Од 4. маја нема Додиковог саопштења, а Џафи редовно тролује мултиетничким напојем

Порука предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића поводом 21. маја, Свјетског дана културне разноликости, дијалога и развоја, једна је отужна лагаторска жвакотина,, будући да стиже из државе Ефбих, у којој је државна телевизија (ФТВ) још прије двет година извршила културни геноцид и истријебила српско писмо.

четвртак, мај 21, 2020 / 23:31

Прије готово двије деценије, Савјет Европе је прихватио Декларацију о културној разноликости, чији је циљ пружити подршку државама које желе направити услове за отворени културни дијалог, а тиме и квалитетнији суживот својих грађана.

Годину дана касније, Генерална скупштина УНЕСКО-а, усвојила је Општу декларацију о културној разноликости, чији је циљ помоћи државама да у властитим срединама, поштујући и промовишући културну разноликост, стварају услове за дијалог култура и цивилизација у условима глобализације.

За нас у Босни и Херцеговини то су значајни датуми, јер су током цијеле њене историје, грађани Босне и Херцеговине плаћали високу цијену бранећи идеју културног плурализма и разноликости. Босанци и Херцеговци вијековима настоје очувати и унаприједити плуралистички карактер и толерантни дух своје земље.

Нисмо дозволили да идеја културног плурализма иједном буде поражена. Нисмо дозволили да опасне идеологије искључивости надвладају прогресивне идеологије инклузије, интеграције и плурализма које настоје ослободити људски потенцијал.

Стојимо чврсто на страни оних који вјерују да је културни плурализам драгоцјено наслијеђе човјечанства. Желимо истрајати у заједничким напорима за изградњом толерантне међународне заједнице у којој ће разноликост бити извор нашег заједничког просперитета.

Предсједништво Босне и Херцеговине је 2014. године, заједно с тадашњим генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки-муном, покренуло иницијативу под називом "Дијалог за будућност”, усмјерену на промоцију суживота и разноликости у Босни и Херцеговини.

Овај пројект, чију смо другу фазу успјешно закључили у претходној години, осмишљен је да креира простор за дијалог, да промовише изградњу повјерења и уважавање различитости, да подигне ниво свијести, учешћа и утицаја младих у политичком дијалогу о питањима која утичу на даљи развој наше земље, да промовише улогу образовања као покретача веће друштвене кохезије, и да истакне значај и улогу културе у остваривању заједничких циљева изградње мира и одрживог развоја.

Историјско искуство Босне и Херцеговине нуди вриједне лекције за проналажење модела суживота и разноликости. Без обзира на сложене изазове с којима се суочавамо, остаћемо посвећени унапређењу међукултуралног дијалога и толеранције као стубова босанскохерцеговачке државе и друштва.Оставите одговор