Канада: Министар здравља у Саскачевану добио готово војничке овласти у случају ратног стања

Локалне власти у канадској покрајини Саскачеван, која се суочава са рекордним бројем случајева вируса корона, донијеле су акт о поступању у ванредним ситуацијама који даје и веома широка овлаштења министру здравства.

уторак, 5 октобра, 2021 / 08:25

Министар има могућност да преузме или користи било коју јавну или приватну имовину коју сматра неопходном у превенцији, борби или олакшавању ефеката ванредне ситуације.

Такође, може да нареди квалификованој особи да пружа помоћ у складу са својим квалификацијама, те да контролише или забрани путовања у или из било ког подручја Саскачевана, преноси "Спутњик".

Министар има овлаштења да наложи евакуацију или премјештање људи и животиња и приватне имовине из било којег дијела Саскачевана који је или може бити погођен ванредном ситуацијом и обезбиједи адекватну бригу и заштиту за те особе, животиње и приватно власништво.

Дато му је и право да одобри улазак у било коју зграду или на земљиште без налога особа које спроводе план реаговања у ванредним ситуацијама.

Може и да пропише "фиксне цијене хране, одјеће, горива, опреме, медицинских средстава и других есенцијалних ствари, као и кориштење имовине, сервиса, ресурса или опреме у било ком дијелу Саскачевана током ванредне ситуације".

Дневни број случајева заразе вирусом корона у овој покрајини троструко је већи него на нивоу Канаде када се гледа у односу на број становника, док је број смртних случајева чак четири пута већи, наводи канадски "Глобал њуз".

Шеф здравствене службе у тој покрајини Сузан Шо рекла је да су одјељења интензивне његе у болницама пуна, те да се обољели смјештају и у интензивну његу на педијатрији.

Посљедња мјера коју је Канада донијела је обавезан сертификат о вакцинацији или негативан тест на улазу у поједине институције или пословне зграде.