Шандонг дошао по своје: Енглески језик Влади РС ближи од кинеског (и српског)

Шта мислите о оваквом уводу у вијест: Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бањој Луци, са делегацијом кинеске компаније 山东国际电源股份有限公司, коју је предводио замјеник директора Менг Јан (孟艳)?

субота, август 29, 2020 / 11:40

Ово не може овако, зар не? Влада Републике Српске званично се обраћа на српском језику, а не на кинеском и ту сте сасвим у праву да то не би било у реду.

Због чега је онда након јучерашњег састанка било сасвим у реду написати име кинеског предузећа на другом писму и језику (енглеском), али ето никако не може на кинеском или српском? Већ смо ово питали у јуну, па онда и у октобру 2018. године, али у писмености и језичко-азбучној самосвијести у Влади РС, чак ни у случају Шандонга, ништа се двије године није промијенило на боље.

Англополтронизам царује.

Из неког разлога, чак и ако се компанија представља на енглеском, а не како се како смо ми написали горе у уводу "Шандонг гаоусу јитуан јуксиан гонкси", сасвим је неприхватљиво написати Шандонг хајспид груп корпорејшн, ДОО, јер сви језици који се пишу латиницом имају првенство над српским језиком и писмом.

Просто српски језик није достојан да се њим пишу енглеске ријечи, па често и имена западноевропских полубогова за наше портпароле не могу се писати, већ искључиво на њиховом језику. Писати српским писмом стране ријечи (посебно енглеске) тешко је огрешење о вјеру и идентитет наших портпарола, чији политички господари се на изборима представљају као чувари српства и Српске.

То, што се Бања Лука пише неписмено као Бањалука, већ је редовна правописна схизофренија, коју је неко озваничио и у правописну, па то ни не стижемо замјерити. Но, ево како је то из Владе РС саопштено у оригиналу:

Портароле не плачи, Шандонг је на Рачи

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бањалуци, са делегацијом кинеске компаније Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd, коју је предводио замјеник директора Менг Јан (Meng Yan).

На састанку је разговарано о могућностима сарадње са овом компанијом у различитим пројектима изградње и модернизације путне инфраструктуре у Републици Српској, при чему је делегација кинеске компаније Shandong Hi-Speed Group Co. Ltd. изразила заинтересованост за учешће у изградњи диониоце аутопута од Вукосавља до Раче.

Премијер Вишковић истакао је да је изградња аутопута који ће повезати Бања Луку и Београд стратешки приоритет Владе Републике Спске, те поздравио заинтересованост кинеске компаније да учествује у изградњи дионице од Вукосавља до Раче.

На састанку је договoрено да ће разговори о овом, као и о другим потенцијaлним пројектима, бити настављени у наредном периоду. Осим премијера Вишковића, данашњем састанку присуствовали су и министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар финансија Зора Видовић и директор Јавног предузећа "аутопутеви Републике Српске" Душан Топић.Оставите одговор