Градски син: Три Драшкова радна дана

Обзиром на вријеме објаве овог текста, ради се заправо о два и по радна дана новог градског оца. Дошло је до културолошке револуције. Не само због природне и очекиване одлуке да се у највећем граду Српске службено пише српским писмом, већ што се радило и викендом.

понедељак, децембар 28, 2020 / 13:10

Наша вијест о томе долази намјерно првог радног дана, како и јесте развијена динамика и етика работе у државама, гдје људи сањају "државни пос’о". Односно плаћени нерад.

Нас занимају трајни резултати, а не пресјецање црвених врпци. Нови градоначелник ће тако у Фронтал.РС имати сталног надзорника и хроничара досљедности провођења ове одлуке, као што су је имале све досадашње власти у посљедњих 12 година како постојимо.

Нови градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, као потпуно непозната особа прије шест година, у јавност и политику је ушао перформансима у којим се омладина ритуално бацала у фонтану у Парку Петар Кочић, управо у циљу популаризације српског писма.

Зато Фронтал.РС од истог очекује темељне промјене и осавремењења управо на пољу јавне употребе азбуке.

Одрастање: Из обећавања у држање ријечи

Овим је прешао у нову политичку фазу. До сада је све било пуко обећавање, сад је на ред дошло остваривање у објективној стварности.

Изузетно је угодно видјети одржавање обећања, али је умоболно је да се у Српској 2020. године уопште бавимо оваквим темељним идентитетско-административним питањима. Да је то уопште вијест.

Зато ово не доживљавамо ни као успјех, поготово коначан, већ само први корак. Изузетно нетипичан изузетак од правила, без обзира колико смо подсјећали на то кардинално питање прије и послије избора 2020. године.

Фронтал.РС је, преко својих представника и колективно, годинама указивао у јавности на ненормалност азбукоубиства.

Заиста, нема ништа умоболније од културног геноцида који је градска администрација вршила сама над својим народом и то из љубави према туђем. Било чему туђем. Посебно култури.

Станивуковић се као одборник није бавио тим питањем, али сада је као градоначелник у администрацију унио управо онакав дух какав је заговарао. И све је то изразито медијски испратио.

Истовремено, републичка власт је у трајној медијској дефанзиви и самоповрјеђивању. За то је крива негативна, улизичка и партократијско-непотистичка политика у запошљавању суштински неспособних на кључним позицијама. Особито у пропагандним полугама. Сад је то СНСД-у и коалиционим партнерима дошло на наплату.

Без одгођеног, јер Драшко пржи по друштвеним мрежама као да је изборна кампања тек почела.

Јавна похвала Фронтал.РС Драшку Станивуковићу!

Станивуковића свакако треба похвалити за враћање достојанства српском писаном језику у неуставној престоници Српске, јер је од 1995. године (када је он тек проходао) учинио највише за српски национални интерес. Више од свих градоначелника заједно. И то једним баналним, сваком претходнику лако остваривим потезом!

За расправу би било далеко битније, у општедруштвеном и научном смислу, да се изанализира зашто су његови претходници темељно еродирали културолошке тековине Отаџбинског рата? Прво у титоистичко-ОХР-овску "равноправност писама", па у наређење Анте Павелића о потпуној забрани употребе ћириличног писма при организовању догађаја које подржава град.

Једновремено, у Ефбиху никоме није падало на памет да нове зелене табле са новим именима улица у Сарајеву мијења на начин да опет буду "нове" и садржавају натпис и на ћириличном писму. Бања Лука је послије рата то добровољно и без икакве помпе урадила. Сад би неки дизали помпу због дигиталне азбуке у њој? Нећемо их узети ни у разматрање.

То је доста испеглало сасвим непотребан иступ везано за геј популацију и парадирање које им је гарантовано уставом. Овим симболичним потезом, Станивуковић је донио вишеструку корист себи као сазријевајућој политичкој личности, а Бањој Луци прву бесплатну рекламу у свом мандату.

Што ће јој се вратити и туристички и културно, обзиром да је објава о том његовом потезу након примопредаје власти дошла и до Радио-телевизије Србије. Рецимо. А то је много битније за политичку будућност од кмечања ефбиховских усташоида са међуентитетске линије фронта, на потезу Н1 – Нова – Ал Џазира.

Шта ће бити са губиташем Акваном и осталим прекобројним административцима?

Но, то нису једини битни догађаји, колико год овај био несвакидашњи и значајан у умоболности саме потребе за његовим постојањем, који су се десили у два и по радна дана.

Обзиром да је Станивуковић градоначелник без суштинске власти, те ће градску владу, односно начелнике одјељења морати изгласати већина која му није наклоњена; управо су ови, кабинетски потези, оно чим он може суштински дјеловати.

Владати конструктивно и на видљиву општу корист. Поготово што су његови захтјеви до сада учињени на начин да су то приједлози које ни један нормалан грађанин не би одбацио.

То што су му враћени кључеви службених возила, темељно усликани и објављени, односно викенд-оставка управе ЈП Аквана, која једну деценију прави рупу у буџету од отприлике 700.000 КМ годишње и нагомилало је губитак од 10 милиона марака; економски су значајни колико и одлука о српском писму. Неће бити прости естрадни иступи, само уколико се та ствар распетља до краја.

Уколико Станивуковић смије дирнути у осиње гнијездо прекомјерног запошљавања у градској бирократији, макар иницијативом за скидање Акване са буџета кроз јавно-приватно партнерство или дјелимичну приватизацију, то ће бити револуција у промјени политичке парадигме у односу према буџету.

Буџетометар

Да би се резултат, односно конкретна корист од обећаних промјена видјели, нови градоначелник треба одмах да отпочне јавни графикон, који ће да нам каже колико је његово газдовање кабинетом уштедило новца пореским обвезницима и у шта га је конкретно преусмјерио?

Колико је уштеда у некуповању нових службених возила? Колико у мањим издацима за гориво и резервне дијелове, обзиром да је забранио употребу истих у приватне сврхе? Колико намјерава да смањи администрацију коју има под непосредном управом, те колико ће то кроз плате мање коштати Град Бања Лука?

Наравно, све је то ситан, џепни новац, у поређењу са одливом средстава кроз проневјере и намјештене тендере…

Уколико градоначелник буде успјешно обављао макар надзорну фукнцију у чешљању књига, те то доведе до бар једног, осуђујућом пресудом и адекватном казном окончаног судског процеса, то ће бити резултати значајни за читаве четири године мандата.

Мало завођења реда вјером у себе?

Бања Лука је непозната, неаутентична, полтронска регионална касабица; посебно у културном погледу и резултатима на пољу индустрије забаве. Тако је једна овако природна вијест о томе да ће се користити ћирилица корисно одјекнула. Неко је причао о Бањој Луци, на дан када иначе то сигурно не би чинио, да она нема новог градоначелника и његове потезе.

Једнако тако карактер градоначелника Станивуковића, његове године и вртоглав успон на политичкој љествици, могу бити од суштинске користи граду. Нико неће од Српске направити Њемачку, па ни од Бање Луке Шангај. Поготово не у четири године.

Станивуковић би био немјерљиво користан само да изврши хируршке интервенције у неким кључним идеолошко-правним стварима, које су општа срамота за град ове величине и значаја.

Већ одавно Бања Лука има регионални значај у смислу престонице, док је доносиоци одлука срозавају у ранг Мостара или Тузле. У својој позицији без већине у скупштини, отвара му се простор да ријеши све оне естрадне запуштености престонице, која живи у баналним фразама "Крајишке љепотице" и "Града на Врбасу" (а није Доњи Вакуф).

Шта је битно, за дан посла

Почев од тога да нови мост, који је изграђен његовом примједбом да "обновљени" Зелени мост није сигуран за саобраћај, назове Мост Војске Републике Српске. Грађани ће га свеједно наставити звати Зелени, што се уклапа уз војну униформу и предисторију да је онај стари подигла послије рата баш војска – ЈНА.

Преко тога да преименује Улицу олимпијских побједника. Исто тако у Улицу Војске Републике Српске, док још нико нема кућни број у њој. Иде кроз бившу касарну, данас градилиште.

На крају, није само војска која је одбранила Српску заборављена у Драшковом граду (па нећемо још и о споменику), већ сама Бања Лука има дуалистичку природу писања свог имена?! Што је неки идиот озваничио и у правопису, по за вријеме аустроугарске окупације уведеној пракси писања "Бањалуке".

Ако на Бановини пише Бања Лука, те ако се највиша школа зове "Универзитет у Бањој Луци", неко би коначно требао да стандардизује име главног града. То би, тек, била вијест о којој би се писало у читавој бившој СФР Југославији. Бар мјесец дана.

Кодирање по којем постоје двије варијанте у 21. вијеку изузетно лоше утиче на брендирање и још горе на претрагу по интернету, па би нам скраћеница од "Бањалука" могла бити и БА, а не БЛ. Драшко се разумије у те ствари, обзиром да му је у званичном каналу на Јутјубу сваки наслов латиницом. Управо због бољег гуглања.

За крај, осим за пропагандни рад, још једном га похваљујемо за враћање Српства у виртуелни свијет званичне Бање Луке.Оставите одговор