САД и Саудијска Арабија: О агресији у Јемену и убиству Кашогија

Америчка делегација предвођена савјетником за националну безбједност Бијеле куће Џејком Саливеном поменула је смрт новинара Џамала Кашогија у разговорима са водећим званичницима Саудијске Арабије прошле седмице, изјавио је неименовани високи амерички званичник.

уторак, октобар 5, 2021 / 08:21

Саливен, изасланик за Блиски исток Брет Мекгурк и други амерички званичници састали су се 28. септембра у Ријаду са саудијским престолонасљедником Мохамедом бин Салманом и другим највишим саудијским званичницима.

Главна тачка разговора била је расправа о сукобу у Јемену и начинима договарања прекида ватре.

Али високи званичник Бајденове администрације који је извјестио новинаре о овоседмичној посјети Вашингтону израелског савјетника за националну безбједност Ејала Хулата рекао је да је америчка делегација, такође, изнијела случај Кашогија посебно и питање људских права генерално.

Кашогија, држављанина САД поријеклом из Саудијске Арабије, који је писао колумне за "Вашингтон пост" у којима критикује Бин Салмана, убио је и раскомадао тим оперативаца повезаних с принцом у конзулату краљевства у Истанбулу у октобру 2018. године.

Саудијска Влада одбацила је било какву везу пријестолонасљедника са овим случајем, али је у извјештају америчке обавјештајне службе закључено у фебруару да је Бин Салман одобрио операцију за хватање или убиство Кашогија.Оставите одговор