Мањача и НАТО: Американци избламирали вјежбу, почевши је без команде

Посљедњи пут на војној вјежби на Мањачи, био сам још док је врховни командант била Биљана Плавшић. ВРС је тада приредила много већи спектакл, бојево гађање, те немјерљиво веће уважавање и гостопримство према новинарима.

субота, 22 маја, 2021 / 20:08

Пише: Д. Симић

Пажња медија је много већа него што у војном смислу вјежба заслужује. Све приказано на маневру Тренутни одговор, могао је извести и МУП РС. Но, у том случају не би било америчке заставе за фотографисање, што је основни смисао и циљ ове представе у маскирним униформама.

Најмање 13 статива је чекало од 8:45 (наглашено је да медији тада дођу или неће моћи присуствовати вјежби) све до 11 часова. Вјежба најављена за 11 часова, почела је молбом да гости заузму своја мјеста у 10:53. У 11:03 новинари су заузимали своја мјеста поред статива, када су позадине на столице спустили Џафи и Комшо.

Међу присутним новинским кућама нападно је одсуство РТРС, што се уклапа у политику Милорада Додика о игнорисању објективне стварности. А стварност је да су америчка застава и грб са љиљанима краља Срба, Босне, поморских крајева и западних страна као савезници из грађанског рата у бившој Социјалистичкој Републици БиХ подруже и исфотографишу на једном тако четнички звучном топониму као што је Мањача.

И то је то. Милорад Додик је у Требињу на конференцији о заштити имовине Срба у Ефбиху. На тај начин се покушава сакрити да било шта што је "на нивоу БиХ" јесте у потпуности под муслиманском и западном контролом. И да не да се ништа не ради како би се то промијенило, већ се ни не покушава.

Двоглави орао и шаховница "на терену"

На осматрачници, дакле пред медијима, присутни су били искључиво војници са америчким заставама и грбом који су у рату носили припадници тзв. Армије БиХ. Упитани гдје су они са двоглавим орловима и шаховницама на лијевој надлактици, одговорено нам је да су "доле, на терену", а да су ови ту јер је "заповједник из Зенице".

То је заправо и било тачно, што је репортер Фронтал.РС провјерио након завршетка вјежбе обишавши постројене учеснике вјежбе, који су били у бројности једне оклопно-механизоване бригаде.

Оно што се изблиза још могло видјети, јесте да је вјежба замишљена тако да буде јефтина и по НАТО стандардима, са НАТО борбеном опремом. МУП РС би могао, како рекосмо у уводу, извести исту овакву вјежбу. Полиција је томе дорасла и захтјевношћу операција, и количином и квалитетом употребљене технике. А полиција је, каква било, неуспоредива са војском. Исто каквом год било.

То показује да смисао маневара није био војне, него политичке природе.

Американци показали два хеликоптера и два хамера

Свеукупно у војној вјежби су учествовала четири хеликоптера, четири оклопна транспортера гусјеничара, десет аутомобила хамви од чега два оклопљена са куполом и митраљесцем на крову.

Све у свему, уз нешто опреме за електронско ометање, Американци су на полигон Добриња довукли и приказали два хеликоптера и два хамвија. Оклопљени аутомобили су својом жутом, пустињском бојом, одударали од околине да сте се по њима могли оријентисати.

Униформе америчких војника су, такође, биле доста свјетлије нијансе него што је изискивала околина, да би се дезен на њима могао назвати заштитном бојом, односно камуфлажом.

Само НАТО техника

За сву употребљену технику је карактеристично да је поријеклом из земаља НАТО. Читај – Уједињени Ентитети Америке.

Кориштене су пушке М-16, без обзира што је М-70 произведена у Крагујевцу, традиционалнија и поузданија. Летјели су хеликоптери УХ-1Х познати још из рата у Вијетнаму, без обзира што ОС БиХ посједују и транспортне хеликоптере Ми-8 који су у рангу Црног јастреба, мада далеко поузданији, повољније цијене и широм свијета због тога популарнији.

Није било тенкова М-84 или транспортера БВП или БоВ, него само амерички М-113А2. Просто јер су ови први, иако доста модернији и домаће производње, сувише "русолики". Све је то у сврху визуелног приказивања да су ОС БиХ већ сада устројене по чувеној флоскули "НАТО стандарди", односно да је придруживање овом војном савезу неминовно. Тако и министар одбране има маску на којој пише НАТО, мада он том војном савезу званично још увијек не припада.

У маневрима није кориштена бојева муниција, мада су свих претходних дана вршена бојева гађања. Са становишта показивања обучености и способности војника, дакле, данашња вјежба је била потпуно контролисана представа у којој није могло доћи до омашке.

А десила се.

Главну бруку приредили гости

Најављено је сљедеће: "Због вјежбе и бојевог гађања Оружаних снага БиХ и Војске САД на војном полигону Мањача данас ће од 8.00 до 16.00 часова привремено бити обустављен саобраћај на дионици регионалног пута Кола-Стричићи". То ће рећи да, осим што су се домаћини озбиљно потрудили, ова вијест је и дјеломично лажна. Бојевог гађања није било.

Главна омашка која се десила на овом иначе незахтјевном маневру, на којем лаици тешко могу примјетити грешке, била је баш очигледна и није била кривица домаћина. Правило је сваке војне вјежбе, да иста почиње оног тренутка када одговорно лице изда команду да се то и деси. На Мањачи је говор министра одбране заглушила бука ротора америчких хеликоптера Црни јастреб, који су уредно истоварили први десантни вал.

Да ли је то због тога што су неосјетљиви на говоранције политичара, а видјели су да вјежба почиње у 11 те су тад и полетјели, или је ово типичан примјер и доказ да су ОС БиХ и Војска САД нијесу увезани и постоји језичка баријера, нека се баве истражни органи којима је до тога стало. Али то је, без икакве сумње, била грешка коју су и највећи лаици могли да виде и уоче. Објавити је неће осамо они којима је забрањено да критикују САД, а то су готово сви медији присутни на вјежби.

Вјежба Тренутни одговор (то би био прави превод са енглеског језика који се форсира као да је матерњи) тренутно се морала прилагодити новонасталој ситуацији, па се са микрофона почео оглашавати глас који је модерирао мрежу, описујући шта се дешава на терену.

Провјера, један-два, један-два, провјера…

Осим што су новинари принуђени да чекају два и четврт сата без икакве потребе, малтретирани најдугорочнијом провјером функционисања микрофона на бини у историји озвучавања, послужени су једним листом "Брзи одговор 21" (искључиво латиничном) и са 2 (словима: двије) флаше киселе воде.

Како то судбина обично уреди, управо је микрофон заказао када су се муслимански чланови предсједништва покушали обратити окупљенима, те су они који су приредили "брзи одговор" били новинари, направивши лепезу микрофона испред Комшића. Он је прије тога пријетећи поручио "ево пети покушај, шестог неће бити".

Да је Војска Републике Српске званични домаћин на Мањачи, сасвим сигурно би били позвани на војнички пасуљ. Овако су новинари испраћени пут Бање Луке, након што је извршена смотра бар тридесетак лимузина присутних званичника, гдје су се издвајали амерички и британски амбасадор, а били су присутни и припадници турских и италијанских оружаних снага.

Нигдје није било никога у униформи Војске Србије, без обзира што је сљедећа. Министар одбране је на лицу мјеста потврдио да ће и са овом оружаном силом војно неутралне државе бити заједничке вјежбе.

У 14:06 репортер Фронтал.РС примјетио је у Колима хеликоптере из Рајловца како одлазе пут Маховљана.

(ова репортажа је написана без донације било које владе или организације, домаће или стране)Оставите одговор