Локализација предизборне неуралгије: Српском кроз градове (и једну општину)

Догађаји страначке и политичке природе су се интензивирали. То говори да је корона одавно заборављена, и да припреме за локалне изборе доживљавају убрзање.

четвртак, јун 11, 2020 / 07:51

У бројним градовима и општинама десиле су се промјене које вриједи поменути. У неким, попут Бијељине и Приједора, све је окренуто наглавачке.

Приједор

У овом граду је прво започело са крупним промјенама. СНСД је преузео већину без ДНС, и како је кренуло, чинило се да ће најурити градоначелника Миленка Ђаковића и прије избора. Међутим, са тим се значајно успорило, и ДНС се прегруписао, па са СДС и СДА формирао већину, што је платила Лејла Решић губитком министарског мјеста. Спомињало се да ће Саша Бурсаћ, први човјек СНСД у Приједору, добити неку звучну страначку функцију којом би му се дигао углед пред изборе. Међутим, до тога није дошло, и наводно је изгубио подршку. Додик је као кандидата за градоначелника најавио Далибора Павловића.

ДНС је, у јеку силних страначких прегањања у којим су добили Нешића за предсједника, изабрао новог предсједника градског одбора. То је Драгутин Родић, кога сматрају оданим човјеком Марка Павића. Што је била најава да ће Родић умјесто Ђаковића бити кандидат за градоначелника. Међутим, у последње виријеме се спекулише да би се у трку могао укључити Марко Павић, који је раније озваничио политичку пензију.

СДС је након унутрашњих турбуленција одлучио да ипак подржи ДНС, и одустану од идеје да истуре свог кандидата, те да не подрже ни једне ни друге. Као несуђени кандидат се спомињала докторка Маја Драгојевић Стојић. Критичари одустајања кажу да би СДС могао помоћи ДНС да изгура свог кандидата за градоначелника, а да они опет нађу заједнички језик са СНСД.

У сваком случају, карте су промијешане и након дужег времена Приједор очекују неизвјесни избори.

Бијељина

У Бијељини је ипак најбоља забава. Додик је наговорио Мићића да буде кандидат СНСД. Ћорић је направио споразум са Марковићем из ПДП. Кад су Додик, Мићић и Ћорић озваничили споразум, Марковића нису обавијестили. Тако је први човјек семберског ПДП могао да се вади како поштује одлуку страначке централе, која је поништила споразум. И да прича о чистом образу.

Мићић тврди да ће свих 10 одборника СДС бити на његовој листи за следеће изборе. У СДС тврде да су уз њих остали они који чине странку, а не зависе од ње – људи из мјесних одбора који чине сваку странку. Те се тврдње тешко могу провјерити. Томица Стојановић покушава да "баци буву" причом како гласачи СНСД неће подржати Мићића. Како у бијељинском СНСД има бољих кандидата, са којим би теже изашли на крај него са Мићићем.

У међувремену, СДС још нема име кандидата за градоначелника, што им следује, јер ће у диоби са ПДП они подржати њиховог кандидата у Бањој Луци. Медији су спекулисали са бившим фудбалером и селектором репрезентације Србије, Младеном Крстајићем. Он је сасуо много отровних стрелица у Мићића, након што је смијењен са чела Радника. У СДС као неистину и злонамјерност означавају и писање појединих медија да ће њихов кандидат бити Златко Максимовић.

Он није имао стрпљења да сачека свој тренутак, па је изашао из СДС и свој сукоб са Мићићем почео 2016. и изгубио као кандидат коалиције у којој је био СНСД. Након пораза и СНСД га је оставио на леду. Вјероватно је поново жељан обрачуна са Мићићем, али му у бившој странци не желе тако лако опростити. И заиста, било би више него блесаво да се на изборима сударе исти кандидати, а да их подржавају друге коалиције.

Бања Лука

Стање у највећем граду Српске описали смо детаљније у посебном тексту. Покушаји дијела СНСД да измисле другог кандидата умјесто Радојичића нису успјели. Актуелног градоначелника подржаће чак 9 странака. Додуше, не све у потпуности. У ПДП нису дефинисали коначног кандидата, јер се уз Станивуковића активно помиње Јелена Тривић.

Могуће је да њен избор боља могућност да покупи незадовољнике из редова власти. Рецимо, у самом СНСД знају на површину искочити сукоби, попут оног кад су одборници те странке оспоравали давање градског новца за Бему Маринка Умичевића, а он подсјети да су исти били против да он добије плакету Града. Са таквим Умичевићем се Станивуковић завади током короне…

Прњавор

Кандидат СДС за начелника Прњавора зове се Милан Алексић, а носилац листе Милан Петровић. Будући да су у СДС још увијек имена попут Немање Васића, Миладина Станића, Драгана Мектића, Синише Гатарића… ове јесте немало изненађење.

А оно води једном закључку: Након убједљиве побједе Дарка Томаша на прошлим изборима, вјероватно нико од "старих лавова" не вјерује у побједу и препуштају младима прилику да се сами опеку. Наравно, не сами, већ уз њихову пуну подршку. Уколико резултат буде онакав какав сви очекују, стари ће се вратити и рећи да ипак није вријеме и да ће они поправљати што се поправити да.

Нешто динамике може унијети Драго Калабић, уколико буде кандидат испред Селаковог СПС, али тешко да може наудити свом "архинепријатељу" Томашу. Њему се смијеши обнављање мандата.

Требиње

Након ванредних избора за градоначелника, указали смо како је Требиње од града у ком два опозициона кандидата 2012. освоје скоро 12 хиљада гласова, постало мјесто у коме кандидат СНСД побјеђује тим бројем гласова. Небојша Вукановић је за такав обрт недавно оптужио Славка Вучуревића, који је лошим радом оставио СНСД у животу, те изневјерио бираче.

Вучуревић се сада појављује као неко ко заговара уједињење око Родољуба Драшковића, кнеза од Свислајона. Он је регистровао свој покрет, и сада наводно озбиљно игра против Додика и СНСД. Све је могуће, сем замислити какав би циркус од Требиња настао кад би га водио ексцентрик попут Драшковића. И тешко је вјеровати да би се опозиција могла окупити око њега.

Још једно мимоилажење СДС и ПДП на помолу, које може спријечити само Драшковићево јасније и одлучније приближавање Додику. Како је то већ више пута радио, након бројних "неспоразума".Оставите одговор