Отказивање вјежбе са Србијом – Агресија ОС БиХ на Републику Српску

Сифет Поџић је хтио избјећи неутрализацију медијске хистерије која је изазивана од стране САД спонзорисаних медија у Српској, везано за "долазак америчке војске на Мањачу". Сада би, реципроцитетно, Ефбиховци били принуђени да гледају долазак двоглавих орлова на своје природно гњездилиште.

уторак, октобар 5, 2021 / 09:26

Министарство одбране Ефбиха, које се ефемистички назива Министарство одбране БиХ, новинарима није послало никакво званично саопштење, чак ни само на латиници и новоговору из Загреба, како се иначе оглашавају.

Стигли су послати саопштење о религиозној екскурзији у Марију Бистрицу у сусједној Неовисној Републици Хрватској, те се сликати без маски и страха од корона вируса, са усташким духовником Алојзијем Степинцем на муралу у позадини.

Стигли су и послати саопштење о изражавању саучешћа због смрти питомца на војној академији у Турској.

Једино што нису стигли, јесте да написмено образложе зашто су отказали војну вјежбу са Србијом?!

Мирко одбацује Сифетова усмена образложења

Замјеник министра одбране Мирко Околић, отворено је поручио да је Србија била спремна донијети сама своје гориво, да ОС БиХ храну за војнике има у складиштима и да је једини додатни трошак било спавање војске у контејнерима, што није никакав трошак.

Ако је замјеник министра децидан у томе да није било потребе за било каквим додатним захватањима у буџетска средства, потпуно је јасно да епидемиолошке мјере и неусвајање буџета нису никакви озбиљни разлози за отказивање војне вјежбе.

Стварни разлог отказивања ове војне вјежбе, поготово што су извођене вјежбе са САД и по "НАТО стандардима" које су "оцјењивали" представници НАТО, искључиво је то што је у питању Србија, војно неутрална земља.

На Мањачу кренули су вуци

Циљ је да нико у јавности ни не помисли како БиХ још није у НАТО и да тамо неће бити скоро, ако се пита Република Српска. То би заједничка војна вјежба са Војском Србије изузетно нагласила за публику у Ефбиху.

Поготово је Сифет Поџић хтио да избјегне неутрализацију медијске хистерије која је изазивана од стране САД спонзорисаних медија у Српској, везано за "долазак америчке војске на Мањачу".

Сада би, реципроцитетно, Ефбиховци били принуђени да гледају долазак двоглавих орлова на своје природно гњездилиште, што би Сифетовом гласачком тијелу легло као кнедла у грло.

Мада, признаћете, наслов у новинама из Тамног вилајета "Четничка војска стигла на Мањачу" није нешто нити нечувено, нити скандалозно, па ако хоћете ни невиђено…

Сифет даје најбоље шлагворте Додику за реактивацију Војске Републике Српске

Сифет Поџић овим потезом још једном доказује колико је инструментализован у муслиманске ранохушкачке политике и остваривање уских националних циљева, сваки заједнички орган у којем они имају било какву контролу. Да су наметнуте институције на нивоу државне заједнице Српске и Ефбиха у Сарајеву непотребне, прескупе и контрапродуктивне.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, тако је пожурио да даје запаљиве изјаве о "фронталном нападу на српски народ", што редакцији Фронтал.РС годи да чује, али не видимо било какав конкретан потез, а још мање стратешки план, да се таква врста напада одбије.

– И ово ме само охрабрује у настојању да ће Република Српска схватити да је неопходно да повучемо нашу сагласност о формирању Оружаних снага БиХ и да вратимо нашу надлежност у оквире Српске везано за војску и да приступимо формирању Војске Републике Српске у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, рекао је Додик, мада се ни не наслућује, на који начин то мисли урадити, ако се онако експресно након увртања руку одустало од још једног ратоборног медијског спина по имену "резервни састав полиције".

Стање ОС БиХ офуцано, шта је политика Српске у будућности?

Изјавом да су "Оружане снаге БиХ на штету Републике Српске и усмјерене против њених интереса, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић, проширила је СНСД-ов фронт против политике Сифета Поџића и остатка Ефбиха.

(left to right) Bisera Turković (Foreign Affairs Minister of Bosnia and Herzegovina), NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Sifet Podžić (Defence Minister of Bosnia and Herzegovina)

Наведено је да у тренутној ситуацији у Оружаним снагама говори податак да оне нису попуњене са 1.215 професионалних војних лица и да им фали 222 официра, 178 подофицира и 815 војника.

Уз смањено интересовање и подизање границе за официрски чин са 35 на 39 година, а посебно да та "војска" није у стању одржати војну вјежбу какву је недавно сама одржала и нешто раније са Војском САД, показује да не би издржала ни озбиљнију елементарну непогоду, а камоли војни сукоб.

У овај фронт, неопходно је у што краћем року укључити својим мишљењем, приједлозима и дјеловањем и српску опозицију. Јасно је да се војни ефективи на територији Републике Српске плански онеспособљавају, а да се кадровски српски народ своди на симболично или камелеонско присусво у ОС БиХ, чија судбина једино може бити судбина ЈНА, уколико дође до оружаног сукоба којим свакодневно пријете муслимански политичари.

Под хитно направити заједничку медијску показну вјежбу полиција Српске и Србије

Потребно је направити јасну стратегију, која би прво требала ићи на укидање непотребног трошка на нивоу буџета државне заједнице БиХ, а потом сугерисатина одредбе изворног Дејтона, у којем је Војска Републике Српске била гарант мировног споразума и мирнодопска категорија.

Концепт који је страним силеџијством наметнут Републици Српској да утопи своју оружану силу у ово нефункционално лобистичко тијело муслиманске политике звано ОС БиХ, очигледно не функционише, односно функционише на штету српског народа. Непостојање ОС БиХ, или само у облику координационог тијела између три националне војске које је верификовао Дејтон, много је исплативије и дугорочно сигурније за трусно подручје бивше југословенске, Социјалистичке Републике БиХ.

Уз сталне пријетње ратом са стране муслиманске политичке елите, Република Српска треба имати гарант одбране својих права и голих живота грађана, а то Сифет Поџић и његово друштво, уз подршку снага НАТО које су извршиле агресију на Српску 1995. и Србију 1999. године, свакако нису.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић, за потребе смиривања становништва и демонстрације одлучности, требао би наложити министру унутрашњих послова, Драгану Лукачу, да позове на заједничку вјежбу полицијске снаге Србије, које би се до краја мјесеца октобра 2021. године одржале у околини Бање Луке.

То не може нико да спријечи, а коме би сметало, сам би легитимисао своје политичке циљеве као силеџијске и ратне.Оставите одговор