Комшићев информатичко-љубавни говор о НАТО, без и једне латиничне ријечи!

Обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на 18. међународној научној конференцији "Дани криминалистичких наука” о теми "Савремени изазови у сајбер-безбједности”, претворио се у заљубљену рекламу НАТО.

петак, 4 октобра, 2019 / 08:54

Можда је сасвим природно да Љиљан Комшић, којем су снаге НАТО пружале логистичку, обавјештајну, артиљеријску и ваздушну подршку, тако банално лобира за НАТО. На страну што његов љубавни иступ и хваљење војног савеза који нас је бомбардовао 1995. и 1999. године, може провалити и из овакве теме. Вјероватно би било исто и да је позван на сабор мљекара или посластичара.

Фронтал.РС овом приликом указује на то да у његовом саопштењу, које неко преводи на српско писмо, чак и кад је тема информатичке и високотехнолошке природе, нема ни једна ријеч написана у енглеском оригиналу, односно латиницом.

То је нешто што се, рецимо, тешко може десити у саопштењима која пишу портпароли странака из Српске, или министарстава Владе РС, који у приватном животу користе латиницу, али их је худа судба приморала да пишу то примитивно српско писмо "због посла"…

Дакле свака част за прес службу Жељка Комшића, због чега његов говор доносимо у цјелости:

Поштоване даме и господо,

представници академске заједнице,

организатори и учесници конференције,

студенти…

Захваљујем колективу Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије за указано повјерење и додијељено признање.

Задовољство ми је што присуствујем отварању 18. по реду Међународне научне конференције "Дани криминалистичких наука" о теми "Савремени изазови у сајбер-безбједности".

Ова тема је изузетно важна за читав свијет. Живимо у добу које називају информатичком револуцијом, добу које је донијело велике промјене на глобалном нивоу, па тако и у Босни и Херцеговини.

Свијет се мијења муњевитом брзином, суочавамо се с великим изазовима на међународном и локалном нивоу, а један од тих изазова је свакако развој информатичке и комуникационе технологија.

Свијет је постао јединствен систем, а везе између појединаца данас се остварују у тренутку, а све захваљујући напредним технологијама. Брзи развој тих технологија и олакшан приступ напредним алатима олакшали су нам пословни и сваки други вид комуникације, међутим, како изрека каже, то је мач са двије оштрице.

Чињеница је да је развој технологије олакшао живот савременог друштва, али је истовремено допринио и развоју новог облика криминала – сајбер-криминала.

Сајбер-криминал представља једну од највећих опасности у савременом свијету, а та опасност не заобилази ни нас у Босни и Херцеговини.

Многи су искористили предности информационих технологија и злоупотријебили их. Тако појединци постају жртве сајбер-крађе, сајбер-насиља и говора мржње. Све је више злоупотребе друштвених мрежа и ширења мржње, злоупотребе личних података и крађе идентитета, технологија се користи у сврху злоупотребе малољетника. Свему овоме се морамо знати супротставити.

С временом, и уз строжија ограничења, постигнут је напредак у заштити од сајбер-напада, али, нажалост, нико од нас још није довољно заштићен. Ти напади постају учесталији и професионалнији како се друштво и економија све више ослањају на дигитални свијет, потврђују људи из струке.

За превенцију, откривање и спречавање сајбер-напада свакако да је неопходно бити добро информисан о новим претњама, предузети мјере предострожност, те размијењивати искуства на регионалном и међународном нивоу.

Прелаз ка Естонији, односно ка НАТО

Као примјер земље која је успјешно одговорила изазовима који су постављени пред њом навешћу вам Републику Естонију. На маргинама 74. засједања Генералне скупштине УН-а у Њујорку имао сам прилику да разговарам са премијером Републике Естоније. Наиме, Естонија је једна од најразвијенијих земаља када говоримо о ИТ сектору, ако не и најразвијенија.

Доказ томе је и чињеница да је у овој земљи НАТО изградио највећи центар за сајбер-одбрану који окупља велики број земаља како би научиле на који начин да сарађују једна са другом, и како се борити против сајбер-напада. Естонско друштво, које чини 1.3 милиона становника, у потпуности је дигитализовано, од е-владе, школства, до изборног процеса, и лидер је у кориштењу дигиталних технологија.

Генералштаб Војске Југославије након НАТО агресије

Свакодневно се суочавају са хакерским нападима које успјешно спречавају, а све захваљујући мјерама предострожности, добро уходаном систему и алатима који су им на располагању. Естонија је понудила Босни и Херцеговини савјете и искуства које је она стекла из области дигиталних технологија, за вријеме највећих изазова пред којима се нашла. То је прилика коју морамо искористити.

Познати су вам масовни хакерски напади који су се догодили 2007. године на Естонију, а за које је оптужена Русија. Тај напад је тада дефинисан као један од првих напад такве врсте једне државе на другу.

Естонија је била информационо одсјечена од свијета неколико седмица. Потакнути овим искуством, Естонци су постали један од најспособнијих сајбер-ратника на свијету, што им омогућује носити се даље са новим технолошким изазовима.

Командни центар РВ и ПВО Војске Југославије

Увјерен сам да сви безбједносни субјекти у нашој земљи дају свој максимални допринос, да иду у корак са сајбер-изазовима који се постављају пред Босном и Херцеговином. Међутим, за савремене изазове у сајбер-свијету потребни су нам подршка и искуство других.

Ниједна земља се не може адекватно носити с великим сајбер-нападом сама. Требамо помагати једни другима. Надам се да ћемо искористити пријатељску помоћ Естоније и ИТ сектор у Босни и Херцеговини довести на највиши ниво.

А како се најбоље најбоље одупријети овом феномену званом сајбер-криминал?

Како се одупријети сабјеркриминалу? – Учлањењем у НАТО!

У свакодневој борби против свих облика криминала и корупције, па тако и лакшег контролисања сајбер-криминала, Босна и Херцеговина ће најбоље напредовати уколико постане чланица НАТО-а и Европске уније.

Бити дијелом породице која се зове НАТО, лакше ћемо се као земља носити са проблемима и изазовима које намеће глобализација.

Радио-телевизија Србије, посљедице агресије НАТО

НАТО је најуспјешнији савез у хисторији јер земље чланице једна другој гарантују просперитет, безбједност, слободу и заједничке вриједности. Као дио НАТО-а, али и Европске уније, земље чланице његују демократске вриједности које се заснивају на владавини права и заштити индивидуалних права грађана. Тако ће НАТО, између осталог, Босни и Херцеговини омогућити приступ својим ресурсима и центрима за борбу против сложенијих сајбер-пријетњи.

Ми у Босни и Херцеговини најбоље ћемо се одупријети овом феномену уколико будемо сарађивали са земљама региона и свијета, јер тиме ћемо више допринијети сузбијању ове врсте криминала и на глобалном нивоу.

На крају, желим да колективу и студентима Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије упутим искрене честитке поводом обиљежавања Дана Факултета. Желим вам да у току вашег радног вијека и током студија кроз своје залагање и активности стекнете успјешне вјештине из области вашег интересовања.

Увјерен сам да ћете своје богато знање и стучност пренијети на будуће генерације и дати допринос развоју Босне и Херцеговине и њеног друштва.

Хвала вам за пажњу.