САД забринуте због планова Саудијске Арабије да продаје нафту у јуанима

Преговори Саудијске Арабије и Кине на тему продаје нафте за јуане умјесто за доларе су један од "потенцијално значајних губитака" који би САД могле да претрпе због омаловажавајућег става администрације Џозефа Бајдена према свом стратешки важном савезнику, наводи се у чланку листа Вол Стрит Журнал.

петак, 25 марта, 2022 / 21:43

Како напомиње издање, током 1974. године се Саудијска Арабија обавезала да тргује нафтом само у доларима у замјену за вашингтонске гаранције безбједности. Међутим, тренутна америчка администрација је подривала те споразуме на сваком кораку и, судећи по свему, Саудијцима је то досадило.

"Један од првих спољнополитичких корака администрације је била одлука да се заустави подршка рату Саудијске Арабије против Хусита у Јемену, којима помаже Иран. САД су, такође, са Хусита скинуле и статус терориста. Затим је Бијела кућа одложила планирану продају оружја Ријаду што је постао прави шамар у безбједности и ситуација је успјела да се среди тек крајем прошле године", наводи WСЈ.

Поред тога, Ријад је "ужаснут" пратио како амерички предсједник Бајден усаглашава нов споразум о иранском нуклеарном програму, који ће Техерану обезбиједити ресурсе, сматрају новинари.

Поред тога, САД су потребни сви савезници које они могу да сачувају у овом компликованом региону, подвлачи издање.

"Веома морални националисти у Бајденовој администрацији погрешно сматрају да такве државе као што је Америка могу себи да приуште луксуз интеракције са искључиво морално беспрекорним савезницима", наводи се у чланку.

Ријад сада поново разматра своје позиције, јер су схватили да не вриједи да се надају на Вашингтон.

"Они су видјели непријатељски однос администрације Бајдена и ужасно повлачење војске из Авганистана. Престолонасљедник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман је одбио захтев Бајдена да повећа производњу нафте и, ако је вјеровати саопштењима, он је чак одбио и телефонски позив америчког предсједника", пише WСЈ.

Притом је Пекинг, како наводи лист, задовољан што има могућност да попуни празнину која је настала и у случају да преговори успију, извући ће велику корист. По мишљењу новинара, грешке у односима према Саудијској Арабији подвлаче недостатак Бајденове верзије "виртуозног либералног интернационализма".

"У епохи такмичења великих држава САД не могу себи да дозволе да одгурују савезнике који могу да помогну у уздржавању ауторитарних агресора који се труде да нанесу штету америчким интересима и вриједностима. Сједињене Америчке Државе плаћају високу цијену у Украјини због тога што су изгубиле Саудијску Арабију", закључио је амерички лист.

Раније је саопштено да Русија и Индија изучавају могућности преласка на трговину у рубљама и рупијима уз привлачење кинеског јуана као базне валуте.