Кнез се схвата озбиљно: Драшковић прави покрет којим планира уједињење Херцеговаца

– У наредном периоду суочићемо се са економском кризом која са собом носи пад привредних активности, раст незапослености и сиромаштва, чему се организовано морамо супротставити, каже се у отвореном писму Родољуба Драшковића.

уторак, 5 маја, 2020 / 18:22

Даље наводи: "Успјешно се можемо носити са свим проблемима који нас чекају уколико будемо уједињени, сложни и солидарни. Кнежева круна је ујединитељ друштвено-политичке стварности на принципима слоге и солидарности народа Херцеговине, која није круна владања већ круна служења и жртвовања."

Иако говори да нема политичких амбиција, Драшковић је приступио формирању покрета, што је без обира на вербалну гимнастику, политички субјекат.

Формиран Иницијативни одбор и почело је прикупљање потписа подршку како би се нови политички субјекат регистровао у Основном суду у Требињу прије расписивања локалних избора, тврди народни посланик Небојша Вукановић.

-Занимљиво је да се потписи прикупљају и од радника његове компаније у Требињу иако је прије неколико мјесеци донио некакву сулуду одлуку да свим радницима своје компаније забрани било какав политички ангажман, што је у супротности са Уставом – написао је Вукановић на свом блогу.

Драшковић је учестао са критикама Милорада Додика, које је поновио и на БН телевизији.

"Кнез не може нити смије носити било коју политичку функцију нити може бити кандидован нити биран, али има обавезу да гради јединство и слогу у друштвено-политичком животу Херцеговине. Прихватио сам идеју формирања политичке организације "Херцеговачки народни покрет” која носи моје име", каже Драшковић и додаје:

""Херцеговачки народни покрет" видим као политичку снагу која ће ујединити политичке организације, а све са циљем изградње одговорног демократског политичког система, носиоца привредног и друштвеног развоја Херцеговине."

У писму каже: "Желим разговор и договор са представницима свих политичких организација, како би заједнички дефинисали циљеве и задатке на организовању друштвено-политичког и привредног развоја цијеле Херцеговине. У прошлом времену, кренули смо да остварујемо те циљеве организовањем "Удружења грађана и привреде Херцеговине".

Драшковић каже да нису остварили завидне резултате јер нисмо успијели да интегришемо демократске политичке ресурсе са којима располажемо.

"Интеграцијом политичких ресурса заштитићемо оспособљене политичке кадрове и интегрисати интелектуалну елиту Херцеговине који ће бити носиоци друштвено-политичког и привредог развоја Херцеговине. Будућност почива на младим кадровима, зато их у континуитету морамо имплементирати у друштвено-политички живот Херцеговине", истиче он.

"Желим борбу политичких мишљења, али без прљаве политичке реторике. Желим да се поштује политичка воља народа, али не прихватам да се поштују политичари који продају интересе Херцеговине ради личних интереса", наводу и у писму.

Истиче да је циљ да организујемо демократски политички центар у Херцеговини, а не да Херцеговина буде политичка експозитура "отуђених центара политичке моћи".

"Мислим да имамо људске ресурсе, вриједан, културан и цивилизован народ. Будимо први позитиван примјер другим регијама у организовању демократског друштвено-политичког система", нагласио је Драшковић и додао:

Ако сматрате да погрешно мислим, онда сте ми погрешно додијелили круну Кнеза!1 КОМЕНТАР

 1. Ја не знам да ли ће Драшковић око идеје и програма ујединити Херцеговину, што бих свакако поздравио и подржао, али знам да ће због одговора бремену времена и галопирајућег пражењења територије саборни, неукаљани и национално одговорни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и Никола Лазаревић ујединити Сарајевско-романијску и Горњо-подрињску регију на идеји и програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

  Писао сам о томе 2013 године у колумни „Ко то на истоку Српске неће, или не зна“, поновио у колумни новембра 2018 године под називом „Да ли су влада и Вишковић последња шанса средњег истока Српске“.

  Упозоравао сам на катастрофалне посљедице разарања и галопирајућег пражњења овог стратешки веома важног дијела Републике Српске, нажалост, од свега оста само писмени траг, а све до данас се настави неслога, безидејност, пљачка природних ресурса, куповина мандата и вјештачки створене подјеле у народу.

  Вријеме је да се дјелује, већ смо кренули са заустављањем злочиначких минихидроцетрала и указивањем на неспособност и поданички менталитет појединих начелника општина.

  За почетак смо почели са лаганим растурањем најгоре власти у историји Пала и најгорег начелника којег су Пале икад имале, он је већ будући бивши начелник, ко из СНСД не вјерује да је то истина, тај онда не прати шта Ниџо ради и каво је расположење грађана.

  Идемо даље, али веома коректно и опрезно, јер окупљање на идеји и програму сигурно неће бити искоришћено да се праве буне, све како би лоше смијенили исти, или слични, нити ће у тој добро осмишљеној причи бити мјеста оним који мисле да је средњи исток Српске њихов пашалук, све док ифтаре по Сарајеву.