Три примопредаје Алена Шеранића

Још се људски нисмо ни навикли да је нови колач, а Шеранић је успио да буде на челу три министарства: науке, културе и здравства.

петак, 21 децембра, 2018 / 12:05

Као да је неко у Влади Српске радио по првом приказу на Фронтал.СРБ од појаве Алена Шеранића у јавности извршне политичке власти, али испоставило се да и они мисле да је у питању "особа са свим потребним квалификацијама за ово, али и за већину других министарских мјеста".

Интерни рат у власти између СНСД и ДНС, након његовог именовања на мјесто челног човјека за Министарства науке и технологије у мају ове године, додао му је на списак титула и обавеза и старање о Министарству просвјете и културе, до избора нове владе.

Онда је, без обзира што су сви очекивали реизбор на министарско мјесто, услиједило и изненађење – преузимање ресора здравства, који је и најлогичнији обзиром на то да је Шеранић љекар по образовању. Тако да је ово треће министарство на чијем је челу у осам мјесеци. Пред њим је далеко тежи и неизвјеснији задатак, него да је остао министар науке и технологије, али и први прави испит.

Ресор здравства са пола милијарде дуга (од ока) и веома тешка ситуација у нереформисаном систему уопште, више је од фрази о врућем кестењу. Као што је испит за Шеранића, тако је испит и за цјелокупан систем власти, у смислу могућности појединца унутар сложених коалиционо-интересних група које чине тренутну галиматијасну власт, са истина баш комотном скупштинском већином

Тривићка прешла са градског на републички ниво културе

Новоизабрани министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић преузела је данас дужност од Алена Шеранића, који је по овлашћењу предсједника Владе обављао дужност министра просвјете и културе.

Министар Наталија Тривић поручила је да ће интензивно радити на провођењу стратешких циљева у области образовања и културе.

"Веома је важно да повећамо обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, што је наше стратешко опредјељење у области унапређења раног раста и развоја дјеце. Опредјељење Министарства просвјете и културе је и стварање бољих услова за рад у свим школама и унапређење квалитета васпитно-образовног процеса", рекла је министар Тривић.

Она је појаснила да ће посебан акценат бити на повезивању привреде и средњег стручног образовања и дуалном систему образовања.

"Већом повезаношћу стручног образовања и тржишта рада створиће се услови за отварање нових радних мјеста и смањење стопе незапослености, што је веома значајно за привреду Републике Српске", нагласила је Тривићева.

Министар Наталија Тривић је рекла да ће посебна пажња бити поклоњена културним институцијама те развоју културне сарадње са земљама у региону, али и представљању културе Републике Српске у свијету.

Рајчевић из информационог друштва у научнотехнолошки развој

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске извршена је примопредаја дужности између досадашњег министра Алена Шеранића и новоизабраног Срђана Рајчевића.

Министар Рајчевић се захвалио досадашем министру на успјешном вођењу ресорног министарства и на значајним искуствима која му је пренио.

"У министарству ћемо наставити да радимо на спровођењу циљева који су једни од приоритета Владе Републике Српске. Ријеч је о успостављању ефикаснијег система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Републици Српској, развојем дигиталног друштва, те унапређивању повезаности образовања и тржишта рада", истакао је Рајчевић.

Министар Шеранић честитао је новоизабраном министру и нагласио да су у протеклом периоду урађени велики помаци на пољу науке и технологије, те да је сигуран да ће, са министром Рајчевићем на челу, Министарство доживјети још значајнији напредак.

Прије него што је именован за министра, Срђан Рајчевић био је дугогодишњи директор Агенције за информационо друштво Републике Српске.

Здравље и Богданић на крају

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске данас је извршена примопредаја дужности између Драгана Богданића, који је до избора нове Владе Републике Српске обављао дужност министра здравља и социјалне заштите и Алена Шеранића, новоизабраног министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Приликом предаје дужности и обавеза досадашњи министар Богданић честитао је новоизабраном министру и нагласио да су у претходном периоду учињени значајни помаци у побољшању услова у здравству, посебно у домену реализације капиталних инвестиција.

"Не сумњам да ће колега Шеранић, са којим сам у протеклим годинама имао прилику да успјешно сарађујем, имати довољно одлучности да даље ради на стабилизацији и унапређењу здравственог система у Републици Српској. У фокусу рада свих запослених у здравственом и систему социјалне заштите треба да буде пацијент, односно корисник, а нови министар, сигуран сам, то препознаје", поручио је Богданић.

Министар Ален Шеранић захвалио се досадашњем министру на искуствима које му је пренио и поручио да ће свим запосленима у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске радити на провођењу зацртаних циљева у политици Владе Републике Српске, а који се тичу квалитетне анализе и провођења мјера у циљу сталног унапређења система здравствене и социјалне заштите.2 КОМЕНТАРА

 1. петак, 21. децембар 2018.

  ШЕСТОКРАКА
  ВЛАДА
  СРПСКЕ

  Премијер Вишковић дао је неколико изјава по обрасцима.
  Влада ће радити као Тим. Фокус је на бољем положају Плата. Реални сектор мора бити приоритет. И слично.
  Његов једини Капитал није то што је из тог привредног сектора, још одавно, већ то што је успио да преживи слалом у Посланичком Клубу, одржавајући сигнализацију са Предсједницом Владе и Предсједником Републике.
  Ну.
  То му неће помоћи на мјесту Предсједника Владе.
  Јер, његова Влада није Есенесдеовска.
  Она је конгломератна.
  Она је Лего лажне мултиетничности и непостојеће конститутивности.
  Она је Влада Тржног Центра.
  У коју само што није уграђено правило да министри из једне странке, сједе у Влади до дванаест а од дванаест долазе они из другог дијела те странке.
  Она је Влада Идеологије Шестокраке.
  Сви њени министри нису из Странака. Неки се још легу као странке.
  Ова Влада је, на љествама ауторитета, капацитета и референци, најнижа до сада.
  Прва Додикова Влада, из 98е, за ову је била Уједињени Кремљ и Стејт Департмент.
  А процес је требао да буде обрнут.
  У актуелну Владу Српске, мало ко је ушао по референцама, искуству и ауторитету.
  Неко је ушао само зато што је био Министар.
  Неко само зато што је прешао у неку странку из неке странке.
  Неко само зато што му се странка отцијепила, расцијепила.
  Неко је ушао јер је склопио кладионичарску комбинацију Нације, Странке и Гузице у Гостима.
  Неко зато што га често виђају у Кабинету.
  Тако да се у Спорту не може очекивати помак. У Просвјети се не може очекивати помак. У Високом образовању се не може очекивати помак. У Пољопривреди…
  А у свим тим областима је потребан и могућ.
  Потребан је и у Трговини, и у Правосуђу… али ту је БиХ окупирана и мало се може учинити.
  Вишковић, и ми сви, морамо да се помиримо са чињеницом да то није Влада Есенесдеа, нити Влада Шесторке. То је Влада Ситних Интереса.
  И њихово задовољавање јамчиће тимски карактер и стабилност Владе.
  Влада Српске је само најновији доказ да Влада не може да буде озбиљнја и боља од Парламента.

  Rajko Vasić