Додик и даље забушава на послу: Нема честитке за 12. мај

Српски члан се у посљедњих мјесец дана, од 16.04.2020. године, на послу појавио само два пута, односно у пет саопштења. Бар што се тиче званичних саопштења Предсједништва тзв. БиХ, пристиглих у е-поштанско сандуче Фронтал.РС.

петак, 15 маја, 2020 / 12:15

Једном је честитао Иринеју Васкрс, за шта није потребна физичка присутност у Сарајстану, други пут је то била сједница Предсједништва.

Има само једно изворно Додиково, те пет трочланих саопштења, а у којим се он помиње. Свеукупно једно, од 26 саопштења пристиглих од чланова Предсједништва тзв. БиХ, отпада искључиво на Републику Српску. Односно њеног представника.

То запамтити кад опет неко буде наглупљавао о томе како Срби добијају ратове на бојном пољу, али их губе медијски и у миру…

Већ одавно се стиче дојам да је и још старокомунистички члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, у родољубиве сврхе више користио полуге које је имао у администрацији трочланог команданта, трочланих оружаних снага. Ако ништа, барем оним извођењем Српског пука на прославу 9. јануара.

Опростите што помињемо Војску Републике Српске, али ето…

Од 16.04.2020. како пратимо у нашем сандучету је ли дошао на посао, прошао је и 12.05.2020. године као историјски кључан дан за српски народ у бившој Социјалистичкој Републици Босни и Херцеговини, а да Милорад Додик није искористио српску заставу испред кабинета и честитао Дан оснивања Војске Српске Републике Босне и Херцеговине, односно 3. Република Српска пука бла, бла…

Закључак: Додикова борба против короне је рововска, а не салонска?

Војску Републике Српске нико не зарезује, али то је посебна тема, па ћемо прво кренути неким позитивним стварима.

Када примите писмо из Додиковог кабинета, у дијелу за пошиљаоца пише ћирилицом Српски члан Предсједништва…, док код муслиманских представника пише Члан и(ли) Предсједавајући Предсједништва, па име и презиме.

То је лепо.

Што би рекла Цеца.

Хризостом ефбиховски Амфилохије?

"Желим да овај велики празник православни вјерници прославе у љубави и радости са својим најближим, поштујући све мјере заштите и изолације како би се што прије и са што мање штете одбранили од епидемије и наредни Васкрс дочекали у љепшим околностима".

У узводном пасусу, са мјеста колективног шефа државне заједнице Српске и Ефбиха, Милорад Додик честита изравно поглавару Српске православне Цркве, док муслимански представници, Комшић и Џаферовић, бирају да честитају митрополиту дабробосанском Хризостому, у којем ваљда виде свог Амфилохија Радовића? Пошто Хризостом на Мираша Дедеића не личи…

Докле иде посвећивање пажње том хињеном мултетничком приступу у службама муслиманских чланова Предсједништва, види се да су и Комшић и Џаферовић, изнимно, само на Васкрс, написали своје титуле у дијелу предвиђеном за име пошиљаоца при пријему поште: "Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић и приколица"

Но, зашто је искориштена служба Српског члана предсједништва да се саопштењем честита баш само Васкрс Иринеју, у скоро мјесец дана трошења буџетског новца у сврху троловања српством путем плата у и онако непотребним, да простите, заједничким органима, то ће само вјерско-првомајски полицијски час знати.

Кога прима и са ким бесједи Додик као српски друг члан?

Од 16. до 28. априла 2020. године, Џафи је стигао да разговара путем мреже и то обзнани са Јоханом Сатлером и амбасадорима Европске уније (само латинично саопштење), затим са Андрејем Пленковићем 21. априла (такође само латинично саопштење), резидентном координаторком УН-а за БиХ Ингрид Мекдоналд 23. априла (саопштење у три варијанте, чак једна фотографија (.јпг фајл) именована српским писмом).

У случају амбасадора Исламске Републике Пакистан, Мухамеда Халида Раоа, којег је дочекао сутрадан, прекинути су сајеберразговори и њега је Џафи примио лично.

"Констатовано је да Босна и Херцеговина од првог дана своје независности има изузетну подршку Пакистана, а она је нарочито била видљива током агресије на нашу земљу. (…) Предсједавајући Џаферовић је амбасадора Раоа замолио да пренесе искрене честитке премијеру Пакистана Имрану Кану и пакистанском народу, поводом почетка рамазана".

Пакистан и његов представник су ближи од академије наука, па је Џафи "одржао видео-конференцију са експертним тимом Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности БиХ који ради на пројекту "Експертни систем за прац́ење, превенцију и координацију спречавања с̌ирења ЦОВИД-19 вируса – Епидемиолошки локацијско-обавјес̌тајни систем", Одбора за микробиологију и сродне дисциплине Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности БиХ".

Непозната слова која видите у пасусу изнад нису неки нови црнски или горски језик, који има нове графеме ц́ или с̌, већ је у питању просто нека кодна некомпатибилност при нашем пресловљавању са оригинала, који је непрестаном "мултиетничком праксом" пристигао само у латиничној варијанти.

Незнано на којем језику, преименованом из српског.

Ахг, ево сад и Додика (Квинта и "ад хок")

Милорад се појавио 28. априла, када су је на 11. редовној сједници Предсједништва БиХ "усвојена Информација Савјета министара БиХ о реализацији Закључка Предсједништва БиХ број: 01-50-1-1181-4/20 са 10. редовне сједнице Предсједништва БиХ одржане 6. априла 2020. године и дефинисаних мјера за заустављање ширења КОВИД-а 19."

Исти дан су чланови Предсједништва БиХ примили амбасадоре Квинте и амбасадора ЕУ у БиХ и "упознали их са Закључком са сједнице Предсједништва БиХ, који се односи на реализацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије".

"Поред шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини амбасадора Јохана Сатлера, састанку су присуствовали акредитовани амбасадори Квинте у Босни и Херцеговини, и то; из Републике Француске Гијом Русон, Републике Италије Николa Минаси, Савезне Републике Њемачке Маргрет Вебер, Сједињених Америчких Држава Ерик Нелсон и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Метју Филд".

04. маја Милорад Додик се још једном појављује на послу (судећи по саопштењима) и то као дио састанка са "ад хок Политичком радном групом за ЕУ". Састанку су присуствовали и Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, Бисера Турковић, замјеница предсједавајућег Савјета министара БиХ и министарка спољних послова БиХ, Небојша Радмановић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Денис Звиздић, други замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Никола Шпирић, први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, и Бакир Изетбеговић, други замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

И то је то.

До 13. маја, када је стигло посљедње саопштење да је одржана 12. редовна сједница Предсједништва тзв. БиХ, дакле читавих девет дана, Милорада Додика и његове службе нема на послу.

Недобровољачка улица: Кад нема баје, љиљанчићи коло воде

Од 28. априла до 4. маја и састанка са фамозном "Квинтом", Џаферовић је (уз несхватљив изостанак Комше) честитао 1. мај, затим обојица Међународни дан слободе медија.

Након 4. маја, иде осам саопштења о активностима муслиманских чланова предсједништва, а нити један о активностима инокосног српског представника у Предсједништву тзв. БиХ.

Комшо је опет стигао да ангажује униформисане припаднике тзв. ОС БиХ, те положи вијенац на "Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева", док Додику очигледно ни не пада на памет да то исто уради кад је у питању Добровољачка улица.

Џафи је 5. маја разговарао са Лајчаком, као специјалним представником ЕУ, а сутрадан са предсједником Савјета Европске уније Шарлом Мишелом, све то путем телефонско разговора у склопу његових припрема за самит Европска унија – Западни Балкан, који се (такође телефонски) одржавао исти дан.

У самом обраћању на том скупу, није било неких иступа неприхватљивих за српски народ, већ се жвакорило око општих мјеста, везано за "14 приоритета" по налогу Еврохегемоније.

9. мај – Дан златних љиљана?!

Тако је Џафи 8. маја честитао "Дан побједе над фашизмом" саопштењем само на латиници и ријечима на које је морала реаговати служба српског члана, јер је по ко зна који пут фалсификована историја и ВРС посредно опет названа фашистичким непријатељем, односно идајником "вриједности на којима се темељи цивилизовани свијет":

"Никада не треба заборавити да је управо Босна и Херцеговина била мјесто борбе највећег антифашистичког покрета отпора на подручју Европе. То није нимало случајно, јер борба против фашизма је у самој природи и суштини ове државе, те представља услов њеног опстанка.

На овај датум обиљежавамо и Дан златних љиљана, одајући поштовање и присјећајући се најбољих и најхрабријих синова ове земље, који су исказивали посебну храброст у борби Армије Републике Босне и Херцеговине за опстојност ове државе.

Та армија није бранила само Босну и Херцеговину, већ је бранила и идеје и вриједности на којима се темељи цивилизовани свијет – слободу, заједнички живот у миру и демократију. И на то заувијек требамо бити поносни."

Љиљан Комшић на свој, а заправо украдени дан

Без реакције српског члана предсједништва, пролазе и недопустиве реченице Љиљана Комшића, који унисоно са Џафијем, наставља фалсификовање историје и борбу српског народа у Отаџбинском рату, да му се не би поновио геноцид из Другог свјетског рата некажњено, јавно и са званичне адресе карактерише као "авет фашизма":

"Као грађанин Босне и Херцеговине, државе која је утемељена на принципима антифашизма и државе која се и у својој блиској прошлости суочавала са аветима фашизма, поносан сам на нашу прошлост, јер су најмање двије генерације грађана Босне и Херцеговине, бранећи нашу домовину, уједно браниле и основне вриједности цивилизованог свијета. Антифашизам јесте једна од основних цивилизацијских вриједности.

(…)

И народноослободилачка борба и одбрамбено-ослободилачка борба представљају историјски континуитет одбране основних цивилизацијских вриједности. Не постоји никаква разлика између европских антифашистичких вриједности и оних вриједности које Босну и Херцеговину описују као домовину свих њених грађана без обзира на било чију националну, вјерску или било коју другу идентитетску припадност."

Ништа не помаже, што је Комшић ове усташке ријечи упутио, за разлику од досљедно Павелићевске језичке политике Џаферовића за 9. мај, на два писма и три варијанте говора.

Комшић у харему џамије – Додик нестао у акцији

Уз морбидитет да настављачи пројекта вјековних окупатора, односно усташких циљева из Другог свјетског рата свој фалсификовани, дакле српски "златни љиљан" дијеле и честитају на 9. мај, они не престају да везују усташке традиције и народноослободилачку борбу 1941-1945. године.

Тако су они без присуства и било каквог оглашавања Милорада Додика, "одали почаст и положили цвијеће на мезарју Ковачи, на Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992 – 1995, Вјечној ватри и у харему Алипашине џамије".

11. маја Џафи је одржао "видео – састанак са руководством Академије наука и умјетности БиХ те члановима одбора за економске науке Академије на челу са академиком Мурисом Чичићем".

Српски члан не воли интелектуалце: Откад је то АНУБиХ испред АНУРС?

Додик, до сада бар нисмо забиљежили, никада не зове представнике академске заједнице у свој кабинет, односно јако ријетко прима представнике одређених удружења, док Џаферовић и Комшић изузетно истрајавају на томе. Поготово ове што се баве "хисторијом БиХ" и "културом сјећања на геноцид у Сребреници".

О том дешавању они сами кажу:

"Видео – састанак је одржан на темељу иницијативе предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да се Академија наука и умјетности БиХ, као водећа научна институција у Босни и Херцеговини, укључи у процес сузбијања по Босну и Херцеговину штетних посљедица пандемије ЦОВИД 19."

"Мурис Чичић упознао је Џаферовића са модалитетима могуће сарадње ПБиХ и АНУБиХ. Циљ сарадње био би двострук: сузбијање садашњих и будућих штетних посљедица пандемије ЦОВИД 19 на економију и развој БиХ, уз искориштавање прилика које криза нуди за даљи развој босанскохерцеговачке државе и друштва".

И ово саопштење је послато, академски и космополитско-умјетнички, само у латиничној варијанти.

И тако даље, без Додика и медаље…

Био је ту још један Додик и одјава српства. У малом стилу. Не великом. Занимљиво је колико смо пута навели да су муслимански чланови Предсједништва државне заједнице Српске и Ефбиха послали саопштење искључиво на латиници, док још никако није забиљежено да су са адресе Српског члана отишле ријечи само српским писмом.

Међу пет саопштења у којима се (од 26 послатих) помиње Милорад Додик, јесте и фотографија коју су мастиљаре заборавиле прикачити уз саопштење о 12. редовној сједници Предсједништва. Тако да је то заправо само 4 саопштења у којима се помиње Милорад Додик као Српски члан Предсједништва тзв. БиХ.

Једно само његово.

Можда 800.000 КМ није толико издашна цифра као што је то био буџет од 5.000.000 КМ док је био предсједник Српске, али Милорад Додик дефинитивно забушава на свом послу и на овај начин он, а посебно његов кабинет, оставља небрањене српске националне интересе у наметнутим институцијама у Сарајстану.

На много тога, од разговора са амбасадором Пакистана, до 9. маја и саопштења тим поводом, морала се огласити служба "Српског члана". И он сам!

То се није десило, и све су прилике да ће муслимани бити остављени у том осјећају по којој је БХРТ њихова и само њихова телевизија, по којој су све службе и запослени у "заједничким органима" заправо њихови запослени и њихове службе, а поготово се то односи на ОС БиХ и њен ангажман у култури сјећања. Сљедећи корак је "све је њихово, а посебно Република Српска".

Милораде, појави се на послу и докажи да си "Чувар Српске".