Кад УСАИД финансира, онда мора бити мјеста за Шехер и Мејдан

Едукације ће се вршити на локацијама у Ферхадији (Васе Мискина), Пехливануши (Вука Караџића) и Зелених беретки (Принциповим стопама)…

субота, 13 априла, 2019 / 01:02

Овакав увод у Сарајеву, граду који има зелене табле са именима улица и то само на латиничном писму и са појмовима као што су Трг Алије Изетбеговића (донедавно такође преименовани Трг мултиетничког човјека), Мехмет-бега Капетановића Љубушака (Младена Стојановића), итд – нећете никада читати. Ни кад финансира дешавање америчка агенција, ни када не.

Ово није први пут да УСАИД интервенише новчано и идеолошки, помињући имена која нијесу званична у главном граду Српске, јер је постављањем "туристичких паноа" у Српским топлицама, исте називала Горњи Шехер. То су напори и мотиви једнаки онима по којима градови као Градишка, Козарска Дубица, Костајница, Брод… по уставу више немају имена са префиксима Босански/а, али их медији из Ефбиха употребљавају без изузетка.

Није нам јасно који су то критеријуми да предност имају млади баш из ових бањолучких насеља (Новоселија, Врбања, Обилићево, Српске
Топлице), али биће да Американци који дају паре то морају знати. Сигурно знају и што не истрајавају на дуплим терминима у Сарајеву.

Данас почињу активности Центра за животну средину из Бање Луке, којем се да омаћи један Мејдан или Шехер, али никада, са нагласком на никада – да нешто од онога што раде напишу азбуком или ставе Српску негдје испред Ефбиха.

Сретна субота 13. април

Центар за животну средину организоваће серију предавања ,,(Ре)креација простора за мотива(к)цију’’ за друштвено одговорне младе и оне који то желе да буду. Предност учешћа имају млади између 18 и 26 година са мјестом боравка у Обилићеву (Мејдану), Српским Топлицама (Шехеру), Новоселији или Врбањи.

Активност ће почети у суботу, 13. априла, у просторијама Центра за животну средину, у улици Мише Ступара 5, са почетком у 12 часова. Активност ће се наставити низом од још три предавања на различитим локацијама у Бањој луци и наредне три суботе (20. април, 27. април и 4. мај), те закључном презентацијом у Дому Омладине.

Такође, учесници/це ће имати прилику и да се упознају са радом удружења Еко Елемент из Бугојна и ,,Храбре жене Крушчице’’ кроз разговор са њиховим активистима/кињама, а те активности ће се одвијати у Српским Топлицама (на ,,Врућици’’) и у Крупи на Врбасу.

Учесници/е ће, уз различите предаваче, имати прилику упознати се са грађанским активизмом, односно научити нешто о појму друштвене одговорности и на који начин може утицати на побољшање друштвене и природне средине у којој живимо.43 КОМЕНТАРА

 1. Ово исто као када неки Србин упита, искрено зачуђен и у невјерици:“Одакле вам толико мржња према Србима!?“, па људима није јасно како неко пројицирање властитог душевног стања на друге узима као чињенично стање? Или се само зајебаје, као и Фро(н)тал.
  Јер бошњакизација је пичкин дим за србизацију којој је спомињање пуке промјене назива улице испод части. Јер испод промјене назива читавих насеље се и не гледа…Па онда градови, општине, итд.
  И хвала УСАИД-у што помаже развоју културе у свим босанскохерцеговачким шехерима.

  1. Како дошло, тако отишло!
   Тако је свугдје и представља само начин да се раскрсти са наметнутом прошлошћу.
   Питање је да ли је то добар начин?

  2. Шпено, мени више изгледа као раскршатавање с будућношћу, на дуже стазе. Али на хајр, ако Бог да, јер ти што такве одлуке доносе јамачно чине добре ствари, макар ми то данас и не знали.

  1. Vi turci ste u saray evu i ulicnu rasvjetu ofarbali u zeleno …
   Sreća pa ste izolovani u rezervatu od 23% koji nazivate bih !

  2. Lukas, bas kao nekada, Age u gradovima, a kmetine sazdane od semena turskog po planinama cekaju sezonske poslove. Sto se svet vise menja, vise ostaje isti.

 2. Негдје сам морао написати коментар.

  Овим путем изражавам саучешће породицама четири даме које су погинуле у саобраћајној несрећи на путу Сарајево -Пале.

  Лично мислим да би дан жалости у уторак требао бити проглашен и у Републици Српској, прво, велика је то трагедија, толико велика да се томе мора придружити цијела БиХ.

  Друго, ми из Српске свакако морамо да имамо посебан пијетет према ове четири несрећне жене, оне су кренуле у Пале на сахрану колегице, то се мора цијени и никад не заборавити.

  На оваквим случајевима показујемо да ли смо људи, зато очекујем на испраћају делегацију министарства образовања Српске, делегацију просвјетних радника из Пала, а ја ћу свакако доћи, само још не знам гдје је и кад испраћај?

  1. А ниси упознат да је чињеница да су несрећнице пигинуле на путу Пале-Сарајево била довољна чаршијанерима на Кликсу да се у коментарима спрдају са њиховом несрећом.

   Оног момента када су објављена имена кренуло је сабурање, а Кликс је убрзо угасио коментаре.

   Говори ли ти то нешто?
   Мени говори да је чаршија затрована.

  2. То су, болан Симо, већином коментари Срба из Српског Сарајева и Српског Вишеграда, ти очито ниси довољно упознат с чињеничним чињеницама?

   Или да се престанемо зајебават с таквим национално освјештеним оцјенама и будемо мало реални? Неће ти краљевска шубара с кокардом паст с главе ако за тренутак не генерализираш стање у Сарајеву кроз коментаре анонимних посјетилаца Кликса?

 3. “Едукације ће се вршити на локацијама у Ферхадији (Васе Мискина), Пехливануши (Вука Караџића) и Принциповим стопама (Зелених беретки)…“

  Мислимда се у дијелу “и Принциповим стопама (Зелених беретки)“ ради о грешки.
  Треба да стоји “и Зелених беретки (Принциповим стопама).

 4. Сви ти турцизми су реликт окупације а једина непознаница је мишљење „бошњака“ о том периоду? Да ли они сматрају да је ова територија била окупирана или су они (под претпоставком да прихватимо да су тада постојали као такви) позвали и срдачно дочекали окупаторе? Остаје и нејасно , да ли они себе сматрају Турцима када и даље користе турцизме у свом језику а при томе се не одричу ријечи из језика којим се овдје говорило прије окупације?
  Мислим да би они требали прво сами са собом рашчистити своје поријекло , историју , језик и културу а потом и припадност нацији.

  1. Па види нешто, једна од најдражих занимација српских националиста представља бављење – између осталих – идентитетом Бошњака и свом зајебанцијом која иде уз то, уз редовито побједносно, селективно и дјелимично цитирање Мехмеда Селимовића о народу који је ни там’ ни вам’ и сличних ствари. Оно што је занимљиво да српски (а и сваки други) националиста увијек покушава преварити рају објашњавајући свој национализам „само као љубав према свом а поштивању туђег“.
   И редовно упада у безбројне клопке формалне логике које национализам носи јер национализам отупљује разум, своди човјека на неке ниске нивое.
   Рецимо турцизми: у српском језику има више турцизама у употреби него у босанском језику. Поред оних турцизама који се користе и у босанском језику, у српском језику су фреквентни турцизми попут „парче“, „парампарчад“, „кавга“, „ортак“ („Не заподевај кавгу са мном, ортаче, да те не бих растргао у пармпарчад!“ – овакву реченицу никада нећемо чути у босанском језику а у српским серијама и филмовима колико хоћеш) и бројни други којих се Срби не одричу, напротив.
   Срби су или дошљаци у Босну или су одбацили дио свог босанскохерцеговачког идентитета. Јер да су називе насеља Мејдан и Буџак замијенили називима Ћопићево (писцем у чијем ће књижевном дјелу србизација морати започети нови левел интервенције мијењајући називе градова које он спомиње у свјим причама а чије префиксе су ентитетлије промијениле) или Твртково (јер тврде да је Твртко српски краљ и сл), умјесто Обилићево и Лазарево, ја бих разумио и било би ми прихватљиво. Овако је ријеч о комплексу уздрманог идентитета, увозе се краљеви и ликови из Србије који немају ништа с Бања Луком. А пуна уста ко све припада Србима и српству.
   Ево сукоби и патетичне расправе о ћирилици… Несретног Саву Мркаља оптужи Црква да одваја Србе од Русије, довели га до нервног слома и смрти, а да би данас та иста Црква позивала на српску ђирилицу а Даниел се радовао русификацији Срба?
   И безброј свакоденвних питања о властитом идентитету српског народа које Срби сами себи постављају, а оно опет има времена бавит се тућим идентитетима.
   Пошто сам ја противник сваког национализма, ако већ не постоји разума и доброте која би одбацила национализам као мјеру вриједности која је код нас вјечито била мјера зла, нека се онда настави тако јер то засигурно – сви смо свједоци томе – води и духовном и материјалном сиромашењу народа који ствари вреднује националистички. И зато ће све бити као треба бити, тако је увијек и било. Само је поштено за своју биједу – коју људи направе својим рукама и својом памећу – окривити себе а не некога другог.

  2. Још кад би ти помогао браћи Бошњацима па им објаснио како су то Срби успјели избацити кроатизме грах и лежај, а утврдили наше старе српске ријечи пасуљ и кревет.

   Бошњаци би ти били захвални.

  3. Треба народу објаснити ко нам избаци сланину и ребарца из пасуља, а богами и граха? Можеш ли то да објасниш?

 5. Немогуће је о историји народа, све да не буде најобјективнији и најбољи међу нама нападнут као националиста, зато се никад у те теме не упустам.

  Оно што могу рећи, то је да су муслимани у Сарајеву направили велику грешку што су поскидали улице српских великана из првог свјетског рата, народних хероја из другог свјетског рата, као и других српских историјских великана.

  Не иде, какво је то поштовање других, каква међуетничка толеранција на коју се највише позивају баш они који су то урадили, о каквом суживоту и толеранцији такви причају, када тим болесним чином народу који је два пута ослободио и изградио Сарајево, ускраћујеш да је ту и постојао?

  Нпр. не можеш причати о антифашизму, друга два народа називати четницима, а давати имена улица доказаним фашистима и ултранационалистима из муслиманског народа, све скидајући имена улица и тргова српских народних хероја и доказаних антифашиста, па и самог Владимира Перића Валтера????

  Јебига,нека ми опросте прозвани, али чињенице су чињенице, о њима се не расправља, зато ја о томе никад, тачка.

 6. Има неких беспотребних промјена, поготово када је ријеч о антифашистима из српског народа. Но Сарајево није имало ни улицу ни трг свог оснивача, Иса-бега Исхаковића, а имало је улице и паркове Цара Душана, Лазара и кога све већ не… Данас једна од најближих основних школа Центру „Краљ Фахд“ на Алипашину Пољу зове се „Алекса Шантић“, у улици Бранислава Нушића. Ја сам живио једно вријеме у улици Андреја Андрејевића у Аеродромском насељу, дотад нисам ни чуо за човјека, а вјерујем да није за њега чуло ни 95% Срба. А баш ми било мило када сам читао о њему. И тако даље…

 7. Знаш Јасмине,

  ти мораш бити изнад овог медијског и моралног дна, па и ти Симо, значи, нема линковања, лицемјерја и правдања.

  Знате, пар познатих твит будала и пар нарциса који увијек имају нешто рећи, а те њихове твитове редовно користе портали који имају уређивачку политику која би да понизи друге, једноставно нису наш, ни ниво Фронтала РС, тачка.

  1. Зекане,

   твоје улизивање свима около је већ постало бљутаво.

   Ја своје европејство и приврженост западној цивилизацији не морам да доказујем да бих написао да та иста цивилизацја не смије бити лицемјерна.

   Није да Нотр Дам није значајно цивилизацијско наслијеђе, али је у нашем савремеништву, а још више раније било и других значајних цивлизацијских тековина које су уништене, али никад до сада није направљена таква утрка у “жаљењу“ те тековине.

   Вјероватно ће Зекана изненадити мој став, али је мени културолошки и цивилизацијски је ближе и европскије Рајканово подјебавање него крокодилске сузе тебе, Џасмина и ине лицемјерне фукаре.

   Французи ће обновити Нотр Дам, али ко ће обновити српску Метохију и Косово, ко ће обновити вр’ Ловћена, ко Соломонов храм, када ће се у Светој Софији поново чути литургијско пјевање …?

   Мојне ми Рајкана!

  2. Симо,основни проблем је то што је читав свијет сазнао за Рајково дивљаштво и пакост и плиткоумност.
   Весна Рудан је написала текст гдје им се такође најебала мајке због утркивања у жаљењу али на културан начин.
   Француска политика је говнарска, али мени лично када сам чуо за Рајков твит прво су на памет пали они француски војници што су у рату пребјегли на страну Војске Републике Српске,свједочили шта се ради србима по цијену свога живота.

 8. Чуј, ко ће обновити… Па онај коме треба и ко држи до нечег… Како су муслимани скочили да обнове Бајракли џамију када су им већински Срби запалили? Шта фали, јебеш националистичке српске будале, узмеш па обновиш… И муслимани су тако кренули у обнову џамија које су им православне комшије све до једне срушили у Бања Луци, неке биле „под заштитом УНЕСКО-а“, па развукли материјал и шуту… Није ишло глатко с обновом, није се то ни рушило да би неко опет градио и зајебавао Србе па су у почетку били спремни и убити, запалити аутобусе и све урадити да не иде то србождерско подјебавање и окупаторска провокација, али су у међувремену спласнули… Сад осване понеки графит, оцили и слично, ал’ јебеш то…

 9. Како, за разлику од искреног родољуба Рајка Васића, лицемјерни Додик серенда:

  “To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlja prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelj našeg identiteta“, istakao je Dodik.

  Улизивање про-левел….

 10. Ја и даље стојим иза става да ми на Фронталу требамо бити изнад линковања, ликовања, лицемјерја, улизивања и правдања.

  Негдје мора бити паметних људи, ако не овдје, гдје онда, зар треба да спаднемо на ниво Слободне Босне?

  Шта се добило са ликовањем на туђој муци, без обзира што се успут износила чињеница да је тај запад врло јадно реаговао када су српске светиње паљене по КиМ, светиње које су старе као и Нотрдам, неке и старије?

  Да неће народ на западу рећи, јесте, Срби су у праву?

  Наравно да неће, многи и не знају да је то било,то знају њихови политичари и тајне службе, као и медији у функцији остварења њихових циљева.

  Значи, то се ради на сасвим други начин, Срби морају свијету показати ко су и шта су добра урадили за сав слободарски и нормални свијет, да је неко наш знао-хтио, могао је окупити јак тим састављен од историчара, писаца, умјетника, медијских мајстора.

  Могао је тај тим платити да изради пројекат дугогодишњег медијског дјеловања, да се пројекат припреми и крене стратешки, из мјесеца у мјесец, из године у годину, све да се наредних година уђе у сваку писменију кућу у свијету.

  Да се они упознају са српском историјом, културом, великанима, да се сапере љага нанесена што смо православци, да се сапере љага нанесена због остварења циља запада, да се………………………………

  Могло је то бити урађено пар година после бомбардовања, могло је, али није, може и мора се већ данас почети.

  Зато сам и прије два мјесеца послао писмо са приједлогом нашим властима, писмо са приједлогом будућег дјеловања-понашања унутар БиХ, са једне стране, са друге, приједлогом заједничког дјеловања Србије и Српске по питању сапирања љаге са српског народа.

  Тако треба да се ради, тако треба стратешки да размишљају и раде српски политичари, интелигенција и Црква, тако се на прави начин врши унутрашња хомогенизација, враћа свом индентитету, учвршћују темељи наше државе, односно, гради будућност наше дјеце и унучади, све у корак са новим временом.

  Наравно, може и твитовањем, ликовањем, лицемјерјем, улизивањем, правдањем………………………………………

  Значи, можеш бити фукара, или господин.

  Што се мене тиче, док сам жив инсистираћу да сваки Србин има часно понашање, да своје не да, а да се туђој муци не радује.

  Пслалам по Николи 17.04.

  СА ГОСПОДОМ ГОСПОДСКИ, СА ФУКАРОМ ГОСПОДСКИ

  1. Никола,причао ми човјек који је за вријеме рата био избјеглица у Француској а у Југославији се бавио професионално фудбалом како је отишао тражити посао у неки клуб.
   Прије њега неки фудбалер рекао ми је поименично који али са заборавио име изјебао клуб за паре,коцкао,пио и још тужио клуб.
   Људи дали све само да се отарасе битанге и увели правило :
   – Нико из бивше Југославије!
   Узалуд је овај избјеглица покушавао објаснити да је он муслиман а да је тај варалица србин,одговор је био екс Југославије нико и никад.
   Тако је и Рајко заварио до краја,џаба нас вадиш од тога нема помоћи а и Симо има озбиљне замјерке на тебе.
   На крају крајева ударио си на трбухозборца мисли Вашег вољеног и поштованог чувара,предсједника.
   Ваљда си свјестан гдје живиш.
   Поздрав

 11. Зекане,

  не ликујем, него указујем на лицемјерство фукаре која по бошњачкимпорталима баш ликује када се Србима догоди нешто лоше. И обрнуто разумије се. Задњи случја је био онај на Кликсу када су славили погибију четири жене, а кад су сазнали да су муслиманке, онда промијенили плочу, а Кликс угасио кометаре.

  И онда се иста таква говна уједине у жалости за запаљеном црквом.
  Кад је на Бранковини рушена црква, мостарска фукара ликовала. Када је рушена Ферхадија, бањалучка фукара цучала од драгости.

  О томе ја говорим коњу, а ти пронашао да нешто ликујем.

  https://www.slobodnaevropa.org/a/mostar_crkva_svete_trojice_obnova/2198656.html
  http://slobodnahercegovina.com/25-godina-od-rusenja-saborne-crkve-u-mostaru-ko-sacuva-istinu-u-vjeri-hramovi-ce-njega-pohoditi/

  https://bedrudingusic.wordpress.com/2018/05/06/banjalucka-ferhadija-ljepotica-koju-su-ubili-7-maj-1993-7-maj-2018-tako-su-udarani-temelji-republike-srpske/

  П.С.
  Само да ме фукара не оптужи да сам поредио баш ове двије богомоље зато што је црква прва срушена.
  Оће балије…

 12. Ја мислим својом главом, ни на кога нисам ударио, нити сам у своја два коментара кога поименично прозвао.

  Моје је да пошаљем јасне поруке, све као јавна личност и предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,односно, да пошаљем поруку јавности, али и другим предсједницима српских партија и јавним личностима.

 13. Симо,

  ко је теби рекао да ликујеш?

  Ја сам у првом коментару искористио тебе и Јасмина да пошаљем поруку да на ову тему не треба да буде линковања, лицемјерја и правдања.

  У другом сам написао да ми на Фронталу морамо бити другачији, да морамо бити изнад линковања, ликовања, лицемјерја, улизивања и правдања.

  Гдје ти себе нађе и ликовању?

  1. Ти ни поруку нећеш да пошаљеш, а да неког не искористиш.
   Добра ти реклама…

  2. Само да искористим Апострофа да нас све подсјетим на ону народу:

   „Да су баби муда била би дјед“.

   Тачка.

 14. Зашто не линковати?

  Мислили сте да је Рајкан једини ненормалан.
  Рајкан је слободни стријелац, зајебант и пензионер.
  Овај је новинар који уређује вањско-политичку емисију на ФТВ.

  https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/111702/rajko_vasic_dobio_ozbiljnu_konkurenciju_i_mladen_maric_se_veseli_stradanju_notre_dama_steta_sto_nije_do_temelja_izgorio.html

  1. И то је довољно да се констатује да је Рајкан само добио озбиљну конкренцију што сугерише да је Рајкан још у вођству.

 15. Симо,

  не бих ја о мудима, ни храбрости сајбер мудаша, нисмо ми иста категорија, ја сам човјек који зна знање и ради у корист општег добра.

  Односно, радим на начин да друге максимално поштујем, али да тај рад никад ни за јоту не буде супростављен виталном националном интересу српског народа и трајном очувању Републике Српске.

  Иначе, знаш како ја видим неког ко је јавна личност и има муда?

  Тај би требао да покаже неки херојски чин,рецимо, да физички стане у одбрану слабијег, да по питању угрожавања свог живота спаси нечији туђи живот, да уради нешто позитивно за народ, односно, да се сурпостави државној, или правој мафији, да им се супростави због општег добра, мада је сигуран да га то може коштати живота, да……………….

  Не кажем ја да немају муда оне јавн еличности које негативно твитују и кометаришу неке појаве типа пожара у Нотрдаму, само од тих мудних твитова, коментара, ликовања и линковања, не смије имати штету народ коме тај сајбер мудаш припада.

  П.С. Ако си мислио за мој недостатак муда, а јеси, грдо си се зајебао, само си ми дао прилику да у пар примјера подсјетим људе шта је храброст, хуманост и борба за опште добро, све то кроз угрожавање личног живота.

  -морам да те подсјетим да је овај капетан без муда за Лучиндан 1992. године спасио четири рањена војника извлачећи их из минског поља, данас су слава Богу сви породични, живи и здрави

  -морам да те подсјетим да је овај политичар и предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ сам зауставио тровање Сарајевско-романијске регије отровним отпадом из Високог, да сам се при томе смртно замјерио спреги политичке и праве мафије

  -морам да те подсјетим да је прије пар година овај хуманиста, српски ратни капетан и предсједник ЗЕЛЕНИХ, све зауставаљањем изградње шест мини хидроцентрала, спријечио уништавање бисера српског народа, уништавање најљешег националног парка у Европи, НП. Сутјеска

  -морам да те подсјетим да је овај српски капетан одиграо кључну улогу да смири ситуацију, да не дође до одмазде над муслиманским народом у Палама, могућом одмаздом због бола породица, рођака и пријатеља, неиздрживог бола после невјероватног страдања паљанских синова у Жепи јуна 1992 године

  Има тога за романа што се тиче живота српског капетана, али мојим мудима мора управљати разум, свакодневно понашање на начин да обезбједим нашој дјеци и унучадима мирну и срећну будућност.

  Значи, овакве српске мудаше не смије водити нарцисоидност, ступидност, сујета, кратковидост, не смије бити грешке која кошта, или може да кошта српски народ и Републику Српску, као што је то понекад случај са сајбер мудашима, тачка.

 16. Симо,

  шта је мој сајбер мудашу, прозиваш, па кад добијеш по „пичци“ ћутиш?

  Знам ја шта је, забранили вам да млатите, нека, паметно од њих, свакако им у задње вријеме много штете наносите.

  1. Џасмине, ђе ба запело?

   Ђе су осуде злочина на Цејлону?

   Гњурац, ово је оно лицемјерје о којем сам говорио…