УСАИД и ЦЗЖС из БЛ, овај пут без Шехера и Мејдана

Да се не би питали који је интерес једне америчке агенције, да даје новац како би се наше (искључиво млађахно) грађанство учило активизму, ето биће нам драго што су Српске топлице сада само Српске топлице у саопштењу.

уторак, мај 7, 2019 / 16:43

Наравно, америчка агенција УСАИД и њихови партнери, никада неће писати "и ћирилицом" што редовно траже ако нешто пише само њом. А то је статистичка грешка, будући да не дају новац за било шта што има везе са Српском као таквом. Нејасно је (уз ово све) учешће и Међународне организације за миграције УН у оваквој једној "едукацији", али исто је и са другим агенцијма, односно страним агентима у Српској. Ако нешто баш мора "и ћирилицом", не може се десити да нема латинице.

Посебно се истрајава на томе да се у саопштењима помиње само Босна и Херцеговина. Српска ако баш се не може избјећи, због неке установе која је укључена, а носи њено име. У Ефбиху то није тако, те се доста полаже на улагања у изградњи новоизмишљене "бошњачке нације и језика".

У нашем прошлом тексту на ову тему, нагласили смо извјесну нелогичност у програмским опредјељењима ове едукације, пошто су издвојена насеља: Српске топлице, Обилићево, Новоселија и Врбања. (?!)

Дај шта даш: Пропао први покушај тражења "циљне групе"

Уколико је присуство водотока, односно Врбаса у питању, њега имају скоро све мјесне заједнице у Бањој Луци (Кочићев вијенац, Центар, Борик, Ада…), док је за ове од УСАИД издвојене, карактеристично једино да су прије Отаџбинског рата имале знатну муслиманску популацију.

И ништа друго, а поготово у смислу заштите природе и грађанског активизма, њих не одваја од остатка Бање Луке. Нити је ову дискриминацију и тражење циљне групе неко детаљније образложио. Да ту нешто није у реду, односно да баш не иде све како је замишљено, потврдили су новим саопштењем и из самог ЦЗЖС, те у уводу кажу:

Поштовани,

због одређених административних и техничких потешкоћа са којима смо се сусретали, као и због слабијег одазива потенцијалних учесника из циљне групе те захтјева грађана који нису испуњавали услове те циљне групе, били смо принуђени да промијенимо концепт радионице у смислу њеног трајања и датума одржавања.

Ово су, дакако, ситнице у поређењу са тим каква тек огрешења о рођену државу при сарадњи са агенцијама страних влада раде институције Српске, али је симптоматично за све и један "НВО", који финансирају владе земаља које се отворено залажу за укидање Српске. Само у ту сврху ово и објављујемо, будући да је ЦЗЖС готово редовно ван својих примарних, односно прокламованих циљева дјеловања, те се још редовније бави политиком и утицајем на предизборне активности, уз нескривене политичке амбиције неких од запослених.

Саопштење у којем Српске топлице више ни у загради нијесу Шехер, Фронтал као неуспоредиво либерално гласило у односу на оне које финасирају стране агенције, односно као и увијек, са задовољством доноси у цјелости:

На Врућици у Српским топлицама

Центар за животну средину организоваће дводневну радионицу ,,(Ре)креација простора за мотива(к)цију’’. Уколико живите на подручју Бање Луке, и занима вас како да покренете иницијативу у својој мјесној заједници, научите нешто више о неким успјешним и неуспјешним иницијативама из Бање Луке, сазнате које су то институције одговорне за коју тему, те како се комуницира с јавношћу – ова радионица је прави догађај за вас!

Активност ће почети у суботу, 11. маја, у просторијама Центра за животну средину, у улици Мише Ступара 5, у пријеподневним часовима те ће се наставити и идућег дана, у недјељу 12. маја. За оба дана планирано је да радионица траје до послијеподневних часова.

Поред активности које ће се одвијати у Центру за животну средину, учесници ће бити у прилици и да се упознају са материјом на самом терену, односно на мјестима на којима су се одвијали неки од најзначајнијих момената грађанске борбе: Нова Варош, Борик и Рекреативна Зона Бања Лука.

Такође, учесници/це ће имати прилику и да се упознају са радом удружења Еко Елемент из Бугојна и ,,Храбре жене Крушчице’’ кроз разговор са њиховим активистима/кињама, а те активности ће се одвијати у Српским Топлицама (на ,,Врућици’’) и у Крупи на Врбасу.

Након радионице је планирано менторисање учесника који су заинтересовани да покрену неку од иницијатива, те након тога ће добити признања/потврде о учешћу на радионици и успјешној започетој или завршеној иницијативи.

Рок за достављање пријава за радионице је до 8. маја, а све што требате је контактирати нас и/или послати попуњену пријаву на [email protected].

Током ових активности трошкови превоза и хране ће бити осигурани од стране Центра за животну средину.

Видимо се!Оставите одговор