Милован Цицко Бјелица: СДС ће опстати, али важно и какав ће опстати

Соколачки првак СДС, избацује један за другим ауторске текстове, у којима претреса стање унутар ове странке. Занимљиво се политичари одважују да пишу, или потписују овакве ствари, само када им је подршка јавности пребитна.

петак, 21 децембра, 2018 / 20:29

Но, баш зато су што ријетке прилике кад политичари под својим именом, јавно и написмено, износе ставове – уживајте док траје. Цицко нам је послао и још једну пригодну фотошопирану фотографију, а текст доносимо без измјена и са оригиналним насловом:

Српска демократска странка се налази у судбоносном тренутку. Нисам овим рекао ништа ново. Међутим важно је да то кажем ја који сам са странком прошао све њене фазе, све успоне и падове, од оснивања до данас.

Многи сада говоре о консолидацији, о саборности и окупљању, aли не говоре око чега је то окупљање, шта су темељи и начела око којих треба да дође до саборности. Консолидација може да почне тек када се почне поштовати Статут, а потом Програм странке. Када се унутар странке буде јасно видјела патриотска и демократска оријентација. Када се буде мање причало о министрима у Савјету министара од министара у Влади Републике Српске. Тада ће се новим и младим људима јасно показати који ниво власти нам је важнији. Онда неће бити могуће да неко чланове СДС-а назива Бакировим Србима ни у сну, а камо ли у прљавој политичкој кампањи. Власт није важнија од интереса Републике Српске, иако је политика између осталог и борба за власт.

Посебно ми морамо бити обазриви да не допуштамо да нас усред политичке борбе политички неистомишљеници гурају од наших сопствених програмских начела, проглашавајући их својим. Свједоци смо да смо то допустили, а резултати избора су показали да је наша политичка идеја имала и има смисла.

Појединци да престану вријеђати неистомишљенике унутар странке

Ми можемо кренути напријед тек када појединци престану да вријеђају неистомишљенике унутар странке, али и лидере и политичаре других политичких партија. Никаква скривања иза саопштења или наручених текстова, никакво етикетирање, анализе и позиви на саборност и договор не могу да сакрију чињеницу да су Српској демократској странци потребне промјене.

Потребно нам је много новог и другачијег. О неким стварима сам писао и говорио. Мислим да сви који мисле добро Српској желе јаку Српску демократску странку. Ми смо странка која је нуклеус демократије у Српској, сами тми морамо да идемо у корак са европским политичким партијама наше политичке оријентације. Да се повезујемо и да сарађујемо, доносећи квалитетна рјешења и у наш политички живот. Морамо имати сарадњу и са политичким партијама из Србије, једино заједно можемо водити одговорну и дугорочну националну политику. Сарадња са Српском напредном странком и званичним Београдом мора бити наш приоритет приоритета. Сада те сарадње нема. Такође, однос са Српском православном црквом мора бити много бољи и садржајнији. То сада није случај, предсједник оптужује Цркву, замјера јој мјешање у политику.

Огњен Тадић дао доста одличних запажања и приједлога

Ових дана сам поново читао писма господина Огњена Тадића, у којима је дао доста одличних запажања и приједлога. Неки од његових ставова су били дијелом и против мене. У то вријеме ја сам му највише замјерао што то није радио унутар странке, што је све износио у јавност.

Данас, са искуством догађаја из претходних мјесеци и самовоље и расула које влада прво код предсједника странке, а потом и у Секретаријату, јасно ми је да једино јавно изношење ставова има неку шансу да допре до људи који игноришу сваки став и мишљење које им не одговара.

Много тога пропуштено

Много тога је пропуштено, или урађено погрешно током кампање. Међутим ми о томе не говоримо јер ванредну скупштину не жели да закаже, а редовну прекине. Све ово је показатељ непоштовања чланова и симпатизера странке. Јер када се овако одоносе према изабраним представницима, чему може да се нада члан или симпатизер?

Секретаријат Српске демократске странке не ради свој посао у складу са програмом и статутом странке. Сектор за политику и медије нема довољно знања и стручности да прати и разумије ствари које су у интересу Републике Српске, од нормалне и природне политичке борбе власти и опозиције. Одговорност за ово прије свега лежи у предсједнику странке као инокосном органу, али најодговорнији по овом питању је Секретар странке.

Поједини новинари су још током кампање указивали на слаб или никакав однос предсједника странке према медијима. Говорили су о недоступности за коментар, о томе и да када га добију да нема став, или да каже да ће се јавити касније. Дакле, секретар странке Игор Oстојић и Сектор за политику и медије није био у стању да припреми предсједника и остале огране странке за квалитетну медијску презентацију ни током кампање, али ни прије ни послије ње.

Ништа бољи нису били ни у овим дешавањима унутар странке. Када је ријеч о недавно прекинутој Скупштини странке, они не само да нису поштовали статут да распуштен општински одбор не значи и престанак чланства у Скупштни странке, него нису поштовали ни то да о томе мишљење даје Статутарна комисија. Статутарну комисију да да мишљење о члановима скупштине из Челинца, Билеће и Добоја, нису ни позвали на Скупштину странке. Па као да ни то није довољно, покушали су да мијењају делегате скупштине по сопственом нахођењу.

Јавашлук у Секретаријату странке

У прилог тврдњи о лошем раду и јавашлуку у Секретаријату странке говори и податак да је Централна изборна комисија због кршења одредби Закона о финансирању политичких странака новчано казнила Српску демократску странку са 14 900 КМ. Што је навећа новчана казна изречена некој политичкој партији у читавој БиХ.

Најуже руководство странке не зна хоћемо ли имати кандидате и ко су кандидати на ванредним локалним изборима у Требињу, Добоју, Рудом и осталим општинама. Повх свега, губимо одборничке већине и расипа се чланство. О свему овоме ми не разговарамо, не утврђујемо чињенице и узроке, не правимо планове како проблеме ријешити. Бавимо се једним човјеком, који читаву странку држи као таоца у својој игри предсједниковања.

А када на то додамо да предсједник не дозвољава да се одржи скупштина и да се ни на једном до сада одржаном Предсједнишву странке, а од избора је прошло два мјесеца, није разговарало о финасијској ситуацији у странци, јасан је степен кризе која влада у странци.

Па како онда овим људима дозволити да проведу редовне изборе у странци? Да ли након свега треба допустити појединцима да буду дио изборног процеса? Ја мислим да би тек то био тег који би нас приковао на дно.

Потребна ванредна Скупштина

Зато је потребна ванредна Скупштина. Да коначно сједемо и разговарамо о свим питањима колико год она била тешка и колико год времена буде потребно да би расчистили све оно што се годинама гурало под тепих.

Српска демократска странка ће опстати јер је већа и значајнија од све и једног појединца који је у њој био или кроз њу прошао, а ми се сада боримо за то каква ће опстати.5 КОМЕНТАРА

 1. Увијек сам имамо симпатије за СДС и никад их нисам крио, напротив.

  Покушао сам Говедарици објаснити да иде погрешним путем новембра 2017 године у Палама, рекао сам му да ће проћи много горе него Босић( данас зна да сам био тада 110% у праву),нажалост, ништа није схватио, боље рећи, ништа ме ништа није послушао, а два сата смо сами причали.

  Нажалост, није упалила она чувена изрека: „старији ће наговорити, или напрђети“, Вукота не послуша старијег иискуснијег, а Бога ми и много паметног човјека.

  Знам шта је добро за Српску за наредне деценије, зато годинама тврдим и пишем да поред јаког СНСД, у Српској мора постојати јак СДС и снажна парламентарна зелена партија, да су сви остали сурогати без идеје и идеологије, због тога сам и годинама покушавао помоћи СДС.

  Ја не знам Цицко како више да вам помогнем, указивао сам вам годинама на глуп рад, стварао себи тиме непријатеље код ваших противника.

  Знаш да те цијеним, доказао сам ти то, такође знаш колико ја вриједим, тако да ти могу рећи да ја имам рјешење за СДС.

  Баш штета што нисам сад у СДС, просто речено, сад су идеални услови за овакве људе, односно, за предсједника са државничким карактеристикама, односно, за писмена човјека који има искуство, организаторске способности, чист образ, муда и визију.

  Мислим да сте као партија најебали, значи, нити је добро да Вукота остане, исто тако не може нико од помињаних наследника ујединити СДС и супроставити га СНСД.

  То одговорно тврдим, не зато што је неко од помињаних глуп, него због околности и хипотека, територијалних подјела, као и будућег дјеловања „издајника“, којих су још пуни ваши редови на свим нивоима.

  Немате Цицко данас у СДС неизраубованог човјека са чистим образом и визијом, човјека који може вратити СДС изворним принципима, немате неукаљаног и снажног човјека који може везати народ уз себе, немате тренутно харизматичног човјека, оног који зна и може добити искрену подршку СТВАРАОЦА, са једне стране, са друге, човјека који може младе у свим локалним одборима“купити“, односно, пробудити најбоље у њима, те тиме вратити самопоуздање сваком члану СДС.

  Не бих даље.

 2. O Cicku neću ni riječi jer ne zaslužuje. O SDS oću reći koju. Tačno je da će SDS opstati ali kad se sve sabere i oduzme mislim da će u SDS ostati manji procenat članstva nego u srbijanskom DSu. Njihov osnovni problem je što bi da budu veće baje od baje a to ne ide. Baju je napravio gladan a Vukotu glup qrac i tu lijeka nema. Nakon što su im se desili Kalinić, baba Bilja, Čavić, Tadić ……. Govedarica priča kako nije htio da sitničari pa da zakera oko sitnica sa Čavićem nego da budu tim????? Od go…. se pita ne napravi a i ako se napravi nije jestiva a Vukota ako misli da se bavi politikom mora da ih namiriše na kilometar a ne da skonta koliko je sati tek kad mu ga s leđa šuknu do jaja.Donedavno sam mislio da je bar pošten ako je već glup ali malo morgen umjesto da kaže „ja sam zaslužan za poraz pa ću naredne 4 godine da radim volonterski“ namjestio je svoju gujicu u jednu od najmekših fotelja đe ništa ne radi a dobija solidnu svotu.Ja se javljam da na isti način doživotno branim srpstvo i srpsku i raditi ću to upola jeftinije i duplo bolje.
  Meni se čini da u vrhu stranke nema niko ko zna sabrati 2 i 2 ili to ne žele pa da i o tome napišem koju.
  Šta je to zbog čega bih glasao za SDS?? Meni je svejedno ko će zapošljavati svoje jer nisam ničiji i sad bi ja trebo glasati za vas da me na šalteru u opštini čeka SDS šalteruša a ne SNSD?? Tri decenije od osnivanja nemate ni plan izlaska iz krize a o realizaciji da i ne pričamo?? Kad ste postali vlast u Trebinju je bilo oko 9000 radnih mjesta u proizvodnji a kad ste izgubili izbore 4 puta manje?? U ostalim opštinama u Herc. osim Gacka odnos je još gori a bio bi i u Gacku no na svu sreću nisu bili u stanju da sruše termu jer za to ipak treba znanje.SNSD jesu nesretni ali je broj radnih mjesta približno isti danas i 2006 ako Lujo ne popravi rezultat kad uspije otjerati Draškovića, dali su više podsticaja za poljoprivredu i ostalo nego svi prije zajedno, tačno je da i poslove i pare dobijaju samo sektaši ali i prije njih su svi drugi koji su se zaposlili ili dobili podsticaje a nisu bili „politički podobni“ bili na nivou statističke greške. Tačno je da SNSD sistematski pljačka ali je isto tako tačno da je SDS sistematski uništavao privredu, ko ne zna o čemu pričam da kažem da je Grubač bio šef upravnog odbora Novotexa kad je isti usrećen i Fabrike kad je „privatizovana“ a Marić rasprodao sve što je mogao iz fabrike.Nemoj samo da mutavi gatačko v. kaže kako su to radili oni prije njega jer ih je većina i sad u SDS a i oni koji su otišli su samo prešli na zeleniju livadu a nisu otjerani zbog zasluga.Približno sam isto živiopod jednima i drugim i tu je to neđe samo što je za SDSa zaslugom mrskih nam komiunjara korito bilo punije a realno govoreći trenutno je livada SNSDa mnooooogo zelenija tako da ne znam ko je taj idiot ko bi za njih mogao glasati na izborima i koji su to razlozi pa bih glasao za njih. Na prošlim izborima jesam glasao za Vukotu računajući da je bar pošteniji a sad ni to više nisam baš najsigurniji a imam i nešto što se zove ponos i 99% posto sam siguran da više nikad neću zaokružiti nijednog njihovog kandidata pa makar i Vukan bio precjednik SDS.
  Još samo koju o Vukanu koji polako klizi u demagogiju. Koliko znam još je neuprljan i pošto je samo tehnički bio na listi SDS savjetujem mu da se što prije odmakne od njih jer sa g…… raditi a ostati čist nema teorije a sam je od izbora obišao i uradio više od kompletnog SDS pa ne znam zašto bi zasluge dijelio sa njima.Pošto ovdje pišem anonimno samo da dodam da ako se Vukota kojim slučajem pročita i osjeća krivim može ovdje da kaže kad i gdje će u Trebinju ovo sve da mu ponovim u brk.
  OOOOOOOOOOOOOOOOOO Vukota čija goooveda riču u Miholjačama

 3. Мица је овог пута скоро све у праву, мада ја мислим да СДС још има шансу, али…………………

  Није им лако, биће вјероватно одлива ако остане Вукота, али исто тако и дијељења, све ако буде изабран неко од помињаних наследника.

  Иначе, чудо је тај СДС, Биља им би у врху, па предсједник Српске и напуста их, онда после рата учланише Калинића, па га ставише на чело партије, па их он „принудно напуста“.

  Па уз прелазак Калинића,купише „перспективног“ Чавића, он поста посланик, па би смијењен, али би по налогу ментора враћен у НСРС, па им тако враћен поста предсједник, па онда и предсједник Српске.

  Па изгуби изборе и власт искључиво својом кривицом, па напуста СДС због смјене,па га опет прихватише као партнера у СЗП, па их ево опет „одради“.

  Па онда после оправдане смјене Чавића остаде предсједник његов замјеник, Босић, мада су обојица били једнако криви, све због тога (не) намјерно дозволише да их Додик прегази 2006 године.

  Наравно, прије пада, Чавић као случајно доведе Тадића са стране, па он поста перјаница и кандидат за предсједника Српске, па чудноватим понашањем на тв дуелу изгуби добијене предсједничке изборе, па онда их и он напуста, оде да „помогне“ Павићу да растури странку.

  Наравно, у истом пакету Босић (не) намјерно изгуби изборе 2014 године, иако је то била научна фантастика изгубити.

  Умјесто да га дословце отјерају, опет по узору на старе СДС- овце ћуташе, оставише га да их уништи 2016 године на локалним изборима, онда се он као повуче, па остави Вукоту.

  Остало је историја, од роварења удбе унутар чланства СДС, недостатка организаторских способности, визије и програма, апсолутног недостатка креативности предсједника и блиских сарадника ,те неискрености, интрига и борбе за лични интерес, све од стране јаких СДС појединаца-феудалаца на локалу.

  Зато тврдим да СДС нема шансу са својим садашњим „кадровима“, те им је можда најбоље да доведу јаког и часног човјека са стране, или да дају СДС његовим СТВАРАОЦИМА, па нека га они подигну, или униште, они су га и оставили на слабим темељима, заједно са вама таквим какви сте(част изузецима), зар не?

  П.С. Кад се осврнем, све су у врх странке у СДС доводили људе са стране, па им они постајали предсједници, или су улазили су у највише руководство, нажалост, доводили су лузере и људе слабог карактера, да не кажем удбаше.

  Ево погледајте шта се дешава у ДНС, све би добро док не доведоше разне „јаке људе“ са стране.

  Али ево, кад сте доводили, што не доведосте већ тада најјачег у држави, што не доведосте Додика умјесто Чавића, прихватио би он то сигурно.

  Он годинама није имао партију,а имао је суви квалитет, био је већ тада ПРЕЈАК, али није могао испливати због околности, исто као што због околности не може задњих година испливати ПРЕЈАКИ Лазаревић.

  Шта би био проблем, па предсједници су им били Калинић и Чавић, све бивши комунисти и реформисти, зар не?

 4. Основни проблем народа у Р. С. је менталитет. Том менталитету се не могу , нити желим , прилагодити јер би тиме пљунуо на своје претке , традицију и васпитање. Конструкције , лажи , подметања и то све без и мало срама и стида су основна средства комуникације међу огромном већином , не само политичара него и обичног народа. О „реповима“ Брозозомбије и соц.-комунизма да и не говорим.
  Говорити о „зеленијим ливадама“ неке партије без и мало примисли да су све те „ливаде“ у власништву народа је стравично. Додуше , те партије су „освојиле“ власт а сваки „освајач“ има право на пљачку и насиље па се све ово , можда , и може оправдати. Чињеницу да је „законодавној власти“ (тј. посланицима у НС РС) народ дао мандат да га тамо заступа сви заборављају. Заборавља се јер се тај мандат присваја и са њим располаже по властитом интересу а то је ништа друго него превара и крађа. Па када се украде мандат , уз којег иду привилегије и новац , онда се крадљивци удружују у интересну групу која се зове „већина“ а та „већина“ формира „извршну власт“ која располаже и новцем овог народа али и пендреком који , по потреби а све у складу са законом , може и да „пуца“ по леђима тог истог народа ако му , којим случајем , падне на памет да се побуни.
  А сви би и новац али и пендрек да покажу колико су јаки па и прејаки јер им то подсвјесно налаже менталитет. Или , можда , све то што раде раде свјесно и са умишљајем?

 5. Sve što sam naveo su činjenice, možemo mi to zvati kako hoćemo ali stvari tako funkcionišu. Mislim da u RS više od pola uopšte ne razumije princip parlamentarne demokratije i kod njih funkcioniše samo pravo jačeg sve što se ne uklapa je šuplja priča. Nije to samo u srpskoj https://www.jutarnji.hr/magazin/to-kako-ljudi-vole-svoje-tiranine-je-neobjasnjivo-ako-oni-na-izborima-uvijek-glasaju-za-iste-sociopate-ne-treba-se-cuditi-ni-zadarskim-jadnicama/8207324/