Аутопут БЛ – Приједор: Кад не знамо енглески, правимо се Кинези

Обично остане непознат примјењивач латиничења за новац пореских обвезника Српске, али у овом случају се потписала извјесна Николина Малчић, која када не зна како се нешто изговара и пише – остави на другом писму и језику у званичном документу Владе РС.

субота, јул 7, 2018 / 18:06

Постављамо питање: Шта да је Николина наишла на нешто што је написано кинеским писмом? Да ли би у том случају копирала и послала саопштење у којем би писало "Неђо Трнинић потписао Протокол о сарадњи са представником кинеске компаније 中国山东对外经济技术合作集团有限公司?

Николина није први кривац за овакву азбукоубиствену, латинично-англицизаторску хегемоничну политику, већ прије свега Министарство просвјете и културе, те образовне институције и културне установе, које не само да овај проблем не санкционишу и критикују, већ су његов предводник и унапређивач. Но, то никога ко узима масну плату да копира реченице на енглеском језику у текст на српском, не ослобађа од личне одговорности. Нити грешака у правопису.

Саопштење прилажемо у цјелости и без измјена, изузев наглашавања духовног полтронизма, незнања и аутошовинизма какав се његује у Влади Српске.

Трнинић и незнани кинески представници

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић потписао је данас, 07.07.2018. године, у Софији, са представником кинеске компаније China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD of Shandong HI-Speed Group Co; Ltd. Протокол о окончању преговарачког поступка у вези изградње аутопута Бањалука – Приједор.

Потписивањем овог протокола стране потписнице потврђују окончање преговарачког поступка и потврђују да ће договорени нацрт концесионог уговора бити предмет даљих сагласности Комисије за концесије Републике Српске, Владе Републике Српске и Владе Народне Републике Кине, као и предмет мишљења Правобранилаштва Републике Српске.

Такође, у склопу Самита "16 +1" који се одржава у Софији, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић потписали су данас, 07.07.2017. године, са представницима кинеских компанија SINOCHEM CAPITAL CO., LTD.  и CHINA ORIENT ASSET MANAGEMENT (INTERNATIONAL) HOLDINGS LIMITED Протокол о сарадњи у вези Пројекта аутопута Добој – Вукосавље и аутопута Вукосавље – Брчко, као дијела мреже аутопутева на територији Републике Српске.Оставите одговор