Мањача: До 2023. очекују учешће јединица ОС БиХ под НАТО командом

Припадници Батаљонске групе лаке пјешадије (ИНФ-Л-БНГ) Оружаних снага Босне и Херцеговине, 9. септембра 2021. године на војном полигону "Мањача” окончали су четверодневну вјежбу у циљу извођења НАТО СЕЛ-2 оцјењивања.

четвртак, 9 септембра, 2021 / 16:19

Оцјењивање је реализирано по концепту оперативних способности оцјењивања и повратних информација НАТО-у (Operational Capability Concept Evaluation & Feedback – OCC E&F), од стране оцјењивача из ОС БиХ уз надзор НАТО мониторинг тима. Вјежбом је руководио Директоријат вјежбе ОС БиХ, а задатак истом је била спецификација, планирање, реализација, анализа и извјештавање.

На челу Директоријата био је командант Команде за обуку и доктрину бригадир Славен Блавицки. Ток и реализацију вјежбе су контролирали и надгледали високи официри ОС БиХ, ЕУФОР-а и НАТО-а.

Батаљонска борбена група лаке пјешадије Оружаних снага Босне и Херцеговине је показала висок ниво обучености и интероперабилност у складу са НАТО стандардима, те је у коначници успјешно задовољила прописане норме и стандарде.

Демонстрирана је изузетна посвећеност, ентузијазам и професионалност свих припадника Батаљонске групе лаке пјешадије, као и свих оних који су их на различите начине подржавали током цјелокупне реализације овог значајног догађаја. Оружане снаге БиХ потврдиле су висок ниво одговорности, обучености и спремности за извршење законом прописаних задатака.

У наредној години у плану је оцјењивање нивоа НЕЛ-2, те се очекује да Оружане снаге БиХ 2023. године имају оперативно способну Батаљонску групу лаке пјешадије за учешће у НАТО-вођеним операцијама.

Током реализације вјежбе поштовале су се све епидемиолошке и хигијенске мјере прописане од надлежних институција, а у циљу спречавања ширења коронавируса – али не и уставна обавеза да су ћирилица и латиница равноправна писма, те је и ово саопштење опет стигло искључиво латиницом, прим. Фронтал.РС.Оставите одговор