Јер нас се НОВАЦ тиче!

У Приједору се данас, наводно, окупља пуно људи којих се тиче. И то није спорно. Само их се идентичне ствари некад не тичу. И то је баш спорно.

петак, 31 маја, 2013 / 05:58

Фронтал од свог оснивања окупља и један већи број људи, који сматрају да је рад тзв. невладиних организација финансираних од стране страних влада и њихових агенција, оријентисан искључиво једносмјерно у заштити мањинских група, људских права, слободе и демократије.

Прецизније, да су наведене и неспорно узвишене вриједности којима наше друштво тежи, само параван за нападе на Републику Српску и њене државне прерогативе. Нико нормалан нема ништа против тога да истина о ратним злочинима (дешавање у Приједору, наводно, има то за циљ) изађе на видјело; те и ми сматрамо да сви који су чинили злочине у Приједору и другдје на територији бивше СФР Југославије, свакако требају бити именовани и адекватно кажњени.

Шта је проблем?

Проблем настаје када се под маском тежње ка овом идеалу, заправо врши сатанизација искључиво једне стране у сукобу, са циљем политичког притиска у унутрашњем и међународном смислу, те набацивања колективне кривице. У исто то вријеме, такве организације (чак и у Србији и Српској) немају ни трунку намјере да се баве, рецимо, злочинима над Србима, нити им пада на памет да учествују у таквим иницијативама. Нажалост, често се дешава и да их исмијавају или осујећују.

Вјероватно зато што се то не плаћа. Најновији примјер такве праксе је баш данашње дешавање у Приједору, које подржавају и неки активисти из Републике Српске.

Један дио нашег уређивачког колегијума је сматрао да Дражана и Дражен, иначе активисти невладиних организација Оштра нула и УНСА Гето, не знају тачно о чему се ради и да су на најгрубљи начин обманути и искориштени од стране федералне пропагандне матрице, којој требају људи српских имена и презимена, или барем боравишта у Републици Српској, како би што увјерљивије протурила своју тезу о Републици Српској као о геноцидној творевини.

Иначе, стална је пракса да се у медије ФБиХ и Хрватске зову особе (најчешће из Београда), које нити одражавају стварно расположење у заједници из које долазе, нити говоре истину о сукобу у протеклом рату. По правилу, њихова мотивација да говоре такве бљувотине се може испратити по обавезном чланству у некој из иностранства финансираној невладиној организацији.

У овом случају иза видеа у којем се појављују Дражана и Дражен, нема попратног текста шта нас се то све заједно тиче у Приједору? Он се да видјети у униформним видео-урацима исте екстеријерне позадине, који су направљени у федералној продукцији:

Текст на крају видеа, дакле, гласи:

31. маја 1992. године власти у Приједору наредиле су несрпском становништву да своје куће обиљежи бијелим заставама или чаршафима. При изласку из куће, око руке су морали носити бијелу траку.

У мјесецима који су услиједили, више од 30.000 грађана и грађанки Приједора несрпске националности заточено је у логоре. Убијено је више од 3.000 људи. Међу њима су била 102 дјетета.

21 годину касније, жртвама злочина у Приједору још увијек је забрањено право на сјећање. Њихова права се тичу свих нас. 31. маја 2013. године, бићемо у Приједору и обиљежити Дан бијелих трака.

ЈЕР НАС СЕ ТИЧЕ.

Овај текст који изостаје у случају Дражане, Дражана, Ирине, Бранка, Тамаре… у најмању руку жели да повуче алузију на Варшавски гето и нацистичку праксу означавања Јевреја, њихових кућа и радњи жутом траком, односно бојом. При том, наравно, ви не требате да знате да су и Срби означавани у Јасеновцу и другдје по Независној Држави Хрватској, јер су Срби, а прије свега Република Српска, овдје управо мета напада.

Шта кажу старији омладинци?

У разговору са учесницима Отаџбинског рата који памте дешавања на овом подручју, Фронтал је дознао да су данас актуелне и фамозне бијеле траке, заправо најобичније импровизоване бијеле заставе које означавају предају! Односно посљедица неуспјеле оружане побуне против власти Републике Српске, која је организована међу муслиманским становништвом у Приједору.

Поменути устанак против уставног поретка Републике Српске, према нашим саговорницима, десио се када је главнина војних и полицијских снага била концентрисана према истоку. Недавно смо се присјетили 12 беба умрлих у бањолучком породилишту, због чега је било неопходно пробити Коридор и избавити се из окружења у којем су муслиманско-хрватске снаге држале западни дио Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Циљ побуне је био дестабилизација позадине фронта, те могуће спајање са муслиманским јединицама у Бихаћком џепу те евентуални даљи пробој према Хрватској и уништење РС и РСК на западу.

Чување, обука и дистрибуција наоружања је вршена углавном кориштењем џамија, друштвено-логистичких потенцијала појединих џемата уопште. Након сламања побуне откривено је, наводно, да је сваки хоџа дужио сачмару "пумпарицу" и револвер, а нађена је и велика количина златног и сребрног накита, за који се претпоставља да је скупљан од становништва за куповину нових количина наоружања, што је прекинуо почетак ратног сукоба.

Оно што је најбитније – фамозни чаршафи, према нашим стручним консултантима, били су посљедица нагодбе које су власти понудиле наоружаним побуњеницима. Састојала се у томе да лојални грађани Републике Српске, који не желе да учествују у оружаним сукобима, своје куће обиљеже бијелом заставом – дакле симболом предаје!

Наши саговорници не крију да је приликом одвођења у сабирне центре било случајева мучења, злостављања и убистава; међутим ни један није могао да се сложи како су ти људи намјерно и систематски означавани бијелом траком у смислу наглашавања њихове националне припадности или њихове мање вриједности због тога, као што се имплицира у овој поруци са интернета поводом дешавања у Приједору данас

У питању је, како они кажу, била ствар чисто војно-техничке природе.

Немамо намјеру да проблематизујемо податке које су изнијели творци ових "федералних варијанти" видеа у којим се неког нешто тиче, без обзира што за те податке о броју убијених и смјештених у сабирне центре нису изнијели извор.

Просто неки од нас памте да су и припадници Војске Републике Српске носили ознаке на својим надлактицама или раменима! Да ли је то национална дискриминација у јавности, уколико се зна да је у ВРС било и Муслимана и Хрвата и разних других националности?

У то доба почетка грађанског рата у СР БиХ, нико није имао идентичну униформу, често се ратовало и у цивилном одијелу, те су траке одређене боје у одређеном дану биле једини начин да се препознају припадници исте војске. Стога ово објашњење, о визуелном показивању да се нема намјере пуцати на војску и полицију, држимо крајње логичним.

Оно што је нелогично, јесте то да су организатори ове конструкције под именом Дан бијелих трака, раније били ангажовани на пројектима који за циљ имају нарушавање Мировног споразума у Дејтону. Они кажу: Не прихватамо негирање злочина, сегрегацију, национализам и дискриминацију као политичка "рјешења" у постратној Босни и Херцеговини; али непогрешиво за све ово оптужују само једну страну и никада неће организовати сличну акцију у општинама у ФБиХ, гдје су Срби затварани, мучени и убијани (нпр. Силос у Тарчину или читаво Сарајево под контролом "Зелених беретки").

Пошто ми нисмо као федерални медији који у програм пуштају само саговорнике који на ове теме говоре само ствари које им се допадају, потрудили смо се да контактирамо Дражена и Дражану, те их питамо за њихове мотиве.

Послужили смо се неспорним чињеницама о злочинима који су се десили српском народу у Другом свјетском рату (дакле не у овом посљедњем), а који су у периоду СФРЈ били систематски прешућивани или фалсификовани, што спада у непосредне узроке посљедњих ратова, те их питали да ли су ишли на комеморације у Јасеновцу или Јадовну?

Просто, јер би могли рећи за неке друге злочине да су непотврђени.

Д&Д својегласно

Дражен нам је, у своје име, не у име ГЕТО-а, рекао: Нисам учествовао на комеморацијама досад (Јасеновац, Јадовно и остале). Треба обиљежити страдање свих цивилних жртава, без обзира из којег народа долазе. У Приједор идем први пут, сутрашњим догађајем се конкретно обиљежава страдање несрпских жртава.

(крај цитата)

Он је на неки неајсан начин поменуо комеморацију свим цивилним жртвама у Приједору, а слична визија дешавања се дала назријети и из разговора са Дражаном, која каже:

Подржавамо сутрашњу акцију у Приједору као комеморацију свим цивилним жртвама рата. До сада се наше удружење није бавило проблемом односа према цивилним жртвама ратова на овим просторима и не планирамо се бавити тим проблемом ни у будућности јер то није примарна област дјеловања нашег удружења (?!).

Такође, до сада нисмо посјетили ниједну комеморацију жртвама фашизма или отаџбинског рата иако их подржавамо.

Ипак, као што смо подржали ову акцију, тако ћемо подржати и све будуће активности за комеморацију жртава ратова на овим просторима. До сада смо се одазвали на све овакве позиве и то ћемо наставити чинити и даље.

С тим на уму, морам нагласти и да је ваш позив први позив који смо добили поводом обиљежавања страдања жртава у Јадовну (МИСЛЕ ДА ИХ МИ ЗОВЕМО У ЈАСЕНОВАЦ ИЛИ ЈАДОВНО) те да велики број иницијатива пролази незапажено, како од нас, тако и од стране шире јавности, јер за њих не сазнамо на вријеме или не знамо уопште јер се наше удружење не бави истраживањем ратних злочина и страдања цивила у ратовима на овим просторима.

Шта се нас (то) тиче?

Нас се на Фронталу тиче да из неког необјашњаваног разлога ни Дражана, ни Дражен нису ишли на комеморације везано за Јасеновац или Јадовно, да им се организације чак тиме ни не баве, али да, ето, иду сад баш на ову у Приједор. И то први пут.

На њима је да, уколико то желе, тај свој став појасне. Но, то ће морати урадити и са потписом својих организација на неке иницијативе које намјеравају прекрајати Дејтонски мировни споразум. Било коме ко има и мало соли у глави мора бити јасно шта се дешава када се удара на мировне споразуме. Или не? Добро, да појаснимо – дешава се нови рат!

Погађате, то је овај други дио нашег редакцијског колегијума, који мисли да изостанак текстуалног дијела поруке искључиво продукцијска мањкавост, па све и да Дражана и Дражен не виде који је стварни циљ Дана бијелих трака, а то је нови вал сатанизације Републике Српске и криминализација Отаџбинског рата, морали би бар знати да нико никоме у Приједору не брани да се сјећа.

Исто би тако морали знати и да се од завршетка рата прича само о злочинцима српске националности, а да неке ствари још из Другог свјетског рата, као што је убијање 40.000 Срба и Јевреја за 132 дана на кланицама Јадовна-Госпића-Пага, ни дан данас није допуштено да се каже у Хрватској. Већ се у 21. вијеку системски негира геноцид смањењем броја жртава у Јасеновцу, лупају спомен-плоче и обарају споменици, док у Козарцу напримјер, стоји споменик који су дигли тамошњи становници у сред Републике Српске.

За крај би требало једноставно приупитати: Ко све то плаћа што се дешава данас у Приједору? Можда би нам онда доста тога било јасније…57 КОМЕНТАРА

 1. „Недавно смо се присјетили 12 беба умрлих у бањолучком породилишту, због чега је било неопходно пробити Коридор“

  – I pri tome slagali, kao i svake godine do sada otkada postoji vaš portal, da je u to vrijeme bila uspostavljena Zona zabrane letova i za smrt beba, i optužili ljude koji u to vrijeme nisu ni na koji način sprečavali da pomoć dođe da su krivci za smrt tih beba. I nakon što ste ponovo upozoreni da iznosite neistine niste se od njih ogradili.

  „Оно што је нелогично, јесте то да су организатори ове конструкције под именом Дан бијелих трака, раније били ангажовани на пројектима који за циљ имају нарушавање Мировног споразума у Дејтону.“

  – Koliko se po linku vidi govorite o pismu koje je među ostalim potpisao i Dervo Sejdić, čovjek koji je tužio i dobio proces protiv BiH zbog nepoštovanja ljudskih prava. A koliko znamo, u Dejtonskom sporazumu i našem ustavu je jasno istaknuto prihvatanje svih međunarodnih konvencija i među njima i konvencije o ljudskim pravima. Znači, čovjek je naše institucije primorao da provode Dejtonski sporazum, a ne da ga naruše. A što se tiče konstatacije da RS blokira donošenje zakona na državnom nivou, zar to nije stav koji svake godine u izvještaju Vijeću sigurnosti ponavlja vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma – visoki predstavnik.
  Vaša tvrdnja kojom dezavuišete potpisnike pisma je vaš stav, a ne činjenica na osnovu koje možete ikome ispostaviti prigovor, jer argumente nemate.

  „Након сламања побуне откривено је, наводно, да је сваки хоџа дужио сачмару „пумпарицу“ и револвер,“

  – „Navodno“
  Gdje ste pročitali, koje osobe, u kojem izvještaju ste pronašli informaciju na koju se pozivate?
  Ili ustvari, ne pozivate.
  Ili jest ili je navodno? Odlučite se.
  Baš revolver?
  Niko automatik već svi revolver bubnjaš ko Bili the pljuc?
  I on je navodno imao taj revolver.
  Eh, novinarčići, ne grizite u činjenice ako ste krezubi.

  „Састојала се у томе да лојални грађани Републике Српске, који не желе да учествују у оружаним сукобима, своје куће обиљеже бијелом заставом – дакле симболом предаје!“

  – E ovo je još najbolje od svega.
  Znači, lojalni građani da istaknu znak predaje.
  A nelojalni?
  Pitanje za novinara, da li su njegovi roditelji ili on ako je bio punoljetan, (mada što se tiče stila sumnjam da je bio i rođen) istakli bijeli čaršaf.

  I što nisu? Zašto su baš oni odlučili da ne budu lojalni građani?

 2. Одличан текст!

  Е сад ће ударити ови федералеси из 5. Корпуса по вама- јер кад неко на тему ратних злочина спомене евентуалне злочине над Србима у протеклом рату (који су, како и рекоште, предмет спрдње, омаловажавања и негирања од стране несрпског дијела овог несретног протектората..) – исти бива проглашен србофашистом, ксенофобом и негатором злочина 😀 Ми никако да прихватимо- а преко петнаест година нам се то туви у главу- да су Срби ексклузивно злочинци, и да жртве рата постоје првенствено на муслиманској страни, и нешто малчице на хрватској- а процјењених 23000 страдалих Срба у протеклом рату су, евидентно, сви погинули од самоопаљивања, чистећи лично оружије.. 😀

 3. Prijedorčanin sam i bio sam tada u njemu. Kada sam došao uveče kući , bio sam angažovan u odbrani grada, moja žena i djeca su stavili na balkon bijeli čaršaf, kao i sve komšije i srpske i muslimanske nacije, a ukući je bilo taj da preko 20 komšija muslimana i Hrvata pošto ih je žena pozvala da bi se osjećali sigurnije. Ljudi suživi, zdravi , mogu da potvrde. Ukoliko to iko dokaže da je neko naredio nošenje bijele trake, ja bih bio u stanju da izvršim harakiri. To su laži i obmane, to dobro znaju Prijedorčani svih nacija koji su se zatekli u gradu.
  Ne kažeem da nije bilo neljudskog ponašanja od strane mojih sugdradjana u ratu, kao što ih je bilo svugdje u BiH, na svim stranama, i moji sugradjani su za to osudjeni , što nije slućaj sa onima koji su vršili zločine nad mojim narodom.

 4. Мало сутра они не знају у шта су се упустили! Паре су им драже од рођене мајке. Кад видим овакве текстове стварно се обрадујем. Нема шта да се мисли – то су људи који су небитни.

 5. Što se ovaj ex pravi nevješt, da je glup, nije, ali drskost je veće zlo od gluposti. Pa režim i nevladinčići, kako ih ti zoveš, pišaju u istu tikvu, ista meta, isto otstojanje, isti gazda.
  Što kum Stanković ne plaća poreze, što crkva ne plaća poreze,što emir ne plaća poreze ,što je ovo država nebuloza, što je država majka kriminalaca, haračlija, lažova , uništivača i poništivača drzave? E, ex, ako ne znaš,a znam da znaš, pitaj firčija, svoga šefa.

 6. „За крај би требало једноставно приупитати: Ко све то плаћа што се дешава данас у Приједору? Можда би нам онда доста тога било јасније…“

  Ово је поента и оно на чему инсистирам да ми одговори многопоштовани корисник Имортал и слични „антифашисти“ (фактички антисрби), а они то крију као змија ноге. Јасно је да су им ставови директна посљедица извора финансирања. И такви су вође протеста против власти, управо оно што сам навео у коментару о годишњици протеста, више од пола су унитаристи и србомрсци. И ми ћемо да се бунимо и као овце да слиједимо оне који нису одредили ни циљ ни начин отпора, а они ће да се уплусају. Мудро, нема шта!? Већ сам у једном од текстова навео да ненародну власт требају да смјењују они који су стварали републику Српску (радници и борци ВРС), а не они који је руше.

  Овдје су добили задатак да налијепе етикету „наци-фа“ Србима, који су једини били антифашисти на овим теренима, па се потенцирају траке.

 7. На другој теми сам г-дину „Приједору“ написао да сам имао информације с друге стране и да су Муслимани из правца Козарца бацали гранате на касарну и тако започели рат у Приједору. Тај напад се може описати и овако:

  http://www.youtube.com/watch?v=Bf6utpSuRUw

  И кад су „добили по носу“, онда цвилење. Моја мајка је првим возом након ослобађања Приједора отишла да однесе храну и средства за хигијену тој муслиманској породици. Живјели су у непосредној близини касарне и дружили су се с официрима ВРС. Једино што сам од њих чуо у негативном контексту јесте убиство неке дјевојчице у комшилуку и то ми је као човјеку страшно. Но, за злочине и убиства затвореника многи су одговарали у Хагу и пред судом БиХ. Све се уклапа у слику о „истини“, по којој су Срби лоши момци, а с друге стране жртве.

  O овом нигдје не чујем ни ријечи, нити да је ико осуђен:

  http://www.youtube.com/watch?v=tRhHZdYytyE

 8. Све, све, али овај наказни фазон са „бијелим тракама“ је превазишао све границе поимања здравог разума! У оном нашем сукобу, гдје је готово свако познавао сваког по имену и презимену и поријеклу и рођењу и опредјељењу, е ту онда обиљежити муслимана да је муслиман, стварно исчашена конструкција!

 9. Ух које су то мустре, чудо једно x-(
  Сви одреда ми изазивају дијареју 😛 И као што се некада говорило, као да су прогутали транзистор када треба да причају о својој улози и иних НВО, а од бујице ријечи ништа значајно за закључити, е такви су!
  Заиста нисам противник тога да се утврде чињенице о страдањима, као што каже чика Приједор.Сем тога сјећам се једног разговора са пријатељем из Приједора и дешавало се доста тога ружнога, али ове прдекане од људи сигурно немају племените циљеве!!!
  Фронталу похвале за текст!

 10. Посредством инспектора Драгуљчета:

  http://img28.imageshack.us/img28/7991/branislavtesanovicdraza.jpg

  Суад Демировић 27.1.2013. коментарише фотографију:

  „građani BiH..raja iz Banja Luke i Bihaća na jednom konstruktivnom druženju u Bihaću u nadasve prijateljskoj atmosferi..raja koja je odavno shvatila da i mi i naša pokoljenja imamo pravo na život dostojan čovjeku .. — with Alexander Leonidovich Kaidanovsky, Edin Moranjkic, Mirjana Tesanovic, Dražen Crnomat, Deni Odobasic, Drazana Lepir, Бранислав Тешановић and Hasib Beganovic.“

  Бранислав Tешановић је учествовао са Миленком Киндлом (познатим србомрсцем) у пљувању по мојој маленкости на тајној групи, што објавих у коментару овдје:

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=33747#komentar%29

  Дражана Лепир и Држен Црномат су јунаци видео снимка објављеног овдје и били су у врху организације бројних протеста, па и ових везаних за ПП. Наравно, „књишки мољац“ Тешановић (беспосличар и главно њушкало свих збивања) је свеприсутан. Г-Ђу Тешановић не познајем лично, али инспектор Драгуљче има податке да је била члан СДП-а и да је обезбједила неку кинту за организаторе протеста, те тиме купила битну улогу у одлучивању. Знам да је врло интелигентна жена на основу њених интернет коментара. То је та раја.

  😉

 11. E, sad me slušaj Dražene.
  Taj podatak je 100% tačan i bio je objavljen davno u Kozarskom vjesniku, čini mi se odmah poslije rata u tekstu o dešavanjima 31. 5. 92.
  Oko zgrade radio Prijedora za zelenim beretkama uhvaćen izvjesni Jadranko Tešanović i imao jekod sebe na listu papira ucrtan jedan dio grada sa jasno označenom kućom porodice čije ime neću sad da spominjem ,i napisano: Likvidirati porodicu …
  Šta je bilo sa Jadrankom Tešanovićem, ne znam, mada znam šta je zaslužio dok je imao zadatak da likvidira mnogočlanu porodicu.
  Eto odakle vjetar duva, odakle imam zazor od Tešanovića. mada mogu da budu i predrasude, a ne moraju. Što maca okoti, miševe lovi,
  Podatak o Jadranku je vjerodostojan, jamčim životom

 12. Ja razumijem „Dražena i Dražanu“, da nemaju pojma o čemu pričaju ali da pričaju, i da će tako svašta pričati, za novac i za glupost (jer, realno, jebeš novac).

  Al’ meni nije jasno ko ovog pacova Tešu može smatrati za… čovjeka? Ne htjedoh ništa reći na temi o Parku, al’ stvarno. Pacov. Iz podruma, memljivog.

  A ovo u Bihaću, čini mi se da je „Paviljon“, kod samog mosta. Nisu im neki ćevapi.

  I ne znam jesu li iskoristili priliku da odu na Garavice?

 13. Срам вас било! Групица љубитеља новчаница којој ништа осим њих није свето. Хвала Фронталу за текст.

  Жртве не могу да запале свијеће без специјалаца, неки други могу да изводе перформанс. Ово је толико дегутантно, овако се не понашају жртве.

  По оствареном повратку у Приједор види се колико су страдали.

  Срамота и за локалну власт шта је дозволила, такође срамота и за наше телевизије.
  Бакицу, Српкињу, којој су побили читаву породицу у Козарцу су пустили да каже двије реченице неки дан, а некима су дозволили да причају научене, унапријед осмишљене говоре. Нису нама криви други, сами смо себи криви.

 14. Turimtikitu, 01.06.2013. 00:31:33

  Знамо ми већ за ово из суда БиХ и хашке инквизиције. Сви одговорни су више него кажњени. Било би фер да сте приказали и нападе на Приједор из правца Козарца.

  Ево, препоручујем да Ал Џазира (исламска телевизија) прикаже и страдање Срба од стране „браће“ Муџахедина, одсјецање глава и тако то:

  http://www.youtube.com/watch?v=tRhHZdYytyE

  Јако вулгаран ник имаш! Срамота за неког ко оплакује жртве.

 15. Нема многопоштованог уживаоца Имортала да нам саопшти је ли он био у Јадовну и данас у Приједору. Занимљиво би било да нам он из прве руке разјасни мотиве ових НВО и колико се НОВАЦ тиче.

 16. Молим вас да не користите термин невладине организације, нажалост то су и наши политичари и тв куће усвојили јебем их глупе.

  Регистровати у Суду Српске можеш само Удружење грађана, такав
  је закон.

  Иначе ове Драженке двије, па ону сподобу која се представља као жена у црном, разне Кандићке и Кандиће мушке треба наградити по заслугама када дође за то вријеме, колико видим како се невоља приближава неће дуго чекати свој џек пот.

 17. Obično ne koristim izraz Balije, ali ne znam kako bih drugačije nazvao češnjaka i njemu slične. Šta bi sa zločinima protiv srba 29.05.1991 u Prijedoru? Šta je bilo sa snajperistima po zgradama u Prijedoru, i oni su bili obilježeni radi lakšeg prepoznavanja. Koliko sam čuo, Ženevska konvencija ne važi za njih. O tome ne pričaš. Samo jedan primjer ratnog zločina tog dana koji nijedno tužilaštvo nije obrađivalo, napad na sanitet vidno obilježen kod podvožnjaka u Prijedoru. A što se tiče broja žrtava u Prijedoru, pa ko obnovi Kozaraca onda, čovjeka? Zločina je bilo na sve strane i to niko ko je normalan ne osporava, ali je tužno što je samo jedna strana okrivljena za sve. Istina će ipak izaći na vidjelo jednog dana, barem poslije ovog popisa koji predstoji, pa da vidimo koliko je Sarajevo otvoren grad. Jeste, ali isključivo za ljude islamske vjeroispovjesti.

 18. Sva sela muslimanska oko Prijedora u drugom sv ratu su bila ustaška legla, za hrvatska to se podrazumijeva. U jednoj priči Nikoletine Bursaća Branko Ćopić lijepo opisuje selo Čarakovo kao ustaško gnijezdo. Kada su partizani oslobadjali grad, nisu mogli da prodju od S Mosta tim putem , upravo zbog toga, nego su prešli Sanu i kroz srpska sela došli do grada.
  To važi i za ostala sela. Ko mi dokaže da je bilo u tim selima partizana do septembra 43. , ja ću ga krke odnijeti od PD do Mrakovice gdje od hiljada imena boraca koji su se borili protiv fašizma ima toliko muslimanskih imena da se mogu nabrojati na prste ruke.
  Kozarac je ispod same Kozare, a malo dalje u srpskoj Lamovitoj formirana je 21,5.42. Prva krajiška brigada u kojoj je bila moja majka bolničarka od osnivanja brigade do kraja rata. Brigada je bila 99% sastavljena od Srba.Istina, bilo je i muslimana i Hrvata, ali kasnije , i vrlo, vrlo malo.
  Tako je bilo i u cijeloj BiH.
  U Sarajevu nisu mogli da nadju muslimana već su dovelmmka od 23 god iz rijepolja Vladimira Perića Valterakojega su sa ustaše ubile dok je dizao u vazduh jedan trafo. On je branio SA od sarajevskih ustaša.
  I, svi jučerašnji sa bijelim trakama su potomci ustaša i domobrana, i jedino za čim oni žale je što se nije ponovila 1940. No, da ne budem neiskren, bilo je zločina nad nesrbima u PD, i oko njega, i zbog toga mi je žao. Ljut sam na prijedorsko rukovodsto, na pokojnog Simu Drljaču i ostale ššto su to dopustili , što su to traljavo i neznalački odradili, na našu štetu, što su dopustili da i naši neljudi čine zločine , jer mi nismo oni.. Mnogo je nevinih nastradalo, i iskreno žalim, jer nisu oni krivi što su im djedovi bili ustaše koji su pjevali:
  koliko je pored Sane vrba
  tolko ćemo povješati Srba.
  Poglavniče, kune ti se cvijeće
  u Prijedoru Srba biti neće.

  U PD je bilo mnogo Jevreja koje su upravo oni doveli kao naarod do nepostojanja. Sve su ih pobili u drugom ratu i poslali u Jasenovac.Srpska sela su ne od dragosti bježala u Kozaru , u partizane.

 19. Дефинитивно је потребно разоткрити позадину свега,нарочито око тих ознака,за шта су слиужиле,ко их је носио и зашто.Ако је неко и обележавао несрбе на тај начин,зна се ко је и због чега,има своје име и презиме и непотребно је то сматрати нападом на РС.

  Тражити неку врсту оправдања у томе да су нас исто тако обележавали у ДСР је бесмислено.

 20. Mnogi i ne znaju šta se tačno desilo u Prijedoru,a skloni su osuđivati.Mnogima je obraz đon što bih rekao naš narod.Nemam ništa protiv da se obilježava sve ono što neki smatraju važnim,ali smatram da se i drugima da isto pravo.Porodice stradalih Srba u Dobrovoljačkoj ulici nemogu da polože vijence na mjesto stradanja njihovih najmilijih,već to čine nekoliko stotina metara dalje i uz obezbeđenje velikog broja policajaca.Sa druge strane ulice tog „multietničkog“ grada se zviždi i protestuje.Ovi se mirno šetaju Prijedorom i niko im ništa ne osporava ili brani.Danas ima više Bošnjaka koji mirno žive u Prijedoru,nego Srba u Sarajevu.Prije rata je bila slika drugačija.Ovima što su stigli iz Travnika predlažem da urade snimak porušenih a neobnovljenih kuća na teritoriji njihove opštine i da saopošte čije su to kuće.A u Prijedor je sva imovina obnovljena i vraćena njihovim vlasnicima.

 21. Bigeru, definitivno bi ti volio da je to istina, ali znaju oni koji su bili u PD u to doba, i zna Onaj gore da to nije istina. Ja sam taj dan nosio vezanu bijelu vrpcu na epoleti , kao i ostali iz moje čete koji smo bili taj dan na položaju kod mosta , mjesta gdje su zelene beretke preplivale Sanu ,ubile vojnike kod hotela i ušle u grad.
  Spreman sam na samospaljivanje usred grada ako je to istina.
  Nastranu sve zadjevice i prepucavanja izmedju nas dvojice, ali ovo garantujem životom, vjerovao ti ili ne.
  Beretke je predvodio Slavko Ećimović , hrvatski skstrem, a koliko je zaslijepljen vjerovao u pobjedu govori i ovo: Ostavio je porodice, svoju bratovu i roditelje nedaleko od mosta , gdje su živjeli u većinski srpskom naselju. Raditi protiv komšija i Srba, a ne povući porodicu odatle može samo exstrem i budala koja je sigurna u pobjedu. Nažalost, iz toga naselja su taj dan u odbrani grada izginuli momci, i opet nažalost, osveta je proradila, nesavjesni pojedinci su se osvetili nad njegovom porodicom koja nije kriva što je on bio takav. Prolazeći tim putem vidio sam da mu djeca obnavljaju kuću na tom mjestu.

  Dakle, bigeru, definitivno nije bilo bijelih traka kojim su obilježavani nesrbi. Na tvoju žalost. Medjutim , tvrdim da je u Prijedoru, , nažalost, nešto i pogrešno odradjeno, bilo je onoga što nije trebalo i nije smjelo da se uradi onako kako je odradjeno. No, bilo je kako je bilo,popraviti ništa ne možemo , bio je strašan rat, najvažnije je da su Prijedorčani odbranili svoj grad i živote svojih porodica, i s tim se ponosim. Drago mi je da se dosta Prijedorčana nesrba vratilo. saradilo kuće , samo dobro bi bilo da i oni , i mi, imamo posla da živimo od svog rada.

  @ turimamisvojojkitu

  Da, na Korićanskim stijenama počinjen je zločin i za to su počinioci debelo kažnjeni. I, neka su.
  Ali , turimamisvojojkitu ,zločini su bili i na ostalim stranama, i za te zločine malo ko da je odgovarao. Tako je stvarana , zapravo, tako su pokušali da stvore bosnu, pa su popušili.

 22. „Spreman sam na samospaljivanje usred grada ako je to istina.“

  Немој да те то спречава…
  Све у свему,ако судимо по теби или Рамушу,није уопште искључено да је некој будали пало на памет да обележава несрбе по угледу на нацисте.

 23. Не знам да ли је то тачно или није,јасно сам рекао да треба недвосмислено утврдити о чему се радило.

  Ако јесте,ту опет нема основа за нападе на РС,јер је то масло неког идиота.А након свега у рату и овог што се дешава око нас,идиота нам не недостаје.Ако није,хвала Богу,само нам је још то требало.

 24. Неспорно је да је било злочина у општини Приједор и одговорни су процесуирани и осуђени. Шта се изнад тога жели?

  Жеља режисера јесте да се прикаже да је Република Српска настала на злочинима или измишљеном геноциду?

  Из њиховог филма је јасно да се преко радио Приједора позивају несрби да окаче бијеле заставе, као знак предаје, јер је у току рат на националној основи. Свако може изгубити живот само зато што је Србин, Хрват или Муслиман. Данас се злонамјерно направити лажна асоцијација с означавањем Јевреја жутим тракама и помињу се бијеле траке, што је лаж. Страдање Муслимана се жели изједначити с геноцидом над Јеврејима. А ови злочини су ОСВЕТА – посљедица, а повод је напад из правца Козарца на Србе, исте оне који су испод Козаре страдали од очева и дједова савремених нападача.

  Кад све повежемо и саберемо број стардалих Срба на Козари у 2.свјетском рату и геноцид над српским становништвом, може се рећи да је СРБиХ (као и СР Хрватска) створена на геноциду над српским становништвом, чиме је значајно проимјењена демографска слика у општини Приједор.
  Такође, Атиф Дудаковић (и поред јасних видео снимака) је и данас на слободи, злочини муџахедина (који су одсјецали стотине немуслиманских глава у овом рату) нису добили епилог на суду, а људи из ратног муслиманског врха и данас играју значајну политичку улогу (син Алије Изетбеговића, Златко Лагумџија, Харис Силајџић). Постоје јасни документи о оснивању тзв. патриотске лиге, паравојне СДА формације годину дана прије рата, што указује и на удружени злочиначки подухват, који никад није кажњен.

  Да истина о геноциду над Србима није гурнута под тепих и да није грађено „братство и јединство“ на лажи, да није омогућено усташким џелатима да 1943, 1944, 1945. пређу на побједничку страну, не би ни дошло до овог рата. Данас се исто ради, што је пут ка новом сукобу. Бошњаци га у доброј мјери и прижељкују, јер наивно мисле да ће им хришћанска Европа дозволити исламску БиХ, а не виде да су жртвовани у прошлом рату од стране оних који су им глумили пријатеље.

 25. @ turišsvojojmamikitu
  Stidiš se svojih amidja i dajdji, babuka i diduka? Jesu tjerali moje Kozarčane u Jasenovac, jesu ubili Valtera, jesu bili Antini cvijeće, ali to je tvoja povijest, ili istorija, ne stidi se toga. I moji su bili prvoborci od 41. ,kada su oslobodili prijedor u drugom sv ratu, pobili su dosta tvojih rodjaka, ubili su sudiju koji je osudio na vješanje Miru Cikotu, napravili su Goli Otok, ali šta mogu, moji su.
  U poslednjem otadžbinskom ratu smo stvorili Republiku Srpsku, momentalno nije onakva kakvu bismo željeli, u rukama je kriminalaca i haračlija, što je vama po volji, ali sredićemo i to. Već smo na domaku toga cilja. Opet ćemo se izdići kao feniks i dobro došao je svako bez obzira na naciju, samo neka postupa po zakonima Srpske, našega ponosa.

 26. Но да се вратимо теми:

  Позивам удружења „Оштра нула“ и УНСА ГЕТО да организују пројекцију филма „Љуби брата“ ( http://www.youtube.com/watch?v=tRhHZdYytyE ) и покрену петицију за кажњавање злочина и над српским становништвом, те организују неколико аутобуса крајем јуна за помен жртвама усташког злочина у Јадовну!

  Лично ћу се потрудити да им затворим финансијску конструкцију за ових неколико пројеката.

 27. http://banjalukain.com/hronika/nemam-nista-sa-slavljem-dana-bijelih-traka-to-je-obicna-gej-parada

  Занимљиво да ову лаж промовише хашки официр Рефик Хоџић, који је данас директор за комуникације у Међународном центру за транзициону правду у Њујорку, ма шта то значило. За ову причу је значајније да је Рефо био портпарол судског вијећа и секретеријата Хашког трибунала. Рефо би и да тужи и суди, а није био у Добровољачкој да види апартхејд и сегрегацију.

 28. Isti stil oraganizacije, a i sadržaja, kao Gej prajd. Što veće privlačenje pražnje, to veći otpor većine, sve medijski praćeno, oni dokažu svoju poentu … ovaj put, o našoj genocidaškoj prirodi i potrebi da se „denacifikujemo“. Načini na koje ćemo se „denacifikovati“ su svima nama poznati, instrumenti: od prvog zamjenika sekretara, preko visokog predstavnika, do ovih likova koji bi da žive od Soroševih i inih para mlateći šupljak.

  Ovakvim sranjima samo ne treba davati pažnje, pa u izvještajima svojim poslodavcima neće imati rubriku sa slikama represije lokalaca, što će rezultirati manjim interesovanjem za ovakve projekte i hehe Mirna Bosna….B-)

 29. Ovo sa bijelim trakama je jedan najobicniji cirkus, kao i sve sto dolazi iz federalne kuhinje. Zao mi je ovih par budaletina iz Banja Luke koji su namagarceni..a mozda i nisu. Poznavajuci Drazenu vjerujem da je ona znala o cemu se radi a ni ovaj Drazen mi ne djeluje blesavo pa da nije znao da se ovim cirkusom direktno pljuje po srpskim zrtvama.

 30. Ovo sa bijelim trakama je jedan najobicniji cirkus, kao i sve sto dolazi iz federalne kuhinje. Zao mi je ovih par budaletina iz Banja Luke koji su namagarceni..a mozda i nisu. Poznavajuci Drazenu vjerujem da je ona znala o cemu se radi a ni ovaj Drazen mi ne djeluje blesavo pa da nije znao da se ovim cirkusom direktno pljuje po srpskim zrtvama.

 31. Зато што из неког разлога мене проглашава Хрватом и усташом настојећи да на тај начин нешто докаже,мене ваљда да понизи,а то је класичан расизам.

  Ја сам „Хрват“ па сам мање вредан.Ближи је расизму нег’хуманизму и то је катастрофа.

 32. Бигер Тригер, 02.06.2013. 11:19:03

  Само ти, дијете, ради свој посао! 😀

  Нисам те прогласио усташом већ „полуусташким Семовим нахоњчетом“, а теби је јасно зашто то јеси.

  Нико теби не брани да будеш било које нације и вјере, али се овдје лажно представљаш. Не знам по чему је онај ко те на то подсјети расиста?

  „Опетовано је реч која се сигурно користи на овим просторима,у нашем језику.“

  У вашем језику се користи, али не у српском. На овим просторима се користи низ варијанти српског језика. Ја не браним никоме да свој језик зове црнски или горски. Само ми нико не може натурити да говорим босански. Упорно скрећеш с теме. Јесу ли тебе обиљежили бијелом поњавом у Дервенти 1992.?

 33. Отприлке…ти си расиста сигурно (према томе лажни хуманиста) према свим параметрима,а ја сам „полуусташа“ само по твојим мерилима.

  „Спам“ сигурно није српска реч према свим критеријумима,а опетовано само по твојим.

  Sapienti sap.

 34. Dražene, ne diraj mi bigera. Nije on jedini Srbin , ne po rodjenju nego po zanimanju. Ti su na cijeni kod firčija,počevši od emirnemanje, a sve plaćani haračparama.
  Ne mogu nikako da zaopravim donatorske akcije njegove gospodje mamekoja je nesebično davala sve od sebe našoj vojsci u ratnoj Derventi. Sjećam se i uplalanog gologuzana bigerčića koji moli mamu da ne ide sa čikama , da ostane s njim. Stoga potpuno razumijem što mu je srpaska vojska mrska,što sanja bijele trake u mome gradu odakle je bilo najviše čika u društvu njegove mame.
  Ima dosta toga i u genima, ali i traume iz djetinjstva čine čudo.Zato što god biger kaže , otpiši mu Dražene na genetski kod, i na traumatično djetinjstvo. Dijete samo u mraku, a napolju gruvaju granate. A, majka sve radi da prehano porodicu.

 35. Бигер Тригер, 02.06.2013. 13:09:09

  „Sapienti sap.“

  Ја већ био повјеровао да је тебе Приједор склепао током ратних операција на Плехану, а сад се јавља и зрно сумње да потичеш из сјеменовода американоида Магнатере.

 36. Draženeeeeee, pa čika prijedor ništa ne sklepava, već sve radi valjano, s ljubavlju. Biger je izbigovan prije rata, to je grupni, timski projekat , po principu , malo ja-malo ti, gdje ja stadoh-ti produži…, pa je i to jedan od razloga bigerovih frustracija i razloga njegovog opijanja, jer nije lako ne znati ko je tata, čija loptica je upala u mrežu.
  Stoga je naš biger izgubio povjerenje u ženski rod i odabrao partnera obučenog u dugine boje. Ja lično nemam nikakvih predrasuda prama toj populaciji, naravno ukoliko njihova intima ne prelazi njihov prag, ukoliko ne paradiraju ulicama , a biger je zagovornik paradiranja. I onoga u bojama duge, i s bijelim trakama. Svaka njegova riječ izvire iz dubokih trauma ,i iz zbrdazdola izmiksanih gena.Stoga čika prijedor ništa ne zamjera svome bigeru.

 37. ALIJA IZETBEGOVIĆ-DA,BIO SAM SRBIN

  BEOGRAD – Jedna zanimljiva izjava u rubrici „Izjava sedmice“ iz 1991. godine nalazi se u beogradskom nedeljniku „Vreme“, a doslovno ima sljedeći sadržaj:

  Alija Izetbegović: „Da, bio sam Srbin dok još nisam znao tačno ko sam i šta sam. Bio sam se poveo za starijom braćom, koji su bili opredeljeni kao Srbi, između dva rata. Ali kad sam malo razmislio, video sam da nisam ni Srbin, ni Hrvat, nego Musliman“.

  Izvor: VREME, izjave nedelje u 1991. godini.

  KOMENTAR:

  Poznato je da pripadnost nekom narodu nije stvar svjesne odluke, nego je to stvar srca, a srce ne možeš prevariti. Ako si bio Srbin 40 godina života, ti ne možeš postati nešto drugo.

  Da govorim istinu, svako se može uvjeriti na sebi, tj. svi mi znamo da nas nitko na svijetu ne može uvjeriti da iskreno postanemo nešto
  drugo od onoga što smo primili kao naš identitet još u djetinjstvu.

 38. Ауууу, ал си их сјеб’о ево се већ више од два саХата не јављају са Фронтала на овај твој папир из беха УДБЕ!?!? :-)))

  Биће да им омражени Миле Додик не мере ништа, ал’ ће те им до’акати Адис, ти и проф Миодраг Хипи Живановиђ! Аферим турци!

 39. Heh,koji cinizam.
  Kad Al Dzazira prenosi gnusne lazi o ucescu JNA u gradjanskom ratu to je onda OK?
  Kada Avaz i ostala sredstva informisanja u BH napadaju temelje mirovnog sporazuma u BH,kad pisu o “agresijama“,(naravno precutkujuci pokolj onih 200 srpskih civila kod Mrkonjica u kojemu je ucestvovala vojska iz Splita i Omisa),kad pisu o genocidnosti Srba i Republike Srpske….onda je to OK.
  Fuj…licemjerje nema kraja.

  Znaci Srbin mora da cuti,pogne glavu i kao ’41-e da pruzi vrat.
  SVaki pojedinacni zlocin nekog Srbina se mora mantrati do besvijesti dok se koljac Oric slavi kao heroj.

  Koalicije poput prvog Marta i slicne proustaske ogranizacije mogu da divljaju okolo a mi da cutimo i to da cutimo i na svojim portalima.

  Malo Morgen Meine Damen und Herren.

  http://www.youtube.com/watch?v=T4mfM9O3Fcc

 40. Брука и срамота Адисе. Баш због таквих као што си ти Босна и Херцеговина не може напријед и осуђена је на распад. Својим гурањем и промовисањем државе и агенција на силу, ништа добро нећете постићи. Босна на силу не може бити држава. Слободољубиви свијет је одавно почео отварати очи и увидио да постоји и друга и другачија истина од оне из сарајстанске махале. Жао ми је искрених, правих муслимана који су такође жртве „грађанске“ кухиње…само знај да је због таквог чињења држава Република Српска све трајнија и чвршћа категорија.