СНСД изнајмљује Мићића као свог кандидата за градоначелника Бијељине, али пола мандата

Предсједник СНСД Милорад Додик изјавио је данас да ће предсједник Странке демократске српске Семберије Мићо Мићић бити заједнички кандидат те двије странке за градоначелника Бијељине.

четвртак, мај 21, 2020 / 17:27

Међутим, Додик је додао да Мићић, уколико постане градоначелник, неће одрадити пун мандат, већ ће након двије године препустити функцију неко из СНСД.

Није конкретно речено на који начин Мићић треба "препустити" функцију, да ли ће бити 2022. промовисан као кандидат за неку од републичких или функција на БХ нивоу, или ће се само повући, те подржати кандидата СНСД на ванредним изборима.

-Ја ћу бити предсједник Републике. Шалим се- рекао је Мићић на ово питање.

Додик је рекао да је договор направљен за будућност, а да је Мићић потенцијални кандидат за неку од функција, али да не зна коју тачно. По њему, сви одборници СДС у Бијељини су уз Мићића, и заједно са СНСД ће формирати нову већину. Посланик Дарко Митрић ће појачати скупштинску већину, иако како је рекао, још увијек није изашао из СДС.

Овакав сценарио циркулисао је у јавности по споразуму који је Мићић у име семберског СДС правио са Додиком. Након што није желио да одустане од коалирања са СНСД, СДС је искључио Мићића из чланства.

Након тога десио се још један велеобрт: Први човјек бијељинског СНСД, Недељко Ћорић, направио је коалициони споразум са Славишом Марковићем из ПДП.

Овај потез је из темеља окренуо политичку стварност у Бијељини, а вјероватно спасио СДС "добојског сценарија". Будући да је Мићић Марковићевим хитријим потписом остао на леду, значајно му оборивши цијену, бројни чланови СДС одлучили су да остану уз ново руководство на челу са послаником Томицом Стојановићем.

Додик није докусурио Мићића, који је остао без странке, и потпуно пао у Додикову милост. Ипак, Додик наставља игре равнотеже страха, моћи и интереса – прерано Мићићево испадање из игре диже Ћорића, а ником у СНСД се не дозвољава да превише ојача, већ сви морају зависити од шефа.Оставите одговор