Каква је судбина дрвета и живе ограде?

Сама чињеница колико се и шта руши и шта се и колико гради у најужем центру највећег града Српске, указује на архитектонско-урбанистичку запуштеност Бање Луке.


Не дамо светиње 2: Арнаудија поново никла

Бањолучка џамија Арнаудија, у грубим цртама, опет у потпуности има обрисе какве је имала прије 1993. године и њеног симултаног рушења са познатијом џамијом – Ферхадијом.


Не дамо светиње: Арнаудија поново ниче

Фронтал.РС поздравља обнову архитектонски и културолошки важне џамије, подигнуте 1595. године у Бањој Луци, која је вандалским чином уништена 1993. током рата.


Археологија друштвене запуштености

На, наравно безименој, парковској површини покрај зграде Универзитета у Бањој Луци, млади људи су очистили некадашњи декоративни круг од калдрме, зарастао у друштвену запуштеност.


Бахаћење градских отаца, јавно, пред грађанима Бање Луке

Јавна расправа о нацрту ревизије регулационог плана дијела централног подручја Бање Луке, која је јуче одржана у Малој вијећници Банског двора уз присуство од око 130 грађана показала је лошу презентацију лошег плана, бахато понашање појединих представника Градске управе и непостојање стварне жеље да се јавност укључи у доношење одлука о изгледу града и средини у којој живе.


Широј јавности: Дани архитектуре у БЛ пишу латиницом

Иако су "Дани архитектуре” намијењени примарно стручној јавности, они се обраћају и широј заједници у циљу образовања и афирмације позитивних примјера архитектонских пракси. Негативан примјер за употребу српског језика је управо ово пресловљено саопштење.


Урбани кафе Бања Лука 2030 … 2040 …

Без свијести шта би то заправо требала бити "урбана кафа" са задовољством најављујемо позив на исту, будући да је и поред појаве заставе ЕУ, све написано како доликује. Чак је и приложена фотографија на српском писму.


Архитектонска посластица у Шешлијама

Сунце обасјава једну од најмаркантнијих конструкција коју можете видјети на нашим путевима, а ова је такође направљена по принципу "много хтео, много започео".


Републички завод: Нема никаквог усаглашеног идејног рјешења за хотел Палас

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа обавјештава јавност да тренутно не постоји усаглашено идејно рјешење, које посједује прописана стручна мишљења и сагласности.