Саудијско-иранско помирење: Америка изненађена и усмјерена на омаловажавање улоге Кине

Мировни преговори између два главна блискоисточна ривала Ирана и Саудијске Арабије, који је уговорила Кина, у домаћим вијестима је пренешена као обична вијест. Она то није. Ово је поглед из америчког угла.


Мимо свијета: Њемачки Велт се пита зашто САД, Турска и Сауди Арабија могу бомбардовати суверене земље без санкција

Зашто Америка, Турска и Саудијска Арабија, противно међународном праву, смију да бомбардују и убијају, а не подлијежу санкцијама, за разлику од других, пита њемачки лист "Велт".

САД забринуте због планова Саудијске Арабије да продаје нафту у јуанима

Преговори Саудијске Арабије и Кине на тему продаје нафте за јуане умјесто за доларе су један од "потенцијално значајних губитака" који би САД могле да претрпе због омаловажавајућег става администрације Џозефа Бајдена према свом стратешки важном савезнику, наводи се у чланку листа Вол Стрит Журнал.


Јемен: Хути настављају офанзиву на Мариб

Најмање 11 цивила, укључујући жене и дјецу, погинуло је када је балистички пројектил који су испалили побуњени Хути пао на њихову кућу у централној јеменској провинцији Мариб, изјавили су данас званичници из сектора безбједности.САД и Саудијска Арабија: О агресији у Јемену и убиству Кашогија

Америчка делегација предвођена савјетником за националну безбједност Бијеле куће Џејком Саливеном поменула је смрт новинара Џамала Кашогија у разговорима са водећим званичницима Саудијске Арабије прошле седмице, изјавио је неименовани високи амерички званичник.


САД: Прво повукли противракетни систем Патриот из Саудијске Арабије, сада објављују документ о умјешаности у напад 11.09.2001.

Амерички Федерални истражни биро /ФБИ/ објавио је на основу извршног указа предсједника Џозефа Бајдена први документ у вези са истрагом о терористичким нападима 11. септембра 2001. године и наводима о подршци власти Саудијске Арабије отмичарима авиона.Иран задовољан помацима у разговрима са Саудијском Арабијом

Добар напредак остварен је у разговорима Ирана и Саудијске Арабије, саопштио је портпарол иранске Владе Али Рабиеи. Он је, међутим, упозорио да су поједина неслагања комплексна и да би могло бити потребно више времена да се пронађе рјешење.