Мало им пара из САД и ЕУ: Станивуковић се састао са страним агентима

Званично је објављено да је градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима одржао је састанак са представницима више невладиних организација које дјелују на подручју Бање Луке. Није објављено којим критеријумом су одабране баш ове организације?

петак, 7 маја, 2021 / 16:51

Ту је једино УДАС примјећен као организација која има другачији, јасно одређен профил. Односно, не бави се примарно утицајем на друштвени живот уопште, са нагласком на политику и предизборни период, уз фаворизовање сарајстанског унитаризма.

То још додатно нејасним чини критеријум по којим су ове НВО финансиране новцем грађана страних држава, тј. из буџета страних влада, битне да се са њима разговара о нечему што се назива Кућа људских права? Можда им је заједничко што никада не користе српско писмо?

Изједначавање усташа и четника је ИН или ОК?

При том, најмање једна од ових организација, Оштра нула, активно учествује у фалсификовању историје и развијању вјерске и националне мржње на лажима, као што је случај Дана бијелих трака у Приједору. Тим више, ова организација је вршила јавну хајку на члана партије и блиског сарадника градоначелника Станивуковића, народног посланика Јелену Тривић, покушавајући да као чињенице протури старе титоистичке лажи о једнакости четника и усташа.

Оштра нула, маргинална организација која на дешавањима окупи десетак људи (своје чланове и никога више), не може представљати било кога. Евентуално страни капитал, али већ постоји организација у делегацији која се преко портала бави тиме. Поготово се не може представљати као неко ко се брине о непристрасности и људским правима, пошто не иду и не посјећују комеморације жртвама које су српске националности, већ само на оне које се спонзоришу и плаћају.

Само на овом примјеру, види се више него једна недосљедност политике обећане приликом предизборне кампање, када је Станивуковић снимао себе како га хапсе на литијама против Мила Ђукановића у Црној Гори.

У саопштењу градске управе се још у оригналу каже:

Током састанка је истакнуто да нова градска администрација има намјеру да врата Градске управе буду отворена за сарадњу са свима и за све добре идеје, те је у том смјеру одржан и данашњи састанак.

Између бројних тема, разговарало се о могућностима кориштења јавних простора, успоставаљања Куће људских права у Бањој Луци, положају особа са инвалидитетом у локалној заједници, транспарентности рада градских слузби, те о комуналним таксама.

Данашњем састанку присуствовали су представници: Хелсиншког парламента грађана, УДАС-а, Трансперенси Интернешнал БиХ, Оштре нуле и Удружења за промоцију европских стандара и унапређење пословног амбијента "Kапитал".