ПДП позива Вишковића да им баци петака

С обзиром да предсједник Владе Републике Српске, господин Радован Вишковић, од почетка мандата истиче да се води искључиво интересима грађана и да му је на првом мјесту домаћински, честит и професионалан однос према значајној позицији која му је повјерена, Партија демократског прогреса премијеру Вишковићу јавно поставља пет кључних питања, а у свјетлу претходних догађаја око јавних набавки спроведених у Републици Српској:

четвртак, 11 јуна, 2020 / 00:43


1.   Да ли сте упознати са уговором од 7. априла 2020. године који је Фонд здравственог осигурања Републике Српске потписао са бањалучком фирмом „Медиетик“ за набавку 50 респиратора по цијени од 157.312 КМ у укупном износу од 7 856 634 КМ (са урачунатим ПДВ-ом)?
 
2.   Да ли сте упознати са одредбом уговора према којој је фирми „Медиетик“ исплаћено 6 милиона КМ аванса за набавку респиратора и да је рок за испоруку био 24. април 2020. године?
 
3.   Да ли сте упознати са чињеницом да су респиратори испоручени тек 14. маја, када је криза са пандемијом вируса корона била при завршетку, а да је поменута фирма исте набавила по скоро 3 пута нижој цијени (59 000 КМ по респиратору, укупно 2 950 000 КМ, а могуће и још нижој) од оне коју јој је ФЗО, којем сте ви надређени, платио за набавку?

 4.   Да ли сте упознати са чињеницом да је овом набавком Република Српска платила респираторе 7,85 милиона КМ што је скоро 5 милиона КМ више од набавне цијене 2,95 милиона КМ?
 
5.   Да ли сте као предсједник Владе Републике Српске, одговоран човјек на најодговорнијој позицији, спремни да предузмете кораке да се испитају све чињенице које су довеле до штетног, недомаћинског и неодговорног трошења новца грађана Републике Српске у овом, али и другим случајевима јавних набавки и директних споразума током ванредног стања и ситуације и шта ћете конкретно урадити у смислу утврђивања чињеница и санкционисања одговорних?

Партија демократског прогреса, као друштвено одговорна политичка организација има обавезу да постави питања и инсистира на одговорима, а вјерујемо да ће предсједник Владе Републике Српске, господин Вишковић, због интереса јавности и грађана јасно и недвосмислено одговорити, те предузети конкретне кораке у циљу рјешавања многобројних афера почињених током пандемије вируса корона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *