Пратимо свјетске токове: Коронавирус у Бањој Луци

Особа код које је утврђен коронавирус је мушкарац средње доби, који се вратио из Италије са рада, а исти вирус је утврђен и код његовог дјетета, ученика ОШ Бранко Ћопићу Бањој Луци.

четвртак, 5 марта, 2020 / 09:55

Оба пацијента се осјећају добро и одсуствују акутни симптоми карактеристични за овај вирус.

Хистерија и паника су опасне ствари кад се подигну на општедруштвени ниво, а министар здравља Ален Шеранић је на конференцији за штампу рекао најбољи начин да се заштитите од епитемије: Прање руку, одржавање хитијене, кашљање у марамицу коју послије бацате у смеће.

Маске су готово бескорисне и заправо њихова улога је да заражене особе не шире вирус, а не да здраве заштити. Такође након два сата, навлажена дахом, маска постаје потпуно бескорисна.

Нема, дакле, чаробног штапића. Овај баук се уништава прањем руку и појачаним имунитетом.

Директор УКЦ БЛ, Владо Ђајић, изјавио је да испражњен спрат на Заразном, те да је адаптирана бивша зграда Клинике за плућне болести за потребе могућег карантина.

Сви су поручили да се не паничи, али најдаље је у овоме отишао премијер Радован Вишковић, на чију је изјаву Биро за односе са јавношћу крајње непримјерено реаговао, говорећи да је изјаву дао као појединац, а не предсједник Владе Српске,

"Можда не би требало као предсједник Владе да то кажем, али хоћу као човјек да кажем да је корона вирус измишљен да би се зауставио привредни раст, поготово неких земаља које су у одређеном моменту појавиле тамо гдје неки други сматрају да не би требало да се нађу", Вишковићева је оцјена живота и рада.