривићева је рекла да се у Резолуцији говори о карактеру НДХ, о усташком покрету и то је једини покрет који се спомиње. Неће бити спомињања других покрета, како желите да представите, Резолуција је усвојена у коначном тексту:

Она истиче да је Додику и СНСД проблематичан усвојени амандман на Резолуцију, а тиче се Јасеновачке грађе:

"Чињеница је да сте грађу у Вашингтон предали ви 2000. године без знања Владе и НСРС. Чињеница је да је грађа завршила у Хрватској и да у Вашингтону никад није изложена. Чињеница је Музеј холокауста у Вашингтону и данас на својој интернет страници процјењује жртве Јасеновца на 77-90.000. Чињеница, јако болна за вас, је да ћете морати дати одоговор на питање зашто сте то урадили, по чијем налогу, под чијим притиском и за чији интерес", рекла је Тривић.

Мени није драго што је предата јасеновачка грађа и она се не може, као што рече посланик Мазалица, ставити на један "ју-ес-би".

Тривићева каже да Јасеновачка грађа јесте и политичко питање, јер је један политичар предао, без знања Владе и знања НСРС, а да тај политичар и дан – данас говори како је то све добро урађено и корисно за српски народ.

"Признали ви то или не, катастрофална грешка је учињена и дај Боже да једног дана, правним путем повратимо ту грађу. Али и чињеница да ништа осим изјава за медије нисте на дипломатском плану учинили да осудите блајбуршку мису. А могли сте да пишете Човићу, вашем пријатељу, да пишете Ватикану, да пишете званичној Хрватској, јер се миса одржава под покровитељством Хрватског сабора", додаје Тривић.

Она каже да је једноставно немогуће да се не види да СНСД и остали око њих за ову резолуцију нису гласали само да се не би замјерили пријатељима Хрватима.

"А сада горљиво скачете на нас, изврћете тезе јер сте у том мајстор, и питате нас зашто смо гласали. Па гласали смо да осудимо блајбуршку мису на територији БиХ", изричита је Тривић.

Она каже да за термин "издајник" како су из СНСД звали СДС и ПДП док су чинили власт на нивоу БиХ, немају апсолутно ниједан доказ, а ипак су то учинили:

"Ту долазим и до оног кључног што желим рећи данас. Kaдa на тебе неко баци циглу можеш да са њом још дубље зидаш јаз који тај неко прави, а можеш са њом и да почнеш да градиш мост. Ја желим да градим мост са овом циглом коју ви упорно и изнова бацате на нас, али не са вама лично, ви сте прошлост, ви биолошки постајете прошлост, колико год се чинили моћни, у мојим очима ви сте прошлост, какав ће бити ваш крај ја не желим да предвиђам. Ја ове мостове желим да градим са свим здравим снагама чак и унутар ваших редова. Са младим колегама посланицима, члановима Владе, многим људима из ваше странке који интимно у себи знају да је политика коју ви сада водите погрешна. Ја износим јасно и гласно аргументе против ваше погрешне политике. А једна од најпогубнијих политика коју сте ви лично наметнули је политика подјела у српском корпусу. Ништа мајку не боли као кад јој се дјеца свађају, тако ништа за Републику Срспку, нашу мајку отаџбину није погубније него то што јој се ми као њена дјеца свађамо и дијелимо. Али подјелу сте креирали ви. Ви сносите одговорност. Ја сам рекла какве мостове ћу ја да правим једног дана, а тај дан је врло близу. Не бих вољела да икад дочекамо да моја генерација понови Вашу грешку и подијели се на ове и оне, патрите и издајнике. Ако моја генерација то понови, онда ми стварно нисмо од Бога заслужили да опстанемо као народ. Како радили тако нам Бог помогао", закључила је Тривић.

Јелена Тривић 2: Шта о Јасеновцу каже Музеј Холокауста у Њујорку, којем је предата грађа

Посланик ПДП-а Јелена Тривић током посебне сједнице НСРС рекла је да треба разликовати архивску и музејску грађу, те затражила је да се објасни како се могу микрочиповати и копирати оружја, оружа, посуде, жице и све остало што је у материјалној форми:

"На сајту Музеја холокауста којем је предата Јасеновачка грађа стоји и да је у Јасеновцу било 77.000 – 90.000 жртава. Е, тамо сте ви предали грађу која је у коначници завршила у Хрватској".

Тривићева се осврнула на ријечи ми истра иностраних послова да би грађа трунула у Архиву Републике Српске:

"Зашто није премјештена у Музеј Републике Српске? На било које достојанствено мјесто? Откуд уопште идеја да се оригинална грађа да Музеју холокауста у Вашингтону, а која, опет кажем, се не може фотокопирати", додаје.

Она истиче да читав контекст Резолуције и поштивању фашистичких режима и покрета треба ставити у вријеме и контекст одржавања блајбуршке мисе:

"Нисмо ми говорили о карактеру рата, ви сте. Ви у свом срамном амандману позивате све вјерске заједнице у Босни и Херцетвини да ce y свом дјеловању уздрже од тема и aktivnosti које изазивају контроверзе у јавности и вријеђају осјећања других народа. Које све вјерске заједнице? Каква је ово ревитализација улоге Католичке цркве? Изједначавање свих вјерских заједница? Какав вам је ово амандман?", изричита је Тривићева.

Тривић истиче да је у аустријском парламенту ових дана и званично предата иницијатива да се блајбуршка миса званично забрани у Аустрији, а треба и рећи да су посланици ПДП-ове сестринске партије ОВП Себастијана Курца подржали ову иницијативу, а да су против били Додикови пријатељи, које је он водао по Бањалуци, који чине странку бившег вицеканцелара Ханс-Кристијана Штрахеа.

"Поред Човића, вама је пријатељ и Ханс Кристијан Штрахе, освједочене усташе и фашисти, а ви нас називате издајницима. Срам вас било!", каже Тривић.

Јелена Тривић 3: НСРС није експлицитно осудила Блајбуршку мису, владајући скрећу пажњу са афера

"Посланици ПДП-а нису учествовали у гласању за НСРС, јер нисмо жељели да учествујемо у новој представи. Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, о којој се расправљало, потпуно је коректна и уравнотежена, осуђује блајбуршку мису, која у закључцима НСРС није експлицитно осуђена", каже посланик ПДП-а у НСРС Јелена Тривић.

Она додаје да су закључци који се тичеу јасеновачке грађе срамни, јер не нећемо да гледамо дио јасеновачке збирке у Вашингтону, него у спомен – комплексу у Доњој Градини, којег још нема, упркос бројним најавама.

Тривићева каже да су два очигледна разлога за сазивање посебне сједнице:

"Један је жеља господина Додика да нас представи издајницима, а опере свој образ због предаје јасеновачке грађе. Да није успио у својој намјери говори чињеница да је учествовао само у уводном излагању и онда се склонио", каже Тривићева и додаје:

"Други разлог је да се скрене пажња са суштинских питања и бројних афера. Позивам власт да почне да се бави стварним проблемима – да уплате минималне плате привредним субјектима којима је био онемогућен рад током ванредног стања, да одговоре на афере коју су настале у истом периоду попут покретне болнице, набавки заштитних маски преко туристичке агенције и многим другим", закључује Тривић.1 КОМЕНТАР

 1. Ко о чему, баба о уштипцима…

  … наша ограничена опозиција о Додику.

  Има ли резултата, било каквих опозицијо – нешто неко да је направио, паметно урадио, саградио, да се похвалите!?

  Били сте пет година власт у том неком Сарајеву, имали сте и неке градове и општине. И!? Ништа, ћорак, нара, нула, шупље.

  Гласам за оног ко је највише направио и урадио.

  Засад вас води Додик за преко 100 километара аутопута, пет болница, нове школе, прилично уређену Бањалуку…