Приједорске игре пријестола: СНСД уз СДА руши ДНС

Приједорском градском скупштином од данас ће предсједавати Ајдин Мешић из Странке демократске акције, који ће на том мјесту замијенити Сеада Јакуповића из СДП.

среда, април 17, 2019 / 20:50

Ово је први резултат озбиљног сукоба у коме су се ДНС и СНСД нашли на супротстављеним странама, а ДНС који годинама суверено влада у Приједору изгубио већину у градској скупштини.

Према информацијама СРНА, за разрјешење Јакуповића гласао је 21 одборник, против их је било седам, а три су била одсутна, док су за именовање Мешића гласала 22 одборника, пет их је било против, а ниједан уздржан.

СНСД и ДНС нису више у коалицији, а у новој већини су 8 одборника СНСД (један изабран из реда мањина), СДА три, ПДП два, и један ДФ, те укупно пет одборника који су промијенили странке из којих су изабрани у скупштину.

Једини одборник СП је прешао у Демос. Четворица чланова ДНС такође су напустила странку, али се све десило прилично чудно. Они нису као већина чланства широм Српске почели да се организују око Чубриловића након избора. Предраг Старачевић, Душко Милетић, Желимир Кос и Горан Вучковац су ДНС напустили почетком марта, и са правом се може сумњати да их није водио мотив који су имали они који су се напуштајући ДНС прекомандовали у Чубриловићев Демос.

Међутим, и они су накнадно користили аргументе које су користиле њихове бивше колеге.

-Нисмо жељели бити дио пројекта који се распада, а све зарад сулуде политике и личних интереса групе људи која је приватизовала странку и из ње елиминисала осниваче и чланове, који су дали највећи допринос њеном развоју – истакли су ови одборници, који су отишли толико далеко да су устврдили да су из ДНС изашли на захтјев гласача и грађана, у чијем интересу ће, је ли, и радити у новој скупштинској већини.

Прича је наравно смијешна јер је свакоме јасно да је ДНС од мале локалне странке нетом прије распада постао трећа по снази у Српској методом "контејнер" – прикупљајући отпаднике из свих других странака годинама уназад. Док је тај стил био акутан у другим дијеловима Српске, у Приједору је ДНС од почетка био велика странка, па је јасно да ово образложење не пије воде, или би напуштање странке било изведено одмах у договору са Чубриловићевом фракцијом.

Као што су бивши ДНС-овци након више година прогледали и схватили каква им је странка, тако су и у ДНС одмах изнијели замјерке на људске квалитете својих бивших колега.

Милетића, Коса и Вучковца су оптужили да су новим аранжманом запослили супруге, док су за Старчевића рекли да је у својој апотеци примао лажне рецепте и тиме оштетио ФЗО. Питање о овоме је поставио и посланик ДНС из Приједора у НСРС. Није наравно јасно да ли је Старчевићево пословање постало спорно тек тих десетак дана како је напустио ДНС, до кад је био узоран одборник. Или кад је као одборник СДС прешао у њихове редове.

Старчевићево име је било у оптицају и 2017. као једног од четворице који би требали приступити Уједињеној Српској, те тако срушити већину ДНС, али је операција је због потребе одржавања добрих односа за парламентарне изборе одгођена. Од тада помињаних имена, два су дио четири садашња отпадника од ДНС, а два су нова.

Прича о борби за Приједор не би била потпуна без СДС. У тој странци мјесецима траје превирање, које је у медијима представљано као дио турбуленција које су трајале у врху странке по питању уласка у власт на нивоу БиХ.

Најприје је сазвана сједница градске организације која је са мјеста предсједника смијенила посланика Милана Тубина. Иако је број оних који су гласали за ову одлуку био већи него број оних који су својевремено изабрали Тубина, а скупштини је присуствовао потпредсједник СДС Драго Бундало, врх СДС није признао ове резултате због процедуралних разлога.

Тубин се и даље понаша као предсједник ГО СДС у Приједору, док се други дио странке понаша као да се све десило без икаквих проблема. Једино што је врх СДС урадио било је искључење Свете Кременовића, старог члана који је обично функционисао са позиције "човјека из другог плана" приједорског СДС.

Тек спорадично се спомињало да је сукоб фракција у приједорском СДС сукоб оних који су за то да се са СНСД руши ДНС, и оних који су против. Парадоксално, Тубин, који има Говедаричину подршку, за сарадњу је са СНСД, иако је Говедарица био против коалиције на нивоу БиХ. Међутим, онај дио у којој су и пет одборника СДС је био против тога, иако су формално били опозиција у скупштини града.

Тако је отприлике јаснија слика дугогодишње владавине ДНС, коју нико није угрожавао. СНСД је истурао кандидата за градоначелника, али је та трка била само одређивање ко ће имати првог човјека града, док су касније двије водеће странке улазиле у коалицију. Трећепласирани СДС је очито био лојална опозиција која није правила проблеме, и ускакала би по потреби у помоћ. Као што је 2012. Бранислав Бојић био трећи кандидат за градоначелника, како гласачи СДС случајно не би одлутали на "погрешну страну".Оставите одговор