Хоће ли бити двоглавог орла на Банском Двору?

Самокољ у пракси: Овај текст је насушан за оне који се сјећају времена када није постојао Храм Христа Спаситеља у Бањој Луци, а на његовим темељима је стајао импровизовани комунистички споменик.

петак, март 8, 2019 / 16:31

Сви се слажу да је Бански двор доживио постоцијалистички, постамоуправни, па и донекле постранзициони препород, оног тренутка када је композитор замјенске химне Републике Српске преузео дизгине од човјека, који је ту био још од владавине високог представника окупаторских трупа (ОХР) – Волфганга Петрича.

Фронтал може мирне душе рећи да је то тачно.

Бански двор је, чисто програмски, мало је рећи – живнуо, откако је средишња културна институција Бање Луке под диригентском палицом Младена Матовића. Заједљиви ће рећи да праг није био високо постављен у ранијем периоду, али заиста радује што се осјећа промјена.

Прије свега у квалитетнијем софтверском сегменту, који је несумњиво посљедица промјене у вођењу. А и основни задатак директора, односно како би ми то на Фронталу српски рекли – управника.

Но, идеологија је друга прича, али овдје нас заокупља што и у хардверу има промјена. Она је грађанима је највидљивија по скелама и фолијом заогрнутом здању. Писали смо већ о томе, али поново се поставља питање: Хоћемо ли вратити орла или остајемо при историјским фалсификатима?

Да се запамти: У Бањој Луци још живи петокрака

Чак је и Зоран Ђинђић по успјеху протеста због непризнавања резултата локалних избора 1997/1998. у Београду, естрадно послао људе да се попну и одсијеку петокраку са Скупштине Града Београда.

Послије је ту враћен двоглави орао, али на згради која угошћава предсједника Србије, а изгледа наспрам Скупштине града Београда, готово идентично како личе Бански двор и Скуштина Града Бања Лука, та петокрака је само одрезана са врха грађевине. Ни Вучић се није сјетио двоглавог орла, али и на улазу у објекат је остала петокрака изнад 4С без крста.

Дакле, у Бањој Луци, али и у Београду, влада историјска инерција кад су симболи и идеологије самоуправног социјализма у питању. Тако данас 2019. године, док су у Сарајеву и Загребу измјењене све улице, запаљени и самљевени милиони књига штампаних азбуком или написаних од стране Срба, јавност у Бањој Луци још увијек води расправу (и то иза кулиса) о томе како треба обновити Бански двор?

Након што је Скупштина града (опет) реновирана, Бански двор је изгледао као пауцима и голубовима опсједнут беочуг града. У ликовном смислу, та грађевина је синоним за град сам. Самим тим и за Српску у цјелини. Прва значајна хардверска интервенција да се објект уљуди била је још у прошлом миленијуму, али тада је изостала девандализација грађевине у њен првобитни облик.

Све наше рестаурације

Будући на прошлост ранијих рестаурација, чуди потпуно одсуство заинтересованости јавности за ово питање. Идентично као и у случају готово исте грађевине преко пута, која је дофалсификована по титоистичком предлошку без икаквих комешања у јавности. И без двоглавог орла, разумије се.

Сви у региону су затрли сваки помен на Србе као народ, не само у уставу већ и у изменама имена мјеста, па чак и регија. Исто као што су то радили и 1914. и 1941.


Прва "рестаурација" Банског двора десила се 1941. када је Павелићева НДХ на прочељу оштемала двоглавог орла са грбом краљевине и поставила ту, као и на све грбове женских фигура са штитовима – шаховницу.

Друга креће од тренутка када су партизанске јединице преузеле контролу 1944. па је власт Јосипа Броза Тита направила на брзу руку споменик палим борцима на мјесту Храма Христа Спаситеља, а шаховницу збацила са лица монархистичког здања и оставила прочеље без икаквог знамења, изузев петокраке на штитовима женских фигура и других соцреалистичких интерпретација неокласицизма.

Четири пута до истог

Дакле, како ми то рачунамо, Бански двор, када се застор подигне, може бљеснути као:

 1. У изворном облику, са двоглавим орлом троплемене Краљевине Југославије, из периода краља Александра, потомка династије Карађорђевић?
 2. Са хрватском шаховницом установљеном 1941. након уништавања двоглавог орла од стране оснивача Независне Државе Хрватске – Алојзија Степинца и Анте Павелића?
 3. Без измјена. Све ће остати онако како су то комунистичке власти урадиле, дакле са фалсификовањем историје по укусу сљедбеника Јосипа Броза, те и данас видљивом петокраком?
 4. Нека хибридизација узводних могућности?

Овдје је најопаснија ова четврта опција, што уопште није немогуће код нас, који мијењамо грб и химну државе како нам која будала нареди, а грб града да и не помињемо. Зато је (понављамо!) несхватљиво незанимање медија и културне јавности.

Та могућност, са становишта основне културе и поштовања ауторских права аутора тих интервенција у простору, била веома крканска, али и идеолошки веома погубна. Као да није довољно кичаста та самоуправна и соцреалистичка интерпретација неокласицизма, већ треба још да се укључе и нововјековни љубитељи традиције у нивоу "Пукни зоро" и још која стотина хиљада из буџета за "ружичасту кућу наше мајке Цеце Ражнатовић"?

Матовић: Око тога се (срећом) ништа не питам

Зато је Фронтал.СРБ одлучио да разријеши ствар док је времена и питао оног ко мора знати, како ће Бански двор изгледати у освјеженом издању?

"Све што је везано за реновирање, срећом, потпуно је у домену Града Бања Лука. Ја имам исувише посла у самој унутрашњости зграде. Град је расписао тендер, изабрао најповољнијег понуђача, па је, природно, на градској администрацији и да донесу одлуку о облику рестаурације", каже за Фронтал.СРБ, директор Банског двора.

Осим нашег изненађења да први човјек ове градске установе републичког значаја нема коначан одговор, Матовић каже да је, колико он зна, градоначелник Игор Радојичић сазвао одређени број интелектуалаца и да су они дали два могућа пута (зачудо, не четири као ми):

 1. Да све буде као у вријеме када је изграђен.
 2. Да све остане као прије ове реновације.

А што не вратимо шаховницу? А, стручњаци?

Немамо никакав званичан извјештај о овом састанку, који или је минимално пропраћен у јавности, или је био полуформалан, али се намеће питање зашто је прихватљиво да остане вандализам Јосипа Броза, а, ето, није прихватљив онај његовог сународника Анте Павелића?

Броз је више волио српски народ?

Броз није, ако хоћете, више волио ни Бању Луку од Павелића. Павелић је намјеравао да Бања Лука буде "техничка", а Загреб "духовна" престоница НДХ, јер је за тадашње комуникационе прилике била географски прилично у средини нацистичко-фашистичког геноцидног пројекта Хрвата.

Броз је намјерно Бању Луку срозавао у корист Сарајева, Тузле, Мостара, Бихаћа и још небитнијих градова. Само да се избрише сјећање на то да је Бања Лука била сједиште бановине, а тада је само провинција у социјалистичкој републици.

Очекујемо наслов – Игор Радојичић: Наравно да ће Бански двор бити враћен у изворни облик

Прекинимо, заиста, као народ и држава више са пртљањем и поспрдивањем самих себе. Не постоји ни један здраворазумски разлог, да се Бански двор не врати у првобитно стање у што већој мјери економске изводљивости, а како пара из буџетских резерви имамо и за Лазу Ристовског, наћи ће се и за грађевину иконичног значаја за Српску.

Градоначелник што хитније треба да каже, како ту нема дилеме и да ће, за разлику од Скупштине Града Бања Лука и његовог званичног сједишта, које је то пропустило да уради, овај пут Бања Лука вратити дио свог предратног сјаја. Али мисли се на Други свјетски рат.

Уколико се градоначелник Радојичић боји шаховнице на прсима орла коју он поставља опет на Бански двор (док је Тито вратио само у грб СР Хрватске), неко му треба рећи да је двоглави орао јасан симбол српства на подручју бивше СФРЈ.

Е, да – треба му још рећи да СФРЈ не постоји, да је Тито умро, а да тренутно Срби изумиру и биолошки, док су духовно већ одавно умрли и треба им реанимација, таман колико и Банском двору рестаурација.

Шалу на страну – однио је Павелић

Три су знамења на прсима орла – сијамског близнаца: онај са 4С (4Ц за запослене у државној управи), затим шаховско поље и словеначки полумјесец са звијездом, сви су јасно под влашћу двоглавог орла, односно Бијелог двора на Дедњу у Београду. И ту је тачка.

Уједно, ако би се словеначки полумјесец и звијезда интерпретирали као симболи неоисламистичког "бошњаштва", то би по матрици културноумјетничког кадра који се ишколовао и по државним институцијама распоредио за вакта СНСД, био само наставак њиховог залагања и љубави ка "унитарној БиХ" и страном окупатору који је намеће. А та љубав је велика. Животна.

Очигледно је да би се родољубиви дио јавности сјетио да пита и (можда) побуни, тек када се скеле склоне и установи се да је двоглави орао којег је тзв. Уставни суд БиХ на наше срамно повиновање уклонио из државне употребе, (опет) изостао на часу.

Не питамо, захтјевамо док је времена!

55 КОМЕНТАРА

 1. Врх нема даље!
  Броз срозавао Бања Луку.
  Манијаци Титови, најгори комунистички малоумници они због којих су и птице морале пјевати како комуњаре желе данас су жртве ћопавога Јоже.

  Има једна истинита прича како је народни херој Миланчић Миљевић дотјерао свог фићу у ауто мото.
  Мајстору био пун курац лежања под домаћим смећем у доба када су се на путевима већ појавили Алфе, Фијат,…
  па рекао партизану да би боље ауто сковао Лудвиг (локални ковач).
  Ухапсили пола фирме у року пола сата.

  Какви су били тада,сад су још гори доушници комунистички.
  Зато само велико U са квакама за оне који су први устали против Републике Српске.

 2. И ти га претјерујеш,није Србија вјештачка творевина да има димњак на грбу.
  Али рећи да је Крајина жртва титовог режима у најмању руку је грехота.
  Они који су били сви од реда потказивачи,доушници, милиција, УДБА,комитет укратко Сјеверна Кореја у оквиру СФРЈ по оданости и залуђености системом данас покушавају продати причу да су они као Загреб били „непокорени град“ а у стварности дочекали усташу са цвијећем а испратили са сузама.

  1. Колико Ви познајете РСК и њену историју као и однос Броза и његових комуниста према тој територији???
   Да ли сте , као и огромна већина Срба , тек крајем осамдесетих сазнали за те територије и ко на њима живи?
   А што се тиче димњака на грбу СР Србије , ту признајем да сте у праву јер шаховница на ‘рваЦком грбу (мислим на СРХ) није скрнављена сличним фалусоидним облицима. Случајно? Чак је пеживјела и надживјела НДХ уз промјењено прво поље иако је и ту било у оба периода мјешања црвеног и бјелог поља.
   Случајно?

  2. „А што се тиче димњака на грбу СР Србије…“

   Опет се проваљујеш!
   Никакав димњак се није налазио на грбу СР Србије.

   Млађо говори о грбу СР БиХ, на којем је био фабрички димњак.

 3. А види ти то!

  Значи фалус је за „бакировце“ „великог баје“ и остале СКОЈ-евце а за срПијанске комуњаре зупчаник!

  Ал’ није мени за замјерити. За разлику од старих „U“ДБА-ша и ј“U“го-комуниста од увијек сам лоше стајао са њиховим симболима , грбовима и осталим дрангулијама. Код куће не научих а ни у току школовања то није било нарочито битно. Бар не у „лијепој њиној“ гдје се школовах. Требало је јако добро знати грб „њине“ а и химну „њину“. Остали су се учили само једном у току школовања (мислим да се предмет звао „Природа и друштво“) и више их тамо скоро да ниси могао ни видјети.
  Е па , другови СКОЈ-евци и бајини питомци , нека су вам свима са срећом симболи и амблеми.

  1. Ниђе везе.
   Лупаш по обичају.
   Вадиш се на тако глуп начин да ти се сва дјеца смију.

   Млађо је БиХ назвао вјештачком творевином, а онда ти улетио тирадом о грбовима СР Србије и СР Хрватске, а сада још џиберски контатујеш да је свако ко је знао како они изгледају, комуњара.

   Спустио си се на ниво премудрог Џасмина који је умислио да је довољно да пљуне на Човића и његово блајбурговање и нестаће чињенице да му је читав Козарац био у усташама.

   Аферим.

   А сад ајде опет мало о Додику, ниси одавно.

 4. БиХ вјештачка „творба“ а ј“U“гославија није? Да , сљедбеници „великог баје“ желе само „Бурлестан“ па макар дали КосМет и Прешево приде. Неке крајеве су већ давно отписали.
  Кокошије сљепило је опасна болест а напада и копуне.

  „Младен
  9. марта 2019. у 21:48

  И ти га претјерујеш,није Србија вјештачка творевина да има димњак на грбу.“

  Па наставља :

  „Они који су били сви од реда потказивачи,доушници, милиција, УДБА,комитет укратко Сјеверна Кореја у оквиру СФРЈ по оданости и залуђености системом данас покушавају продати причу … “

  Младен спинује , срам га и стид било , помиње грб да би неко реаговао. Чак се усуђује поистовјетити усташе и „U“ДБА-шке доушнике а многи су међу нама.

  А „велики баја“?
  Ма нема проблема. Ево једне о њему (наравно „гратис“) :

  БАЈИН БЕЋАРАЦ

  Е мој „баја“ ђе ти је застава?
  Ај е мој „баја“ ђе ти је застава?
  Испред врата ил‘ код Блајбуг брата?
  Ај испред врата ил‘ код Блајбург брата?

  Сија „баји“ значка на реверу.
  Ај сија „баји“ значка на реверу.
  Вама значку а он ће у пљачку.
  Ај вама значку а он ће у пљачку.

  Е мој „бај‘ца“ што си стис‘о јајца?
  Ај е мој „бај‘ца“ што си стисо јајца?
  Сад‘ се турчиш више се не курчиш.
  Ај сад‘ се турчиш више се не курчиш.

  Спала „баји“ значка са ревера.
  Ај спала „баји“ значка са ревера.
  Сада цвили к‘о штројена кера.
  Ај сада цвили к‘о штројена кера.

  Е мој „бај‘ца“ ђе су теби јајца?
  Ај е мој „бај‘ца“ ђе су теби јајца?
  Томе дрипцу муда су у шкрипцу.
  Ај томе дрипцу муда су у шкрипцу

  1. Нисам поштовалац велико Баје,али прочитај књигу „Време смрти“,Добрице Ћосића.Има око 2500 страна,али је много интересантна,прије свега јер је то Србија,Срби у цјелини са обе стране Дрине,Саве и Дунава,у периоду од 1914-1916.Говорим ти то гледе кокошијег сљепила и Космета,Македоније…Тиче се фамозног Лондонског уговора из 1915.Чуди ме да је уопште била објављена у то доба.

 5. Што Тито није убијен, највећи је гријех српске историје. Ништа се не може мјерити са тим. Тада се са говнарима попут Цајса не би морало полемисати око таквих редунданција; или би се -могло разговарати на један адекватнији начин.

 6. Нерадо било шта коментаришем када се тиче неке „национално осјетљиве теме“, по природи сам љут, (хоћу подмукле и покварене опалити по пичци), али сам такође према обичним људима веома искрен и толерантан, а према људима друге вјере доказано, врло, врло толерантан човјек.

  Зато кажем:“не треба оволика вика муслиманских медија око ничега, ОВО МЕДИЈСКО СИЛОВАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ПОД ХИТНО ТРЕБА ПРЕКИНУТИ,односно, ово 100% није начин да живимо поштујући једни друге.“

  Иначе, ништа не постижу фундаменталисти правећи својој дјеци лажну слику О СЕБИ, све 100% искривљујући слику о историјски доказано ЧЕСТИТОМ И СЛОБОДАРСКИ НАСТРОЈЕНОМ српском народу, напротив.

  Само ће те фундаменталистичке и расистичке БИТАНГЕ натјерати Србе да уложе велика средства, те да у наредном времену, све кроз данас веома моћну медијску презентацију прикажу свој народ у правом историјском свјетлу, што предлажем годинама.

  У том приједлогу, тражио сам и тражим да се само историјске чињенице наведу, али да се пази како не би понизили хрватски и муслимански народ.

  Ја признам БиХ у складу са Дејтонским споразумом значи, двије федералне Републике,односно, признам договор-споразум представника три конститутивна народа, споразум који је овјерен у УН и гарантован од највећих сила свијета и ЕУ.

  Нисам авантуриста, не пријетим распадом БиХ, напротив, ипак нам је живјети једни поред других, зато се искрено залажем и трудим као вођа хуманих ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ да постигнемо историјски споразум, све да живимо као добре комшије.

  Бојим се да ће овај дугогодишњи монструозни медијски напад на све српско, напад који непрестано траје већ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ једном изазвати такву медијску реакцију српског народа, реакцију која ће се у наредним деценијама обити највише муслиманском народу о главу.

  Зашто ово кажем?

  Зато што ја пазим шта пишем, како говорим и како се понашам, без обзира што смо ја, моји преци и мој народ увијек били на правој страни историје онда кад је зло свијет хтјело запосјести, за разлику од већине муслиманског и хрватског народа, што се сувим чињеницама може доказати и свијету приказати.

  Није добро никог понижавати, али ако овако наставе муслимански политичари, квази интелектуалци и фалсификатори историје, новинари, те монструозне вјерске вође(част изузецима у свим редовима), онда ће изазвати реакцију због које ће се за пар деценија муслиманска дјеца стидити своје прошлости, поготово ће се стидити овог данашњег ОЛОША БЕЗ ДУШЕ.

  Фундаменталистичког шљама који највећу штету чини свом народу, једно кроз пљачку десетина милијарди марака њихове имовине, друго кроз свакодневно понижавање и најцрње вријеђање комшија, тиме (не )свјесно прављење непријатеља својој дјеци у окружењу гдје се све више развија антиисламизам.

  П.С. Шта ако се једног дана деси да се открије истина и да ментори историјског зла званог фундаменталисти не буду више утицајни на овим просторима, а десиће се 100%, (није се једном кроз историју десило), шта онда?

  Нека ми нико на ово не одговара, ово је мој лични СТАВ и порука, све је овдје речено и јасно као дан, значи, није за расправу, тачка.

  1. по пичци
   Ја признам

   Неписменији си од Вукоте!

 7. Ujedno zahvaljujem g.Dzakovicu,licno ga poznajem,na pravilnom sagledavanju situacije.Na blagovremenom reagovanju i osudi ponasanja doticnog.To je smirilo narod Kozarca.I dovelo do toga da se stvari vrate u sferu pravosudza.

  Ovakvih situacija ce vjerovatno biti i ubudece,ali samo ovim nacinom se stvari nazivaju kako i jesu i dovodi do toga da se kukolj odvoji od zita.

  Mi cemo sa nase strane sve uciniti da se strasti smire jer je jasno da jedan degenerik nije pokazatelj ponasanja sirih masa.

  Jos jednom podvlacim.Problema ce biti i ubuduce,ali samo zajedno i pravim nazivom stvari cemo ih zajedno i prebroditi.

 8. Без овог Рената и здравог национализма српских усташа Бошњаци би девалвирали све у БиХ до те мјере да ће грб БиХ бити пригодан и на тоалет папиру али и на пластичном лавору и бокалу у тоалету сарајевског аеродрома.
  Прекјуче срећем осуђеног ратног злочинца и у једном тренутку видим да нечовјек има грб БиХ на рукаву,после сам јасно видио издркана,вјештачка служба са којом БиХ нема ништа али су ови себи ипак дали за право да се представљају као да су неки орган а заправо су керов курац.

 9. Ето, као ти не знаш да сам оно „пичци“ написао као пошалицу, али све са јасном поруком битангама?

  Иначе, потпуно подржавам Јасмина, тачно, мораћемо заједно ово вријеме пребродити.

  Надам се да јесте, ако није, молим представнике Српске да кључни услов за саставаљање Савјета министара буде писмени договор три стране и јавно обраћање народу- свим грађанима, везано за максималну толеранцију и моментални престанак медијске пропаганде, зла које доводи до подјела у друштву.

 10. Младен 14. марта 2019. у 06:05
  Без овог Рената и здравог национализма српских усташа Бошњаци би девалвирали све у БиХ до те мјере да ће грб БиХ бити пригодан и на тоалет папиру али и на пластичном лавору и бокалу у тоалету сарајевског аеродрома.
  Veoma sam iznenadzen ovakvim komentarom.Volio bi da sam nesto pogresno shvatio,pa ako moze pojasnjenje.

  Kao pobornik Davorove borbe za pravdu svog sina.nikako mi nije jasno da imas opravdanje za ovakav istup ovog Marjanovica.Sva ga carsija poznaje,otprilike tip kao oni sto nam Vaskovic pojasnjava,izvrsioci prljavih poslova za policiju.Na desetine prekrsaj i ostalih prestupa,ni dana zatvora.

  Jeli tebi jasno da je to ista sorta?Ako sam dobro shvatio,nesrbe je normalno sikanirati jer pobogu ljepe zastave drzave u kojoj zive.A najbolje ovo za predsjednika.

  Pocesto su ti komentari nejasno pa ako imas volje da nam svima pojasnis.Da znam s kim komentarisem,gdje da te postavim.

  1. Џасмине,

   сви знамо да се приближава дан изрицања пресуде Караџићу, да се припрема терен. Приједор и ова два дебила што су за 100 марака одглумили злостављање невиног повратника, вишеградски црнокошуљаши због којих се Чича окреће у незнаном гробу, идиотски министар који преко новина саопштава ко наоружава вехабије умјесто да је дјеловао, све је ово предигра за пресуду, све је то игранка.

   А онда тек креће…

   Ја сам се наоружао. Аргументима.
   Чекам…
   Ком опанци, ком обојци!

  2. „Sva ga carsija poznaje,otprilike tip kao oni sto nam Vaskovic pojasnjava,izvrsioci prljavih poslova za policiju“

   Што би рекао Џасмин, пардон Васковић, извршилац прљавих радњи за полицију!?

   Пропаганда је дошла до нивоа да се сваку инцидент, па и овај договорени, у Приједору, приписује МУП-у РС.

   Чак мислим да Џасмин ово користи по аутоматизму јер је Васковићева пропаганда у неким главама пала на тако плодно тло да се и најобичнија препирка у кафани тумачи да је у организацији полиције.

   Удар на МУП РС тек слиједи.

   Срби, памет у главу…
   Тастатуру под руке…
   Курац у страну…
   Пиво у фрижидер..
   И чекај пресуду…

 11. Јассе, покушавам ти рећи да су „несрби“ како ти кажеш изгубили сваку мјеру за здрав разум и у истој су равни за мене као и овај српски усташа.
  У Брчком има фирма “ Градска чистоћа“ и као лого фирме на камиону смећарском стоји грб БиХ!
  Сликаћу ти камион и објавити линк ако мислиш да измишљам.

  Ево сада мало у твом стилу.
  Уђем сутра у градски аутобус приватне фирме и одбијем платити карту зато што на аутобуској карти нама грб БиХ.
  Једини аргумент,ја сам Младен бин Ладен волим Босну и Херцеговину.
  Нек воли ко шта хоће у својој кући унутар зидова не чак ни на фасади, ни на ауту.
  Само тако можемо напријед.
  Има ли закона у овој земљи ко и како може користити грб БиХ?
  Зашто имам разумијевања за нападача,зато што је и овај ратни злочинац осуђени Србин.
  Сам кажеш да га сви знају ( нападача) сутра кад и он осване са грбом БиХ теби ће бити добар.
  Што се мене тиче овај мајмун што је скрнавио грб и нападач су за мене исти,генератори зла и сукоба.

 12. Јассе, једно питање:
  – заустави те сутра полицајац у било којем мјесту у БиХ и пита те зашто немаш на ауту наљепницу БиХ?
  Малтретира те зато што немаш и говори да те пријатељски упозорава зато што ти не може написати казну!
  Шта би ти одговорио,на ауту су ти прва таблице 107-М-695 на којима нема БиХ као на новијим регистрацијама.
  Унапријед хвала на одговору.

 13. Симо П. Ороз 14. марта 2019. у 14:06
  Џасмине,

  сви знамо да се приближава дан изрицања пресуде Караџићу, да се припрема терен. Приједор и ова два дебила што су за 100 марака одглумили злостављање невиног повратника, вишеградски црнокошуљаши због којих се Чича окреће у незнаном гробу, идиотски министар који преко новина саопштава ко наоружава вехабије умјесто да је дјеловао, све је ово предигра за пресуду, све је то игранка.

  Od sad ti sve vjerijem Simo.Evo i ovaj na N.Zelandu pobi onolike ljude sve da bi ocrnio Karadzica.

  Stvarna je jaka bosnjacka tajna sluzba.

  https://www.rtvbn.com/3944475/sok-snimak-sa-novog-zelanda

  1. Јутрос амбасадор Мирза Хајрић, умјесто да прво каже да нема настрадалих из БиХ, прво што рече да је убица слушао пјесму о Радовану.

   Јадна држава, јадан амбасадор.

 14. Јасмине, немој бар ти, ниси ти фундаменталиста, ниси ти оно зло звано „слободна босна“,није то твој ниво, иначе, неко мора почети осуђивати свако спиновање уперено против других народа.

  Ево, ја дајем ријеч да ћу од данас увијек опоменути-очитати лекцију сваком српском сајбер националисти, ти брате начепи своје, значи, за промјену, очекујем од тебе да сваки дан између осталих отвориш расистичку слободну босну.

  Зашто њу, зато што је она дословце телал фундаметалиста и фундаметалиста вјерских фанатика, по томе су много гори него КЛИКС.

  Отвори то зло од портала оне сподобе Авдића, па кад видиш да је од петнаест главних постова, бар десет на разне начине класична мржња и расизам према свему српском, ти онда одабери као културан и писмен човјек по један, па га на свој начин осуди на Фронталу.

  Неко мора почети, хајмо ја и ти то бити, још боље хајмо ја и ти то бити под пуним именом и презименом.

  Поздрав.

 15. Мислио сам да је Др Аган Мехтић ових дана ваља највеће глупости, али је изгледа добио достојну конкуренцију.

  Наиме, Мехтић у жару борбе да докаже Колинди да у БиХ нема вехабија оптужује хрватске обавјештајце да су покушали наоружати вехабије.
  Е, сад је питање има ли или нема вехабија? Ако има онда је Колинда у праву, а ако нема кога то наоружава Мато Ђаковић?

  Други млатилац глупости је на моје велико и непријатно изненађење реис. И не само он. Мртав-ладан доведе Србе у везу са злочином у далекој земљи само зато што је неки злочинац слушао пјесму о Караџићу.

  “Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je posebno uznemirujuća činjenica da je napadač u svoj krvavi pohod krenuo uz pjesme koje veličaju ratne zločince iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i da je očito bio inspirisan istom ekstremističkom ideologijom i mržnjom kojoj ovih dana svjedočimo u dijelu Bosne i Hercegovine.“

  И сад кад ја упитам реиса кога помињу исиловци и вехабије када крећу у крваве походе, коју књигу прије тога читају, шта ће ми одговорити?

  “Zato Islamska zajednica još jednom poziva sve institucije države da se sa ovim ideologijom obračunaju i da ne umanjuju njenu opasnost kao i da se u programe prevencije nasilnog ekstremizma i deradikalizacije koji su u našoj zemlji brojni u fokus stave i ove grupe i njihove ideologije.“

  Ево и ја позивам да се институције државе обрачунају са идеологијом са којом исиловци и вехабије иду у покоље.

  Да ли то реис позива да се забрани Алах само зато што га помињу исламистички злочинсци или позива на забрану Курана јер је познато да га поменути злочинци често читају.

  Читам ово и не могу вјеровати да је ово званичан став ИЗБиХ!?

  Е мој реисе….

  Ово је толико подло и ниско….

  https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/108597/islamska_zajednica_u_bih_osudila_terorizam_uznemiruje_krvavi_pohod_uz_pjesme_koje_velichaju_zlochince_iz_agresije_na_bih.html

  1. “Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim istorijskim i epskim junacima – knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu zbog njihove borbe protiv Otomanske imperije. Neka od tih imena ispisna su ćirilicom i po oružju koje je koristio tokom napada na džamije.“

   Тек кад се ово има у виду видљиво је колико је болесна инсинуација Исламске заједнице и реиса.

   Сад би требало забранити и Обилића и Марка Миљанова само зато што нису пристајали да им Турци погазе отаџбину.

   https://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Sarajka-iz-Novog-Zelanda-za-34Nezavisne34-o-napadu-u-kojem-je-ubijeno-najmanje-49-vjernika/527969

  2. Такође би требало размислити и о забрани помињања ове дјевиојчице јер је убица рекао да је због ње убијао.

   А кад би злобници упитали ко је убио ову дјевојчицу и да ли би требало забранити оно што је мотивисало њеног убицу, баш би био занимљив одговор.

   https://www.kurir.rs/planeta/3221329/zbog-ove-devojcice-11-je-krenuo-u-krvavu-osvetu-nije-mogao-da-se-pomiri-sa-njenom-tragicnom-smrcu-evo-ko-je-tinejdzerka-koju-je-pomahnitali-ubica-spomine-u-poruci-pred-masakr-video?ref=fbplaneta

 16. Џасмине,
  а како би се тек лијепо уклопила слика са Трга Крајине коју би послали страни новинари који ће доћи у БЛ по реакције власти на пресуду Караџићу, а да на том тргу могу наћи организовану групу која ће потврдити да је РС злочиначка творевина.

  Добро сте то смислили…

  1. Симо слика са Давидовог трга заувијек је бесповратно отишла у свијет а за том сликом и посмртни остаци Давида Драгичевића јер нису имали мира у Бањој Луци из разлога што комплетне институције Републике Српске од првог дана убистава Давида Драгичевића стоје свим срцем својим иза убица и налогодавца.
   А тек слика режимских керова који нападају ако улицом иде два човјека.
   Све је то џаба причати у злочиначкој земљи којој је идеално друштво коме она тежи царство зла – Русија.
   Није више битан само Давид, институције Републике Српске урадиле су све и да се заташкавају истраге у случају Вукелића па и породице Вулић свирепо нападнуте на кућном прагу од стотињак полицајаца да би на крају суд утврдио да се спорна зграда гради без грађевинске дозволе.
   Тако да ви* имате читав серијал из којега се једино може закључити да јесте злочиначка творевина без обзира ако очистите трг и улице као Пјонгјанг а новинарима понудите режимски народ.

   ви* = они који себе изједначавају са Републиком Српском,окупатори Републике Српске која је заправо само њихов плијен и колонија сурово и грозно опљачкана.

  2. И сад ћеш ти мени објашњавати да је пука случајност да у предвечерје пресуде Караџићу скуп екипе која има мишљење да је РС злочиначка творевина, пријављује лик који се баш зове Драган Дабић!!!

 17. Симо П. Ороз 16. марта 2019. у 09:06
  Такође би требало размислити и о забрани помињања ове дјевиојчице јер је убица рекао да је због ње убијао.

  А кад би злобници упитали ко је убио ову дјевојчицу и да ли би требало забранити оно што је мотивисало њеног убицу, баш би био занимљив одговор.

  Opcepoznato je da o tvom karakteru(ako se uopste moze reci da ga imas)nemam pozitivno misljenje.Ovim komentarom si jos dublje upao u septicku jamu u kojoj si i tako do guse,pa ti govna prelijevaju u usta.

  Na politicka preseravanja tipicna za nase predjele,nekako i imam opravdanje.
  Sa ovim komentarom si pokazao svoje pravo lice.Lizanje „auspuha“ vlastodrscima te je dovelo da i ovog malog andzela uvuces u svoje bolesne insiunacije.

  U postavljenom linku(kojeg nisi ni procitao)si previdio sta otac od ubijene djevojcice misli o vama politickim lesinarima.

  Otac devojčice, Stefan Akelund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

  „Oblio me hladan znoj kada sam video oružje sa imenom moje ćerke na njemu. Kada ćemo, dođavola, konačno moći da tugujemo u miru“, rekao je on.

  Fuj gade.

  1. Интересантно да је најсличнији коментар на покољ у џамији дао Ивица Дачић.
   Мислим на изјаву оца дјевојчице.

  2. Мохи коментаеи су изнуђена реакција.

   Ето нека мој коментар о дјевојчици није примјерен, а шта кажеш за остале, мада у твом одговору нема ништа осим јефтине патетике?

   То си вјешто прескочио.

  3. Moжеш ти мене звати гадом колико хоћеш, али моји коментари су веома једноставни за схватити.

   Постоји неколико варијанти за које се човјек може опредијелити:

   1.
   Нити пјесма нити нека вјерска књига могу окривити било кога за недјело некога ко је неку пјесму слушао или читао или носио напис из неке вјерске књиге.
   То је мој став.

   2.
   Ако нека пјесма може бити доказ да је њен аутор крив зато што је неко слушајући ту пјесму добио инспирацију да некога убије исто важи и за вјерске књиге. Ако је неко читао неки вјерски спис и након тога починио злочин, крив је вјерски спис, односно његов аутор.
   На Фронталу нисам још прочитао да се неко тако опредијелио.

   3.
   Пјесма може инспирисати злочин, а вјерски спис не може.
   То је став ИЗБиХ.

   4.
   Вјерски спис може инспирисати злочин, а пјесма не може.
   На Фронталу нисам још прочитао да се неко тако опредијелио.

   Џасмине, ђе си ти у овоме?
   Који је твој став?

   Гукни голубе…

 18. Потписујем све што је написао Симо Ороз.

  Јављам се само по питању ћирилице, која је овде поменута уз оружје атентатора. На овом порталу је објављена латиничка пресуда Окружног суда у Бања Луци на српском језику, а ћириличке нема ни једне , чак и од Врховног суда Републике Српске, и то већ 15 година. Као неће Срби унитаризацију, а хоће унитарно писмо – хрватску латиницу. Истини за вољу, нису Срби одустали од своје ћирилице у корист туђе латинице да би показали своју толерантност, иако се у Србији баш хрватском латиницом доказује та толерантност. На делу је нешто сасвим друго – српска комоција, неодговорност, незнање и готово потпуни нестанак српског националног осећања.
  Код таквог стања ствари у Срба, мене чуди то што Бошњаци наступају тако иритирајуће, кад ће им овакви изгубљени Срби ионако лећи на руду. Фали им само стрпења, тј. времена.
  У свим српским земљама нико од позваних професора лингвиста и академика није јавно рекао да је смишљен државни план замењивања српске ћирилице хрватском латиницом у српском језику , а који се спроводи системски кроз српски правопис учењем да постоји и српска латиница. Зато сам ја као инжењер написао књигу „ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ спроведеним увођењем хрватске латинице у српски правопис“.
  Данас на фејсбуку неки Лукић пише шта је српско нестало за време ове власти,а ја допунио да је заборавио на ћирилицу , коју није укинуо страни управник, него сами Срби. Одговори ми он да није Србин само онај ко показује три прста, те оно познато да Срби не могу у свет без латинице. Отпишем му да није рекао главно – да ли мисли на ову хрватску латиницу која угрожава ћирилицу,или мисли на енглеску латиницу помоћу које се уз енглески језик комуницира са светом па не угрожава ћирилицу. Још му написах да сам платио штампање 2000 књига, те да њему дајем 100 ком бесплатно да их дели како мисли да је најцелисходније. Али наљути се Лукић, па избриса коментаре.
  Слично сам доживео и пре коју годину када сам написао да ова латиница јесте била српска кад је њоме Аустроугарска заменила забрањену ћирилицу у српским земљама и кад ју је забранио Анте Павелић својом првом наредбом 1941.г. Тада ме је неко назвао sovinistickom fekalijom. Дакле, Срби би се тукли за хрватску латиницу, иако нико други у читавом свету није као они увео конкуренцију своме писму ( комунисти 1954.г.) да би оно било замењено туђим писмом.
  Поштовани Симо Орозу, ако сматрате да је Србима потребан овакав мој труд предлажем да од уредништва узете мој мејл, како бисмо се договорили да Вама, или некоме кога препоручите,доставим стотину поменутих књига.
  Иначе , уследиће плакатице у 100.000 примерака са оваквом поруком – УБИЈАЊЕ СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ ХРВАТСКОМ ЛАТИНИЦОМ У СРПСКОМ ПРАВОПИСУ.

  1. Немања,

   хвала на разумјевању и повјерењу, али заиста немам намјеру да откривам свој идентитет.

   За ових 8-9 година шкрабања на Фронталу накупило се превише идиота у коментаторлуку и у читатељском пучанству који сигурно не би пропустили прилику да ми се освете. А има богами и политичара којима сам “јебао кеву“.

   То је прво.

   Као друго мислим да писање и дијељење књига о ћирилици неће помоћи. Из два разлога. Први је да књиге данас мало ко чита, а други је што они који то желе прочитати већ пишу ћирилицом.

   Да ме не схватиш погрешно, не мислим ја да би мене ови са Фронтала одали, него би ме идиоти препознали по књизи.

   Ја сам се замјерио многима, а опет још нема концензуса да ли сам великосрбин или антисрбин зато што се не уклапам у новокомпоноване критеријуме било ханџарлијске, било усташке, било новочетничке.

   Још једном хвала.

 19. Чуј ти што оно сере, као њега би неко дирао?

  прво- много њих већ зна тачно ко си, па те опет нико од њих није дирао

  -друго- други дио се двоуми између тога да ли си РВ, или ПС, нисам чуо да је било којег од вас неко опалио по „пичци“, макар био у заблуди

  -треће- неки сумњају да си женски медијски савјетник, мада то није могуће због вокабулара, али и да си неко женско, нико те Симо неће тући, али јебати хоће свакако

  1. Пуши курац жваљо!!!

   Говно једно кукавичко!

   Фукаро уцрвана!

   Улизицо потуричка?

   Ошјош?

  2. Загнојени шуљ!
   Буљави кретен!
   Курје око на вр’ курца!
   Смрдљиви зубокрадица!
   Премијер УСРО-кантона!

  3. За неупућене, УСРО кантон је подеучје уједињеног Сарајева и Романије. То је оно за што се тај лемур залаже.

 20. Немања,

  прво да похвалим твоју борбу за ћирилицу, од мене пуна подршка.

  Ја лично од 1978 године искључиво пишем ћирилицом, прво, тада сам завршио средњу школу и нисам морао писмене радове писати на оба писма, друго, дао сам ријеч, а ја ријеч никад погазио нисам.

  Разлог је моје потписивање ћирилицом приликом отварања рачуна у Привредној банци и примједба службенице банке-моје комшинице, односно њено питање зашто ћирилицом?

  Мој Немања, мислим да смо изгубили битку са свим оним Србима који пишу латиницом, а имају сад преко 30 година, много је ту рецидива, зато њих треба опомињати, али мијењати никако, једино што треба инсистирати да се сва службена коресподенција у Српској врши на ћирилици.

  Значи, не можеш неког мијењати ако неће, или ако су му преци са ћирилице прешли на латиницу, то је по мени настраност и кукавичлук, они то сматрају прагматичношћу.

  Ја такве не бих мијењао таман да хоће, јер што рекао Његош: „Што се грбо роди, то нико не исправи.“

  Лијепо је да наша дјеца знају латиницу, али нову нацију треба одгајати на ћирилици, па нека прође још 30 година, све док не оду Богу на истину комуњаре и њихови „прагматични наследници“ тачка.

  П.С. Види ти што се овај Симица распандрцао, јесам му ставио соли на реп, не подноси зајеб, лудо отац га јебо.

  1. УСРО-премијер,

   свака ми дала, ал знам дати одговарајући надимак. То се некад звало Лајиво име.

  1. Тако је премијеру!

   Да тебе не би ни један коментар не бих написао.

   А било је паметних, признај.

 21. Признам, него си био преактиван, па контам да се мало са тобом нашалим, све зато што знам да си супер толерантан.

  Са ким ћу другим, сви ми на Фронталу знамо да ти једини знаш примити шалу, а да не напишеш „шаљивџији“ бар десет увреда у одговору, зар не?

Оставите одговор