Кад нема двоглавог орла, Бански двор постаје аустроугарско наслијеђе!!!

Драги градоначелниче, можда би и нека од ваших служби за односе са јавношћу, требала реаговати, ако већ не Бански двор сам, пошто се ИНИТ одржава управо у овој установи?

петак, 4 октобра, 2019 / 07:21

Док је било вријеме за то, алармирали смо јавност да се при најновијој реновацији централне културне установе у граду, не смије пропустити исправљање вандализма и затирања историје од стране Независне Државе Хрватске! Да се на Бански Двор (а, касније при наредној реновацији, и на Скупштину Града) мора вратити двоглави орао са грбом Краљевине Југославије.

Данас, опет док је времена, указујемо на очигледне посљедице и немјерљиву штету коју пристајање на затирање сопствене културе и историје од стране изабраних представника доноси. Прво треба урадити неке ствари код куће, за себе и своју дјецу, па онда ићи и покушавати покорити културну Европу и наметнути јој се као престоница.

У Бањој Луци ће се за мање од мјесец дана, баш у Банском двору, десити нешто што промотери и организатори најављују ријечима "Највећи догађај из области технологије по први пут у Бањалуци!" Ништа то не би било необично, поготово што је сва медијска галантерија латиницом и енглеског правописа, да на званичној страници овог дешавања не пише да је ова грађевина из времена династије Карађорђевић – аустроугарско наслијеђе!

То, што пише "Бањалука", а не Бања Лука, како стоји на згради преко пута Банског Двора, то је посебна тема. Можда стварно никоме не би пало на памет да помене аустроугарску, да су на згради обиљежја која су ктитор и архитекта планирали? Уз то, на сајту је фотографија здања Градске управе, а не Банског двора. Оно, истина, личе, али није то то.

Једино што се овдје јасно види, да азбукоубиство – води непогрешиво и у убиство домаће културе у цјелини. Нехотично или природним слиједом овакве културне политике, рећи ће вам се само.

Позивамо организаторе да до отварања догађаја исправе ову културолошку и материјалну новинску грешку, за коју се у Бањој Луци добија јединица у основној школи, те доносимо њихово саопштење у цјелости. Дакако пресловљено, јер не само да су термини као "дубоко учење" одвратни и заостали кад се кажу српским језиком, већ се не могу писати ни рођеним правописом, ако већ не писмом.

Клауд компјутинг, дип лрнинг, блокчејн

У Бањалуци ће, 02.11, у Банском двору бити одржана прва конференција са темама из ИТ свиијета која је настала као идеја заједнице бањалучких девелопера под називом ИНИТ 2019.

ИНИТ 2019 окупиће скоро 400 учесника, 17 говорника из четири земље, стручњаке и заљубљенике у ИТ који ће у једном дану обрадити 15 различитих тема одабраних од преко 70 пријављених на отвореном конкурсу ИНИТ-а за предаваче.

"Прво су то били мали, локални догађаји, али онда смо схватили да можемо више, јер желимо више. Тако смо и дошли на идеју за организацију оваквог догађаја који ће најзад показати да Бањалука има шта да понуди, те да мора и може да буде мјесто окупљања људи из ИТ-а,” рекао је Горан Јаковљевић, директор конференције.

Међу темама о којима ће се говорити на конференцији, имаћете прилику да чујете нешто више о цлоуд цомпутинг-у, дееп леарнинг-у, блоцкцхаин-у, тестирању, те многим другим темама које су тренутно актуелне.19 КОМЕНТАРА

 1. „КЛАУД КОМПЈУТИНГ, ДИП ЛРНИНГ, БЛОКЧЕЈН“.
  Говедо глупаво, ово није ћирилица. Ово није српски. Шта је написано? Превод молићу лепо. Читај како је написано важи за језик србски, не, дефинитивно не за енглески.

  1. Па што читаш онда? И што си упоран да пишеш српски латиницом? Пиши енглески кад си тако ,,напредан”! Можда да би постао добар пример оне несвести коју овај једини (то ти никако не смета) портал на српском језику и писму у РС (да, добро си прочитао, РС, не NDH).

  2. *коју овај једини портал на српском језику и писму у РС* квалитетно критикује.
   Извињавам се због недовршене реченице у претходном коментару.

  3. Тако је!
   Кад може српски латиницом може и енглески ћирилицом.

 2. Оооојса, ливадићи. „Немере“
  Инглиш, цхерилицом, не може, да га јебеш. Али код ваја и герила разноразних дебила, мора, зато што је србски свуда и на вратима која означавају кењару (вц, wc). Глупо је стадо србско, и назадно до бола. Нема напред само назад, пуном паром, у опанцима, шајкачи, и ћирилицом. Децо, спасавајте се, бежите одавде колико вас ноге носе.

  1. Исламисти су својим интернет ратницима дали инструкцију да у специјалном рату шире дефетизам и да на порталима које чита популација против које се води специјални рат, кад год се укаже прилика, ту исту популацију, нарочито млађу, „добронамјерно“ наговарају да бјеже из своје земље.

   На БН је то највише изрежено, а и на Фронталу имају своје играче.

  2. Нема места за свког да служи као марионета властодржачке ергеле. Теби је добро, ти си плаћен да измишљаш и лажеш, да од гована правиш питу. Неке људе можеш лагати неко време, али све људе сво време, мало теже. Они које тако ревносно служиш нису у стању да обезбеде никакву будућност никоме сем себи и уском кругу полтрона и оних који удишу њихове труле прдеже за које се ти кунеш да миришу попут руже. Толико о интернет ратницима.

  3. Исламистичка пичко,

   Срби ће остати и опстати у најдражој нам Босни и још дражој Херцеговини!

   Опстали смо и под жешћим непријатељима од такије ислимиста и за вријеме жешћих издајника од Мирсе и Агана.

  4. Хахахахахаха, само напред, Зеиѕѕ! А ,,напред” је латиница, бескорењаштво, бескичмењаштво, мржња према своме и балављење за туђим, као и сиромашан речник, јер, где ће неко тако модеран знати неки уљуднији израз за заход?! Занимљиво. А вас су малтретирали кад сте били мали..?

  5. Mitologija je verovanje primitivnih naroda o sopstvenom poreklu, ranoj istoriji, junacima, božanstvima i slično, za razliku od istinitih priča koje se izmisle kasnije, zapisao je u Đavolov rečnik američki pisac Embrouz Gvinet Birs.

   A šta je onda mitomanija? Ako se Birsovoj definiciji doda manijakalna potreba naroda srbskoga da u svoju istoriju guraju neverovatne priče, dobijamo manje-više precizan opis ove pojave. Na kraju, taj mali narod realno pati od manije o sopstvenom poreklu, kulturi, jeziku, tradiciji, pri čemu su pokazali bujnu maštu i sklonost ka prisvajanju onoga što im, u suštini, ne pripada. S obzirom na to da je bolest kod srbalja uzela maha, a i uzročno-posledična je, tako prosto fasciniraju razmere bezumlja do kojih mitomanija kod Srba doseze.

  6. Из неког разлога не даје ми опцију да ти одговорим, па ћу написати овде: не знам шта је смешније! Твоје напињање да увредиш Србе из позиције конвертита принуђеног да измишља идентитет, или шта цитираш као такав! Невероватна је та схисофренија!

 3. Моја шизофренија наспрам твоје лоботомије? У неком паралелном универзуму ти постојиш као интелегентно биће. Овде, међутим, постојиш само као сеоска луда. Благослов је да има још Срба који нису лоботомирани као овај хор равногорских дечака. Ја, не бих рекао да си кретен. Ти, јеси кретен, али ја то не бих рекао. Конташ?

  1. Сигуран сам да можеш пронаћи дефиницију схисофреније, али нисам сигуран да си способан да уочиш паралелу између ње и својих писанија. Ето, изненади ме позитивно,докажи да има наде за вас конвертите… учини нешто корисно у животу.