Повратак у реалност: Престоница културе Српске

Док градска администрација лиже ране нанесене од стране норвешког града Бодо, полако се враћамо у споменичку и културну стварност, о којој смо већ писали. Имамо споменик Његошу!

четвртак, 26 септембра, 2019 / 17:31

Без обзира што је споменик већ одавно у простору, на званичној страници Града Бања Лука, обавјештени смо тек 24.09.2019. да се ради о Његошу. Оно што је посебно схизофрено у овом "мисли глобално, не дјелуј локално" начину доживљавања културе, јесте да у вијести која слиједи, пише Бања Лука, док на вајарском дјелу Сретена Стојановића стоји облик "Бањалука".

Сасвим је у реду да Бања Лука ради на својој промоцији у свијету, али би прво требала да научи како се зове, те поведе рачуна о концепту културе, поготово културе сјећања на домаћем терену. Онда је много лакше играти гостујуће утакмице.

Тако, захваљујући супротностима које се привлаче, између Архива Српске и Народног јој позоришта, имамо низ споменика: Петар Петровић Његош, Веселин Маслеша, Никола Кољевић, Александар Сергејевић Пушкин…

…наставите низ.

У дворишту Архива Републике Српске, у Алеји Светог Саве, у четвртак 26. септембра, биће откривена биста Петру II Петровићу Његошу. Свечаност откривања бисте биће уприличена у 18.00 часова.

Ово је поклон Српске православне црквене општине Бања Лука нашем граду, у знак захвалности за указану пажњу према Српској православној цркви за протеклих тридесетак година. Овим поклоном, уједно, заједно обиљежавамо и 800 година самосталности СПЦ у чије су темеље себе уградили многи српски великани.

Прије свих Свети Сава, чије име носи ова алеја у којој се споменик налази, али и Његош као пјесник и државник, али и као владика – кажу у Архиву РС.

Послије откривања Његошеве бисте, биће отворена изложба Државног архива Црне Горе под називом "Документа о Његошу у црногорским и руским архивима" у изложбеном холу Архива Републике Српске.