Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Додикова вилица и Вукановићеве штикле

Недавно сам добио неколико порука, јер је игром таблоидне судбине прва особа која је након мене ушла да стави зубе под икс зраке, био предсједавајући Предсједништва БиХ. Укратко, они питају: Шта се стварно десило – ти си једини вјеродостојан свједок?

четвртак, јул 22, 2021 / 16:36

На врата је ушао, додуше већ најављен муштеријама, буквално након што сам скинуо оловну огрлицу и рекао техничару – Колико сам дужан? – Овај пут ништа, рекао је. Схватио сам да је човјеку гужва и пошао према излазу, с намјером да се вратим касније. Снимак свеједно иде е-поштом.

– Је ли ово твоја кћерка? – Јесте. – Јао што је слатка. Откуд ти овдје? – Истим послом као и ти. – Па, како си? – Добро. И ту већ затварам врата споља.

милорад додик, плакат, шатор, сточна пијаца, пара

За овај мој кратки и случајни сусрет са челним лицем државне заједнице Српске и Ефбиха, сазнало је више људи из свијета медија и ван њега. Жутило у етеру, појавило се доста касније. У смислу да ли је, или није, министар унутрашњих послова Драган Лукач сломио вилицу Милораду Додику?

Нијесам добро никако

Помињах ово сретеније, из сасвим других разлога. Не зато што Милорада уистину ријетко виђам, већ управо због тог мог одговора: Добро. Као доказ да сам природно социјално неинтелигентан тип.

Уопште нијесам био добро. И комотно сам му, не могао, већ требао рећи зашто.

Фронтал.РС и мене лично, тужила је једна невладинићка испостава окупаторских влада. Као, не разумију због чега су у једном тексту названи страним агентима и ширитељима вјерске и националне мржње.

Наравно, након девет година и десетина текстова и ТВ-гостовања, сви знају да је то зато што добијају паре од Амбасаде САД и низа других шитунга. Кроз манифестацију Дан бијелих трака у Приједору, лажу да је ратна власт наредила "несрбима" да носе бијеле траке око руке када напуштају кућу.

Мене је оптеретило, а он је биран да нас представља у Сарајстану. То причам свима тих дана, а и тиче се свих. Пресуда против мене, значила би да један суд у Републици Српској тврди како je иста вршила апартхејд 1992. године. А, пошто није, то је најозбиљнији национални интерес.

Преко НЕД-а, од САД-а, против РС-а

И није да нема бојазни. Уставни суд РС је пресудио по наметнутим амандманима, дописаним од стране једног човјека, да нам нијесу уставни грб и химна. (?!) Судску власт контролишу странци. Почев од већинске три судије у тзв. Уставном суду БиХ, па онда субординацијским низом све до општине. И линијског судије у фудбалу.

Проблем српског друштва је и што нам ови што ме туже, нијесу ни до кољена. Али не само нама с Фронтала. Припадају шкарт-лиги самих Невладинића. Но, само посредством државне невладине агенције НЕД, годишње од САД добијају десетине хиљада долара. Тачно 41.000 долара 2019. године, или 68.101,082 КМ по званичном курсу у тренутку објаве.

Од 2011. из истог извора, крајње неутицајни безвезњаци по имену Оштра нула, добили су до 2019. године скоро пола милиона марака од Владе САД (442,657.033 КМ). Други донатори обашка. Ми из УГ Фронтал Бања Лука, имамо само оно што зарадимо на слободном тржишту. Ништа од Владе Српске или Србије. Или било које друге владе.

Нама је то око тужбе озбиљна пријетња, трошкови и смарање. За њих редовне нерадничке активности. Преко полуслучајне објаве на друштвеним мрежама, неки су чули да нам треба помоћ. Против, истина ретардираног, али неупоредиво финансијски поткованијег противника, који ће ову тужбу представити као свој најзначајнији пројекат ове године. И стигло нам је неколико уплата. Од 10 до 200 КМ. Са рачуна приватних лица из Републике Српске.

Марка као тепсија

То обавезује, више него да су у питању милиони. А, искрено, нијесмо озбиљно ни закукали. Ја се не сјетим изјадати Додику, чак ни кад ми сам да шлагворт, питајући реда ради како сам. Пожалио сам се зато истом овом причом Младену Иванићу, кад сам га срео дан касније. ПДП нам је дужан још двије трећине износа за оглашавање у изборној кампањи 2020.

Први човјек којем сам све то испричао, јесте сат или два касније исти онај из ординације 3Дент, гдје рабе Теслине зраке, које је патентирао други на своје име. Чуди се што сам дошао. Шта сам заборавио? Не, нијесам ништа дужан. Пуно пута сам дошао овај и прошли мјесец. Нека купим дјетету сладолед.

Није ми ни пало на памет да га питам шта је тачно Миле снимао у устима, али сам својим очима видио да није био нашминкан. Није био отечен и подливен, а посебно му није била сломљена вилица. Користио је без шрафова и жица у разговору.

И, ето, чим се наша јавност бави!

На шта се свео политички живот кривицом оба блока, а највише окупатора и нас који смо се на њих навикли. Све то у вријеме док Хрватска ставља Теслин лик на кованице евра, а истовремено избацује кадеткињу из полицијске школе, јер је поставила видео снимак других питомаца како плешу Ужичко коло…

Слика друштва у Милетовом ортопану

Откуд та прича Небојши, који је по сопственом свједочењу први пут дошао у Бању Луку на промоцију моје књиге, па се провозао до Лакташа, заиста не знам. Ниједна "клин се кликом избија" тактика, не може правдати стратегију у којој се сви идеали топе у сусрету са нескривеним егоизмом.

У вријеме пиштаљки у скупштини, рекао сам му уживо на БН ТВ да се безвезе љутио на мене, кад сам изјавио да на биралиштима нема ништа од малих, комби странака. Посебно јер ми је 2014. године говорио "да сам се нагодио за функцију са СДС послије избора, па их зато не нападам".

Избори су прошли. Па онда још једни. Види се ко се с ким шта нагодио и ко је шта добио. Мислим зато да је сасвим симптоматично, када се експресно нацрта како би се изјадао на канабеу код Јутел Сенада. Ето како Градски Син Драшко заборавља своје саборце.

Уопште не крије како мисли првенствено на себе, а да се притом мени није јавио откако је добио функцију од СДС као савјетник Младена Босића у Блискоисточном Сарајеву.

Ваљао сам и њему, и широком опозиционом фронту, док сам као и данас смио и хтио рећи да је УСАИД два пута довео Додика на власт, или да се ни он, ни Жељка, нијесу појавили ове године у Братунцу. Као силне чуваркуће Српства.

Али, чим сам био објективан како њима не одговара и 2018. рекао да парарелигиозни покрет Правда за Давида служи надређивању октроисаног тзв. Суда БиХ правосуђу Српске (у чему су и успјели), одмах сам постао непријатељ.

Јесу ли Невладинићи бољи саговорници од мене?

На примједбе да Вукановић тражи бирачко тијело у Бужиму као Љиљан Комшић, те да на конструкције ефбиховских новинара о агресијама и геноцидима шути, како би га звали опет у госте, самозалагавајући се разоткрива у одговорима "ти гостујеш на АТВ".

Ево нека употријеби свој ауторитет да ме БН ТВ опет зовне у госте, може и са њим заједно, па да види хоћу ли се одазвати? Они као Мртво Пувало и Брука Бумбар не смију да се појаве ако им најаве мене. Сада су тамо редовни гости и Вукановић им се захваљује на подршци, а прије десет година је раскидао плаћену сарадњу због цензуре им и рада против Српства.

Дојучерашње ДНС-режимлије, о којима је говорио све најгоре, обрнуто пропорционално Драшковићу од Свислајона, постају људи са којима се фотографише пјевајући кроз зубе. Порад осмијеха. Све се свело на максиму да његови (лични) непријатељи, морају бити и ваши непријатељи.

Од Вукановића очекујемо да се појави у Јасеновцу, Братунцу, Гаравицама, Добровољачкој, Тузланској колони, Мркоњићу или Топуском; па каже да је УСАИД престао финансирати СНСД тек 2008., а не да препоручује себе за исти сценарио.

Симић држи предизборна обећања

Кад мало боље размислим, није случајно што сам први пут срео Слободана Васковића, јунака из Сребренице, док је с њим сједио за столом. Детаље што се по Источном Рајху снима са Татицом Лавићем, који је слагао све који су га подржавали како има снимак отмице свог сина, а без да га то пита, прескочићу из своје узвишености.

Ништа противуријечно нема у мојој каријери. Ништа што сам идеолошки заступао нијесам издао, па ћу сада себи максимално дати одушка. Сада, када је непристрасност најпотребнија. Не може се политика свести на таблоидни ријалити, бар ако се ја шта питам. Барем као непосредни свједок лажи.

Ја сам му радио кампању и држао говор на митингу 2012. Још имам шифру од ФБ странице "Небојша Вукановић за начелника Требиња" и никоме је нијесам продао. Заложио сам свој образ рекламирајући га бирачима као бољи избор, јер уз њега добијају мене који ће га сигурно подсјетити на то шта је причао прије, а шта ради послије избора.

А ја памтим и држим ријеч.Оставите одговор